Cu ce poţi înlocui carnea în alimentaţie
Te-ai săturat să tot mănânci carne şi vrei să adopţi un regim de viaţă mai sănătos? Este posibil şi nu este greu dacă găseşti în anumite ingrediente proteinele şi fierul necesar echilibrului nostru alimentar.
Proteinele reprezintă 20% din masa noastră musculară şi sunt cele care ne pot „construi” corpul. Proteinele sunt foarte importante pentru oase, pe care se fixează calciul şi joacă un rol esenţial în asigurarea unei buni funcţionări a organelor.
Din acest motiv un aport de proteine este un lucru esenţial şi nu trebuie să scadă sub niciun motiv. În aceste condiţii să renunţi la carne este un lucru, dar să renunţi la toate proteinele animale înseamnă şi să îţi asumi anumite riscuri şi să te privezi de unii aminoacizi esenţiali care nu există doar în proteinele vegetale. Este şi cazul cerealelor care sunt sărace în lizine sau în legume uscate care sunt sărace în metionină. Nu uita nici faptul următor–carnea roşie este o excelentă sursă de fier heminic care se asimilează mult mai bine sau mult mai uşor decât cel non heminic.
Trebuie să ştii însă că este de ajuns dacă îţi compui meniul, farfuria în aşa fel încât să vii cu aporturile necesare de proteine şi de fier.