Aparatul genital masculin

 

Aparatul genital masculin

aparatul genital masculin Sistemul genital masculin este o parte foarte importantă din anatomia corpului uman la bărbaÈ›i. Aparatul genital masculin este foarte complex, È™i nu cuprinde numai organele sexuale externe, aÈ™a cum mulÈ›i dintre noi cred. CunoaÈ™terea amănunÈ›ită a aparatului sexual masculin este deosebit de importantă pentru o viață sexuală corectă È™i pentru evitarea patologiilor dar È™i recunoaÈ™terea acestora. Sistemul genital masculin ar trebui să facă parte din educaÈ›ia sexuală a fiecărei persoane în parte, indiferent că este vorba de bărbaÈ›i sau femei.

 

     Structura aparatului genital masculin

 Aparatul genital masculin este unul extrem de complex È™i cuprinde atât organe interne, cât È™i externe. Acesta este alcătuit din penis, testicule, scrot (organele externe) È™i din epididim, căi spermatice, funicul spermatic, uretră, È™i glandele anexe (vezicule seminale, prostată, glande bulbo-uretrale), acestea intrând în alcătuirea organelor genitale interne.

 

 

Penisul

 Penisul este poate cel mai cunoscut dintre organele ce intră în alcătuirea aparatului genital masculin, alături de testicule. Penisul are rol copulator, dar este È™i un organ al micÈ›iunii. Penisul este situat deasupra scrotului, are o formă cilindrică È™i este alcătuit din rădăcină È™i parte liberă. Rădăcina constituie partea fixă a penisului È™i este situată în perineu, fiind fixată de oasele bazinului. Partea liberă a penisului este constituită din corpul penisului È™i gland, iar corpul penisului este acoperit de o piele mobilă È™i destul de fină. Glandul penisului, de asemenea, este situat în extremitatea anterioară a părÈ›ii libere a penisului. De asemenea, penisul are È™i un prepuÈ›, care are la exterior aspect de tegument, iar spre gland, aspect de mucoasă. Dimensiunile penisului variază de la bărbat la bărbat È™i depinde È™i de factori precum constituÈ›ia atletică, greutatea bărbatului, înălÈ›ime È™i moÈ™tenirea genetică. Penisul se măsoară în erecÈ›ie, È™i nu în stare flască, iar dimensiunile lui pot varia între 10-14 cm È™i 24-25 cm. de asemenea, trebuie menÈ›ionat faptul că penisul este un organ foarte sensibil È™i are un rol deosebit de important pentru anatomia aparatului genital masculin.

 

Scrotul

 Scrotul are forma unui săculeÈ› È™i atârnă în spatele penisului, È™i este alcătuit din două compartimente ce conÈ›in testiculele. FuncÈ›ia scrotului este de a proteja testiculele, astfel încât pielea scrotului este groasă È™i însoÈ›ită de un strat muscular.

 

Testiculele

 aparatul genital masculin 1Testiculele sunt situate în bursele scrotal È™i au o formă ovoidă, de dimensiunile unor nuci, cu cinci cm lungime È™i trei cm lățime, È™i o greutate medie de 30 de grame. În interiorul testiculului se produc spermatozoizi, aÈ™adar acest proces este deosebit de important pentru reproducere. Testiculele au rol în reprodcere, È™i de asemenea rol hormonal, fiind niÈ™te mini fabrici de spermatozoizi È™i de hormoni ce activează funcÈ›iile sexuale.

 

Epididimul

 Epididimul face parte din căile de eliminare spermatice È™i este un organ alungit care este alcătuit din unirea canalelor aferente ale testiculului. În epididim se produce lichidul spermatic, È™i are loc maturizarea spermatozoizilor.

 

Canalul deferent

 Canalul deferent intră tot în categoria căilor de eliminare, È™i acesta continuă epididmul, având o lungime ce atinge chiar È™i 50 cm. Veziculele seminale, de asemenea intră în categoria căilor de eliminare È™i reprezintă două canale membranoase care au rolul de a acumula È™i de a stoca sperma între ejaculaÈ›ii. Iar cananele ejaculatorii sunt conducte prin care sperma este purtată către uretră.

 

Uretra

 Uretra reprezintă conducta prin care se elimină fie urina fie lichidul spermatic în timpul ejaculării, È™i porneÈ™te de la vezica urinară, străbate prostata È™i se termină cu meatul urinar, orificiul extern.

 

Prostata

 Prostata reprezintă o glandă ce are dimensiuni mici, are forma È™i mărimea unei castane, È™i este situată între veziculă, uretră È™i rect. Prostata are rolul de a stoca cantitatea de spermă ce se poate elimina la fiecare ejaculare, È™i de a permite să iasă fie urina, fie sperma, nepermiÈ›ând amestecul acestora. Glandele bulbo-uretrale, ce poartă denumirea È™i de organe Cowper au funcÈ›ia de a secreta lichidul ce se varsă în uretră, facilitând eliminarea spermei.

 

Spermatozoizii

 În final, spermatozoizii sunt celule de reproducere masculine, ce sunt produse în număr extrem de mare, de ordinul milioanelor, în testicule. Spermatozoizii când ajung la maturitate se desprind de stratul de grăsime care îi înconjoară È™i dezvoltă un fel de codiță cu ajutorul căreia se deplasează cu viteză foarte mare, iar împreună cu lichidul seminal È™i lichidul prostatic, spermatozoizii formează sperma, un lichid deosebit de important pentru procesul de reproducere.

Mai poți citi din Anatomie si fiziologie

Menopauza

  Menopauza   Menopauza este o perioadă care inevitabil apare în viaÈ›a fiec...

ViaÅ£a sexuală ÅŸi Pso…

  ViaÅ£a sexuală ÅŸi Psoriazisul  Psoriazisul este o inflamaÅ£ie cronică a pielii care...

Andropauza

  Andropauza  MulÈ›i bărbaÈ›i se îndoiesc de existenÈ›a andropauzei. AÈ™a cum cor...

Secreția vaginală

  SecreÈ›ia vaginală  SecreÈ›ia vaginală reprezintă un lucru cât se poate de no...

Fiziologia aparatului g…

  Fiziologia aparatului genital masculin  La bărbați, organele de reproducere sunt în princip...

Sânii

  Sânii  Sânii, sau glandele mamare sunt deosebi de importante pentru struct...

Ovulația

  OvulaÈ›ia  OvulaÈ›ia este un fenomen foarte complex care apare la toate femeile î...

Ciclul menstrual

  Ciclul menstrual  Ciclul menstrual, sau menstruaÈ›ia este un fenomen fiziologic c&acir...

Patologii ale aparatulu…

  Patologii ale aparatului genital masculin  Aparatul genital masculin este de asemenea ...

Patologii ale aparatulu…

Patologii ale aparatului genital feminin  În societatea actuală, multe din bolile cu ...

InformaÈ›ii utile despr…

  InformaÈ›ii utile despre vagin  Vaginul este una din cele mai importante (dacă nu cea...

Aparatul genital mascul…

  Aparatul genital masculin  Sistemul genital masculin este o parte foarte importantă d...

Aparatul genital femini…

  Aparatul genital feminin  Aparatul genital feminin cuprinde organele specifice genului...

Sifilisul

  Sifilisul  Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală foarte veche È™i foarte con...

Organul sexual masculin

  Organul sexual masculin  Simbol al potenÅ£ei încă din Antichitate, organele sex...

Organul sexual feminin

  Ceea ce se vede la organele sexuale feminine...  Spre deosebire de organele sexuale ma...

Herpesul genital

  Herpesul genital: cauze, simptome, tratament, prevenire  Herpesul genital este o boalÄ...

Micoza vaginala

  Micoza vaginală: cauze, simptome, tratament, prevenire  Micoza vaginală este o infec...

Bolile cu transmitere s…

  Bolile cu transmitere sexuală – semne uneori discrete  Diagnosticarea precoce a...

Chlamydia

  Chlamydia – cauze, simptome ÅŸi tratament  Chlamydia este o infecÅ£ie transmisă...

Gonoreea

  Gonoreea – cauze, simptome, tratament, prevenire  Gonoreea este a doua infecÅ£ie...

Candida

  Candida Albicans – cauze, simptome, tratament, prevenire  Candidoza este o infec...