Senzualitate şi sexualitate la vârsta a treia

 

Senzualitatea și sexualitatea la vârsta a treia

senzualitate si sexualitate la varsta a treiaUn fruct copt este dulce, este pregătit şi se află în momentul său cel mai bun pentru a fi savurat. La fiinţa umană, maturitatea afectivă, mentală și sexuală produce o stare similară: este un moment în care persoana poate experimenta un tip de dulceaţă specială şi diferită prin simţurile şi sexualitatea sa.

Vârsta impune tot felul de schimbări, de la cele anatomice până la cele fiziologice şi psihologice, care transformă răspunsurile sexuale atât la bărbat cât şi la femeie. Totuşi, o stimulare şi o comunicare adecvată în cuplu în care există iubire, vor putea aduce relaţii intime amoroase împlinitoare şi plăcute chiar şi după vârsta a treia. Așa cum știm, iubirea nu are vârstă, chiar dacă o manifestăm și la modul erotic sexual. Pe măsură ce înaintăm în viață putem să experimentăm o anumită modificare în ceea ce privește activitatea hormonală în corp, dar aceasta nu împiedică relaționarea erotica sexuală dintre cei doi iubiți.

Activitatea organelor sexuale poate să fie mereu reînvigorată și chiar amplificată dacă știm cum să facem aceasta, pentru a ne bucura de o viață sexuală amoroasă împlinitoare chiar și la vârsta a treia.

Din păcate, de multe ori prejudecăţile şi factorii atât sociali cât şi personali împiedică oamenii să se bucure de o sexualitate şi senzualitate fericită după această vârstă, deoarece apar tot felul de complexe, prejudecăţi şi sentimente de ruşine sau teamă care împiedică şi condiţionează relaţiile intime sexuale între partenerii care se iubesc. Dacă aceste prejudecăți și diferitele complexe legate de vârstă sunt depășite, atunci sexualitatea și fuziunea amoroasă intimă cu ființa iubită poate să fie din nou experimentată. Ea este o sursă de bucurie și împlinire pentru fiecare suflet care iubește și vrea să să fie iubit.

Sexualitatea și manifestarea erotică la vârsta a treia poate fi diferită de cea care se practica în tinereţe: schimbările corpului la femei, de exemplu, pot face ca penetrarea sexuală să fie dureroasă, deoarece la menopauză nu se mai secretă hormonii feminini care stimulează apetitul sexual şi care provoacă lubrefierea vaginului. În plus, vaginul îşi pierde din elasticitate, contracţiile uterine pot fi deranjante, iar clitorisul se contractă mai rapid după orgasm. La bărbat, apar de asemenea schimbări după andropauză şi chiar dacă mulţi bărbaţi îşi menţin dorinţa erotică sexuală pentru mai mult timp, apare un moment în care contactele sau manifestările intime în cuplu sunt mai rare şi pot varia ca ritm şi intensitate.

Cu toate că apar aceste schimbări fizice, sexualitatea poate începe să se transforme atunci în ceva mai mult senzual decât sexual, se pot trezi alte tipuri de emoţii şi sentimente precum tandreţea şi o formă diferită de a simţi iubirea şi mângâierile. Toate aceste sunt o modalitate de a împărtăşi momente intime sexuale în cuplu, o activitate care poate aduce multe beneficii cuplului ajuns la această vârstă. Problema este că oamenii îşi încetează, datorită prejudecăţilor de tot felul, viaţa sexuală și manifestarea erotică, când aceasta ar putea să fie la fel de lungă precum existenţa însăşi. Continuitatea relaţiilor intime ca sursă de bucurie, descoperire şi exprimare sexuală după vârsta a treia nu este nici greşită, nici deplasată şi cu atât mai mult nu are de ce să cauzeze nelinişte sau respingere. Această comunicare intimă şi corporală între parteneri continuă să fie în mod indiscutabil, o formă de apropiere, de cunoaştere şi de exprimare a afectivităţii.

 

Iată câteva din beneficiile sexualitaţii la vârsta a treia:

• Ajută partenerii să se conecteze emoţional cu lucrurile plăcute din viaţa lor;

• Provoacă sentimente efervescente şi dinamice şi reapare dorinţa de explorare;
• Reînnoieşte curiozitatea şi creativitatea (corpul şi simţurile sale sunt vehiculul experienţei şi al cunoaşterii);
• Facultăţile mentale se menţin treze pentru mai mult timp;

• Îmbunătăţeşte starea de sănătate, poate ameliora simţitor durerile, crampele sau tensiunile corporale;
• Facilitează comunicarea şi înţelegerea dintre parteneri;
• Se generează o atitudine binefăcătoare atât corp cât şi pentru suflet, care funcţionează ca un tot armonios şi echilibrat;
• Este un remediu excelent împotriva răcelii emoţionale dintre parteneri, a stărilor de depresie sau de tristeţe şi de singurătate.

 

Ce poate împiedica experimentarea senzualităţii la vârsta a treia?

• Consumul exagerat de medicamente;
• Senzaţia de negare;
• Admiterea faptului că nu se mai pot explora sau cunoaşte senzaţii corporale noi;

• A deveni susceptibil şi influenţabil faţă de prejudecăţile şi negările pe care le impune societatea;

• Criteriile atât personale cât şi cele ale familiei, religiei, din mass-media care au idei negative referitor la relaţiile intime ale femeilor şi bărbaţilor în vârstă;
• A crede în mod greşit că iubirea, sexualitatea si senzualitatea şi romantismul au legătură doar cu tinereţea sau cu o perioadă determinată de timp.

 Dacă totul se transformă, trebuie ca partenerii să-ţi asume faptul că fără îndoială şi sexualitatea se va schimba şi se va transforma în altceva odată cu timpul, însă acest lucru nu trebuie să fie un impediment pentru a se bucura de senzaţiile corporale sexuale, ci un proces normal şi natural care se poate îmbogăţi cu o stare de înţelegere şi comunicare în cuplu, care de multe ori lipseşte în timpul tinereţii. Aceste coordonate pot îmbogăţi şi armoniza foarte mult relaţia de cuplu și chiar manifestarea amoroasă.

 În această perioadă pot apărea sentimente noi de tandreţe şi complicitate, de seninătate şi afecţiune, de creativitate şi o apropiere reală între două suflete, dincolo de nuanţa erotică sexualitatea a apropierii dintre două fiinţe. Aceste noi modalităţi de a începe să-l simţi pe partener pot ajuta la menţinerea sufletului viu şi plin de viaţă, reînnoit, tânăr şi bucuros. A te bucura de o sexualitate matură, cu nuanţe noi şi complexe, cere doar o atitudine deschisă şi lipsită de prejudecăţi, intenţia de a te bucura de viaţă şi de simţuri, emoţia de a explora, de a te abandona, ceea ce va hrăni la modul profund spiritul şi sufletul.

 

Pregătește-te cum se cuvine pentru viața amoroasă la vârsta a treia

    Sănătatea organelor sexuale depinde foarte mult de modul în care le îngrijim și cum le utilizăm. Mai ales bărbații trebuie să se folosească de organul sexual în mod atent și cumpătat dacă doresc ca activitatea lor sexuală să dureze cât mai mulți ani. Pentru aceasta, fiecare bărbat care dorește să se mențină în formă din punct de vedere amoros sexual, trebuie să țină cont de faptul că metodele de control al ejaculării, îi oferă posibilitatea de a fuziona amoros sexual pe perioade de timp mult mai lungi, cu condiția să le pună în practică. Aceste metode de control al ejaculării fortifică mușchii din zona perineului și mențin o stare de sănătate deplină a sistemului reproducător masculin. Aceasta va avea un efect foarte benefic asupra vieții sexuale a bărbatului, conferindu-i o stare de erecție și vigoare foarte bună. Astfel, relațiile sexuale amoroase pot să fie împlinitoare si fericite chiar și la o vârstă mai înaintată.

{jcomments on}

Mai poți citi din Sex si sexualitate

Ce este nimfomania cu a…

  Ce este nimfomania?  Femeia care are o dorință sexuală continuă și care niciodată nu poa...

Pieptul, o zonă erogen…

  Pieptul, o zonă erogenă?  Printre cele mai sensibile părți ale corpului feminin...

5 motive pentru a face …

  5 motive surprinzătoare de a face dragoste mai des  Beneficiile sexului depășesc ...

Sarcina

Sarcina şi tot ceea ce presupune aceasta Cea mai frumoasă perioadă din viața unei femei est...

Viața de cuplu după a…

Viața de cuplu după avort  Avortul, sau întreruperea de sarcină reprezintă o modal...

Mituri despre sex

  Mituri despre sex  Sexul nu mai este demult un subiect tabu, mentalitatea oamenilor s...

Poziții pentru sex în…

  Poziţii pentru a face dragoste în timpul sarcinii A face dragoste în timpul s...

Schimbările sexuale la…

               Schimbările s...

Senzualitatea

  Senzualitatea: o formă de a experimenta sexualitatea Sexualitatea poate conduce orice băr...

Sexul inainte si după …

         Sexul înainte şi după căsnicie  S...

Viata sexuala in timpul…

  Viaţa sexuală în timpul sarcinii - între mit şi realitate Sarcina este un m...

Prima întâlnire perfe…

  Prima întâlnire perfectă  Prima întâlnire este o amintire c...

Prima noapte împreună

  Prima noapte împreună – acasă la iubitul meu / iubita mea  Formați un c...

Vasectomia si legarea t…

  Metode de contracepție sterilizarea definitivă – legarea trompelor uterine și vasec...

Pilula de a doua zi

       Metode contraceptive, pilula de a doua zi Pastila de a doua...

Steriletul (DIU)

  Metode de contracepție: steriletul (DIU) Dintre toate metodele de contracepție disponib...

Contracepția pentru ad…

                  Contracepția pentru ...

Diafragma, prezervativu…

  Metode contraceptive - Diafragma În societatea modernă, metodele contraceptive sunt...

Intimitatea primului ra…

  Intimitatea primului raport sexual Sexualitatea umană este un lucru extrem de complex şi ...

Sfaturi pentru primul a…

  Elementele esenţiale pentru un prim act sexual reuşit  Dacă încă nu ai facut...

Primul act sexual

  Vorbiţi-le adolescenţilor despre « Prima experienţă sexuală »  &...

Prezervativul

  Metode de contraceptie naturala: Prezervativul  Metodele de contracepție sunt foarte ...

Efectele adverse ale an…

  Despre pilulele anticoncepţionale sau cum să îţi distrugi corpul  Pilulele an...

Sexul dupa nastere

  Sexul dupa naştere – când devine plăcut?  Pentru orice proaspătă mămi...

Sexul la diferite varst…

                &nbs...

Prima experiență sexu…

  Prima experienţă sexuală nu se uită niciodată  Prima experiență sexuală nu s...

Diferenta intre sex si …

  Există o diferență între a face sex și a face dragoste?  Cuvântul sex ...

Sexualitatea si cuplul

  Sexualitatea, intimitate esențială a cuplului       Sexualitatea...

Hormonii dragostei

                 Ho...

Zonele erogene

                Zonele e...

Metode contraceptive na…

  Metode contraceptive naturale Un contraceptiv natural este acela care nu presupune nici un ...

Despre clitoris

  Clitorisul, butonul secret al plăcerii sexuale        Organ ...

Sexualitatea in timpul …

  Relaţiile sexuale în timpul sarcinii Sexualitatea se poate practica în multe s...

Senzualitate şi sexual…

  Senzualitatea și sexualitatea la vârsta a treia Un fruct copt este dulce, este preg...

Educatia sexuala corect…

       Avem parte de o educație sexuală corectă?     Î...

Despre sexualitatea in …

  Sexualitatea, calea fericirii amoroase    Acceptată sau respinsă, sursă de ins...