Candida Albicans – cauze, simptome, tratament, prevenire
Candidoza este o infecÅ£ie destul de frecventă, o problemă cu care se confruntă un numar mare de femei cel puÅ£in o dată în viaţă. Candida este o infecÅ£ie produsă din cauza agresiunii de la nivelul mucoasei vulvo-genitale a ciupercii cunoscute sub numele de Candida Albicans. Candida Albicans este o ciupercă ce face parte din flora normală a mucoasei vulvo-genitale, fiind tinută în frâu de restul florei. În cazul în care PH-ul este afectat, dezechilibrul florei vaginale perturbat, ciupercile ÅŸi bacteriile patogene se înmulÅ£esc mai mult decat este necesar ÅŸi produc o agresiune.
Cauzele care declanşează candida
Cauzele apariÅ£iei candidozei sunt numeroase. Acestea diferă de la o femeie la alta, dar ÅŸi de la un organism la altul. Sunt femei care sunt sensibile la anumite cauze, altele nu. Cele mai întâlnite cauze ale candidozei sunt:
- Sistem imunitar scăzut: anemie, răceală, diabet netratat, infecţii cornice acute;
- Administrarea unor antibiotice cu spectru larg care afecteaza flora vaginală şi produc un dezechilibru;
- Unele dezechilibre psihice, anxietatea ÅŸi depresia în special;
- Raporturile sexuale neprotejate;
- Persoanele la care sistemul imun are un nivel de activitate extrem de scăzut (precum SIDA), persoanele care fac tratament cu citostatice, persoanele care se tratează cu corticoizi sunt mai expuse în a dezvolta Candidoza.
- AlimentaÅ£ia bogată în carbohidraÅ£i;
- Purtarea lenjeriei sintetice ÅŸi pantalonilor strâmÅ£i;
- Schimbările hormonale cauzate de sarcină, naştere sau contraceptive;
Candida - simptome
- Mâncărimi în zona anală sau genitală;
- Scurgeri vaginale consistente (de culoare albicioasă, groasă), cu un miros neplăcut;
- Înrosire ÅŸi inflamaÅ£ie a vulvei;
- Arsuri ÅŸi dureri în momentul urinării;
- Dureri în timpul raportului sexual;
- Infecţii ale vezicii urinare;
- Sindrom premenstrual agravat;
Candida - tratament
Candida nu este o infecÅ£ie uÅŸor de tratat. Majoritatea femeilor au recidive frecvente. Există femei care nu răspund la tratament. Tratamentul poate dura foarte multe luni. Tratamentul prescris de medic trebuie urmat cu sfinÅ£enie, chiar dacă simptomele au dispărut. Flora vaginală îÅŸi restabileÅŸte destul de greu echilibrul. RenunÅ£area la tratament va cauza recidive.
Tratamentul în cazul candidei constă în administrarea de ovule ce conÅ£in antibiotice specifice. Pot fi administrate pe cale orală ÅŸi antimicotice, în cazul unui tratament mai intens. În unele cazuri tratamentul este scurt, în altele, de lungă durată. Tratamentul adecvat poate fi prescris doar de medicul ginecolog. Tratamentul local poate fi completat de pastile administrate pe cale orală.
Candida - prevenire
Evită folosirea tampoanelor interne. Nu folosi pantaloni strâmti, lenjerie sintetică. Spălarea organelor genitale se va face din faÅ£a în spate. Nu Å£ine diete drastice, care îÅ£i pot scădea imunitatea.