Avem parte de o educație sexuală corectă?
Încă de la vârsta pubertății fiecare dintre noi începe gradat să se exploreze È™i să-È™i cunoască trupul. Apar diverse curiozități È™i întrebări legate de aceste diferenÅ£e ce există între băieÈ›i È™i fetiÈ›e È™i tot în această perioadă apar primele dileme legate de cunoaÈ™terea cât mai corectă a propriului trup. Cel mai bine ar fi ca în această etapă a creÈ™terii să avem parte de o educaÈ›ie sexuală cât mai corectă È™i sănătoasă care să constituie pentru noi un fundament solid pe care să ne dezvoltăm sănătos ca bărbat sau femeie, fără inhibiÈ›ii sau prejudecăți È™i să putem accepta sexualitatea cu adevărat aÈ™a cum este ea.
La È™coală suntem sau am fost învățaÈ›i despre diferite domenii care să ne ajute în viață. Am primit o educaÈ›ie diversă despre cum să scriem, să citim, despre cum să învățăm o meserie care să ne reprezinte, etc. PărinÈ›ii È™i cei apropiaÈ›i ne-au îndrumat cum au È™tiut ei mai bine È™i cu toate acestea, puÈ›ini dintre noi am avut parte de acea educaÈ›ie sexuală care sa ne permită cunoaÈ™terea înzestrării erotice pe care o avem È™i cum să ne folosim de aceasta corect È™i fără inhibiÈ›ii.
Cel mai adesea în perioada pubertății ne-am format fiecare dintre noi o idee sau o viziune proprie despre ce înseamnă sexualitatea. Unii poate am avut norocul să beneficiem de o educaÅ£ie sexuală bună È™i fără prejudecăţi, însă majoritatea dintre noi ne-am format o imagine despre sexualitate care poate să fie falsă sau eronată, iar aceasta se datorează È™i faptului că nu a fost nimeni lângă noi care să ne înveÈ›e cu adevărat despre propriul erotism. Astfel, am pășit pe un teren nesigur È™i am căutat să aflăm de ici È™i colo câte ceva despre acest mister ce se trezea în noi È™i despre care ne era ruÈ™ine să vorbim cu părinÈ›ii sau cu cei în masură să ne îndrume. Aceasta este o perioadă foarte fragilă deoarece acum se formează primele reacÈ›ii È™i primele păreri despre sexualitate, iar aceasta ne va influenÈ›a atât personalitatea viitoare cât È™i atitudinea pe care o vom avea despre propriul erotism È™i întreaga noastra viață sexuală.
Plăcere sau ruşine?
Cu siguranță că fiecare dintre noi am experimentat plăcerea erotică înca de la o vârstă foarte fragedă. Unii au simÈ›it imboldul de a se mângâia singuri sau în cazul altora această curiozitate s-a trezit urmărind anumite secvenÈ›e sau fotografii erotice pe internet sau la televizor. Într-un mod sau altul, fiecare dintre noi am ajuns să luăm contact cu această dimensiune erotică din noi È™i am fost curioÅŸi ÅŸi dornici să descoperim acele senzaÈ›ii noi care ne încântau È™i care ne erau ascunse până atunci.
Odată cu experimentarea primelor stări de plăcere erotică la cei mai mulÈ›i dintre noi s-a creat È™i asocierea cu un sentiment de vinovăție sau ruÈ™ine. Aceasta ne-a determinat ca o perioadă să nu vorbim cu nimeni despre senzaÈ›iile de plăcere descoperite, fiindu-ne teamă să nu fim pedepsiti sau acuzaÈ›i. Aceasta ne-a determinat să reprimăm în mare măsură anumite porniri nevinovate È™i neÈ™tiind cum să procedăm, am ascuns aceasta din pudoare într-un colÈ›isor adânc din fiinÈ›a noastră întocmai ca un copil care a descoperit ceva valoros È™i îl ascunde undeva unde nimeni nu poate să-l găsească, mergand numai el din când în când să-È™i revadă comoara.
A È™ti înseamnă a putea!
În zilele noastre avem la dispoziÈ›ie nenumărate posibilități de a cunoaÅŸte, cu mult mai multe decât altădată. TradiÈ›iile orientale abundă în informaÈ›ii valoroase legate de educaÈ›ia sexuală care poate să aibă loc chiar È™i acum, indiferent de vârsta pe care o avem. Este necesar doar să fim deschiÈ™i È™i să credem în faptul că viaÈ›a noastră sexuală poate să fie îmbogățită È™i perfecÈ›ionată mereu. Prin aceasta înÈ›elegem să aducem o nouă calitate vieÈ›ii noastre amoroase, un nou parfum pe care poate nu l-am cunoscut niciodată.
De aceea este necesar să începem să ne cunoaÈ™tem atât pe noi înÈ™ine cât È™i pe iubita noastră în profunzime. Trebuie să ajungem gradat să descoperim zonele ei erogene cele mai sensibile cât È™i modul în care îi place să fie atinsă.
Prin aceasta vom înceta să mai privi amorul ca pe o goană nebunească după plăcere care cel mai adesea se termină cu acel colaps total pe care deja îl cunoaÈ™tem. Această situaÈ›ie tragică generează adeseori stări de frustrare È™i gol interior sau chiar resentimente în cazul femeii iubite.
Acest fenomen binecunoscut se numeste criză sau depresie post-coitum. De aceea cel mai bine este ca bărbatul să fie cât mai sensibil È™i atent la nevoile amoroase ale iubitei sale È™i să încerce ca înainte de toate să i le împlinească rând pe rând cu iubire, adoraÈ›ie È™i dăruire, trăind astfel la rândul său o mare împlinire. Vom descoperi că astfel relaÈ›ia noastră amoroasă se dilată gradat într-o nouă dimensiune care devine din ce în ce mai împlinitoare, mai bogată pentru amândoi, reîmprospătând parfumul iubirii noastre cu dulci nuanÈ›e necunoscute până atunci.