Patologii ale aparatului genital masculin

 

Patologii ale aparatului genital masculin

patologii ale aparatului genital masculin Aparatul genital masculin este de asemenea foarte complex și organele genitale masculine sunt predispuse riscului apariției unor boli de origine infecțioasă și traumatică. Cele mai multe probleme apar în timpul activităților sportive practicate de bărbați (fotbal, ciclism), a activităților la locul de muncă (expunerea la substanțe chimice, efort fizic suprasolicitant) sau a căderilor. Leziunile organelor genitale determină dureri intense și acute care dispar de cele mai multe ori, și nu necesită tratament medicamentos sau spitalizare. Dar nu sunt de neglijat nici patologiile de natură infecțioasă.

 

Boli ale aparatului genital masculin

 Atât femeile, cât și bărbații trebuie să dispună de o educație sexuală adecvată și să fie capabili să recunoască simptomele unor boli care îi pot afecta din punct de vedere fizic, și, de ce nu, și psihic și emoțional. Să vedem care ar fi cele mai importante și mai frecvente boli cu care bărbații se confruntă la nivelul aparatului genital.

 

Problemele de erecție

 Problemele de erecție afectează foarte mulți bărbați în ziua de azi. Acestea sunt de două tipuri, și anume disfuncțiile erectile ce împiedică bărbatul să mențină erecția dar și să o obțină, și priapnismul, și anume situația în care penisul nu mai poate reveni din stare de erecție în stare flască. Disfuncțiile sexuale și erectile includ și ejacularea prematură (ejacularea înainte de penetrare sau imediat după penetrare), tardivă (întârzierea ejaculării) și retrogradă (ejacularea este forțată înapoi în vezica urinară prin uretră). Cauzele disfuncțiilor de natură sexuală includ ateroscleroza, boli cronice, afecțiuni ale penisului, stres, depresie, anxietate, diabet zaharat, hipertensiune arterială, probleme în cuplu, alcoolismul, dezechilibre hormonale, etc. Pentru depistarea acestor disfuncții sexuale și erectile se recomandă investigații amănunțite, cum ar fi analize la nivelul sângelui, evaluarea sistemului nervos, etc, un consult de specialitate, iar tratamentul nu trebuie să întârzie a fi administrat, constând de cele mai multe ori în tratament medicamentos, terapie psihologică și în cazuri extreme, intervenție chirurgicală.

 

Cancerul testicular

 O altă problemă cu care se confruntă bărbații este cancerul testicular, ce apare la nivelul testiculului din diverse cauze, de cele mai multe ori necunoscute. Simptomatologia cancerului testicular include tumefierea sau apariția unei formațiuni chistice la nivelul unui testicul, senzația de greutate în scrot și durerea în abdomenul inferior. În urma unui consult de specialitate la un medic urolog, oncolog sau generalist, se vor face investigații amănunțite și se va stabili o formă adecvată de tratament sau intervenția chirurgicală.

 

Problemele de prostată

patologii ale aparatului genital masculin 1 Problemele de prostată sunt o altă patologie cu care se luptă o mare parte din bărbații de toate vârstele. Astfel, poate apărea o inflamație a glandei, hipertrofia prostatei de tip benign și cancerul de prostată. Prostatitele sunt cauzate în general de bacterii și se manifestă prin stări febrile, răceli, dureri, creșterea frecvenței urinărilor, și se tratează în urma unui consult amănunțit cu antibiotice.

 

Boala Peyronie

  Boala Peyronie constă în curbarea anormală a penisului și are la bază cauze precum tulburări de erecție, incapacitatea de a menține o erecție sau de a penetra în timpul actului sexual. După un examen obiectiv al unui medic specialist, se stabilește tratamentul medicamentos care este necesar doar dacă apar probleme în timpul actului sexual, în rest vindecându-se de la sine.

 

Cancerul penian

 Cancerul penian, în cele din urmă, este poate cea mai neplăcută afecțiune a aparatului genital masculin, fiind totuși o formă rară de cancer. Acest tip de cancer debuteaza cu răni sau tumefieri pe penis, secreții lichide neobișnuite din penis sau sângerări. Un control amănunțit la un medic specialist va ajuta persoana ce suferă de cancer penian să adopte o formă de tratament, precum cel chirurgical prin care cancerul se elimină prin operație, radioterapie prin folosirea razelor x pentru distrugerea celulelor canceroase, chimioterapie prin folosirea medicamentelor și terapia biologică prin întărirea sistemului imunitar pentru a lupta împotriva cancerului.

{jcomments on}

Mai poți citi din Anatomie si fiziologie

Menopauza

  Menopauza   Menopauza este o perioadă care inevitabil apare în viața fiec...

Viaţa sexuală şi Pso…

  Viaţa sexuală şi Psoriazisul  Psoriazisul este o inflamaţie cronică a pielii care...

Andropauza

  Andropauza  Mulți bărbați se îndoiesc de existența andropauzei. Așa cum cor...

Secreția vaginală

  Secreția vaginală  Secreția vaginală reprezintă un lucru cât se poate de no...

Fiziologia aparatului g…

  Fiziologia aparatului genital masculin  La bărbați, organele de reproducere sunt în princip...

Sânii

  Sânii  Sânii, sau glandele mamare sunt deosebi de importante pentru struct...

Ovulația

  Ovulația  Ovulația este un fenomen foarte complex care apare la toate femeile î...

Ciclul menstrual

  Ciclul menstrual  Ciclul menstrual, sau menstruația este un fenomen fiziologic c&acir...

Patologii ale aparatulu…

  Patologii ale aparatului genital masculin  Aparatul genital masculin este de asemenea ...

Patologii ale aparatulu…

Patologii ale aparatului genital feminin  În societatea actuală, multe din bolile cu ...

Informații utile despr…

  Informații utile despre vagin  Vaginul este una din cele mai importante (dacă nu cea...

Aparatul genital mascul…

  Aparatul genital masculin  Sistemul genital masculin este o parte foarte importantă d...

Aparatul genital femini…

  Aparatul genital feminin  Aparatul genital feminin cuprinde organele specifice genului...

Sifilisul

  Sifilisul  Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală foarte veche și foarte con...

Organul sexual masculin

  Organul sexual masculin  Simbol al potenţei încă din Antichitate, organele sex...

Organul sexual feminin

  Ceea ce se vede la organele sexuale feminine...  Spre deosebire de organele sexuale ma...

Herpesul genital

  Herpesul genital: cauze, simptome, tratament, prevenire  Herpesul genital este o boal...

Micoza vaginala

  Micoza vaginală: cauze, simptome, tratament, prevenire  Micoza vaginală este o infec...

Bolile cu transmitere s…

  Bolile cu transmitere sexuală – semne uneori discrete  Diagnosticarea precoce a...

Chlamydia

  Chlamydia – cauze, simptome şi tratament  Chlamydia este o infecţie transmisă...

Gonoreea

  Gonoreea – cauze, simptome, tratament, prevenire  Gonoreea este a doua infecţie...

Candida

  Candida Albicans – cauze, simptome, tratament, prevenire  Candidoza este o infec...