Menopauza

 

Menopauza 

menopauza Menopauza este o perioadă care inevitabil apare în viața fiecărei femei. De cele mai multe ori, femeile nici nu vor să audă acest termen, iar altele se tem de această perioadă. Mai devreme sau mai târziu, însă, toate femeile se confruntă cu menopauza, iar bărbații cu andropauza, care este echivalentul menopauzei la persoanele de sex feminin și apar manifestări psihologice și organice la bărbații ce au trecut de vârsta de 45 de ani. Atât menopauza cât și andropauza sunt fenomene fiziologice normale ce apar pe parcursul vieții, la persoanele trecute de prima tinerețe.

 

Premenopauza

 Premenopauza mai este denumită și perimenopauză. Perimenopauza reprezintă o perioadă de tranziție din viața unei femei. Perimenopauza începe cu câțiva ani înainte de instalarea menopauzei și poate dura și 10 ani.

Simptomele perimenopauzei debutează în jurul vârstei de 35-40 de ani. Premenopauza se sfârșește după ce ciclul menstrual nu a mai avut loc vreme de 12 luni. Așadar, multe simptome ala premenopauzei seamănă cu cele ale sindromului premenstrual și sunt determinate de fluctuațiile hormonale. Printre simptomele premenopauzei se numără ciclurile neregulate, menstruațiile rare, bufeurile de căldură, transpirațiile nocturne, insomniile, irascibilitatea, depresia, sensibilitatea sânilor, libidou scăzut, uscăcine vaginală și urinări frecvente sau urinări ușoare la tuse sau strănut. O dată cu apariția premenopauzei, apare desigur și declinul fertilității, deși femeia poate rămâne încă gravidă. Tranziția spre menopauză afectează organismul femeii deoarece se modifică metabolismul prin creșterea circumferinței taliei, a tensiunii arteriale și a colesterolului HDL.

 

Menopauza

 Menopauza reprezintă întreruperea din punct de vedere fiziologic a ciclurilor menstruale, datorită încetării secreției hormonale a ovarelor. Menopauza apare mai ales la femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 55 de ani și are două etape, și anume premenopauza și menopauza confirmată. În perioada de premenopauză, ce poate dura mai multe luni, sau chiar mai mulți ani, apar o succesiune de cicluri cu sau fără ovulație, iar secrețiile hormonale devin neregulate, la fel ca și menstruațiile. Menopauza confirmată presupune încetarea secreției hormonale a ovarului și dispariția sângerărilor menstruale. Printre simptomele menopauzei enumerăm bufeurile de căldură care afectează foarte multe femei. Acestea apar la început noaptea, pentru camai apoi să se multiplice, determinând transpirație abundentă. De asemenea, scăderea libidoului, a apetitului sexual și senzația de uscăciune vaginală sunt alte semne ce însoțesc menopauza. Sânii devin mai moi, mai lăsați, iar infecțiile urinare și vaginale se intensifică. Osteoporoza și fragilitatea osoasă sunt strâns legate de apariția menopauzei, la fel ca și bolile cardiovasculare și tulburările psihice și emoționale ce pot fi însoțite de schimbări de dispoziție, iritabilitate, anxietate, insomnie, oboseală, depresie, etc. Postmenopauza apare la interval de un an de la instalarea menopauzei, așadar echilibrul hormonal apare și se stabilizează astfel că bufeurile dispar încetul cu încetul.

 

Bufeurile de căldură

 Aceste bufeuri sunt în centrul atenției atunci când vine vorba de simptomele menopauzei. Bufeurile de căldură sunt un semn clar al menopauzei și afectează majoritatea femeilor, și anume 3 din 4 femei sunt afectate de bufeuri. Bufeurile de căldură nu trebuie tratate în mod obligatoriu, dar dacă devin foarte deranjante există metode de tratament. Uneori aceste bufeuri pot afecta calitatea vieții în mod semnificativ deoarece pot genera palpitații, transpirații, frisoane la încetarea valului de căldură. Dacă însă bufeurile sunt din ce în ce mai frecvente și durează câteva minute bune, acestea pot fi cu succes tratate. Trebuie însă să țineți cont de faptul că menopauza este o tranziție naturală a vieții.

 

Tratarea menopauzei

 Menopauza nu este o afecțiune, ci este un fenomen fiziologic natural, cu toate acestea, pentru a ușura simptomatologia și pentru a diminua riscul apariției unor complicații sau ale unor boli, se recomandă tratarea acesteia. Așadar stilul de viață este primul care ar trebui avut în vedere iar femeia la menopauză ar trebi să evite stresul, fumatul, cofeina, abuzul de alcool, să facă mișcare în mod regulat și să consume alimete cât mai proaspete și mai bogate în minerale și vitamine, și calciu. De asemenea, se recomandă terapia hormonală iar pentru bufeuri și uscăciunea vaginului există alte tratamente. Mai mult decât atât, ceaiul de codița șoricelului se dovedește a fi foarte eficient în tratarea simptomelor menopauzei. Administrarea de estrogeni și progesteron poate fi făcută pe cale orală prin comprimate sau pe cale locală.

 

Menopauza și viața sexuală

 Femeile ce au ajuns la menopauză nu trebuie să își încetinească relațiile sexuale sau să devină inactive din punct de vedere sexual. Deși menopauza se manifestă printr-o simptomatologie foarte delicată, sexul nu trebuie să se schimbe. Mucoasa vaginului poate prezenta semne de uscăciune și astfel este nevoie de multă răbdare, precum și de lubrifiere și de altfel de medicamente recomandate de medicul ginecolog pentru a nu avea dureri în timpul contactului sexual. De asemenea, în timpul menopauzei libidoul poate fi scăzut iar apetitul sexual poate dispărea complet uneori, și unele femei își pot pierde dorința sexuală datorită nivelului scăzut de estrogen. Menopauza nu înseamnă sfârșitul vieții sexuale, ci, mai degrabă, trebuie privită ca un nou început, mult mai matur, cu noi definiții și perspective.

 

 

Mai poți citi din Anatomie si fiziologie

Menopauza

  Menopauza   Menopauza este o perioadă care inevitabil apare în viața fiec...

Viaţa sexuală şi Pso…

  Viaţa sexuală şi Psoriazisul  Psoriazisul este o inflamaţie cronică a pielii care...

Andropauza

  Andropauza  Mulți bărbați se îndoiesc de existența andropauzei. Așa cum cor...

Secreția vaginală

  Secreția vaginală  Secreția vaginală reprezintă un lucru cât se poate de no...

Fiziologia aparatului g…

  Fiziologia aparatului genital masculin  La bărbați, organele de reproducere sunt în princip...

Sânii

  Sânii  Sânii, sau glandele mamare sunt deosebi de importante pentru struct...

Ovulația

  Ovulația  Ovulația este un fenomen foarte complex care apare la toate femeile î...

Ciclul menstrual

  Ciclul menstrual  Ciclul menstrual, sau menstruația este un fenomen fiziologic c&acir...

Patologii ale aparatulu…

  Patologii ale aparatului genital masculin  Aparatul genital masculin este de asemenea ...

Patologii ale aparatulu…

Patologii ale aparatului genital feminin  În societatea actuală, multe din bolile cu ...

Informații utile despr…

  Informații utile despre vagin  Vaginul este una din cele mai importante (dacă nu cea...

Aparatul genital mascul…

  Aparatul genital masculin  Sistemul genital masculin este o parte foarte importantă d...

Aparatul genital femini…

  Aparatul genital feminin  Aparatul genital feminin cuprinde organele specifice genului...

Sifilisul

  Sifilisul  Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală foarte veche și foarte con...

Organul sexual masculin

  Organul sexual masculin  Simbol al potenţei încă din Antichitate, organele sex...

Organul sexual feminin

  Ceea ce se vede la organele sexuale feminine...  Spre deosebire de organele sexuale ma...

Herpesul genital

  Herpesul genital: cauze, simptome, tratament, prevenire  Herpesul genital este o boal...

Micoza vaginala

  Micoza vaginală: cauze, simptome, tratament, prevenire  Micoza vaginală este o infec...

Bolile cu transmitere s…

  Bolile cu transmitere sexuală – semne uneori discrete  Diagnosticarea precoce a...

Chlamydia

  Chlamydia – cauze, simptome şi tratament  Chlamydia este o infecţie transmisă...

Gonoreea

  Gonoreea – cauze, simptome, tratament, prevenire  Gonoreea este a doua infecţie...

Candida

  Candida Albicans – cauze, simptome, tratament, prevenire  Candidoza este o infec...