Andropauza
MulÈ›i bărbaÈ›i se îndoiesc de existenÈ›a andropauzei. AÈ™a cum corpul femeii suferă modificări după o anumită vârstă, nici organismul bărbatului nu rămâne indiferent la trecerea anilor. Andropauza semnifică manifestări psihologice È™i organice ce apar la bărbaÈ›ii trecuÈ›i de vârsta de 45 de ani, deoarece producÈ›ia de testosteron se diminuează treptat. Testosteronul este hormonul masculin È™i joacă un rol foarte important în ceea ce priveÈ™te dorinÈ›a sexuală, influenÈ›ând comportamentul emoÈ›ional. AÈ™adar, s-a demonstrat faptul că, după vârsta de 30 de ani, testosteronul scade cu 10% în fiecare decadă, È™i anume la fiecare 10 ani. AÈ™adar, cele mai importante simptome ale andropauzei sunt oboseala, iritabilitatea, scăderea libidoului, anemia, modificarea masei musculare, diminuarea densității osoase, transpiraÈ›ia nocturnă, astenie, dureri articulare, disfuncÈ›ia erectilă, etc. Andropauza nu este un fenomen nou, ci este un fenomen fiziologic natural foarte vechi, doar termenul este nou, asociat cu cel al menopauzei la femei. Pentru a preveni È™i anume a întârzia apariÈ›ia andropauzei cât mai mulÈ›i ani se recomandă un stil de viață sănătos, cu cât mai puÈ›in stres, cu un regim alimentar echilibrat, fără excese de alcool, cafea È™i tutun, cu exerciÈ›ii fizice regulate, odihnă suficientă.
Diagnosticarea andropauzei
Andropauza este un fenomen mult mai dificil de diagnosticat decât menopauza. Acest fenomen a fost descris pentru prima dată în literatura de specialitate în jurul anilor 1940, aÈ™adar nu este un termen nou. Dar putem folosi, mai nou È™i un set de analize pentru a disgnostica andropauza. Andropauza, de fapt, presupune scăderea nivelului de testosteron la bărbaÈ›i È™i acesta poate fi demonstrat È™i din punct de vedere medical. AÈ™a cum am menÈ›ionat în cadrul acestui articol, andropauza este asociată cu astenia, cu oboseala È™i depresia, dar È™i cu disfuncÈ›iile erectile. AÈ™adar, există È™i o explicaÈ›ie pentru acest fenomen. Testosteronul este hormonul resimÈ›it cel mai puternic de către libidou, È™i astfel are rol de a forma È™i de a elibera sperma în timpul actului sexual, dar È™i de a păstra tonusul È™i forma fizică. O dată ce nivelul de testosteron scade, tonusul are de suferit, precum È™i forma fizică È™i cea erotică.
Testosteronul, care atinge apogeul în jurul vârstei de 18-30 de ani, începe să scadă uÈ™or, dar se menÈ›ine în limitele în care să asigure organismului o funcÈ›ionare bună. Printre factorii declanÈ™atori se numără bolile cardiace, pulmonare, stările psihice, diabetul. Diagnosticarea andropauzei se face de către un medic specialist după un control foarte amănunÈ›it, după care se recurge la efectuarea unor analize suplimentare, recoltarea hemoleucogramei, dozarea nivelului de hormoni din sânge.
Pericolele andropauzei
Andropauza poate prezenta simptome specifice dar poate, de asemenea, să determine aparitia unor boli foarte acute. AÈ™adar, studiile în ceea ce priveÈ™te andropauza au demonstrat faptul că scăderea nivelului de testosteron duce la apariÈ›ia bolilor cardiovasculare, a insomniilor È™i a unui somn foarte agitat È™i întrerupt, la tulburări ale dispoziÈ›iei, tulburări metabolice ( precum creÈ™terea circumferinÈ›ei taliei sau a burticii, scăderea masei musculare, pilozitatea corporală scade). Mai mult decât atât, andropauza determină È™i apariÈ›ia disfuncÈ›iilor sexuale, a osteoporozei, È™i a altor afecÈ›iuni specifice.
Tratarea andropauzei
Și în cazul andropauzei există metode de tratament pentru ameliorarea simptomatologiei. Astfel că, aÈ™a cum există terapie hormonală pentru menopauză, aÈ™a È™i în timpul andropauzei se pot administra hormoni sexuali pentru a readuce nivelul testosteronului la valori apropiate de normal. Starea pacienÈ›ilor la andropauză se îmbunătățeÈ™te vizibil o dată ce tratamentul îÈ™i face efectul aÈ™adar depresia, libidoul scăzut È™i oboseala dau semne de ameliorare, în vreme ce disfuncÈ›iile erectile vor fi tratate cu un tratament specific.