Menopauza

 

Menopauza 

menopauza Menopauza este o perioadă care inevitabil apare în viaÈ›a fiecărei femei. De cele mai multe ori, femeile nici nu vor să audă acest termen, iar altele se tem de această perioadă. Mai devreme sau mai târziu, însă, toate femeile se confruntă cu menopauza, iar bărbaÈ›ii cu andropauza, care este echivalentul menopauzei la persoanele de sex feminin È™i apar manifestări psihologice È™i organice la bărbaÈ›ii ce au trecut de vârsta de 45 de ani. Atât menopauza cât È™i andropauza sunt fenomene fiziologice normale ce apar pe parcursul vieÈ›ii, la persoanele trecute de prima tinereÈ›e.

 

Premenopauza

 Premenopauza mai este denumită È™i perimenopauză. Perimenopauza reprezintă o perioadă de tranziÈ›ie din viaÈ›a unei femei. Perimenopauza începe cu câÈ›iva ani înainte de instalarea menopauzei È™i poate dura È™i 10 ani.

Simptomele perimenopauzei debutează în jurul vârstei de 35-40 de ani. Premenopauza se sfârÈ™eÈ™te după ce ciclul menstrual nu a mai avut loc vreme de 12 luni. AÈ™adar, multe simptome ala premenopauzei seamănă cu cele ale sindromului premenstrual È™i sunt determinate de fluctuaÈ›iile hormonale. Printre simptomele premenopauzei se numără ciclurile neregulate, menstruaÈ›iile rare, bufeurile de căldură, transpiraÈ›iile nocturne, insomniile, irascibilitatea, depresia, sensibilitatea sânilor, libidou scăzut, uscăcine vaginală È™i urinări frecvente sau urinări uÈ™oare la tuse sau strănut. O dată cu apariÈ›ia premenopauzei, apare desigur È™i declinul fertilității, deÈ™i femeia poate rămâne încă gravidă. TranziÈ›ia spre menopauză afectează organismul femeii deoarece se modifică metabolismul prin creÈ™terea circumferinÈ›ei taliei, a tensiunii arteriale È™i a colesterolului HDL.

 

Menopauza

 Menopauza reprezintă întreruperea din punct de vedere fiziologic a ciclurilor menstruale, datorită încetării secreÈ›iei hormonale a ovarelor. Menopauza apare mai ales la femeile cu vârsta cuprinsă între 40 È™i 55 de ani È™i are două etape, È™i anume premenopauza È™i menopauza confirmată. În perioada de premenopauză, ce poate dura mai multe luni, sau chiar mai mulÈ›i ani, apar o succesiune de cicluri cu sau fără ovulaÈ›ie, iar secreÈ›iile hormonale devin neregulate, la fel ca È™i menstruaÈ›iile. Menopauza confirmată presupune încetarea secreÈ›iei hormonale a ovarului È™i dispariÈ›ia sângerărilor menstruale. Printre simptomele menopauzei enumerăm bufeurile de căldură care afectează foarte multe femei. Acestea apar la început noaptea, pentru camai apoi să se multiplice, determinând transpiraÈ›ie abundentă. De asemenea, scăderea libidoului, a apetitului sexual È™i senzaÈ›ia de uscăciune vaginală sunt alte semne ce însoÈ›esc menopauza. Sânii devin mai moi, mai lăsaÈ›i, iar infecÈ›iile urinare È™i vaginale se intensifică. Osteoporoza È™i fragilitatea osoasă sunt strâns legate de apariÈ›ia menopauzei, la fel ca È™i bolile cardiovasculare È™i tulburările psihice È™i emoÈ›ionale ce pot fi însoÈ›ite de schimbări de dispoziÈ›ie, iritabilitate, anxietate, insomnie, oboseală, depresie, etc. Postmenopauza apare la interval de un an de la instalarea menopauzei, aÈ™adar echilibrul hormonal apare È™i se stabilizează astfel că bufeurile dispar încetul cu încetul.

 

Bufeurile de căldură

 Aceste bufeuri sunt în centrul atenÈ›iei atunci când vine vorba de simptomele menopauzei. Bufeurile de căldură sunt un semn clar al menopauzei È™i afectează majoritatea femeilor, È™i anume 3 din 4 femei sunt afectate de bufeuri. Bufeurile de căldură nu trebuie tratate în mod obligatoriu, dar dacă devin foarte deranjante există metode de tratament. Uneori aceste bufeuri pot afecta calitatea vieÈ›ii în mod semnificativ deoarece pot genera palpitaÈ›ii, transpiraÈ›ii, frisoane la încetarea valului de căldură. Dacă însă bufeurile sunt din ce în ce mai frecvente È™i durează câteva minute bune, acestea pot fi cu succes tratate. Trebuie însă să È›ineÈ›i cont de faptul că menopauza este o tranziÈ›ie naturală a vieÈ›ii.

 

Tratarea menopauzei

 Menopauza nu este o afecÈ›iune, ci este un fenomen fiziologic natural, cu toate acestea, pentru a uÈ™ura simptomatologia È™i pentru a diminua riscul apariÈ›iei unor complicaÈ›ii sau ale unor boli, se recomandă tratarea acesteia. AÈ™adar stilul de viață este primul care ar trebui avut în vedere iar femeia la menopauză ar trebi să evite stresul, fumatul, cofeina, abuzul de alcool, să facă miÈ™care în mod regulat È™i să consume alimete cât mai proaspete È™i mai bogate în minerale È™i vitamine, È™i calciu. De asemenea, se recomandă terapia hormonală iar pentru bufeuri È™i uscăciunea vaginului există alte tratamente. Mai mult decât atât, ceaiul de codiÈ›a È™oricelului se dovedeÈ™te a fi foarte eficient în tratarea simptomelor menopauzei. Administrarea de estrogeni È™i progesteron poate fi făcută pe cale orală prin comprimate sau pe cale locală.

 

Menopauza și viața sexuală

 Femeile ce au ajuns la menopauză nu trebuie să îÈ™i încetinească relaÈ›iile sexuale sau să devină inactive din punct de vedere sexual. DeÈ™i menopauza se manifestă printr-o simptomatologie foarte delicată, sexul nu trebuie să se schimbe. Mucoasa vaginului poate prezenta semne de uscăciune È™i astfel este nevoie de multă răbdare, precum È™i de lubrifiere È™i de altfel de medicamente recomandate de medicul ginecolog pentru a nu avea dureri în timpul contactului sexual. De asemenea, în timpul menopauzei libidoul poate fi scăzut iar apetitul sexual poate dispărea complet uneori, È™i unele femei îÈ™i pot pierde dorinÈ›a sexuală datorită nivelului scăzut de estrogen. Menopauza nu înseamnă sfârÈ™itul vieÈ›ii sexuale, ci, mai degrabă, trebuie privită ca un nou început, mult mai matur, cu noi definiÈ›ii È™i perspective.

 

 

Mai poți citi din Anatomie si fiziologie

Menopauza

  Menopauza   Menopauza este o perioadă care inevitabil apare în viaÈ›a fiec...

ViaÅ£a sexuală ÅŸi Pso…

  ViaÅ£a sexuală ÅŸi Psoriazisul  Psoriazisul este o inflamaÅ£ie cronică a pielii care...

Andropauza

  Andropauza  MulÈ›i bărbaÈ›i se îndoiesc de existenÈ›a andropauzei. AÈ™a cum cor...

Secreția vaginală

  SecreÈ›ia vaginală  SecreÈ›ia vaginală reprezintă un lucru cât se poate de no...

Fiziologia aparatului g…

  Fiziologia aparatului genital masculin  La bărbați, organele de reproducere sunt în princip...

Sânii

  Sânii  Sânii, sau glandele mamare sunt deosebi de importante pentru struct...

Ovulația

  OvulaÈ›ia  OvulaÈ›ia este un fenomen foarte complex care apare la toate femeile î...

Ciclul menstrual

  Ciclul menstrual  Ciclul menstrual, sau menstruaÈ›ia este un fenomen fiziologic c&acir...

Patologii ale aparatulu…

  Patologii ale aparatului genital masculin  Aparatul genital masculin este de asemenea ...

Patologii ale aparatulu…

Patologii ale aparatului genital feminin  În societatea actuală, multe din bolile cu ...

InformaÈ›ii utile despr…

  InformaÈ›ii utile despre vagin  Vaginul este una din cele mai importante (dacă nu cea...

Aparatul genital mascul…

  Aparatul genital masculin  Sistemul genital masculin este o parte foarte importantă d...

Aparatul genital femini…

  Aparatul genital feminin  Aparatul genital feminin cuprinde organele specifice genului...

Sifilisul

  Sifilisul  Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală foarte veche È™i foarte con...

Organul sexual masculin

  Organul sexual masculin  Simbol al potenÅ£ei încă din Antichitate, organele sex...

Organul sexual feminin

  Ceea ce se vede la organele sexuale feminine...  Spre deosebire de organele sexuale ma...

Herpesul genital

  Herpesul genital: cauze, simptome, tratament, prevenire  Herpesul genital este o boalÄ...

Micoza vaginala

  Micoza vaginală: cauze, simptome, tratament, prevenire  Micoza vaginală este o infec...

Bolile cu transmitere s…

  Bolile cu transmitere sexuală – semne uneori discrete  Diagnosticarea precoce a...

Chlamydia

  Chlamydia – cauze, simptome ÅŸi tratament  Chlamydia este o infecÅ£ie transmisă...

Gonoreea

  Gonoreea – cauze, simptome, tratament, prevenire  Gonoreea este a doua infecÅ£ie...

Candida

  Candida Albicans – cauze, simptome, tratament, prevenire  Candidoza este o infec...