Aparatul genital feminin

 

Aparatul genital feminin

aparatul genital feminin Aparatul genital feminin cuprinde organele specifice genului feminin ce au rol endocrin, ovogenetic È™i de reproducere. Aparatul genital feminin propriu-zis este format din vagin, uter, ovare, trompe, ligamente uterine È™i organele genitale externe. Pentru o educaÈ›ie sexuală cât mai exactă È™i mai echilibrată sunt necesare cunoÈ™tinÈ›ele privind anatomia È™i fiziologia aparatului genital feminin, dar È™i masculin, pentru ca tinerii (È™i nu numai) să înÈ›eleagă ce se petrece cu corpul lor atunci când se află în perioada ciclului menstrual, a ovulaÈ›iei sau când se instalează sarcina.

 

Anatomia aparatului genital feminin

 În primul rând, regiunea genitală externă, cea vizibilă este formată din vulvă È™i vagin. La un control ginecologic mai amănunÈ›it, examinarea organelor interne este deosebit de importantă.

 

Vulva

 Vulva este alcătuită din două labii mari, două labii mici, din clitoris, orificiul de eliminare a urinii (uretral), vestibul, pubisul (muntele lui Venus) È™i numeroase alte glande. De asemenea, tot în acest context regăsim È™i himenul, un È›esut care închide parÈ›ial intrarea vaginului, la femeile care nu au avut niciodată experienÈ›e sau contact sexual, È™i această membrană se rupe o dată cu prima experiență sexuală. De asemenea, este foarte important să menÈ›ionăm È™i clitorisul, care este bogat în vase sanguine È™i inervaÈ›ii È™i este corespondentul penisuluil la bărbaÈ›i. Excitarea clitorisului înainte de un act sexual declanÈ™ează orgasmul femeii.

 

Ovarele

 Ovarele reprezintă două organe cu o lungime de aproximativ trei cm. ovarele reprezintă glanda sexuală feminină care are rol endocrin È™i ovogenetoc. Ovarele sunt situate în cadrul cavității peritoneale pelviene È™i sunt fixate la un capăt de uter, È™i la celălalt capăt de pavilionul trompei uterine. Ovulele sunt depozitate în ovare, iar lunar, câte un ovul este eliminat. Ovarele au un rol deosebit de important în reproducere dar sunt È™i foarte des afectate de răceli È™i boli ale aparatului genital feminin. Ovarele secretă estrogen È™i progesteron, iar doamnele aflate în perioada fertilă au modificări ritmice ale secreÈ›iei hormonilor feminini, aÈ™adar aceste modificări aparÈ›in ovarelor È™i a celorlalte organe sexuale. Aceste modificări lunare poartă denumirea de ciclu sexual lunar feminin, mai exact, ciclu menstrual. În urma ciclului ovarian, se eliberează un ovul cu posibilitatea dezvoltării unui făt È™i aparatul genital feminin este pregătit de implantarea ovulului fecundat.

 

Ovulele

 Ovulele sunt cuprinse în interiorul unui grup de celule denumite foliculi ovarieni. Ovulele sunt depozitate în ovare È™i reprezintă nucleul aparatului genital feminin, din punct de vedere reproductiv.

Ovulul are un rol deosebit de puternic în ceea ce priveÈ™te reproducerea, deoarece acesta este fecundat de spermatozoid, în perioada maximă de ovulaÈ›ie, È™i rezultă astfel embrionul care va deveni un făt.

 

Uterul

 Uterul este un organ ce aparÈ›ine aparatului genital feminin în care ajunge oul din timpul ovulaÈ›iei, È™i în care se dezvoltă embrionul È™i mai apoi fătul pe perioada sarcinii. Uterul are o formă de pară răsturnată pe interior, È™i este căptuÈ™it cu o mucoasă deosebit de importantă, endometrul. Uterul are rolul de a găzdui oul fecundat È™i mai apoi fătul. De asemenea, poziÈ›ionarea uterului este deasupra vezicii urinare, comunicând lateral cu trompele uterine, È™i în partea de jos cu vaginul. Dimensiunile uterului diferă de la femeie la femeie, iar în timpul sarcinii ajunge la o medie de 8cm lungime È™i 4 cm lățime.

 

Trompele uterine

 Trompele uterine sunt două tuburi flexibile ce au o lungime medie de zece centimetri È™i au grosimea unui fir de păr. Trompele uterine au È™i ele un rol foarte important în reproducere, astfel că acestea direcÈ›ionează în mod corect ovulul fecundat È™i îl hrănesc în procesul de diviziune, înaintea implantării.

 

Colul uterin, sau cervixul

 Colul uterin, sau cervixul este zona îngustată de trecere către vagin, care este situată în partea inferioară a uterului, È™i se închide în timpul sarcinii.

 

Vaginul

 Vaginul face parte din aparatul genital feminin extern È™i are un rol foarte important, deoarece la nivelul vaginului are loc actul sexual, dar È™i naÈ™terea pe cale naturală. Vaginul are o lungine de aproximativ 12 cm È™i o lățime de aproximativ 3 cm, acesta făcând legătura între uter È™i vulvă. Vaginul este un organ foarte elastic, aÈ™adar acesta îÈ™i poate modifica semnificativ dimensiunile în timpul actului sexual È™i a naÈ™terii. În vagin se regăseÈ™te È™i flora vaginală, o secreÈ›ie albicioasă.

 

                Partea externă a aparatului genital feminin

 

 Aparatul genital feminin are È™i o parte externă. AÈ™adar, organele care intră în alcătuirea aparatului genital feminin din punct de vedere extern sunt în principiu vulva.

 Vulva este constituită din muntele lui Venus, labiile mari, labiile mici, clitorisul, himenul, glandele Bertholin, glandele Sjene, bulbii vestibulari, glandele anexe regionale È™i perineul. Vulva reprezintă partea externă a aparatului genital feminin È™i are funcÈ›ie de micÈ›iune, de copulaÈ›ie È™i de reproducere.

AÈ™adar, la nivelul vulvel întâlnim muntele lui Venus. Acesta reprezintă regiunea acoperită încă de la pubertate cu păr, fiind foarte bogat în È›esut fibroconjunctiv.

Labiile mari reprezintă două pliuri alcătuite din fibre musculare È™i din È›esut ce sunt acoperite la nivel extern de piele È™i la nivel intern de un epiteliu. Din punct de vedere anatomic, aceste labii sunt deosebit de importante părÈ›i ce intră în alcătuirea aparatului genital feminin.

Mai departe, labiile mici sunt formate din fibre È™i È›esut È™i sunt asemănătoare labiilor mari, având rol în stimularea sexuală. Acestea sunt acoperite de mucoasă È™i au glande sebacee È™i sudoripare.

Clitorisul intră tot în alcătuirea aparatului genital feminin. Acesta este poate cel mai sensibil dintre organele genitale feminine externe, având rol în obÈ›inerea orgasmului. Clitorisul este situat în apropierea labiilor mici È™i este cea mai sensibilă parte erogenă a femeii. Clitorisul este capabil de excitaÈ›ie sexuală È™i de obÈ›inerea orgasmului clitoidian.

Himenul este o menbrană ce blochează într-un fel intrarea în vagin È™i este format din È›esut bine vascularizat. Himenul se rupe în general la primul contact sexual, fiind un semn de virginitate. Dar himenul se poate rupe È™i la introducerea în vagin a tampoanelor interne sau la exerciÈ›ii fizice ce È›in de elasticitate. Himenul poate avea mai multe forme È™i de asemenea poate fi foarte rigid sau elastic. Himenul este considerat din cele mai vechi timpuri a fi suprema dovadă a virginității. realitatea este că foarte multe femei nu sângerează la primul contact sexual È™i himenul nu este lezat. AÈ™adar himenul este unul din organele foarte importante ale aparatului genital feminin.

Glandele Bertholin sunt situate pe extremitățile inferioare ale vaginului în grosimea labiilor mari, în vreme ce glandele Skene se deschid pe părÈ›ile laterale ale orificiului uretral. Acestea sunt localizate pe peretele anterior al vaginului È™i nervii din jurul acestor glande pot provoca orgasm. Unii spun că aceste glande ar reprezenta secretul ejacușătoo feminine. Dar la unele femei, aceste glande pot fi È™i absente.

Bulbii vestibulari reprezintă organe erectile ce nu sunt complet dezvoltate.

 Deschiderea vaginului este cunoscută È™i sub denumirea de himen.

 CunoaÈ™terea amănunÈ›ită a aparatului genital feminin È™i a rolului fiecărui organ în parte în cadrul reproducerii ne poate ajuta să înÈ›elegem mult mai bine actul sexual propriu-zis, sarcina È™i naÈ™terea.

Mai poți citi din Anatomie si fiziologie

Menopauza

  Menopauza   Menopauza este o perioadă care inevitabil apare în viaÈ›a fiec...

ViaÅ£a sexuală ÅŸi Pso…

  ViaÅ£a sexuală ÅŸi Psoriazisul  Psoriazisul este o inflamaÅ£ie cronică a pielii care...

Andropauza

  Andropauza  MulÈ›i bărbaÈ›i se îndoiesc de existenÈ›a andropauzei. AÈ™a cum cor...

Secreția vaginală

  SecreÈ›ia vaginală  SecreÈ›ia vaginală reprezintă un lucru cât se poate de no...

Fiziologia aparatului g…

  Fiziologia aparatului genital masculin  La bărbați, organele de reproducere sunt în princip...

Sânii

  Sânii  Sânii, sau glandele mamare sunt deosebi de importante pentru struct...

Ovulația

  OvulaÈ›ia  OvulaÈ›ia este un fenomen foarte complex care apare la toate femeile î...

Ciclul menstrual

  Ciclul menstrual  Ciclul menstrual, sau menstruaÈ›ia este un fenomen fiziologic c&acir...

Patologii ale aparatulu…

  Patologii ale aparatului genital masculin  Aparatul genital masculin este de asemenea ...

Patologii ale aparatulu…

Patologii ale aparatului genital feminin  În societatea actuală, multe din bolile cu ...

InformaÈ›ii utile despr…

  InformaÈ›ii utile despre vagin  Vaginul este una din cele mai importante (dacă nu cea...

Aparatul genital mascul…

  Aparatul genital masculin  Sistemul genital masculin este o parte foarte importantă d...

Aparatul genital femini…

  Aparatul genital feminin  Aparatul genital feminin cuprinde organele specifice genului...

Sifilisul

  Sifilisul  Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală foarte veche È™i foarte con...

Organul sexual masculin

  Organul sexual masculin  Simbol al potenÅ£ei încă din Antichitate, organele sex...

Organul sexual feminin

  Ceea ce se vede la organele sexuale feminine...  Spre deosebire de organele sexuale ma...

Herpesul genital

  Herpesul genital: cauze, simptome, tratament, prevenire  Herpesul genital este o boalÄ...

Micoza vaginala

  Micoza vaginală: cauze, simptome, tratament, prevenire  Micoza vaginală este o infec...

Bolile cu transmitere s…

  Bolile cu transmitere sexuală – semne uneori discrete  Diagnosticarea precoce a...

Chlamydia

  Chlamydia – cauze, simptome ÅŸi tratament  Chlamydia este o infecÅ£ie transmisă...

Gonoreea

  Gonoreea – cauze, simptome, tratament, prevenire  Gonoreea este a doua infecÅ£ie...

Candida

  Candida Albicans – cauze, simptome, tratament, prevenire  Candidoza este o infec...