Contracepția pentru adolescenți

                 

Contracepția pentru adolescenți

 contraceptia pentru adolescentiDin punct de vedere sexual È™i amoros, adolescenÈ›a este perioada cea mai delicată dar È™i cea mai frumoasă pentru tineri. În adolescență apare prima iubire, primul sărut, primul contact sexual. Este adevărat că vârsta la care adolescenÈ›ii îÈ™i încep viaÈ›a sexuală a scăzut dramatic È™i că sunt din ce în ce mai multe cazuri de tinere adolescente ce rămân gravide È™i ce este mai grav, este că îÈ™i abandonează bebeluÈ™ii în grija statului. Toate aceste situaÈ›ii neplăcute se datorează unei educaÈ›ii sexuale precare din punct de vedere al metodelor contraceptive. Chiar È™i fără a avea o viață sexuală activă, dacă sunt abia la început de drum, dacă au avut sau urmează să aibă prima experiență sexuală, este imperios necesar ca adolescenÈ›ii să aibă cunoÈ™tinÈ›e despre mijloacele contraceptive care există, È™i ce li s-ar potrivi. BineînÈ›eles, acest lucru îl pot dobândi cu ajutorul unor discuÈ›ii cu părinÈ›ii, cu un specialist, citind diverse articole pe internet, consultându-se cu prietenii sau prietenele. Important este să fie conÈ™tienÈ›i de riscurile pe care le implică contactele sexuale neprotejate.

 

 

Ce metodă de contracepție mi s-ar potrivi?

 Această întrebare È™i-o pun foarte mulÈ›i tineri, È™i nu numai. Chiar È™i femeile ajunse la vârsta a doua se confruntă cu aceeaÈ™i dilemă, È™i cuplurile ce intenÈ›ionează să aleagă calea căsniciei sau a unei relaÈ›ii stabile, dar nu sunt pregătiÈ›i pentru venirea pe lume a unui copil, îÈ™i pun aceeaÈ™i întrebare. Pe piață există o gamă foarte variată de metode contraceptive, prezervative, spermicide, anticoncepÈ›ionale, diafragme, bureÈ›ei sau foiÈ›e chinezeÈ™ti, fiecare din acestea prezentând numeroase avantaje È™i dezavantaje. Fiind la începutul vieÈ›ii sexuale, nu este necesar să te gândeÈ™ti să începi un tratament cu anticoncepÈ›ionale, atta timp cât nu ai o viață sexuală activă. Acestea prezintă foarte multe dezavantaje pentru sănătate È™i pentru fertilitatea de mai târziu. Dar, desigur, cu un partener stabil È™i cu o vizită la medicul ginecolog, poÈ›i alege È™i această metodă. Trebuie să È™tii că pilulele anticoncepÈ›ionale nu te feresc de bolile cu transmitere sexuală, È™i trebuie să le iei cu mare atenÈ›ie, să nu uiÈ›i vreo pilulă. În cezul anticoncepÈ›ionalelor ar fi bine să te consulÈ›i nu numai cu medicul ginecolog ci È™i cu părinÈ›ii în legătură cu alegerea pe care vrei să o faci. Prezervativul rămâne totuÈ™i cea mai bună metodă de contracepÈ›ie pentru adolescenÈ›i È™i adolescente. Un prezervativ păstrat în poÈ™etă sau în buzunarul de la geacă te poate feri de multe necazuri pe viitor. Nu numai că este uÈ™or de folosit, dar prezervativul protejează È™i de bolile cu transmitere sexuală, È™i de sarcină. Nu È™i-ar dori nimenic a încă din adolescență să contacteze o boală cu transmitere sexuală, cu atât mai rău dacă este vorba despre HIV/SIDA. ConsecinÈ›ele acestei boli sunt dezastruoase, dar fiecare boală cu transmitere sexuală are foarte multe efecte negative de care trebuie să vă feriÈ›i. Chiar dacă partenerul sau partenera preferă să faceÈ›i sex fără prezervativ, È™i vă asigură că nu este bolnav/ă È™i (în cazul băieÈ›ilor) poate scoate penisul înainte de a ejacula, nu trebuie să vă încredeÈ›i în totalitate în spusele lor. FiÈ›i precauÈ›i È™i folosiÈ›i prezervativul.

 

Cu atâtea griji legate de contracepÈ›ie, mai este sexul plăcut?

 Desigur, nu trebuie să vă faceÈ›i din contracepÈ›ie un scop în sine. Sexul trebuie să fie plăcut, experienÈ›a sexuală este una deosebită, mai ales dacă vă aflaÈ›i la prima experiență amoroasă. Primele atingeri sunt întotdeauna electrizante, primele săruturi nu se uită aÈ™a uÈ™or, iar prima experiență sexuală este de-a dreptul năucitoare, ce poate avea efecte asupra vieÈ›ii noastre sexuale târzii. Însă, în afară de lucrurile plăcute ce apar în timpul sexului, este necesară o atenÈ›ie deosebită acordată metodelor contraceptive. ViaÈ›a unui adolescent poate fi schimbată brusc de contactarea unei boli cu transmitere sexuală sau de o eventuală sarcină. Cea mai sigură metodă de evitare a acestor consecinÈ›e nefaste este însă abstinenÈ›a, măcar până la vărsta de 18 ani, atunci când organele genitale sunt complet formate. Apoi, adolescentul trebuie să conÈ™tientizeze că pe lângă fiorii primei iubiri, există È™i riscuri foarte mari. Adolescentul trebuie să fie bine informat de metodele contraceptive disponibile pe piață, să îÈ™i aleagă cea mai bună metodă contraceptivă din punct de vedere personal (ca È™i cost dar È™i ca utilitate), băieÈ›ii trebuie să fie bine informaÈ›i asupra folosirii corecte a unui prezervativ pentru a evita alunecarea acestuia în vagin sau ruperea lui. Desigur, È™i fetele se pot implica È™i trebuie să afle de efectele negative ale anticoncepÈ›ionalelor asupra corpului lor în formare, de faptul că dacă se întâmplă accidente, există È™i pilula de a doua zi, pentru a evita o sarcină nedorită, È™i ambele sexe trebuie să fie educate în aÈ™a fel încât să nu privească contracepÈ›ia decât ca pe o utilitate, È™i să nu le fie ruÈ™ine, nici băieÈ›ilor, nici fetelor să cumpere prezervativele sau să poarte prezervativele oriunde.

 

Cu cine să mă consult pentru a alege metoda contraceptiva care mi se potriveste?

 În primul rând, începerea vieÈ›ii sexuale ar trebui discutată cu părinÈ›ii. AceÈ™tia sunt cei mai în măsură să vă acorde sfaturi atât prieteneÈ™ti, cât È™i părinteÈ™ti, să vă înveÈ›e ceea ce presupune contracepÈ›ia, actul sexual în sine, etc. TaÈ›ii îÈ™i pot educa fiii mai bine È™i pot trece chiar peste anumite reÈ›ineri È™i le pot explica È™i arăta cum se foloseÈ™te corect un prezervativ iar mamele pot îndruma fiicele în ceea ce priveÈ™te începutul vieÈ›ii sexuale È™i le pot explica multe lucruri utile. Dacă însă părinÈ›ii nu sunt foarte permisivi, sau sunt mai reÈ›inuÈ›i, încercaÈ›i să discutaÈ›i cu un medic ginecolog, un specialist, un membru al familiei de care sunteÈ›i mai apropiat, un prieten bun sau să căutaÈ›i pe internet. Dintr-un amalgam de informaÈ›ii È™i sfaturi utile, veÈ›i vedea că aÈ›i ajuns la vârsta la care puteÈ›i cerne ce e bine de ce este rău È™i vă puteÈ›i alege singur/ă calea È™i metoda de contracepÈ›ie cea mai bună. Adolescentul va deveni stăpân pe propria viață, dar trebuie susÈ›inut È™i ajutat în permanență cu sfaturi din partea părinÈ›ilor. Este imperios necesar ca adolescenÈ›ii să discute cu o persoană de încredere despre începerea vieÈ›ii sexuale, È™i să i se explice ce presupune contracepÈ›ia, de ce este bine să se protejeze, ce se poate întâmpla dacă nu se protejează, È™i să îÈ™i pună singuri întrebări, spre exemplu dacă se merită ca pentru o partidă de sex neprotejat să sufere din cauza unei boli. Sau dacă sunt pregătiÈ›i pentru a infrunta tot ceea ce presupune o sarcina. Adolescentele trebuie să îÈ™i pună întrebări referitoare la o posibilă sarcină, dacă sunt pregătite să aibă un copil, sau dacă sunt pregătite pentru trauma ce o presupune un avort. Astfel, prin conÈ™tientizarea proprie, adolescenÈ›ii vor pune mai mult accent pe măsurile contraceptive.

Mai poți citi din Sex si sexualitate

Ce este nimfomania cu a…

  Ce este nimfomania?  Femeia care are o dorință sexuală continuă și care niciodată nu poa...

Pieptul, o zonă erogen…

  Pieptul, o zonă erogenă?  Printre cele mai sensibile părÈ›i ale corpului feminin...

5 motive pentru a face …

  5 motive surprinzătoare de a face dragoste mai des  Beneficiile sexului depășesc ...

Sarcina

Sarcina şi tot ceea ce presupune aceasta Cea mai frumoasă perioadă din viața unei femei est...

ViaÈ›a de cuplu după a…

ViaÈ›a de cuplu după avort  Avortul, sau întreruperea de sarcină reprezintă o modal...

Mituri despre sex

  Mituri despre sex  Sexul nu mai este demult un subiect tabu, mentalitatea oamenilor s...

PoziÈ›ii pentru sex în…

  PoziÅ£ii pentru a face dragoste în timpul sarcinii A face dragoste în timpul s...

Schimbările sexuale la…

               Schimbările s...

Senzualitatea

  Senzualitatea: o formă de a experimenta sexualitatea Sexualitatea poate conduce orice băr...

Sexul inainte si după …

         Sexul înainte ÅŸi după căsnicie  S...

Viata sexuala in timpul…

  ViaÅ£a sexuală în timpul sarcinii - între mit ÅŸi realitate Sarcina este un m...

Prima întâlnire perfe…

  Prima întâlnire perfectă  Prima întâlnire este o amintire c...

Prima noapte împreună

  Prima noapte împreună – acasă la iubitul meu / iubita mea  FormaÈ›i un c...

Vasectomia si legarea t…

  Metode de contracepÈ›ie sterilizarea definitivă – legarea trompelor uterine È™i vasec...

Pilula de a doua zi

       Metode contraceptive, pilula de a doua zi Pastila de a doua...

Steriletul (DIU)

  Metode de contracepÈ›ie: steriletul (DIU) Dintre toate metodele de contracepÈ›ie disponib...

ContracepÈ›ia pentru ad…

                  ContracepÈ›ia pentru ...

Diafragma, prezervativu…

  Metode contraceptive - Diafragma În societatea modernă, metodele contraceptive sunt...

Intimitatea primului ra…

  Intimitatea primului raport sexual Sexualitatea umană este un lucru extrem de complex ÅŸi ...

Sfaturi pentru primul a…

  Elementele esenÅ£iale pentru un prim act sexual reuÅŸit  Dacă încă nu ai facut...

Primul act sexual

  VorbiÅ£i-le adolescenÅ£ilor despre « Prima experienţă sexuală »  &...

Prezervativul

  Metode de contraceptie naturala: Prezervativul  Metodele de contracepÈ›ie sunt foarte ...

Efectele adverse ale an…

  Despre pilulele anticoncepÅ£ionale sau cum să îÅ£i distrugi corpul  Pilulele an...

Sexul dupa nastere

  Sexul dupa naÅŸtere – când devine plăcut?  Pentru orice proaspătă mămi...

Sexul la diferite varst…

                &nbs...

Prima experiență sexu…

  Prima experienţă sexuală nu se uită niciodată  Prima experiență sexuală nu s...

Diferenta intre sex si …

  Există o diferență între a face sex È™i a face dragoste?  Cuvântul sex ...

Sexualitatea si cuplul

  Sexualitatea, intimitate esenÈ›ială a cuplului       Sexualitatea...

Hormonii dragostei

                 Ho...

Zonele erogene

                Zonele e...

Metode contraceptive na…

  Metode contraceptive naturale Un contraceptiv natural este acela care nu presupune nici un ...

Despre clitoris

  Clitorisul, butonul secret al plăcerii sexuale        Organ ...

Sexualitatea in timpul …

  RelaÅ£iile sexuale în timpul sarcinii Sexualitatea se poate practica în multe s...

Senzualitate ÅŸi sexual…

  Senzualitatea È™i sexualitatea la vârsta a treia Un fruct copt este dulce, este pregÄ...

Educatia sexuala corect…

       Avem parte de o educaÈ›ie sexuală corectă?     Î...

Despre sexualitatea in …

  Sexualitatea, calea fericirii amoroase    Acceptată sau respinsă, sursă de ins...