Sânii

 

Sânii

sanii Sânii, sau glandele mamare sunt deosebi de importante pentru structura anatomică a unei femei. Nu numai componentele aparatului genital feminin sunt deosebit de importante când vine vorba de o educaÈ›ie sexuală corectă È™i completă, ci femeile dar È™i bărbaÈ›ii trebuie să È™tie câteva informaÈ›ii È™i despre sâni. Glandele mamare sunt prezente la naÈ™tere în mod identic la ambele sexe, dar pe măsură ce corpul se dezvoltă, la pubertate (uneori mai devreme, alteori mai târziu) glandele mamare se dezvoltă intens la fete, în timp ce o dată cu începerea vieÈ›ii sexuale modificările continuă să apară.

 

Anatomia sânului

 Sânii sunt organe foarte importante pentru sănătatea femeii, deoarece cu ajutorul sânilor, mama îÈ™i hrăneÈ™te bebeluÈ™ul È™i aceasta este poate cea mai importantă funcÈ›ie a acestor glande. De asemenea, sânii reprezintă o parte a corpului foarte atrăgătoare pentru bărbaÈ›i, È™i foarte excitantă, iar stimularea sânilor face parte din preludiu È™i este deosebit de plăcută atât pentru femei cât È™i pentru bărbaÈ›i. Sânii sunt poziÈ›ionaÈ›i de-o parte È™i de alta a liniei mediosternale în regiurea toracică anterioară. DeÈ™i la bărbat sânii sunt organe rudimentare, fără funcÈ›ii extraordinare pentru organism (trebuie să menÈ›ionăm însă È™i faptul că 1% din bărbaÈ›i sunt afectaÈ›i de cancerul la sân), la femei au o importanță deosebită, mai ales în perioada sarcinii È™i mai apoi a alăptării, când laptele secretat în sâni este alimentul de bază pentru sugar câteva luni de la naÈ™tere. Forma sânilor poate varia de la o femeie la alta, aÈ™adar sânii nu au o formă tipică, ci fiecare pereche de sâni este unică. Unele femei au sânii în formă de pară, altele sub formă de măr, unele îi au mai alungiÈ›i, altele au sânii perfect rotunzi, sfârcurile pot fi la unele femei foarte mici, la alte femei aceÈ™tia pot acoperi jumătate de sân, unele femei pot avea sfârcuri închise la culoare, în vreme ce altele pot avea sfârcuri rozalii. Toate aceste diferenÈ›e fac femeile unice, deosebite, È™i È™i vârsta, rasa, constituÈ›ia, sau stările fiziologice ale femeii sunt factori deosebit importanÈ›i pentru forma È™i aspectul sânilor. Areola mamara este regiunea circulară situată în porÈ›iunea cea mai proeminentp a mamelei, de vreme ce mamelonul este proeminenÈ›a din centrul areolei mamare. Pe vârful mamelonului se găsesc conductele lactifere care se declanÈ™ează cu adevărat în perioada lactaÈ›iei È™i atunci când este stimulat, în timpul actului sexual È™i nu numai, mamelonul intră în erecÈ›ie, facilitând procesul de excitaÈ›ie. De asemenea, anatomia sânului mai cuprinde È™i stratul celular adipos premamar, È™i corpul mamelei.

 

Fiziologia sânului

Sanii AnumiÈ›i stimuli hormonali, È™i anume estrogeni, progesteron È™i prolactina declanÈ™ează intrarea în funcÈ›iune a glandei mamare. Astfel că, după naÈ™tere, la fetiÈ›e, nivelul de estrogeni È™i progesteron este destul de scăzut, iar mai târziu, la pubertate, sânii încep să se dezvolte È™i astfel se iniÈ›iază creÈ™terea unor anumite secreÈ›ii, È™i apariÈ›ia menstruaÈ›iei/. De asemenea. Volumul sânului suferă modificări semnificative pe perioada menstruaÈ›iei, a sarcinii È™i a alăptării, deoarece are loc o creÈ™tere a secreÈ›iilor È™i astfel sânul îÈ™i va mări semnificativ volumul în aceste perioade. La menopauză, însă, sânii intră într-un fel de involuÈ›ie progresivă, aÈ™adar o dată cu înaintarea în vârstp are loc o reducere a structurii globulare, a densității, formei È™i conturului sânilor.

 

Întrebări frecvente ale doamnelor despre sâni

 Doamnele îÈ™i pun din ce în ce mai multe întrebări cu privire la sănătatea sânilor lor. AÈ™adar, multe dintre doamne se întreabă dacă este în regulă să alăpteze în condiÈ›iile unui implant mamar, iar răspunsul este cu siguranță, în cele mai multe cazuri, da. Alăptatul este posibil chiar È™i cu implanturi mamare. O altă întrebare pe care doamnele È™i-o pun cu referire la glanda mamară, este aceea a durerii resimÈ›ite la nivel local, la sâni, în timpul menstruaÈ›iei, dacă este un lucru normal sau nu. Sânii devin dureroÈ™i înainte È™i în timpul ciclului menstrual datorită nivelului crescut de estrogen È™i progesteron. Iar cea din urmă întrebare pe care multe femei ce È›in o dietă È™i-o pun adesea, este dacă se poate slăbi È™i fără a se micÈ™ora sânii. Din păcate, acest lucru nu este posibil deoarece sânii sunt alcătuiÈ›i din grăsime, iar o dată cu pierderea în greutate, se diminuează cantitatea de grăsime, însă diferenÈ›a nu va fi una majoră.

 

Patologia glandei mamare

sani 1 Glanda mamară are o contribuÈ›ie esenÈ›ială È™i activă la persoanele de sex feminin, È™i de aceea patologia glandei mamare este un subiect de mare actualitate pentru doamne. Cancerul mamar reprezintă cea mai gravă problemă È™i cea mai de actualitate în domeniul oncologiei, datorită frecvenÈ›ei cu care acesta îÈ™i menÈ›ine valoarea ridicată la nivel global È™i a numărului de persoane decedate din cauza cancerului mamar. Constatarea unei formaÈ›iuni tumorale la nivelul sânului trebuie să ne dea de gândit, iar palparea este prima metodă pe care femeia o poate folosi pentru a vedea dacă ceva este în neregulă cu sânii ei. Metodele de tratament precum È™i metodele chirurgicale pentru cancerul mamar dau roade în societatea contemporană, cu condiÈ›ia de a fi diagnosticat la timp, aÈ™adar un consult ginecologic, o mamografie È™i o palpare atentă È™i corectă a mamelelor pot face minuni. Dar în afară de cancerul mamar, există È™i alte patologii ale sânilor, aÈ™adar sânul poate suferi malformaÈ›ii precum amastia (absenÈ›a uneia sau a amebelor mamele), atelia (absenÈ›a mamelonului), politelia (prezenÈ›a mai multor mameloane), anziomastia (dezvoltarea inegală a sânilor), micromastia (dezvoltarea subnormală a sânilor), hipertrofia (creÈ™terea anormală a sânilor). La nivelul sânului pot apărea È™i traumatisme precum contuziile, arsurile sau plăgile mamare (vătămarea sânilor cu arme albe sau de foc). La nivel inflamatoriu È™i infecÈ›ios, în ceea ce priveÈ™te sânii, întâlnim galactocelul (abces manifestat după încetarea lactaÈ›iei), fistula mamară, mastita, boala Mondor, candida, tuberculoza mamară È™i sifilisul mamar. De asemenea, apar È™i leziuni benigne ale sânului ce se manifestă prin boala fibrochistică a sânului, fibroadenomul mamar, papilomul, tumora phyllodes, adenomul mamar, hiperplazia epitelială. Astfel că patologia mamelei este foarte „bogată„ procese inflamatorii ( mastite ), abcese ÅŸi flegmoane mai ales in perioade de alăptare, tumori maligne sau benigne.Tumorile maligne ocupă locul doi ca frecvenÅ£a generală la reprezentantele sexului frumos .

Mai poți citi din Anatomie si fiziologie

Menopauza

  Menopauza   Menopauza este o perioadă care inevitabil apare în viaÈ›a fiec...

ViaÅ£a sexuală ÅŸi Pso…

  ViaÅ£a sexuală ÅŸi Psoriazisul  Psoriazisul este o inflamaÅ£ie cronică a pielii care...

Andropauza

  Andropauza  MulÈ›i bărbaÈ›i se îndoiesc de existenÈ›a andropauzei. AÈ™a cum cor...

Secreția vaginală

  SecreÈ›ia vaginală  SecreÈ›ia vaginală reprezintă un lucru cât se poate de no...

Fiziologia aparatului g…

  Fiziologia aparatului genital masculin  La bărbați, organele de reproducere sunt în princip...

Sânii

  Sânii  Sânii, sau glandele mamare sunt deosebi de importante pentru struct...

Ovulația

  OvulaÈ›ia  OvulaÈ›ia este un fenomen foarte complex care apare la toate femeile î...

Ciclul menstrual

  Ciclul menstrual  Ciclul menstrual, sau menstruaÈ›ia este un fenomen fiziologic c&acir...

Patologii ale aparatulu…

  Patologii ale aparatului genital masculin  Aparatul genital masculin este de asemenea ...

Patologii ale aparatulu…

Patologii ale aparatului genital feminin  În societatea actuală, multe din bolile cu ...

InformaÈ›ii utile despr…

  InformaÈ›ii utile despre vagin  Vaginul este una din cele mai importante (dacă nu cea...

Aparatul genital mascul…

  Aparatul genital masculin  Sistemul genital masculin este o parte foarte importantă d...

Aparatul genital femini…

  Aparatul genital feminin  Aparatul genital feminin cuprinde organele specifice genului...

Sifilisul

  Sifilisul  Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală foarte veche È™i foarte con...

Organul sexual masculin

  Organul sexual masculin  Simbol al potenÅ£ei încă din Antichitate, organele sex...

Organul sexual feminin

  Ceea ce se vede la organele sexuale feminine...  Spre deosebire de organele sexuale ma...

Herpesul genital

  Herpesul genital: cauze, simptome, tratament, prevenire  Herpesul genital este o boalÄ...

Micoza vaginala

  Micoza vaginală: cauze, simptome, tratament, prevenire  Micoza vaginală este o infec...

Bolile cu transmitere s…

  Bolile cu transmitere sexuală – semne uneori discrete  Diagnosticarea precoce a...

Chlamydia

  Chlamydia – cauze, simptome ÅŸi tratament  Chlamydia este o infecÅ£ie transmisă...

Gonoreea

  Gonoreea – cauze, simptome, tratament, prevenire  Gonoreea este a doua infecÅ£ie...

Candida

  Candida Albicans – cauze, simptome, tratament, prevenire  Candidoza este o infec...