Andropauza

 

Andropauza

andropauza Mulți bărbați se îndoiesc de existența andropauzei. Așa cum corpul femeii suferă modificări după o anumită vârstă, nici organismul bărbatului nu rămâne indiferent la trecerea anilor. Andropauza semnifică manifestări psihologice și organice ce apar la bărbații trecuți de vârsta de 45 de ani, deoarece producția de testosteron se diminuează treptat. Testosteronul este hormonul masculin și joacă un rol foarte important în ceea ce privește dorința sexuală, influențând comportamentul emoțional. Așadar, s-a demonstrat faptul că, după vârsta de 30 de ani, testosteronul scade cu 10% în fiecare decadă, și anume la fiecare 10 ani. Așadar, cele mai importante simptome ale andropauzei sunt oboseala, iritabilitatea, scăderea libidoului, anemia, modificarea masei musculare, diminuarea densității osoase, transpirația nocturnă, astenie, dureri articulare, disfuncția erectilă, etc. Andropauza nu este un fenomen nou, ci este un fenomen fiziologic natural foarte vechi, doar termenul este nou, asociat cu cel al menopauzei la femei. Pentru a preveni și anume a întârzia apariția andropauzei cât mai mulți ani se recomandă un stil de viață sănătos, cu cât mai puțin stres, cu un regim alimentar echilibrat, fără excese de alcool, cafea și tutun, cu exerciții fizice regulate, odihnă suficientă.

 

Diagnosticarea andropauzei

 Andropauza este un fenomen mult mai dificil de diagnosticat decât menopauza. Acest fenomen a fost descris pentru prima dată în literatura de specialitate în jurul anilor 1940, așadar nu este un termen nou. Dar putem folosi, mai nou și un set de analize pentru a disgnostica andropauza. Andropauza, de fapt, presupune scăderea nivelului de testosteron la bărbați și acesta poate fi demonstrat și din punct de vedere medical. Așa cum am menționat în cadrul acestui articol, andropauza este asociată cu astenia, cu oboseala și depresia, dar și cu disfuncțiile erectile. Așadar, există și o explicație pentru acest fenomen. Testosteronul este hormonul resimțit cel mai puternic de către libidou, și astfel are rol de a forma și de a elibera sperma în timpul actului sexual, dar și de a păstra tonusul și forma fizică. O dată ce nivelul de testosteron scade, tonusul are de suferit, precum și forma fizică și cea erotică.

 Testosteronul, care atinge apogeul în jurul vârstei de 18-30 de ani, începe să scadă ușor, dar se menține în limitele în care să asigure organismului o funcționare bună. Printre factorii declanșatori se numără bolile cardiace, pulmonare, stările psihice, diabetul. Diagnosticarea andropauzei se face de către un medic specialist după un control foarte amănunțit, după care se recurge la efectuarea unor analize suplimentare, recoltarea hemoleucogramei, dozarea nivelului de hormoni din sânge.

 

Pericolele andropauzei

andropauza 1 Andropauza poate prezenta simptome specifice dar poate, de asemenea, să determine aparitia unor boli foarte acute. Așadar, studiile în ceea ce privește andropauza au demonstrat faptul că scăderea nivelului de testosteron duce la apariția bolilor cardiovasculare, a insomniilor și a unui somn foarte agitat și întrerupt, la tulburări ale dispoziției, tulburări metabolice ( precum creșterea circumferinței taliei sau a burticii, scăderea masei musculare, pilozitatea corporală scade). Mai mult decât atât, andropauza determină și apariția disfuncțiilor sexuale, a osteoporozei, și a altor afecțiuni specifice.

 

Tratarea andropauzei

 Și în cazul andropauzei există metode de tratament pentru ameliorarea simptomatologiei. Astfel că, așa cum există terapie hormonală pentru menopauză, așa și în timpul andropauzei se pot administra hormoni sexuali pentru a readuce nivelul testosteronului la valori apropiate de normal. Starea pacienților la andropauză se îmbunătățește vizibil o dată ce tratamentul își face efectul așadar depresia, libidoul scăzut și oboseala dau semne de ameliorare, în vreme ce disfuncțiile erectile vor fi tratate cu un tratament specific.

 

Mai poți citi din Anatomie si fiziologie

Menopauza

  Menopauza   Menopauza este o perioadă care inevitabil apare în viața fiec...

Viaţa sexuală şi Pso…

  Viaţa sexuală şi Psoriazisul  Psoriazisul este o inflamaţie cronică a pielii care...

Andropauza

  Andropauza  Mulți bărbați se îndoiesc de existența andropauzei. Așa cum cor...

Secreția vaginală

  Secreția vaginală  Secreția vaginală reprezintă un lucru cât se poate de no...

Fiziologia aparatului g…

  Fiziologia aparatului genital masculin  La bărbați, organele de reproducere sunt în princip...

Sânii

  Sânii  Sânii, sau glandele mamare sunt deosebi de importante pentru struct...

Ovulația

  Ovulația  Ovulația este un fenomen foarte complex care apare la toate femeile î...

Ciclul menstrual

  Ciclul menstrual  Ciclul menstrual, sau menstruația este un fenomen fiziologic c&acir...

Patologii ale aparatulu…

  Patologii ale aparatului genital masculin  Aparatul genital masculin este de asemenea ...

Patologii ale aparatulu…

Patologii ale aparatului genital feminin  În societatea actuală, multe din bolile cu ...

Informații utile despr…

  Informații utile despre vagin  Vaginul este una din cele mai importante (dacă nu cea...

Aparatul genital mascul…

  Aparatul genital masculin  Sistemul genital masculin este o parte foarte importantă d...

Aparatul genital femini…

  Aparatul genital feminin  Aparatul genital feminin cuprinde organele specifice genului...

Sifilisul

  Sifilisul  Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală foarte veche și foarte con...

Organul sexual masculin

  Organul sexual masculin  Simbol al potenţei încă din Antichitate, organele sex...

Organul sexual feminin

  Ceea ce se vede la organele sexuale feminine...  Spre deosebire de organele sexuale ma...

Herpesul genital

  Herpesul genital: cauze, simptome, tratament, prevenire  Herpesul genital este o boal...

Micoza vaginala

  Micoza vaginală: cauze, simptome, tratament, prevenire  Micoza vaginală este o infec...

Bolile cu transmitere s…

  Bolile cu transmitere sexuală – semne uneori discrete  Diagnosticarea precoce a...

Chlamydia

  Chlamydia – cauze, simptome şi tratament  Chlamydia este o infecţie transmisă...

Gonoreea

  Gonoreea – cauze, simptome, tratament, prevenire  Gonoreea este a doua infecţie...

Candida

  Candida Albicans – cauze, simptome, tratament, prevenire  Candidoza este o infec...