Patologii ale aparatului genital feminin

Patologii ale aparatului genital feminin

patologii ale aparatului genital feminin În societatea actuală, multe din bolile cu care ne confruntăm au rădăcini adânci în stilul nostru de viață. De aceea, È™i bolile ce apar la nivelul aparatului genital, atât la femei cât È™i la bărbaÈ›i, se datorează unei alimentaÈ›ii nesănătoare, unui stil de viață stresant, alcoolului, tutunului È™i a exceselor de orice fel. Patologiile ce apar la nivelul aparatului genital nu sunt deloc de neglijat È™i trebuie recunoscute după simptome, examinate de către un specialist È™i tratate ca atare.

 

Boli ale aparatului genital feminin

 Bolile aparatului genital feminin sunt de mai multe feluri È™i pot apărea la nivelul mai multor organe ce intră în alcătuirea aparatului genital. De cele mai multe ori, cauzele sunt stilul de viață dezordonat, dar È™i avorturile, neglijarea igienei È™i contactele sexuale neprotejate.

 

Vaginita

 Vaginita este una din cele mai des întâlnite boli la nivelul aparatului genital feminin. Aceasta afectează o mare parte din femei È™i este însoÈ›ită de inflamaÈ›ia vulvei. Cauzele vaginitelor sunt de natură infecÈ›ioasă È™i se datorează unor germeni banali sau a unor micoze È™i paraziÈ›i. De asemenea, simptomele includ usturime, dureri la urinat È™i în timpul raportului sexual È™i mâncărimile acute. SecreÈ›ia vaginală suferă È™i ea mofidicări, căpătând o culoare galben-verzuie. Tratamentul se face în urma unui consult medical amănunÈ›it È™i include È™i tratament pentru partener, care este purtător È™i poate reinfecta femeia. AÈ™adar, se recomandă de către medicul ginecolog administrarea orală a medicamentelor È™i un tratament local cu ovule È™i irigaÈ›ii vaginale. În plus, abstinenÈ›a sexuală este obligatorie pe perioada tratamentului.

 

Metrita

 Metrita reprezintă inflamaÈ›ia uterului È™i se manifestă prin simptomatologie precum scurgere abundentă, răni È™i sângerări. În acest caz, un consult ginecologic este recomandat, iar după un examen colposcopic se aplică pe col pansamente È™i ovule. Testul Papanicolau este deosebit de important pentru toate femeile pentru depistarea din timp a cancerului uterin.

 

Anexita

 Anexita reprezintă inflamaÈ›ia trompelor È™i ovarelor, având ca simptome dureri de abdomen, de spate, febră, secreÈ›ii vaginale abundente È™i pierderi de sânge. Anexita nu trebuie neglijată È™i trebuie un consult ginecologic de urgență, în urma căruia medicul va stabili un tratament ce constă în administrarea de antibiotice, de calmante, etc.

 

Fibromul uterin

patologii ale aparatului genital feminin1 Fibromul uterin este o altă boală ce afectează multe dintre femei È™i cauzele sunt de cele mai multe ori necunoscute. Pilulele contraceptive È™i perioada sarcinii se pare că ar avea un rol important la dezvoltarea de fibrom uterin. În simptomatologia fibromului uterin se încadrează hemoragia ce apare sub diverse forme (menstre abundente, cu cheaguri, sângerări intermenstruale), durerea la nivel abdominal, pelvian sau lombar, tulburări urinare, constipaÈ›ie, creÈ™terea în volum a abdomenului È™i infertilitatea. Fibromul uterin se diagnostichează de către un doctor specialist ginecolog sau prin analize de sânge, ecografie pelviană, colposcopia, etc. Tratamentul este individualizat È™i adaptat de la caz la caz È™i se utilizează fie soluÈ›ia medicamentoasă, fie tratamentul chirurgical de îndepărtare a fibromului.

 

Boala inflamatorie pelviană

 Boala inflamatorie pelviană reprezintă infecÈ›ia È™i inflamarea organelor de reproducere superioare la femei, fiind cauzată de o boală cu transmitere sexuală ce infectează colul uterin. Gonoreea È™i Chlamydia sunt cele mai frecvente cauze ale acestei patologii care se manifestă prin dureri de cap, crampe, febră, secreÈ›ie vaginală galbenă, slăbiciune, greÈ›uri, arsuri la urinare, durere la contactul sexual.

 

Herpesul genital

 Herpesul genital este o altă boală ce afectează multe femei, fiind de natură sexuală. Aceasta este boală cu transmitere sexuală È™i se manifestă prin febră, dureri de cap È™ musculare, inflamaÈ›ie a pielii de pe organl genital È™i ganglioni măriÈ›i. Tot în cadrul afecÈ›iunilor aparatului genital feminin cu trasmitere sexuală intră È™i virusul papilloma uman, sifilisul È™i gonoreea.

 Patologiile aparatului genital nu trebuie neglijate ci trebuie investigate È™i tratate de urgență, încă de la primele simptome. O cunoaÈ™tere amănunÈ›ită a simptomelor bolii face parte dintr-o educaÈ›ie sexuală adecvată. De asemenea, în cadrul afecÈ›iunilor aparatului genital feminin includem È™i cancerul de col uterin, cancerul ovarian, È™i alte tipuri de tumori care, dacă sunt tratate din timp nu revin È™i viaÈ›a îÈ™i continuă cursul firesc. Cauzele cancerului de col È™i ovarian includ debutul precoce al vieÈ›ii sexuale, parteneri multipli, avortul, contraceptive neadecvate, nutriÈ›ie neechilibrată iar simptomele includ balonare prelungită, constipaÈ›ie acută, dureri la contactul sexual, dureri în abdomenul inferior, sângerări È™i secreÈ›ii neobiÈ™nuite, senzaÈ›ie de oboseală È™i scăderea în greutate, precum È™i debutul anemiei.

Mai poți citi din Anatomie si fiziologie

Menopauza

  Menopauza   Menopauza este o perioadă care inevitabil apare în viaÈ›a fiec...

ViaÅ£a sexuală ÅŸi Pso…

  ViaÅ£a sexuală ÅŸi Psoriazisul  Psoriazisul este o inflamaÅ£ie cronică a pielii care...

Andropauza

  Andropauza  MulÈ›i bărbaÈ›i se îndoiesc de existenÈ›a andropauzei. AÈ™a cum cor...

Secreția vaginală

  SecreÈ›ia vaginală  SecreÈ›ia vaginală reprezintă un lucru cât se poate de no...

Fiziologia aparatului g…

  Fiziologia aparatului genital masculin  La bărbați, organele de reproducere sunt în princip...

Sânii

  Sânii  Sânii, sau glandele mamare sunt deosebi de importante pentru struct...

Ovulația

  OvulaÈ›ia  OvulaÈ›ia este un fenomen foarte complex care apare la toate femeile î...

Ciclul menstrual

  Ciclul menstrual  Ciclul menstrual, sau menstruaÈ›ia este un fenomen fiziologic c&acir...

Patologii ale aparatulu…

  Patologii ale aparatului genital masculin  Aparatul genital masculin este de asemenea ...

Patologii ale aparatulu…

Patologii ale aparatului genital feminin  În societatea actuală, multe din bolile cu ...

InformaÈ›ii utile despr…

  InformaÈ›ii utile despre vagin  Vaginul este una din cele mai importante (dacă nu cea...

Aparatul genital mascul…

  Aparatul genital masculin  Sistemul genital masculin este o parte foarte importantă d...

Aparatul genital femini…

  Aparatul genital feminin  Aparatul genital feminin cuprinde organele specifice genului...

Sifilisul

  Sifilisul  Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală foarte veche È™i foarte con...

Organul sexual masculin

  Organul sexual masculin  Simbol al potenÅ£ei încă din Antichitate, organele sex...

Organul sexual feminin

  Ceea ce se vede la organele sexuale feminine...  Spre deosebire de organele sexuale ma...

Herpesul genital

  Herpesul genital: cauze, simptome, tratament, prevenire  Herpesul genital este o boalÄ...

Micoza vaginala

  Micoza vaginală: cauze, simptome, tratament, prevenire  Micoza vaginală este o infec...

Bolile cu transmitere s…

  Bolile cu transmitere sexuală – semne uneori discrete  Diagnosticarea precoce a...

Chlamydia

  Chlamydia – cauze, simptome ÅŸi tratament  Chlamydia este o infecÅ£ie transmisă...

Gonoreea

  Gonoreea – cauze, simptome, tratament, prevenire  Gonoreea este a doua infecÅ£ie...

Candida

  Candida Albicans – cauze, simptome, tratament, prevenire  Candidoza este o infec...