Vasectomia si legarea trompelor uterine

 

Metode de contracepție sterilizarea definitivă – legarea trompelor uterine și vasectomia

 vasectomia si legarea trompelor uterineSocietatea modernă oferă atât femeilor, cât și bărbaților o multitudine de metode contraceptive, din cele mai diverse, mai ieftine, mai simplu de folosit și mai accesibile. Cu toate acestea, există și persoane care apelează și preferă sterilizarea definitivă. Astfel de metode contraceptive, precum vasectomia, în cazul bărbaților, și legarea trompelor uterine, în cazul femeilor, reprezintă metode de sterilizare de cele mai multe ori ireversibilă. Astfel de metode au devenit din ce în ce mai populare în rândul cuplurilor care au deja copii și nu își mai doresc, sau pur și simplu în cazul persoanelor care nu își doresc copii. De menționat este faptul că nici legarea trompelor uterine, nici vasectomia, nu protejează pe nici unul din parteneri de contactarea unor boli cu transmitere sexuală. De cele mai multe ori, numai unul din partenerii ce formează un cuplu apelează la o astfel de metodă, iar atunci când întrețin relații sexuale cu persoane în care nu au mare încredere, sau cu parteneri noi, este foarte indicată folosirea prezervativului, cea mai eficientă metodă de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

 

 

Legarea trompelor uterine

 Legarea trompelor uterine reprezintă o intervenție chirurgicală cese adresează exclsiv femeilor. Aceasta este o procedură de sterilizare chirurgicală, ce are ca rezultat închiderea trompelor uterine și oprirea circulației ovulelor dinspre ovare către uter. De asemenea, este bine cunoscut faptul că această metodă oprește spermatozoizii în drumul lor către ovul, are un efect imediat și o eficiență foarte ridicată, de 99,5%. Dacă alegeți această metdă contraceptivă, trebuie să știți că acesta este un procedeu ce poate fi efectuat numai de către personal medical specializat, de către un medic ginecolog, în spital sau într-un cabinet privat, în niciun caz acasă. Această metodă chirurgicală este practicată cu ajutorul unei anestezii totale sau locale, deoarece în caz contrar ar fi o procedură extrem de dureroasă. Riscul de sarcină este foarte redus după legarea trompelor uterine, totuși rămâne un procent de 5% șanse ale unei sarcini extrauterină. Acest tip de sarcină este extrem de periculos și presupune intervenția imediată a medicului ginecolog. De asemenea, după o astfel de intervenție pot apărea alte reacții ale organismului uman, precum sângerări neobișnuite, infecții ale ombilicului, deoarece această procedură chirurgicală are nu numai beneficii, ci și riscuri și urmări. Din punct de vedere al sexualității, după legarea trompelor uterine, nu există schimbări majore sau efecte secundare diverse. Astfel că, femeile ce recurg la această metodă contraceptivă vor avea același apetit sexual ca și înainte, și unele se vor bucura de o mai mare plăcere în timpul actului sexual, deoarece este înlăturat stresul unei posibile sarcini în urma contactului sexual.

 

 Avantaje și dezavantajele legarii trompelor uterine

 Ca orice metodă contraceptivă, legarea trompelor uterine are avantaje dar și dezavantaje. Printre avantaje numărăm faptul că este o procedură cu efect imediat și permanent, eficientă chiar din prima zi. Nu necesită o atenție zilnică și nu este foarte costisitoare, fiind avantajoasă din punct de vedere financiar pe termen lung. În ceea ce privește dezavantajele, această procedură are ca principal dezavantaj faptul că nu protejeză împotriva bolilor cu transmitere sexuală sau HIV, presupune o intrevenție chirurgicală și are riscuri.

 

Vasectomia

Vasectomia reprezintă cel mai eficient procedeu de sterilizare masculin. Ca și în cazul legării trompelor uterine la femei, și bărbații au varianta sterilizării. În ziua de azi, bărbații preferă să lase mai mult în seama femeilor grija contracepției. Fie că este vorba de anticoncepționale, legarea trompelor, folosirea diafragmei, sau în unele cazuri chiar cumpărarea prezervativului, femeile sunt în general responsabile de evitarea sarcinilor nedorite. Dar iată că bărbații au început să adopte din ce în ce mai mult metoda sterilizării, denumită vasectomie. Vasectomia presupune o intervenție chirurgicală într-o clinică specializată sau în spital, sub efectul anesteziei totale sau parțiale, în care medicul urolog specialist taie efectiv cele două vase care transportă sperma, astfel încât aceasta nu mai părăsește organismul. Intervenția de sterilizare la bărbați este mult miai simplă decât cea la femei. Vasectomia nu durează mai mult de zece minute, nu prezintă niciun fel de risc și este absolut gratuită. Mai mult decât atât, partenera va fi protejată sută la sută din punct de vedere al sarcinilor nedorite. Dar ca și în cazul sterilizării la femei, nici vasectomia nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală și HIV. Recuperarea bărbatului după o astfel de intervenție este foarte rapidă, durează doar câteva zile, iar această metodă nu trebuie privită ca și una de ultimă instanță, ci se adresează mai degrabă cuplurilor care au deja doi, trei sau chiar mai mulți copii, sau unul singur, de ce nu, și nu își mai doresc copii pe viitor. Pe de altă parte, vasectomia nu se recomandă în cazul bărbaților singuri, necăsătoriți sau divorțați sau în cazul în care partenerii nu sunt deciși în privința conceperii unui copil în viitorul apropiat. Vasectomia are o rată de succes de 99%, fiind printre cele mai sigure metode de contracepție. Rezultatele nu sunt însă imediate. După puțin timp de la operație, aproximativ trei sau patru zile, vă puteți relua activitatea sexuală, însă după efectuarea vasectomiei, riscul unei sarcini poate apărea chiar până la 20 de ejaculări. Este cel mai indicat să folosiți un prezervativ o perioadă după efectuarea acestei intervenții. din punct de vedere al riscurilor, fiind o intrevenție chirurgicală există riscul de sângerare postoperatorie la nivelul scrotului, de inflamare a scrotului, de a se instala durerea, sângerări abundente, etc.

 

Gandeste-te bine inainte de vasectomie sau legarea trompelor uterine

 Înainte de a apela la o astfel de metodă contraceptivă ce privește sterilizarea permanentă, atât bărbații cât și femeile trebuie să cântărească bine atât avantajele cât și dezavantajele unui astfel de procedeu medical, să ia în calcul și posibilitatea ca pe viitor să își mai dorească copii, sau chiar să își pună problema unui divorț, iar în cazul unei noi relații, partenera să își dorească copii. Există fel și fel de situații, iar o astfel de decizie radicală trebuie luată cu un mare simț de răspundere și cu un grad de decizie de sută la sută. De asemenea, trebuie avute în vedere și riscurile pe care le implică astfel de operații chirurgicale.

{jcomments on}

Mai poți citi din Sex si sexualitate

Ce este nimfomania cu a…

  Ce este nimfomania?  Femeia care are o dorință sexuală continuă și care niciodată nu poa...

Pieptul, o zonă erogen…

  Pieptul, o zonă erogenă?  Printre cele mai sensibile părți ale corpului feminin...

5 motive pentru a face …

  5 motive surprinzătoare de a face dragoste mai des  Beneficiile sexului depășesc ...

Sarcina

Sarcina şi tot ceea ce presupune aceasta Cea mai frumoasă perioadă din viața unei femei est...

Viața de cuplu după a…

Viața de cuplu după avort  Avortul, sau întreruperea de sarcină reprezintă o modal...

Mituri despre sex

  Mituri despre sex  Sexul nu mai este demult un subiect tabu, mentalitatea oamenilor s...

Poziții pentru sex în…

  Poziţii pentru a face dragoste în timpul sarcinii A face dragoste în timpul s...

Schimbările sexuale la…

               Schimbările s...

Senzualitatea

  Senzualitatea: o formă de a experimenta sexualitatea Sexualitatea poate conduce orice băr...

Sexul inainte si după …

         Sexul înainte şi după căsnicie  S...

Viata sexuala in timpul…

  Viaţa sexuală în timpul sarcinii - între mit şi realitate Sarcina este un m...

Prima întâlnire perfe…

  Prima întâlnire perfectă  Prima întâlnire este o amintire c...

Prima noapte împreună

  Prima noapte împreună – acasă la iubitul meu / iubita mea  Formați un c...

Vasectomia si legarea t…

  Metode de contracepție sterilizarea definitivă – legarea trompelor uterine și vasec...

Pilula de a doua zi

       Metode contraceptive, pilula de a doua zi Pastila de a doua...

Steriletul (DIU)

  Metode de contracepție: steriletul (DIU) Dintre toate metodele de contracepție disponib...

Contracepția pentru ad…

                  Contracepția pentru ...

Diafragma, prezervativu…

  Metode contraceptive - Diafragma În societatea modernă, metodele contraceptive sunt...

Intimitatea primului ra…

  Intimitatea primului raport sexual Sexualitatea umană este un lucru extrem de complex şi ...

Sfaturi pentru primul a…

  Elementele esenţiale pentru un prim act sexual reuşit  Dacă încă nu ai facut...

Primul act sexual

  Vorbiţi-le adolescenţilor despre « Prima experienţă sexuală »  &...

Prezervativul

  Metode de contraceptie naturala: Prezervativul  Metodele de contracepție sunt foarte ...

Efectele adverse ale an…

  Despre pilulele anticoncepţionale sau cum să îţi distrugi corpul  Pilulele an...

Sexul dupa nastere

  Sexul dupa naştere – când devine plăcut?  Pentru orice proaspătă mămi...

Sexul la diferite varst…

                &nbs...

Prima experiență sexu…

  Prima experienţă sexuală nu se uită niciodată  Prima experiență sexuală nu s...

Diferenta intre sex si …

  Există o diferență între a face sex și a face dragoste?  Cuvântul sex ...

Sexualitatea si cuplul

  Sexualitatea, intimitate esențială a cuplului       Sexualitatea...

Hormonii dragostei

                 Ho...

Zonele erogene

                Zonele e...

Metode contraceptive na…

  Metode contraceptive naturale Un contraceptiv natural este acela care nu presupune nici un ...

Despre clitoris

  Clitorisul, butonul secret al plăcerii sexuale        Organ ...

Sexualitatea in timpul …

  Relaţiile sexuale în timpul sarcinii Sexualitatea se poate practica în multe s...

Senzualitate şi sexual…

  Senzualitatea și sexualitatea la vârsta a treia Un fruct copt este dulce, este preg...

Educatia sexuala corect…

       Avem parte de o educație sexuală corectă?     Î...

Despre sexualitatea in …

  Sexualitatea, calea fericirii amoroase    Acceptată sau respinsă, sursă de ins...