Contracepția pentru adolescenți

                 

Contracepția pentru adolescenți

 contraceptia pentru adolescentiDin punct de vedere sexual și amoros, adolescența este perioada cea mai delicată dar și cea mai frumoasă pentru tineri. În adolescență apare prima iubire, primul sărut, primul contact sexual. Este adevărat că vârsta la care adolescenții își încep viața sexuală a scăzut dramatic și că sunt din ce în ce mai multe cazuri de tinere adolescente ce rămân gravide și ce este mai grav, este că își abandonează bebelușii în grija statului. Toate aceste situații neplăcute se datorează unei educații sexuale precare din punct de vedere al metodelor contraceptive. Chiar și fără a avea o viață sexuală activă, dacă sunt abia la început de drum, dacă au avut sau urmează să aibă prima experiență sexuală, este imperios necesar ca adolescenții să aibă cunoștințe despre mijloacele contraceptive care există, și ce li s-ar potrivi. Bineînțeles, acest lucru îl pot dobândi cu ajutorul unor discuții cu părinții, cu un specialist, citind diverse articole pe internet, consultându-se cu prietenii sau prietenele. Important este să fie conștienți de riscurile pe care le implică contactele sexuale neprotejate.

 

 

Ce metodă de contracepție mi s-ar potrivi?

 Această întrebare și-o pun foarte mulți tineri, și nu numai. Chiar și femeile ajunse la vârsta a doua se confruntă cu aceeași dilemă, și cuplurile ce intenționează să aleagă calea căsniciei sau a unei relații stabile, dar nu sunt pregătiți pentru venirea pe lume a unui copil, își pun aceeași întrebare. Pe piață există o gamă foarte variată de metode contraceptive, prezervative, spermicide, anticoncepționale, diafragme, bureței sau foițe chinezești, fiecare din acestea prezentând numeroase avantaje și dezavantaje. Fiind la începutul vieții sexuale, nu este necesar să te gândești să începi un tratament cu anticoncepționale, atta timp cât nu ai o viață sexuală activă. Acestea prezintă foarte multe dezavantaje pentru sănătate și pentru fertilitatea de mai târziu. Dar, desigur, cu un partener stabil și cu o vizită la medicul ginecolog, poți alege și această metodă. Trebuie să știi că pilulele anticoncepționale nu te feresc de bolile cu transmitere sexuală, și trebuie să le iei cu mare atenție, să nu uiți vreo pilulă. În cezul anticoncepționalelor ar fi bine să te consulți nu numai cu medicul ginecolog ci și cu părinții în legătură cu alegerea pe care vrei să o faci. Prezervativul rămâne totuși cea mai bună metodă de contracepție pentru adolescenți și adolescente. Un prezervativ păstrat în poșetă sau în buzunarul de la geacă te poate feri de multe necazuri pe viitor. Nu numai că este ușor de folosit, dar prezervativul protejează și de bolile cu transmitere sexuală, și de sarcină. Nu și-ar dori nimenic a încă din adolescență să contacteze o boală cu transmitere sexuală, cu atât mai rău dacă este vorba despre HIV/SIDA. Consecințele acestei boli sunt dezastruoase, dar fiecare boală cu transmitere sexuală are foarte multe efecte negative de care trebuie să vă feriți. Chiar dacă partenerul sau partenera preferă să faceți sex fără prezervativ, și vă asigură că nu este bolnav/ă și (în cazul băieților) poate scoate penisul înainte de a ejacula, nu trebuie să vă încredeți în totalitate în spusele lor. Fiți precauți și folosiți prezervativul.

 

Cu atâtea griji legate de contracepție, mai este sexul plăcut?

 Desigur, nu trebuie să vă faceți din contracepție un scop în sine. Sexul trebuie să fie plăcut, experiența sexuală este una deosebită, mai ales dacă vă aflați la prima experiență amoroasă. Primele atingeri sunt întotdeauna electrizante, primele săruturi nu se uită așa ușor, iar prima experiență sexuală este de-a dreptul năucitoare, ce poate avea efecte asupra vieții noastre sexuale târzii. Însă, în afară de lucrurile plăcute ce apar în timpul sexului, este necesară o atenție deosebită acordată metodelor contraceptive. Viața unui adolescent poate fi schimbată brusc de contactarea unei boli cu transmitere sexuală sau de o eventuală sarcină. Cea mai sigură metodă de evitare a acestor consecințe nefaste este însă abstinența, măcar până la vărsta de 18 ani, atunci când organele genitale sunt complet formate. Apoi, adolescentul trebuie să conștientizeze că pe lângă fiorii primei iubiri, există și riscuri foarte mari. Adolescentul trebuie să fie bine informat de metodele contraceptive disponibile pe piață, să își aleagă cea mai bună metodă contraceptivă din punct de vedere personal (ca și cost dar și ca utilitate), băieții trebuie să fie bine informați asupra folosirii corecte a unui prezervativ pentru a evita alunecarea acestuia în vagin sau ruperea lui. Desigur, și fetele se pot implica și trebuie să afle de efectele negative ale anticoncepționalelor asupra corpului lor în formare, de faptul că dacă se întâmplă accidente, există și pilula de a doua zi, pentru a evita o sarcină nedorită, și ambele sexe trebuie să fie educate în așa fel încât să nu privească contracepția decât ca pe o utilitate, și să nu le fie rușine, nici băieților, nici fetelor să cumpere prezervativele sau să poarte prezervativele oriunde.

 

Cu cine să mă consult pentru a alege metoda contraceptiva care mi se potriveste?

 În primul rând, începerea vieții sexuale ar trebui discutată cu părinții. Aceștia sunt cei mai în măsură să vă acorde sfaturi atât prietenești, cât și părintești, să vă învețe ceea ce presupune contracepția, actul sexual în sine, etc. Tații își pot educa fiii mai bine și pot trece chiar peste anumite rețineri și le pot explica și arăta cum se folosește corect un prezervativ iar mamele pot îndruma fiicele în ceea ce privește începutul vieții sexuale și le pot explica multe lucruri utile. Dacă însă părinții nu sunt foarte permisivi, sau sunt mai reținuți, încercați să discutați cu un medic ginecolog, un specialist, un membru al familiei de care sunteți mai apropiat, un prieten bun sau să căutați pe internet. Dintr-un amalgam de informații și sfaturi utile, veți vedea că ați ajuns la vârsta la care puteți cerne ce e bine de ce este rău și vă puteți alege singur/ă calea și metoda de contracepție cea mai bună. Adolescentul va deveni stăpân pe propria viață, dar trebuie susținut și ajutat în permanență cu sfaturi din partea părinților. Este imperios necesar ca adolescenții să discute cu o persoană de încredere despre începerea vieții sexuale, și să i se explice ce presupune contracepția, de ce este bine să se protejeze, ce se poate întâmpla dacă nu se protejează, și să își pună singuri întrebări, spre exemplu dacă se merită ca pentru o partidă de sex neprotejat să sufere din cauza unei boli. Sau dacă sunt pregătiți pentru a infrunta tot ceea ce presupune o sarcina. Adolescentele trebuie să își pună întrebări referitoare la o posibilă sarcină, dacă sunt pregătite să aibă un copil, sau dacă sunt pregătite pentru trauma ce o presupune un avort. Astfel, prin conștientizarea proprie, adolescenții vor pune mai mult accent pe măsurile contraceptive.

{jcomments on}

Mai poți citi din Sex si sexualitate

Ce este nimfomania cu a…

  Ce este nimfomania?  Femeia care are o dorință sexuală continuă și care niciodată nu poa...

Pieptul, o zonă erogen…

  Pieptul, o zonă erogenă?  Printre cele mai sensibile părți ale corpului feminin...

5 motive pentru a face …

  5 motive surprinzătoare de a face dragoste mai des  Beneficiile sexului depășesc ...

Sarcina

Sarcina şi tot ceea ce presupune aceasta Cea mai frumoasă perioadă din viața unei femei est...

Viața de cuplu după a…

Viața de cuplu după avort  Avortul, sau întreruperea de sarcină reprezintă o modal...

Mituri despre sex

  Mituri despre sex  Sexul nu mai este demult un subiect tabu, mentalitatea oamenilor s...

Poziții pentru sex în…

  Poziţii pentru a face dragoste în timpul sarcinii A face dragoste în timpul s...

Schimbările sexuale la…

               Schimbările s...

Senzualitatea

  Senzualitatea: o formă de a experimenta sexualitatea Sexualitatea poate conduce orice băr...

Sexul inainte si după …

         Sexul înainte şi după căsnicie  S...

Viata sexuala in timpul…

  Viaţa sexuală în timpul sarcinii - între mit şi realitate Sarcina este un m...

Prima întâlnire perfe…

  Prima întâlnire perfectă  Prima întâlnire este o amintire c...

Prima noapte împreună

  Prima noapte împreună – acasă la iubitul meu / iubita mea  Formați un c...

Vasectomia si legarea t…

  Metode de contracepție sterilizarea definitivă – legarea trompelor uterine și vasec...

Pilula de a doua zi

       Metode contraceptive, pilula de a doua zi Pastila de a doua...

Steriletul (DIU)

  Metode de contracepție: steriletul (DIU) Dintre toate metodele de contracepție disponib...

Contracepția pentru ad…

                  Contracepția pentru ...

Diafragma, prezervativu…

  Metode contraceptive - Diafragma În societatea modernă, metodele contraceptive sunt...

Intimitatea primului ra…

  Intimitatea primului raport sexual Sexualitatea umană este un lucru extrem de complex şi ...

Sfaturi pentru primul a…

  Elementele esenţiale pentru un prim act sexual reuşit  Dacă încă nu ai facut...

Primul act sexual

  Vorbiţi-le adolescenţilor despre « Prima experienţă sexuală »  &...

Prezervativul

  Metode de contraceptie naturala: Prezervativul  Metodele de contracepție sunt foarte ...

Efectele adverse ale an…

  Despre pilulele anticoncepţionale sau cum să îţi distrugi corpul  Pilulele an...

Sexul dupa nastere

  Sexul dupa naştere – când devine plăcut?  Pentru orice proaspătă mămi...

Sexul la diferite varst…

                &nbs...

Prima experiență sexu…

  Prima experienţă sexuală nu se uită niciodată  Prima experiență sexuală nu s...

Diferenta intre sex si …

  Există o diferență între a face sex și a face dragoste?  Cuvântul sex ...

Sexualitatea si cuplul

  Sexualitatea, intimitate esențială a cuplului       Sexualitatea...

Hormonii dragostei

                 Ho...

Zonele erogene

                Zonele e...

Metode contraceptive na…

  Metode contraceptive naturale Un contraceptiv natural este acela care nu presupune nici un ...

Despre clitoris

  Clitorisul, butonul secret al plăcerii sexuale        Organ ...

Sexualitatea in timpul …

  Relaţiile sexuale în timpul sarcinii Sexualitatea se poate practica în multe s...

Senzualitate şi sexual…

  Senzualitatea și sexualitatea la vârsta a treia Un fruct copt este dulce, este preg...

Educatia sexuala corect…

       Avem parte de o educație sexuală corectă?     Î...

Despre sexualitatea in …

  Sexualitatea, calea fericirii amoroase    Acceptată sau respinsă, sursă de ins...