Secreția vaginală

 

Secreția vaginală

secretia vaginala 1 Secreția vaginală reprezintă un lucru cât se poate de normal, natural și firesc ce apare la orice femeie, indiferent de vârstă. Această secreție vaginală reprezintă unul din componentele fiziologice ale aparatului genital feminin și de cele mai multe ori nu reprezintă motiv de îngrijorare. Însă foarte multe femei își fac probleme în legătură cu secreția lor vaginală, iar majoritatea se îngrijorează chiar și când secreția vaginală nu prezintă simptome îngrijorătoare. Haideți să descoperim cât de normală este secreția vaginală, cum ajută aceasta organismul și aparatul genital feminin și când trebuie să ne îngrijorăm cu privire la secreția vaginală.

 

Ce este secreția vaginală și cum se manifestă?

 Secreția vaginală reprezintă o substanță care este secretată în mod natural de către organismul fiecărei femei și care poate apărea sub diverse forme. Secreția vaginală poate diferi ca și consistență sau culoare. Secreția vaginală este mult mai abundentă la ovulație, în timp ce aceasta își poate schimba forma, culoarea și consistența și datorită unor elemente cu care ne întâlnim zilnic, spre exemplu medicamentele, stresul, alimentația, alăptarea, sarcina, etc.

Secreția vaginală mai poartă denumirea și de leucoree, și aceasta este normală la toate femeile sănătoase din toate punctele de vedere, mai ales ginecologic, și această scurgere reprezintă modalitatea vaginului de a se curăța. Secreția vaginală începe chiar în perioada pubertății și se termină la menopauză. Cum arată secreția vaginală normală vă întrebați? Ei bine, o leucoree normală trebuie să aibă o culoare albicioasă sau să fie clară, transparentă, cu o consistență asemănătoare cu cea a albușului de ou, și nu trebuie să aibă miros, sau poate avea miros specific dar acesta nu este în niciun caz neplăcut.

 Fiecare femeie în parte este unică, și de aceea secreția vaginală nu poate avea trăsături universale, așadar, din punct de vedere al aspectului, consistenței sau cantității, leucoreea diferă de la femeie la femeie.

 

Rolul secreției vaginale

Secreția vaginală are un rol deosebit de important asupra organismului femeii, și mai ales asupra aparatului genital feminin. Secreția vaginală normală are rolul de a curăța vaginul, așadar spălăturile vaginale cu diverse substanțe ce se găsesc pe piață nu își au rostul, de vreme ce vaginul are capacitatea de auto-curățare. Secreția vaginală menține vaginul curat și într-o stare de echilibru. Vaginul este un organ care își poate purta singur de grijă, așadar acesta se reglează singur, se curăți și se menține sănătos cu ajutorul secreției vaginale care conține flora vaginală. Din punct de vedere mecanic, secreția vaginală are rolul de a menține rezistența mucoaseu uterine. Așadar, înainte de un contact sexual, când femeia se excită, vaginul secretă acel mucus incolor care ajută la lubrifiere, astfel că penisul poate penetra mult mai ușor. De asemenea, există secreție vaginală zilnică, chiar și în perioada menstruației la femei, aceasta având rolul de a scădea nivelul de aciditate al vaginului din punct de vedere al PH-ului.

 

Când trebuie să ne îngrijorăm cu privire la secreția vaginală?

 secretia vaginalaSecreția vaginală în general nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Pe de altă parte, există semne și simptome pe care secreția vaginală le poate oferi care să ne facă să apelăm la un cabinet ginecologic pentru o examinare de secreția vaginală. Trebuie să știm, înainte de toate, că secreția vaginală normală are un Ph ce variază între 3.8 și 4.5, dar sunt anumiți factori care determină modificări la nivelul secreției vaginale, și aceștia sunt pilulele anticoncepționale, medicamentele, stresul, ovulația, alăptarea, dieta, sarcina, menstruația, etc. Totuși, sunt anumite semne și simptome care ar trebui să le îngrijoreze pe doamne cu privire la secreția vaginală. Atunci când secreția vaginală are un miros neplăcut, este foarte abundentă, are o consistență diferită și o culoare gri sau verzuie, și dacă mai apare și pruritul, durerea locală, sau sânge în secreție, atunci este necesar un consult ginecologic de urgență. O secreție vaginală anormală poate indica prezența unor infecții ale aparatului genital feminin, bolilor cu transmitere sexuală, cancerului de col, cancerului vaginal, etc. Un examen al secreției vaginale este mai mult decât indicat și acesta se poate face la orice cabinet ginecologic din țară, este nedureros, durează foarte puțin și este concludent. În momentul în care sesizați o modificare la nivelul secreției vaginale, trebuie să vă prezentați imediat la medicul ginecolog pentru a stabili cauzele acesteia și pentru a vă propune o metodă eficientă de tratare.

{jcomments on}

Mai poți citi din Anatomie si fiziologie

Menopauza

  Menopauza   Menopauza este o perioadă care inevitabil apare în viața fiec...

Viaţa sexuală şi Pso…

  Viaţa sexuală şi Psoriazisul  Psoriazisul este o inflamaţie cronică a pielii care...

Andropauza

  Andropauza  Mulți bărbați se îndoiesc de existența andropauzei. Așa cum cor...

Secreția vaginală

  Secreția vaginală  Secreția vaginală reprezintă un lucru cât se poate de no...

Fiziologia aparatului g…

  Fiziologia aparatului genital masculin  La bărbați, organele de reproducere sunt în princip...

Sânii

  Sânii  Sânii, sau glandele mamare sunt deosebi de importante pentru struct...

Ovulația

  Ovulația  Ovulația este un fenomen foarte complex care apare la toate femeile î...

Ciclul menstrual

  Ciclul menstrual  Ciclul menstrual, sau menstruația este un fenomen fiziologic c&acir...

Patologii ale aparatulu…

  Patologii ale aparatului genital masculin  Aparatul genital masculin este de asemenea ...

Patologii ale aparatulu…

Patologii ale aparatului genital feminin  În societatea actuală, multe din bolile cu ...

Informații utile despr…

  Informații utile despre vagin  Vaginul este una din cele mai importante (dacă nu cea...

Aparatul genital mascul…

  Aparatul genital masculin  Sistemul genital masculin este o parte foarte importantă d...

Aparatul genital femini…

  Aparatul genital feminin  Aparatul genital feminin cuprinde organele specifice genului...

Sifilisul

  Sifilisul  Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală foarte veche și foarte con...

Organul sexual masculin

  Organul sexual masculin  Simbol al potenţei încă din Antichitate, organele sex...

Organul sexual feminin

  Ceea ce se vede la organele sexuale feminine...  Spre deosebire de organele sexuale ma...

Herpesul genital

  Herpesul genital: cauze, simptome, tratament, prevenire  Herpesul genital este o boal...

Micoza vaginala

  Micoza vaginală: cauze, simptome, tratament, prevenire  Micoza vaginală este o infec...

Bolile cu transmitere s…

  Bolile cu transmitere sexuală – semne uneori discrete  Diagnosticarea precoce a...

Chlamydia

  Chlamydia – cauze, simptome şi tratament  Chlamydia este o infecţie transmisă...

Gonoreea

  Gonoreea – cauze, simptome, tratament, prevenire  Gonoreea este a doua infecţie...

Candida

  Candida Albicans – cauze, simptome, tratament, prevenire  Candidoza este o infec...