Patologii ale aparatului genital feminin

Patologii ale aparatului genital feminin

patologii ale aparatului genital feminin În societatea actuală, multe din bolile cu care ne confruntăm au rădăcini adânci în stilul nostru de viață. De aceea, și bolile ce apar la nivelul aparatului genital, atât la femei cât și la bărbați, se datorează unei alimentații nesănătoare, unui stil de viață stresant, alcoolului, tutunului și a exceselor de orice fel. Patologiile ce apar la nivelul aparatului genital nu sunt deloc de neglijat și trebuie recunoscute după simptome, examinate de către un specialist și tratate ca atare.

 

Boli ale aparatului genital feminin

 Bolile aparatului genital feminin sunt de mai multe feluri și pot apărea la nivelul mai multor organe ce intră în alcătuirea aparatului genital. De cele mai multe ori, cauzele sunt stilul de viață dezordonat, dar și avorturile, neglijarea igienei și contactele sexuale neprotejate.

 

Vaginita

 Vaginita este una din cele mai des întâlnite boli la nivelul aparatului genital feminin. Aceasta afectează o mare parte din femei și este însoțită de inflamația vulvei. Cauzele vaginitelor sunt de natură infecțioasă și se datorează unor germeni banali sau a unor micoze și paraziți. De asemenea, simptomele includ usturime, dureri la urinat și în timpul raportului sexual și mâncărimile acute. Secreția vaginală suferă și ea mofidicări, căpătând o culoare galben-verzuie. Tratamentul se face în urma unui consult medical amănunțit și include și tratament pentru partener, care este purtător și poate reinfecta femeia. Așadar, se recomandă de către medicul ginecolog administrarea orală a medicamentelor și un tratament local cu ovule și irigații vaginale. În plus, abstinența sexuală este obligatorie pe perioada tratamentului.

 

Metrita

 Metrita reprezintă inflamația uterului și se manifestă prin simptomatologie precum scurgere abundentă, răni și sângerări. În acest caz, un consult ginecologic este recomandat, iar după un examen colposcopic se aplică pe col pansamente și ovule. Testul Papanicolau este deosebit de important pentru toate femeile pentru depistarea din timp a cancerului uterin.

 

Anexita

 Anexita reprezintă inflamația trompelor și ovarelor, având ca simptome dureri de abdomen, de spate, febră, secreții vaginale abundente și pierderi de sânge. Anexita nu trebuie neglijată și trebuie un consult ginecologic de urgență, în urma căruia medicul va stabili un tratament ce constă în administrarea de antibiotice, de calmante, etc.

 

Fibromul uterin

patologii ale aparatului genital feminin1 Fibromul uterin este o altă boală ce afectează multe dintre femei și cauzele sunt de cele mai multe ori necunoscute. Pilulele contraceptive și perioada sarcinii se pare că ar avea un rol important la dezvoltarea de fibrom uterin. În simptomatologia fibromului uterin se încadrează hemoragia ce apare sub diverse forme (menstre abundente, cu cheaguri, sângerări intermenstruale), durerea la nivel abdominal, pelvian sau lombar, tulburări urinare, constipație, creșterea în volum a abdomenului și infertilitatea. Fibromul uterin se diagnostichează de către un doctor specialist ginecolog sau prin analize de sânge, ecografie pelviană, colposcopia, etc. Tratamentul este individualizat și adaptat de la caz la caz și se utilizează fie soluția medicamentoasă, fie tratamentul chirurgical de îndepărtare a fibromului.

 

Boala inflamatorie pelviană

 Boala inflamatorie pelviană reprezintă infecția și inflamarea organelor de reproducere superioare la femei, fiind cauzată de o boală cu transmitere sexuală ce infectează colul uterin. Gonoreea și Chlamydia sunt cele mai frecvente cauze ale acestei patologii care se manifestă prin dureri de cap, crampe, febră, secreție vaginală galbenă, slăbiciune, grețuri, arsuri la urinare, durere la contactul sexual.

 

Herpesul genital

 Herpesul genital este o altă boală ce afectează multe femei, fiind de natură sexuală. Aceasta este boală cu transmitere sexuală și se manifestă prin febră, dureri de cap ș musculare, inflamație a pielii de pe organl genital și ganglioni măriți. Tot în cadrul afecțiunilor aparatului genital feminin cu trasmitere sexuală intră și virusul papilloma uman, sifilisul și gonoreea.

 Patologiile aparatului genital nu trebuie neglijate ci trebuie investigate și tratate de urgență, încă de la primele simptome. O cunoaștere amănunțită a simptomelor bolii face parte dintr-o educație sexuală adecvată. De asemenea, în cadrul afecțiunilor aparatului genital feminin includem și cancerul de col uterin, cancerul ovarian, și alte tipuri de tumori care, dacă sunt tratate din timp nu revin și viața își continuă cursul firesc. Cauzele cancerului de col și ovarian includ debutul precoce al vieții sexuale, parteneri multipli, avortul, contraceptive neadecvate, nutriție neechilibrată iar simptomele includ balonare prelungită, constipație acută, dureri la contactul sexual, dureri în abdomenul inferior, sângerări și secreții neobișnuite, senzație de oboseală și scăderea în greutate, precum și debutul anemiei.

{jcomments on}

Mai poți citi din Anatomie si fiziologie

Menopauza

  Menopauza   Menopauza este o perioadă care inevitabil apare în viața fiec...

Viaţa sexuală şi Pso…

  Viaţa sexuală şi Psoriazisul  Psoriazisul este o inflamaţie cronică a pielii care...

Andropauza

  Andropauza  Mulți bărbați se îndoiesc de existența andropauzei. Așa cum cor...

Secreția vaginală

  Secreția vaginală  Secreția vaginală reprezintă un lucru cât se poate de no...

Fiziologia aparatului g…

  Fiziologia aparatului genital masculin  La bărbați, organele de reproducere sunt în princip...

Sânii

  Sânii  Sânii, sau glandele mamare sunt deosebi de importante pentru struct...

Ovulația

  Ovulația  Ovulația este un fenomen foarte complex care apare la toate femeile î...

Ciclul menstrual

  Ciclul menstrual  Ciclul menstrual, sau menstruația este un fenomen fiziologic c&acir...

Patologii ale aparatulu…

  Patologii ale aparatului genital masculin  Aparatul genital masculin este de asemenea ...

Patologii ale aparatulu…

Patologii ale aparatului genital feminin  În societatea actuală, multe din bolile cu ...

Informații utile despr…

  Informații utile despre vagin  Vaginul este una din cele mai importante (dacă nu cea...

Aparatul genital mascul…

  Aparatul genital masculin  Sistemul genital masculin este o parte foarte importantă d...

Aparatul genital femini…

  Aparatul genital feminin  Aparatul genital feminin cuprinde organele specifice genului...

Sifilisul

  Sifilisul  Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală foarte veche și foarte con...

Organul sexual masculin

  Organul sexual masculin  Simbol al potenţei încă din Antichitate, organele sex...

Organul sexual feminin

  Ceea ce se vede la organele sexuale feminine...  Spre deosebire de organele sexuale ma...

Herpesul genital

  Herpesul genital: cauze, simptome, tratament, prevenire  Herpesul genital este o boal...

Micoza vaginala

  Micoza vaginală: cauze, simptome, tratament, prevenire  Micoza vaginală este o infec...

Bolile cu transmitere s…

  Bolile cu transmitere sexuală – semne uneori discrete  Diagnosticarea precoce a...

Chlamydia

  Chlamydia – cauze, simptome şi tratament  Chlamydia este o infecţie transmisă...

Gonoreea

  Gonoreea – cauze, simptome, tratament, prevenire  Gonoreea este a doua infecţie...

Candida

  Candida Albicans – cauze, simptome, tratament, prevenire  Candidoza este o infec...