Organul sexual masculin
Simbol al potenÅ£ei încă din Antichitate, organele sexuale masculine sunt considerate în prezent ca fiind sinonimul virilităţii pentru bărbaÅ£i. Mai expuse decât omologul său feminin, organele sexuale masculine nu se reduc doar la penis. Credem să ÅŸtim totul despre acest subiect, însă poate fi necesar să recapitulăm capitolul de... anatomie.
Ce se vede la organele sexuale masculine
Spre deosebire de organele sexuale feminine, organele sexuale masculine se află în exteriorul corpului. Sunt compuse din penis, două testicule aflate în interiorul scrotului ÅŸi niÅŸte glande situate în interiorul corpului. Penisul este format dintr-o bază care îl uneÅŸte cu restul corpului la nivelul perineului, dintr-un corp cilindric (sau trunchi) ÅŸi un cap, numit gland. Uretra se extinde de-a lungul trunchiului ÅŸi prin ea se elimină atât urina cât ÅŸi sperma. Extremitatea penisului, adică glandul, este acoperit cu o piele numită prepuÅ£, care este unit cu glandul printr-o membrană: frenul. În timpul erecÅ£iei, această piele se retrage ÅŸi descoperă glandul.
Misiunea organelor sexuale masculine: a produce pentru reproducere
Concepute pentru a asigura funcÅ£ia reproductivă, organele sexuale masculine produc spermatozoizii, care pot fecunda un ovul în timpul relaÅ£iei sexuale. Spermatozoizii sunt produÅŸi de testicule. Sperma este produsă de către prostată, o glandă mică situată sub vezică, iar combinarea spermatozoizilor cu sperma se efectuează la nivelul prostatei ÅŸi se expulzează prin penis în timpul ejaculării. Organele sexuale masculine produc continuu spermatozoizi încă din adolescenţă. Nu există nici un fenomen omolog menopauzei feminine, deoarece, teoretic, bărbaÅ£ii pot să-ÅŸi menÅ£ină funcÅ£ia reproductivă toată viaÅ£a. TotuÅŸi, odată cu înaintarea în vârstă, numărul spermatozoizilor conÅ£inuÅ£i de spermă scade ÅŸi apar destul de frecvent disfuncÅ£ii mai mult sau mai puÅ£in importante ale prostatei.
Mărimea organele sexuale masculine, obiectul tuturor fantasmelor
Mai mult decât un simplu organ, pentru bărbaÅ£i penisul este un simbol al virilităţii, potenÅ£ei sexuale ÅŸi a plăcerii. Încă din adolescenţă este evaluat, măsurat ÅŸi comparat. Fiind în general simbol al orgoliului masculin, pensiul poate deveni o sursă de complexe dacă bărbatul în cauză consideră că este prea mic. TotuÅŸi, dimensiunea nu are nici o influenţă asupra calităţii unei relaÅ£ii sexuale. Vaginul este un organ elastic care în timpul penetrării se adaptează formei ÅŸi dimensiunilor penisului. În plus, partea cea mai sensibilă ÅŸi mai receptivă la stimuli este partea anterioară a vaginului, situată lângă intrarea în vagin. În medie, un penis măsoară între 7 ÅŸi 10 cm în repaus ÅŸi între 13 ÅŸi 18 cm în erecÅ£ie. Cu toate că este adevărat că dimensiunile nu condiÅ£ionează plăcerea în cazul majorităţii femeilor, este adevărat de asemenea că un penis de dimensiuni mici generează o lipsă de încredere în cazul bărbatului, ceea ce poate avea efecte neplăcute asupra vieÅ£ii sexuale a cuplului.
Penisul un organ erectil
Penisul este organul caracteristic pentru bărbaÅ£i. Flasc în rapaus, penisul îÅŸi schimbă repede dimensiunile sub efectele excitaÅ£iei. Când bărbatul este excitat sexual, debitul sanguin creÅŸte în zona penisului. Corpul spongios din care acesta este compus este invadat de afluxul sanguin, iar volumul penisului creÅŸte. Este vorba de erecÅ£ie. ContracÅ£iile musculare provocate în timpul actului sexual determină ejacularea iar astfel sperma este expulzată. Odată ce excitarea a trecut, penisul ăşi reia forma ÅŸi dimensiunea anterioară.
Penisul un organ al plăcerii
Organele sexuale masculine sunt foarte sensibile la stimuli. Fiind receptive la miÅŸcările produse în timpul actului sexual, sunt o sursă de plăcere pentru bărbat. Cel mai sensibil este glandul deoarece în fren se concentrează un mare număr de terminaÅ£ii nervoase.
Organe sexuale masculine sunt sensibile la infecţii
Precum majoritatea organelor din corpul uman, organele genitale masculine sunt expuse la virusuri ÅŸi infecÅ£ii. De aceea, se pot contamina atât în cazul unei igiene necorespunzătoare cât ÅŸi în timpul unei relaÅ£ii sexuale. Unele virusuri se transmit pe cale genitală ÅŸi sunt extrem de contagioase, numite BTS (boli cu transmitere sexuală). Mai mult sau mai puÅ£in grave, aceste infecÅ£ii pot fi evitate printr-o igienă corectă ÅŸi prin folosirea unor mijloace de protecÅ£ie eficientă.