Aparatul genital masculin

 

Aparatul genital masculin

aparatul genital masculin Sistemul genital masculin este o parte foarte importantă din anatomia corpului uman la bărbați. Aparatul genital masculin este foarte complex, și nu cuprinde numai organele sexuale externe, așa cum mulți dintre noi cred. Cunoașterea amănunțită a aparatului sexual masculin este deosebit de importantă pentru o viață sexuală corectă și pentru evitarea patologiilor dar și recunoașterea acestora. Sistemul genital masculin ar trebui să facă parte din educația sexuală a fiecărei persoane în parte, indiferent că este vorba de bărbați sau femei.

 

     Structura aparatului genital masculin

 Aparatul genital masculin este unul extrem de complex și cuprinde atât organe interne, cât și externe. Acesta este alcătuit din penis, testicule, scrot (organele externe) și din epididim, căi spermatice, funicul spermatic, uretră, și glandele anexe (vezicule seminale, prostată, glande bulbo-uretrale), acestea intrând în alcătuirea organelor genitale interne.

 

 

Penisul

 Penisul este poate cel mai cunoscut dintre organele ce intră în alcătuirea aparatului genital masculin, alături de testicule. Penisul are rol copulator, dar este și un organ al micțiunii. Penisul este situat deasupra scrotului, are o formă cilindrică și este alcătuit din rădăcină și parte liberă. Rădăcina constituie partea fixă a penisului și este situată în perineu, fiind fixată de oasele bazinului. Partea liberă a penisului este constituită din corpul penisului și gland, iar corpul penisului este acoperit de o piele mobilă și destul de fină. Glandul penisului, de asemenea, este situat în extremitatea anterioară a părții libere a penisului. De asemenea, penisul are și un prepuț, care are la exterior aspect de tegument, iar spre gland, aspect de mucoasă. Dimensiunile penisului variază de la bărbat la bărbat și depinde și de factori precum constituția atletică, greutatea bărbatului, înălțime și moștenirea genetică. Penisul se măsoară în erecție, și nu în stare flască, iar dimensiunile lui pot varia între 10-14 cm și 24-25 cm. de asemenea, trebuie menționat faptul că penisul este un organ foarte sensibil și are un rol deosebit de important pentru anatomia aparatului genital masculin.

 

Scrotul

 Scrotul are forma unui săculeț și atârnă în spatele penisului, și este alcătuit din două compartimente ce conțin testiculele. Funcția scrotului este de a proteja testiculele, astfel încât pielea scrotului este groasă și însoțită de un strat muscular.

 

Testiculele

 aparatul genital masculin 1Testiculele sunt situate în bursele scrotal și au o formă ovoidă, de dimensiunile unor nuci, cu cinci cm lungime și trei cm lățime, și o greutate medie de 30 de grame. În interiorul testiculului se produc spermatozoizi, așadar acest proces este deosebit de important pentru reproducere. Testiculele au rol în reprodcere, și de asemenea rol hormonal, fiind niște mini fabrici de spermatozoizi și de hormoni ce activează funcțiile sexuale.

 

Epididimul

 Epididimul face parte din căile de eliminare spermatice și este un organ alungit care este alcătuit din unirea canalelor aferente ale testiculului. În epididim se produce lichidul spermatic, și are loc maturizarea spermatozoizilor.

 

Canalul deferent

 Canalul deferent intră tot în categoria căilor de eliminare, și acesta continuă epididmul, având o lungime ce atinge chiar și 50 cm. Veziculele seminale, de asemenea intră în categoria căilor de eliminare și reprezintă două canale membranoase care au rolul de a acumula și de a stoca sperma între ejaculații. Iar cananele ejaculatorii sunt conducte prin care sperma este purtată către uretră.

 

Uretra

 Uretra reprezintă conducta prin care se elimină fie urina fie lichidul spermatic în timpul ejaculării, și pornește de la vezica urinară, străbate prostata și se termină cu meatul urinar, orificiul extern.

 

Prostata

 Prostata reprezintă o glandă ce are dimensiuni mici, are forma și mărimea unei castane, și este situată între veziculă, uretră și rect. Prostata are rolul de a stoca cantitatea de spermă ce se poate elimina la fiecare ejaculare, și de a permite să iasă fie urina, fie sperma, nepermițând amestecul acestora. Glandele bulbo-uretrale, ce poartă denumirea și de organe Cowper au funcția de a secreta lichidul ce se varsă în uretră, facilitând eliminarea spermei.

 

Spermatozoizii

 În final, spermatozoizii sunt celule de reproducere masculine, ce sunt produse în număr extrem de mare, de ordinul milioanelor, în testicule. Spermatozoizii când ajung la maturitate se desprind de stratul de grăsime care îi înconjoară și dezvoltă un fel de codiță cu ajutorul căreia se deplasează cu viteză foarte mare, iar împreună cu lichidul seminal și lichidul prostatic, spermatozoizii formează sperma, un lichid deosebit de important pentru procesul de reproducere.

{jcomments on}

Mai poți citi din Anatomie si fiziologie

Menopauza

  Menopauza   Menopauza este o perioadă care inevitabil apare în viața fiec...

Viaţa sexuală şi Pso…

  Viaţa sexuală şi Psoriazisul  Psoriazisul este o inflamaţie cronică a pielii care...

Andropauza

  Andropauza  Mulți bărbați se îndoiesc de existența andropauzei. Așa cum cor...

Secreția vaginală

  Secreția vaginală  Secreția vaginală reprezintă un lucru cât se poate de no...

Fiziologia aparatului g…

  Fiziologia aparatului genital masculin  La bărbați, organele de reproducere sunt în princip...

Sânii

  Sânii  Sânii, sau glandele mamare sunt deosebi de importante pentru struct...

Ovulația

  Ovulația  Ovulația este un fenomen foarte complex care apare la toate femeile î...

Ciclul menstrual

  Ciclul menstrual  Ciclul menstrual, sau menstruația este un fenomen fiziologic c&acir...

Patologii ale aparatulu…

  Patologii ale aparatului genital masculin  Aparatul genital masculin este de asemenea ...

Patologii ale aparatulu…

Patologii ale aparatului genital feminin  În societatea actuală, multe din bolile cu ...

Informații utile despr…

  Informații utile despre vagin  Vaginul este una din cele mai importante (dacă nu cea...

Aparatul genital mascul…

  Aparatul genital masculin  Sistemul genital masculin este o parte foarte importantă d...

Aparatul genital femini…

  Aparatul genital feminin  Aparatul genital feminin cuprinde organele specifice genului...

Sifilisul

  Sifilisul  Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală foarte veche și foarte con...

Organul sexual masculin

  Organul sexual masculin  Simbol al potenţei încă din Antichitate, organele sex...

Organul sexual feminin

  Ceea ce se vede la organele sexuale feminine...  Spre deosebire de organele sexuale ma...

Herpesul genital

  Herpesul genital: cauze, simptome, tratament, prevenire  Herpesul genital este o boal...

Micoza vaginala

  Micoza vaginală: cauze, simptome, tratament, prevenire  Micoza vaginală este o infec...

Bolile cu transmitere s…

  Bolile cu transmitere sexuală – semne uneori discrete  Diagnosticarea precoce a...

Chlamydia

  Chlamydia – cauze, simptome şi tratament  Chlamydia este o infecţie transmisă...

Gonoreea

  Gonoreea – cauze, simptome, tratament, prevenire  Gonoreea este a doua infecţie...

Candida

  Candida Albicans – cauze, simptome, tratament, prevenire  Candidoza este o infec...