Sânii

 

Sânii

sanii Sânii, sau glandele mamare sunt deosebi de importante pentru structura anatomică a unei femei. Nu numai componentele aparatului genital feminin sunt deosebit de importante când vine vorba de o educație sexuală corectă și completă, ci femeile dar și bărbații trebuie să știe câteva informații și despre sâni. Glandele mamare sunt prezente la naștere în mod identic la ambele sexe, dar pe măsură ce corpul se dezvoltă, la pubertate (uneori mai devreme, alteori mai târziu) glandele mamare se dezvoltă intens la fete, în timp ce o dată cu începerea vieții sexuale modificările continuă să apară.

 

Anatomia sânului

 Sânii sunt organe foarte importante pentru sănătatea femeii, deoarece cu ajutorul sânilor, mama își hrănește bebelușul și aceasta este poate cea mai importantă funcție a acestor glande. De asemenea, sânii reprezintă o parte a corpului foarte atrăgătoare pentru bărbați, și foarte excitantă, iar stimularea sânilor face parte din preludiu și este deosebit de plăcută atât pentru femei cât și pentru bărbați. Sânii sunt poziționați de-o parte și de alta a liniei mediosternale în regiurea toracică anterioară. Deși la bărbat sânii sunt organe rudimentare, fără funcții extraordinare pentru organism (trebuie să menționăm însă și faptul că 1% din bărbați sunt afectați de cancerul la sân), la femei au o importanță deosebită, mai ales în perioada sarcinii și mai apoi a alăptării, când laptele secretat în sâni este alimentul de bază pentru sugar câteva luni de la naștere. Forma sânilor poate varia de la o femeie la alta, așadar sânii nu au o formă tipică, ci fiecare pereche de sâni este unică. Unele femei au sânii în formă de pară, altele sub formă de măr, unele îi au mai alungiți, altele au sânii perfect rotunzi, sfârcurile pot fi la unele femei foarte mici, la alte femei aceștia pot acoperi jumătate de sân, unele femei pot avea sfârcuri închise la culoare, în vreme ce altele pot avea sfârcuri rozalii. Toate aceste diferențe fac femeile unice, deosebite, și și vârsta, rasa, constituția, sau stările fiziologice ale femeii sunt factori deosebit importanți pentru forma și aspectul sânilor. Areola mamara este regiunea circulară situată în porțiunea cea mai proeminentp a mamelei, de vreme ce mamelonul este proeminența din centrul areolei mamare. Pe vârful mamelonului se găsesc conductele lactifere care se declanșează cu adevărat în perioada lactației și atunci când este stimulat, în timpul actului sexual și nu numai, mamelonul intră în erecție, facilitând procesul de excitație. De asemenea, anatomia sânului mai cuprinde și stratul celular adipos premamar, și corpul mamelei.

 

Fiziologia sânului

Sanii Anumiți stimuli hormonali, și anume estrogeni, progesteron și prolactina declanșează intrarea în funcțiune a glandei mamare. Astfel că, după naștere, la fetițe, nivelul de estrogeni și progesteron este destul de scăzut, iar mai târziu, la pubertate, sânii încep să se dezvolte și astfel se inițiază creșterea unor anumite secreții, și apariția menstruației/. De asemenea. Volumul sânului suferă modificări semnificative pe perioada menstruației, a sarcinii și a alăptării, deoarece are loc o creștere a secrețiilor și astfel sânul își va mări semnificativ volumul în aceste perioade. La menopauză, însă, sânii intră într-un fel de involuție progresivă, așadar o dată cu înaintarea în vârstp are loc o reducere a structurii globulare, a densității, formei și conturului sânilor.

 

Întrebări frecvente ale doamnelor despre sâni

 Doamnele își pun din ce în ce mai multe întrebări cu privire la sănătatea sânilor lor. Așadar, multe dintre doamne se întreabă dacă este în regulă să alăpteze în condițiile unui implant mamar, iar răspunsul este cu siguranță, în cele mai multe cazuri, da. Alăptatul este posibil chiar și cu implanturi mamare. O altă întrebare pe care doamnele și-o pun cu referire la glanda mamară, este aceea a durerii resimțite la nivel local, la sâni, în timpul menstruației, dacă este un lucru normal sau nu. Sânii devin dureroși înainte și în timpul ciclului menstrual datorită nivelului crescut de estrogen și progesteron. Iar cea din urmă întrebare pe care multe femei ce țin o dietă și-o pun adesea, este dacă se poate slăbi și fără a se micșora sânii. Din păcate, acest lucru nu este posibil deoarece sânii sunt alcătuiți din grăsime, iar o dată cu pierderea în greutate, se diminuează cantitatea de grăsime, însă diferența nu va fi una majoră.

 

Patologia glandei mamare

sani 1 Glanda mamară are o contribuție esențială și activă la persoanele de sex feminin, și de aceea patologia glandei mamare este un subiect de mare actualitate pentru doamne. Cancerul mamar reprezintă cea mai gravă problemă și cea mai de actualitate în domeniul oncologiei, datorită frecvenței cu care acesta își menține valoarea ridicată la nivel global și a numărului de persoane decedate din cauza cancerului mamar. Constatarea unei formațiuni tumorale la nivelul sânului trebuie să ne dea de gândit, iar palparea este prima metodă pe care femeia o poate folosi pentru a vedea dacă ceva este în neregulă cu sânii ei. Metodele de tratament precum și metodele chirurgicale pentru cancerul mamar dau roade în societatea contemporană, cu condiția de a fi diagnosticat la timp, așadar un consult ginecologic, o mamografie și o palpare atentă și corectă a mamelelor pot face minuni. Dar în afară de cancerul mamar, există și alte patologii ale sânilor, așadar sânul poate suferi malformații precum amastia (absența uneia sau a amebelor mamele), atelia (absența mamelonului), politelia (prezența mai multor mameloane), anziomastia (dezvoltarea inegală a sânilor), micromastia (dezvoltarea subnormală a sânilor), hipertrofia (creșterea anormală a sânilor). La nivelul sânului pot apărea și traumatisme precum contuziile, arsurile sau plăgile mamare (vătămarea sânilor cu arme albe sau de foc). La nivel inflamatoriu și infecțios, în ceea ce privește sânii, întâlnim galactocelul (abces manifestat după încetarea lactației), fistula mamară, mastita, boala Mondor, candida, tuberculoza mamară și sifilisul mamar. De asemenea, apar și leziuni benigne ale sânului ce se manifestă prin boala fibrochistică a sânului, fibroadenomul mamar, papilomul, tumora phyllodes, adenomul mamar, hiperplazia epitelială. Astfel că patologia mamelei este foarte „bogată„ procese inflamatorii ( mastite ), abcese şi flegmoane mai ales in perioade de alăptare, tumori maligne sau benigne.Tumorile maligne ocupă locul doi ca frecvenţa generală la reprezentantele sexului frumos .

{jcomments on}

Mai poți citi din Anatomie si fiziologie

Menopauza

  Menopauza   Menopauza este o perioadă care inevitabil apare în viața fiec...

Viaţa sexuală şi Pso…

  Viaţa sexuală şi Psoriazisul  Psoriazisul este o inflamaţie cronică a pielii care...

Andropauza

  Andropauza  Mulți bărbați se îndoiesc de existența andropauzei. Așa cum cor...

Secreția vaginală

  Secreția vaginală  Secreția vaginală reprezintă un lucru cât se poate de no...

Fiziologia aparatului g…

  Fiziologia aparatului genital masculin  La bărbați, organele de reproducere sunt în princip...

Sânii

  Sânii  Sânii, sau glandele mamare sunt deosebi de importante pentru struct...

Ovulația

  Ovulația  Ovulația este un fenomen foarte complex care apare la toate femeile î...

Ciclul menstrual

  Ciclul menstrual  Ciclul menstrual, sau menstruația este un fenomen fiziologic c&acir...

Patologii ale aparatulu…

  Patologii ale aparatului genital masculin  Aparatul genital masculin este de asemenea ...

Patologii ale aparatulu…

Patologii ale aparatului genital feminin  În societatea actuală, multe din bolile cu ...

Informații utile despr…

  Informații utile despre vagin  Vaginul este una din cele mai importante (dacă nu cea...

Aparatul genital mascul…

  Aparatul genital masculin  Sistemul genital masculin este o parte foarte importantă d...

Aparatul genital femini…

  Aparatul genital feminin  Aparatul genital feminin cuprinde organele specifice genului...

Sifilisul

  Sifilisul  Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală foarte veche și foarte con...

Organul sexual masculin

  Organul sexual masculin  Simbol al potenţei încă din Antichitate, organele sex...

Organul sexual feminin

  Ceea ce se vede la organele sexuale feminine...  Spre deosebire de organele sexuale ma...

Herpesul genital

  Herpesul genital: cauze, simptome, tratament, prevenire  Herpesul genital este o boal...

Micoza vaginala

  Micoza vaginală: cauze, simptome, tratament, prevenire  Micoza vaginală este o infec...

Bolile cu transmitere s…

  Bolile cu transmitere sexuală – semne uneori discrete  Diagnosticarea precoce a...

Chlamydia

  Chlamydia – cauze, simptome şi tratament  Chlamydia este o infecţie transmisă...

Gonoreea

  Gonoreea – cauze, simptome, tratament, prevenire  Gonoreea este a doua infecţie...

Candida

  Candida Albicans – cauze, simptome, tratament, prevenire  Candidoza este o infec...