Vasectomia si legarea trompelor uterine

 

Metode de contracepÈ›ie sterilizarea definitivă – legarea trompelor uterine È™i vasectomia

 vasectomia si legarea trompelor uterineSocietatea modernă oferă atât femeilor, cât È™i bărbaÈ›ilor o multitudine de metode contraceptive, din cele mai diverse, mai ieftine, mai simplu de folosit È™i mai accesibile. Cu toate acestea, există È™i persoane care apelează È™i preferă sterilizarea definitivă. Astfel de metode contraceptive, precum vasectomia, în cazul bărbaÈ›ilor, È™i legarea trompelor uterine, în cazul femeilor, reprezintă metode de sterilizare de cele mai multe ori ireversibilă. Astfel de metode au devenit din ce în ce mai populare în rândul cuplurilor care au deja copii È™i nu îÈ™i mai doresc, sau pur È™i simplu în cazul persoanelor care nu îÈ™i doresc copii. De menÈ›ionat este faptul că nici legarea trompelor uterine, nici vasectomia, nu protejează pe nici unul din parteneri de contactarea unor boli cu transmitere sexuală. De cele mai multe ori, numai unul din partenerii ce formează un cuplu apelează la o astfel de metodă, iar atunci când întreÈ›in relaÈ›ii sexuale cu persoane în care nu au mare încredere, sau cu parteneri noi, este foarte indicată folosirea prezervativului, cea mai eficientă metodă de protecÈ›ie împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

 

 

Legarea trompelor uterine

 Legarea trompelor uterine reprezintă o intervenÈ›ie chirurgicală cese adresează exclsiv femeilor. Aceasta este o procedură de sterilizare chirurgicală, ce are ca rezultat închiderea trompelor uterine È™i oprirea circulaÈ›iei ovulelor dinspre ovare către uter. De asemenea, este bine cunoscut faptul că această metodă opreÈ™te spermatozoizii în drumul lor către ovul, are un efect imediat È™i o eficiență foarte ridicată, de 99,5%. Dacă alegeÈ›i această metdă contraceptivă, trebuie să È™tiÈ›i că acesta este un procedeu ce poate fi efectuat numai de către personal medical specializat, de către un medic ginecolog, în spital sau într-un cabinet privat, în niciun caz acasă. Această metodă chirurgicală este practicată cu ajutorul unei anestezii totale sau locale, deoarece în caz contrar ar fi o procedură extrem de dureroasă. Riscul de sarcină este foarte redus după legarea trompelor uterine, totuÈ™i rămâne un procent de 5% È™anse ale unei sarcini extrauterină. Acest tip de sarcină este extrem de periculos È™i presupune intervenÈ›ia imediată a medicului ginecolog. De asemenea, după o astfel de intervenÈ›ie pot apărea alte reacÈ›ii ale organismului uman, precum sângerări neobiÈ™nuite, infecÈ›ii ale ombilicului, deoarece această procedură chirurgicală are nu numai beneficii, ci È™i riscuri È™i urmări. Din punct de vedere al sexualității, după legarea trompelor uterine, nu există schimbări majore sau efecte secundare diverse. Astfel că, femeile ce recurg la această metodă contraceptivă vor avea acelaÈ™i apetit sexual ca È™i înainte, È™i unele se vor bucura de o mai mare plăcere în timpul actului sexual, deoarece este înlăturat stresul unei posibile sarcini în urma contactului sexual.

 

 Avantaje È™i dezavantajele legarii trompelor uterine

 Ca orice metodă contraceptivă, legarea trompelor uterine are avantaje dar È™i dezavantaje. Printre avantaje numărăm faptul că este o procedură cu efect imediat È™i permanent, eficientă chiar din prima zi. Nu necesită o atenÈ›ie zilnică È™i nu este foarte costisitoare, fiind avantajoasă din punct de vedere financiar pe termen lung. În ceea ce priveÈ™te dezavantajele, această procedură are ca principal dezavantaj faptul că nu protejeză împotriva bolilor cu transmitere sexuală sau HIV, presupune o intrevenÈ›ie chirurgicală È™i are riscuri.

 

Vasectomia

Vasectomia reprezintă cel mai eficient procedeu de sterilizare masculin. Ca È™i în cazul legării trompelor uterine la femei, È™i bărbaÈ›ii au varianta sterilizării. În ziua de azi, bărbaÈ›ii preferă să lase mai mult în seama femeilor grija contracepÈ›iei. Fie că este vorba de anticoncepÈ›ionale, legarea trompelor, folosirea diafragmei, sau în unele cazuri chiar cumpărarea prezervativului, femeile sunt în general responsabile de evitarea sarcinilor nedorite. Dar iată că bărbaÈ›ii au început să adopte din ce în ce mai mult metoda sterilizării, denumită vasectomie. Vasectomia presupune o intervenÈ›ie chirurgicală într-o clinică specializată sau în spital, sub efectul anesteziei totale sau parÈ›iale, în care medicul urolog specialist taie efectiv cele două vase care transportă sperma, astfel încât aceasta nu mai părăseÈ™te organismul. IntervenÈ›ia de sterilizare la bărbaÈ›i este mult miai simplă decât cea la femei. Vasectomia nu durează mai mult de zece minute, nu prezintă niciun fel de risc È™i este absolut gratuită. Mai mult decât atât, partenera va fi protejată sută la sută din punct de vedere al sarcinilor nedorite. Dar ca È™i în cazul sterilizării la femei, nici vasectomia nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală È™i HIV. Recuperarea bărbatului după o astfel de intervenÈ›ie este foarte rapidă, durează doar câteva zile, iar această metodă nu trebuie privită ca È™i una de ultimă instanță, ci se adresează mai degrabă cuplurilor care au deja doi, trei sau chiar mai mulÈ›i copii, sau unul singur, de ce nu, È™i nu îÈ™i mai doresc copii pe viitor. Pe de altă parte, vasectomia nu se recomandă în cazul bărbaÈ›ilor singuri, necăsătoriÈ›i sau divorÈ›aÈ›i sau în cazul în care partenerii nu sunt deciÈ™i în privinÈ›a conceperii unui copil în viitorul apropiat. Vasectomia are o rată de succes de 99%, fiind printre cele mai sigure metode de contracepÈ›ie. Rezultatele nu sunt însă imediate. După puÈ›in timp de la operaÈ›ie, aproximativ trei sau patru zile, vă puteÈ›i relua activitatea sexuală, însă după efectuarea vasectomiei, riscul unei sarcini poate apărea chiar până la 20 de ejaculări. Este cel mai indicat să folosiÈ›i un prezervativ o perioadă după efectuarea acestei intervenÈ›ii. din punct de vedere al riscurilor, fiind o intrevenÈ›ie chirurgicală există riscul de sângerare postoperatorie la nivelul scrotului, de inflamare a scrotului, de a se instala durerea, sângerări abundente, etc.

 

Gandeste-te bine inainte de vasectomie sau legarea trompelor uterine

 Înainte de a apela la o astfel de metodă contraceptivă ce priveÈ™te sterilizarea permanentă, atât bărbaÈ›ii cât È™i femeile trebuie să cântărească bine atât avantajele cât È™i dezavantajele unui astfel de procedeu medical, să ia în calcul È™i posibilitatea ca pe viitor să îÈ™i mai dorească copii, sau chiar să îÈ™i pună problema unui divorÈ›, iar în cazul unei noi relaÈ›ii, partenera să îÈ™i dorească copii. Există fel È™i fel de situaÈ›ii, iar o astfel de decizie radicală trebuie luată cu un mare simÈ› de răspundere È™i cu un grad de decizie de sută la sută. De asemenea, trebuie avute în vedere È™i riscurile pe care le implică astfel de operaÈ›ii chirurgicale.

Categorie:

Mai poți citi din Sex si sexualitate

Ce este nimfomania cu a…

  Ce este nimfomania?  Femeia care are o dorință sexuală continuă și care niciodată nu poa...

Pieptul, o zonă erogen…

  Pieptul, o zonă erogenă?  Printre cele mai sensibile părÈ›i ale corpului feminin...

5 motive pentru a face …

  5 motive surprinzătoare de a face dragoste mai des  Beneficiile sexului depășesc ...

Sarcina

Sarcina şi tot ceea ce presupune aceasta Cea mai frumoasă perioadă din viața unei femei est...

ViaÈ›a de cuplu după a…

ViaÈ›a de cuplu după avort  Avortul, sau întreruperea de sarcină reprezintă o modal...

Mituri despre sex

  Mituri despre sex  Sexul nu mai este demult un subiect tabu, mentalitatea oamenilor s...

PoziÈ›ii pentru sex în…

  PoziÅ£ii pentru a face dragoste în timpul sarcinii A face dragoste în timpul s...

Schimbările sexuale la…

               Schimbările s...

Senzualitatea

  Senzualitatea: o formă de a experimenta sexualitatea Sexualitatea poate conduce orice băr...

Sexul inainte si după …

         Sexul înainte ÅŸi după căsnicie  S...

Viata sexuala in timpul…

  ViaÅ£a sexuală în timpul sarcinii - între mit ÅŸi realitate Sarcina este un m...

Prima întâlnire perfe…

  Prima întâlnire perfectă  Prima întâlnire este o amintire c...

Prima noapte împreună

  Prima noapte împreună – acasă la iubitul meu / iubita mea  FormaÈ›i un c...

Vasectomia si legarea t…

  Metode de contracepÈ›ie sterilizarea definitivă – legarea trompelor uterine È™i vasec...

Pilula de a doua zi

       Metode contraceptive, pilula de a doua zi Pastila de a doua...

Steriletul (DIU)

  Metode de contracepÈ›ie: steriletul (DIU) Dintre toate metodele de contracepÈ›ie disponib...

ContracepÈ›ia pentru ad…

                  ContracepÈ›ia pentru ...

Diafragma, prezervativu…

  Metode contraceptive - Diafragma În societatea modernă, metodele contraceptive sunt...

Intimitatea primului ra…

  Intimitatea primului raport sexual Sexualitatea umană este un lucru extrem de complex ÅŸi ...

Sfaturi pentru primul a…

  Elementele esenÅ£iale pentru un prim act sexual reuÅŸit  Dacă încă nu ai facut...

Primul act sexual

  VorbiÅ£i-le adolescenÅ£ilor despre « Prima experienţă sexuală »  &...

Prezervativul

  Metode de contraceptie naturala: Prezervativul  Metodele de contracepÈ›ie sunt foarte ...

Efectele adverse ale an…

  Despre pilulele anticoncepÅ£ionale sau cum să îÅ£i distrugi corpul  Pilulele an...

Sexul dupa nastere

  Sexul dupa naÅŸtere – când devine plăcut?  Pentru orice proaspătă mămi...

Sexul la diferite varst…

                &nbs...

Prima experiență sexu…

  Prima experienţă sexuală nu se uită niciodată  Prima experiență sexuală nu s...

Diferenta intre sex si …

  Există o diferență între a face sex È™i a face dragoste?  Cuvântul sex ...

Sexualitatea si cuplul

  Sexualitatea, intimitate esenÈ›ială a cuplului       Sexualitatea...

Hormonii dragostei

                 Ho...

Zonele erogene

                Zonele e...

Metode contraceptive na…

  Metode contraceptive naturale Un contraceptiv natural este acela care nu presupune nici un ...

Despre clitoris

  Clitorisul, butonul secret al plăcerii sexuale        Organ ...

Sexualitatea in timpul …

  RelaÅ£iile sexuale în timpul sarcinii Sexualitatea se poate practica în multe s...

Senzualitate ÅŸi sexual…

  Senzualitatea È™i sexualitatea la vârsta a treia Un fruct copt este dulce, este pregÄ...

Educatia sexuala corect…

       Avem parte de o educaÈ›ie sexuală corectă?     Î...

Despre sexualitatea in …

  Sexualitatea, calea fericirii amoroase    Acceptată sau respinsă, sursă de ins...