Metode de contracepție: steriletul (DIU)
Dintre toate metodele de contracepÈ›ie disponibile la momentul actual, steriletul sau dispozitivul intrauterin, în termeni medicali cunoscut ca È™i DIU, este cel mai controversat dintre toate. Cu toate că acesta este un soi de subiect tabu al metodelor contraceptive, steriletul este foarte des întâlnit în rândul femeilor, È™i nu numai în rândul celor trecute de prima tinereÈ›e, ci È™i în cazul tinerelor sau proaspetelor mămici. Însă, un fapt foarte interesant este acela că steriletul, împreună cu prezervativul, este una din cele mai des folosite metode de contracepÈ›ie pe plan mondial. Pentru cuplurile care nu îÈ™i doresc copii pe o perioadă îndelungată, pentru cuplurile monogame, steriletul este cea mai bună soluÈ›ie de contracepÈ›ie, fiind foarte eficient È™i practic. DeÈ™i s-au construit foarte multe mituri în jurul steriletului, acesta este printre cele mai sigure metode de contracepÈ›ie, având o rată de 99 la sută împotriva sarcinilor nedorite, È™i este foarte practic, având o durată foarte mare de utilizare, depinzând de modelul steriletului, aceasta se poate întinde între cinci È™i zece ani.
Cine poate folosi steriletul și cum se montează?
Steriletul poate fi folosit de orice femeie ce a împlinit vârsta de 18 ani È™i doreÈ™te să se ferească de o sarcină nedorită. Steriletul nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Există însă È™i cazuri în care steriletul poate fi contraindicat de către medic. Pentru femeile ce au adus pe lume un copil în urmă cu mai puÈ›in de patru săptămâni, pentru cele care au suferit un avort în urmă cu È™apte săptămâni, pentru femeile însărcinate, cele alergice la cupru, silicon sau politilenă, pentru doamnele ce prezintă sângerări vaginale suspecte, sau care au avut sarcini extrauterine, steriletul este contraindicat. Steriletul este un dispozitiv medical ce se poate introduce numai într-un cabinet specializat de obstretică-ginecologie, de către un medic ginecolog, în urma unei proceduri medicale. Inserarea steriletului durează in aproximativ zece minute È™i nu presupune durere/disconfort pentru majoritatea femeilor. După inserarea steriletului, însă, unele femei pot simÈ›i un uÈ™or discomfort asemenea unor crampe menstruale, ce pot dispărea în câteva zile È™i pot fi È›inute în frâu cu ajutorul unor calmante prescrise special de către medicul ginecolog. După perioada de expirare, steriletul se extrage uÈ™or, cu anestezie locală, sau, dacă apar complicaÈ›ii mai severe, printr-o procedură chirurgicală.
Steriletul cea mai ieftina metoda de contracepție
Raportul calitate preÈ› este ideal în cazul steriletului, acesta fiind considerat una din cele mai ieftine metode de contracepÈ›ie. Montarea steriletului presupune un consult ginecologic (ce poate varia între 50 È™i 150 de RON), analizele necesare înainte de inserarea steriletului, cumpărarea dispozitivului È™i montarea acestuia. În cele mai multe cazuri, pacientele preferă montarea dispozitivului "la pachet", deoarece le scuteÈ™te de multe bătăi de cap. Momentan există două clase perfecÈ›ionate de sterilete ce pot fi folosite de majoritatea femeilor: cu sârmă de cupru (mai multe preparate) È™i hormonale (singurul preparat pe piață: Mirena). Steriletul are o durată foarte mare de valabilitate, aceasta ajungând până la cinci sau zece ani.
Cum acționează steriletul?
Steriletul acÈ›ionează ca un corp străin introdus în organismul uman ce are rolul de a limita fecundarea ovulului de către spermatozoid. Steriletul de cupru limitează miÈ™carea spermatozoizilor, ce nu mai ajung în timp util la trompe pentru fecundare, pe când steriletul hormonal inhibă ovulaÈ›ia în aÈ™a fel încât endometrul să nu fie propice implantării ovulului È™i mucusul cervical să fie îngroÈ™at pentru a nu pătrunde spermatozoizii cu uÈ™urință.
Avantajele și dezavantajele folosirii steriletului
Ca orice metodă contraceptivă, steriletul prezintă atât avantaje cât È™i dezavantaje. Printre avantajele folosirii steriletului numărăm faptul că steriletul poate fi folosit de femeile care fumează, de cele care suferă de hipertensiune arterială, sau de cele trecute de vârsta la care mai pot lua anticoncepÈ›ionale. În plus, se poate extrage foarte uÈ™or atunci când vă hotărâÈ›i să vă îndreptaÈ›i atenÈ›ia spre o altă metodă de contracepÈ›ie. Nu există modificări hormonale la nivelul organismului cauzate de sterilet, nici măcar creÈ™terea în greutate, È™i nu inhibă în niciun fel ovulaÈ›ia. De asemenea, acesta poate fi folosit ca È™i metodă contraceptivă imediat după montare, È™i prezintă avantajul că nu trebuie să vă mai amintiÈ›i să luaÈ›i pilula contraceptivă, iar partenerul nici nu simte prezenÈ›a lui. Dar, dezavantajele folosirii steriletului includ È™i prelungirea menstrelor, care devin mult mai abundente, riscul de infecÈ›ie a uterului È™i a trompelor uterine, perforaÈ›ia peretelui uterin È™i chiar pierderea steriletului, dacă nu este montat cum trebuie. De asemenea, steriletul nu este recomandat femeilor care îÈ™i doresc copii deoarece inserarea steriletului poate presupune de multe ori infecÈ›ii ce pot afecta fertilitatea. Dacă de la montarea steriletului observaÈ›i sângerări suspecte, secreÈ›ie vaginală abundentă, dureri în abdomenul inferior sau o întârziere a menstruaÈ›iei, trebuie să contactaÈ›i medicul ginecolog.
De altfel, steriletul este una din cele mai populare metode de contracepÈ›ie din întreaga lume datorită eficienÈ›ei sale de a proteja împotriva sarcinilor È™i a faptului că nu costă foarte mult.