RelaÅ£iile sexuale în timpul sarcinii
Sexualitatea se poate practica în multe scopuri, însă unul din cele mai importante este apropierea, comunicarea corporală ÅŸi intimitatea în cuplu. ViaÅ£a sexuală poate fi firească, fără sfaturi sau ajutor specializat, însă cu siguranţă dorinÅ£a de învăţa lucruri noi, poate fi de un real ajutor pentru a amplifica apropierea dintre parteneri ÅŸi de a provoca emoÅ£ii ÅŸi experienÅ£e tot mai sublime ÅŸi mai plăcute, pe lângă o înÅ£elegere ÅŸi o comunicare mai profundă în cuplu.
În timpul sarcinii, sexualitatea poate fi practicată în continuare cu aceeaÅŸi iubire ÅŸi chiar frecvenţă. TotuÅŸi, trebuie luate în considerare încă din primul trimestru de sarcină anumite schimbări fiziologice ÅŸi anatomice ale femeii, precum greÅ£urile, oboseala, stările emoÅ£ionale fluctuante care le afectează mult pe femeile însărcinate ÅŸi au desigur efecte ÅŸi asupra partenerului.
Schimbări fiziologice importante
Încă din primul trimestru femeia însărcinată poate avea sensibilitate ÅŸi dureri la nivelul sânilor, se schimbă secreÅ£iile vaginale care sunt mai abundente ÅŸi îÅŸi modifică mirosul ÅŸi gustul. Acestea pot fi un stimulent pentru relaÅ£iile erotice, doarece fluxul secreÅ£iilor vaginale sunt un lubrifiant natural.
AtracÅ£ia sexuală în timpul sarcinii
Cu toate că există femei care se bucură din plin de această perioadă ÅŸi nu au fluctuaÅ£ii emoÅ£ionale importante, iar viaÅ£a lor sexuală nu este afectată de apariÅ£ia sarcinii, pentru multe femei sarcina implică multe procese de adaptare. Toate acestea pot afecta dorinÅ£a ÅŸi viaÅ£a sexuală a cuplului, iar adeseori (ÅŸi în general în cazul femeilor), se poate ca partenerii să nu se simtă atraÅŸi nici sexual ÅŸi nici afectiv unul de celălalt, sau chiar pot simÅ£i respingere faţă de apropierea de orice fel. Pe de altă parte, există femei în cazul cărora creÅŸte atât nevoia de afecÅ£iune ÅŸi atenÅ£ie, cât ÅŸi dorinÅ£a erotică se amplifică considerabil.
BărbaÅ£ii, cu toate că într-un grad mai mic, se pot simÅ£i ÅŸi ei afectaÅ£i din punct de vedere emoÅ£ional datorită implicaÅ£iilor apariÅ£iei unui nou membru în familie, mai ales dacă e vorba de primul lor copil, iar această stare de preocupare poate determina ca bărbatul să nu se mai simtă atras de partenera sa. Unii nu se mai simt motivaÅ£i să aibă relaÅ£ii sexuale deoarece în opinia lor femeia “ÅŸi-a pierdut” calităţile erotice, adică corpul femii îÅŸi pierde proporÅ£iile cu care este obiÅŸnuit. TotuÅŸi ÅŸi în ciuda celor afirmate anterior, mulÅ£i bărbaÅ£i se simt în mod special atraÅŸi de partenerele lor în această perioadă, nu doar datorită entuziasmului de a simÅ£i o stare de uniune specială cu aceasta, ci printre altele, pentru că corpul femeii devine pentru ei mai erotic, mai voluptuos, sânii ÅŸi ÅŸoldurile devin mai proeminente, ceea ce le amplifică stimularea vizuală ÅŸi dorinÅ£a sexuală.
Acest tip de transformare anatomică nu este acceptat de către multe femei care simt că îÅ£i pierd formele ÅŸi nu se mai simt atractive ÅŸi seducătoare. În acest caz, trebuie să ne reamintim că orice atitudine constă în felul în care se priveÅŸte situaÅ£ia, respectiv dacă femeia se simte neatractivă ÅŸi îÅŸi consideră corpul “urât” aÅŸa va fi văzut ÅŸi de ceilalÅ£i, însă dacă îl percep ca fiind frumos ÅŸi atrăgător, aÅŸa îl vor percepe ÅŸi ceilalÅ£i. Corpul unei femei însărcinate este la fel de frumos ca cel al unei femei care nu este însărcinată, cea mai importantă în acest caz este propria percepÅ£ie asupra acestei perioade ÅŸi felul în care această experienţă atât de intimă este receptat de femeia respectivă.
RelaÅ£iile sexuale în timpul sarcinii
În timpul primelor trei luni de sarcină, relaÅ£iile intime pot avea loc în mod normal ÅŸi în poziÅ£iile obiÅŸnuite, însă pe măsură ce burtica creÅŸte, trebuie practicate modalităţi speciale de penetrare, ceea ce constituie o invitaÅ£ie pentru ca cei doi parteneri să-ÅŸi amplifice imaginaÅ£ia ÅŸi să găsească noi forme de apropiere erotică ÅŸi intimitate. Iată câteva sugestii pentru ca actul erotic să poată avea loc în mod plăcut ÅŸi fără să implice vreun risc sau teama ca femeia ar putea fi afectată sau ca fătul să fie strivit sau să se declanÅŸeze o naÅŸtere prematură.
Dacă nu există dorinţă sexuală, se poate ajuta partenerul oferindu-i un masaj relaxant cu uleiuri care poate fi un bun preludiu pentru stimularea dorinÅ£ei. Actul sexual trebuie oprit în cazul în care apare ruptura prematură a membranelor ovulare, infecÅ£ii genitale, hemoragii sau semne de naÅŸtere înainte de termen.
PoziÅ£ii sexuale sugerate în timpul sarcinii
PoziÅ£ia misionarului sau bărbatul deasupra femeii: în acest caz, singura precauÅ£ie este ca greutatea bărbatului să nu apese asupra femeii.
Femeia deasupra bărbatului: este o poziţie foarte comodă, deoarece femeia are controlul greutăţii sale şi asupra penetrării.
Penetrarea dintr-o parte sau postura linguriÅ£a: este o poziÅ£ie comodă, mai ales începând cu luna a patra de sarcină, deoarece abdomenul este relaxat, iar greutatea femeii se distribuie în mod egal.
Penetrare din spate: este o poziţie bună pentru primele luni de sarcină, dar incomodă pentru ultimele două luni, deoarece abdomenul este mai voluminos.