Ciclul menstrual

 

Ciclul menstrual

ciclul menstrual Ciclul menstrual, sau menstruaÈ›ia este un fenomen fiziologic cât se poate de normal È™i de firesc pentru fiecare femeie, ce apare o dată cu intrarea în pubertate, sau la vârsta pubertății (uneori chiar spre adolescență) È™i continuă lunar până la instalarea menopauzei. Ciclul menstrual regulat este semn că femeia este sănătoasă, iar întârzierile menstruaÈ›iei au diverse cauze (nu numai din cauza unei sarcini). Vom explora în acest articol tot ceea ce înseamnă ciclul menstrual, de la vârsta la care apare, manifestări, factorii care influenÈ›ează ciclul menstrual, sindromul premenstrual, cele mai bune tampoane, absenÈ›a È™i întârzierea ciclului menstrual, È™i simptome îngrijorătoare ale ciclului menstrual.

 

Când apare menstruaÈ›ia?

 MenstruaÈ›ia nu are o perioadă fixă la care se instalează. De obicei, prima menstruaÈ›ie apare în jurul vârstei de 12-13 ani, la pubertate, dar sunt È™i cazuri în care menstruaÈ›ia se poate instala de la vârsta de 8-9 ani sau chiar la 17-18 ani, totul depinde de organismul fiecărei femei. Prima menstruaÈ›ie nu este un motiv de îngrijorare, fetele ar trebui să se consulte din timp cu mamele lor sau să participe la orele de educaÈ›ie sexuală la È™coală È™i să înveÈ›e ce se întâmplă cu corpul lor la menstruaÈ›ie, cum trebuie să se îngrijească în această perioadă, cum să folosească un tampon în mod corect, care sunt măsurile de igienă pe care trebuie să le ia în această perioadă... O dată cu aflarea acestor lucruri de la o persoană adultă, responsabilă, sau chiar de la prietene sau de la sora mai mare, fata va fi pregătită sufleteÈ™te pentru prima menstruaÈ›ie. De asemenea, este bine de È™iut faptul că prima menstruaÈ›ie apare după câÈ›iva ani după ce survine creÈ™terea părului pubian È™i dezvoltarea sânilor. Fetele tinere È™i adolescentele ar trebui să se informeze asupra unor aspecte legate de ciclul menstrual È™i pe internet, pe site-uri de specialitate, sau, ar putea cere sfaturi mamei care o va îndruma în alegerea tampoanelor potrivite, îi va explica diferenÈ›a între tampoanele interne È™i cele externe, o va învăța cum să combată crampele din timpul menstruaÈ›iei (cu medicamente sau exerciÈ›ii fizice uÈ™oare, cu comprese calde, cu băi fierbinÈ›i, etc).

 

Cum se manifestă ciclul menstrual?

În primul rând, ciclul menstrual este o întreagă serie de fenomene fiziologice ce au loc lunar în organismul unei femei care pregătesc organismul pentru o posibilă sarcină. Ciclul menstrual debutează în prima zi a sângerării È™i se termină în prima zi a sângerării următoare (fără a o include È™i pe aceasta). În timp ce unele femei nu manifestă niciun simptom atunci când debutează menstruaÈ›ia, alte femei au simptome moderate până la simptome severe/ aÈ™adar, doamnele se pot simÈ›i mai agitate, mai nervoase, pot avea dureri de sâni sau ale abdomenului (crampe), pot avea acnee temporară, de asemenea se pot simÈ›i slăbite È™i au energie mult mai scăzută decât de obicei, pot apărea dureri de spate, etc. MenstruaÈ›ia se manifestă sub forma unei scurgeri de sânge ce durează câteva zile (între trei până la 7-8 zile, depinde de femeie). Cert este că È™i durata menstruaÈ›iei diferă în funcÈ›ie de vârstă, aÈ™adar femeile cu o vârstă cuprinsă între 25 È™i 25 de ani au cicluri menstruale regulate în majoritatea cazurilor, iar apoi, după vârsta de 40 de ani, ciclurile menstruale tind să se scurteze, semn că organismul se pregăteÈ™te pentru menopauză. Ciclul menstrual are trei faze, È™i anume perioada menstruaÈ›iei (atunci când epiteliul ce căptuÈ™eÈ™te uterul începe să se desprindă de pe peretele uterin È™i au loc sângerări vaginale), faza foliculară (atunci când un folicul ovarian se dezvoltă ca ulterior să se rupă È™i să elibereze ovulul) È™i faza luteală (care debutează o dată cu ovulaÈ›ia, timp în care ovulul este eliberat din foliculul ovarian).

 

Factorii care influențează ciclul menstrual

ciclul menstrual 1  Hormonii stau la baza controlului ciclului menstrual aÈ™adar, glanda hipofiză, ovarele È™i hipotalamusul trimit lunar semnale hormonale ciclice pentru a stimula uterul È™i ovarele să se pregătească pentru eventualitatea unei posibule sarcini. De asemenea, hormonii progesteron È™i estrogen joacă un rol foarte important în ciclul menstrual. Mai mult decât atât, există È™i factori externi care influenÈ›ează ciclul menstrual cum ar fi pilulele contraceptive, pierderi masive în greutate, obezitate, stresul sau exerciÈ›iile fizice...

 

Sindromul premenstrual

 Foarte multe discuÈ›ii au loc pe tema sindromului premenstrual. Cert este că o mare parte din femei (statistic vorbind, aproximativ 85% din femei) suferă de tulburări de ordin emoÈ›ional È™i fizic în perioada ciclului menstrual cuprinsă între fenomenul de ovulaÈ›ie È™i prima zi a menstruaÈ›ie. Sindromul premenstrual poate È›ine mai multe zile È™i acesta se manifestă prin incapacitatea femeii de a avea o relaÈ›ie normală cu persoanele din familia sau din anturajul său, prin oboseală, lipsa energiei, sensibilizarea sânilor, shimbări în tranzitul intestinal, apariÈ›ia coÈ™urilor, apetit crescut pentru dulciuri, scăderea libidoului, dureri de spate, crampe, depresii, furie, iritabilitate, anxietate, schimbări majore de dispoziÈ›ie, deficit de atenÈ›ie, etc. Sindromul premenstrual este cât se poate de normal È™i de firesc (cu o simptomatologie moderată) È™i în această perioadă femeia necesită o atmosferă mai calmă ca de obicei, o înÈ›elegere È™i o atenÈ›ie deosebită din partea familiei È™i a partnerului.

 

Tampoane sau absorbante?

 Când vorbim de ciclul menstrual, automat ne gândim È™i la menstruaÈ›ia prorpiu-zisă È™i la măsurile de igienă ce sunt necesare în această perioadă. Orice femeie ar trebui să aibă în gentuță, în servietă sau în rucsac un tampon sau un absorbant de rezervă în orice zi a lunii. AÈ™adar, în timp ce unele femei optează pentru clasicele absorbante, altele folosesc tampoanele interne (care nu sunt tocmai recomandate fetelor virgine deoarece există posibilitatea ruperii himenului) care sunt mult mai practice È™i permit o libertate mult mai mare de miÈ™care, astfel că în perioada menstruaÈ›iei femeile pot chiar înota. Cert este că se impune o igienă intimă foarte riguroasă în această perioadă a menstruaÈ›iei. Pe piață sunt nenumărate tipuri de absorbante È™i tampoane (de noapte, de zi, cu 3 picături, cu 8 picături, slim, interne, cu aripioare, fără aripioare) ce aparÈ›in unei sumedenii de firme producătoare, încât este foarte uÈ™or pentru o femeie să îÈ™i găsească marca È™i tipul de tampon sau de absorbant care i se potriveÈ™te cel mai bine. Medicii ginecologi nu recomandă folosirea vatei pe absorbant.

 

AbsenÈ›a È™i întârzierea menstruaÈ›iei

ciclul menstrual 2 Întârzierea menstruaÈ›iei are mai multe cauze, nu numai aceea a instalării unei sarcini. AÈ™adar, este posibil ca o dată cu întârzierea menstruaÈ›iei să suferiÈ›i de sindromul ovarelor polichistice, de boli uterine sau de tract genital, afecÈ›iuni ale tiroidei, chisturi ovariene, etc. Însă cea mai frecventă cauză a întârzierii È™i mai apoi a absenÈ›ei menstruaÈ›iei este instalarea sarcinii È™i mai apoi, perioada alăptării când menstruaÈ›ia poate să întârzie câteva luni, chiar È™i un an, fără a fi un lucru rău È™i fără ca organismul să aibă de suferit.

 

Semne îngrijorătoare ale ciclului menstrual

 Ciclul menstrual diferă de la femeie la femeie È™i menstruaÈ›ia se poate manifesta în moduri diferite însă, este bine să È›ineÈ›i cont de anumite aspecte care că pot îngrijora È™i vă pot semnala faptul că e nevoie de un consult ginecologic. Unele femei au o menstruaÈ›ie mai abundentă, însă, dacă folosiÈ›i un număr foarte mare de absorbante sau de tampoane zilnic È™i tot vă pătaÈ›i, dacă curg cheaguri de sânge sau dacă sângele are o culoare foarte închisă È™i un miros foarte urât, este cazul să vă îngrijoraÈ›i È™i să faceÈ›i o vizită medicului dvs. ginecolog pentru a atabili cauza acestor tulburări.

 

Sexul și menstruația

 MenstruaÈ›ia este o perioadă delicată în viaÈ›a unei femei È™i sexul, de cele mai multe ori nu îÈ™i are locul în această perioadă. Deopotrivă, nici bărbaÈ›ii nu sunt adepÈ›ii relaÈ›iilor sexuale în această perioadă. Cu toate acestea, sunt cupluri care practică sexul normal È™i în această perioadă, sub duÈ™ sau folosind protecÈ›ie suplimentară pe aÈ™ternuturi. AlÈ›ii È™i-au format un adevărat fetiÈ™ din acest obicei, în vreme ce unele cupluri se limitează la sexul oral sau la îmbrățișări tandre È™i sărutări pătimaÈ™e în această perioadă.

Mai poți citi din Anatomie si fiziologie

Menopauza

  Menopauza   Menopauza este o perioadă care inevitabil apare în viaÈ›a fiec...

ViaÅ£a sexuală ÅŸi Pso…

  ViaÅ£a sexuală ÅŸi Psoriazisul  Psoriazisul este o inflamaÅ£ie cronică a pielii care...

Andropauza

  Andropauza  MulÈ›i bărbaÈ›i se îndoiesc de existenÈ›a andropauzei. AÈ™a cum cor...

Secreția vaginală

  SecreÈ›ia vaginală  SecreÈ›ia vaginală reprezintă un lucru cât se poate de no...

Fiziologia aparatului g…

  Fiziologia aparatului genital masculin  La bărbați, organele de reproducere sunt în princip...

Sânii

  Sânii  Sânii, sau glandele mamare sunt deosebi de importante pentru struct...

Ovulația

  OvulaÈ›ia  OvulaÈ›ia este un fenomen foarte complex care apare la toate femeile î...

Ciclul menstrual

  Ciclul menstrual  Ciclul menstrual, sau menstruaÈ›ia este un fenomen fiziologic c&acir...

Patologii ale aparatulu…

  Patologii ale aparatului genital masculin  Aparatul genital masculin este de asemenea ...

Patologii ale aparatulu…

Patologii ale aparatului genital feminin  În societatea actuală, multe din bolile cu ...

InformaÈ›ii utile despr…

  InformaÈ›ii utile despre vagin  Vaginul este una din cele mai importante (dacă nu cea...

Aparatul genital mascul…

  Aparatul genital masculin  Sistemul genital masculin este o parte foarte importantă d...

Aparatul genital femini…

  Aparatul genital feminin  Aparatul genital feminin cuprinde organele specifice genului...

Sifilisul

  Sifilisul  Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală foarte veche È™i foarte con...

Organul sexual masculin

  Organul sexual masculin  Simbol al potenÅ£ei încă din Antichitate, organele sex...

Organul sexual feminin

  Ceea ce se vede la organele sexuale feminine...  Spre deosebire de organele sexuale ma...

Herpesul genital

  Herpesul genital: cauze, simptome, tratament, prevenire  Herpesul genital este o boalÄ...

Micoza vaginala

  Micoza vaginală: cauze, simptome, tratament, prevenire  Micoza vaginală este o infec...

Bolile cu transmitere s…

  Bolile cu transmitere sexuală – semne uneori discrete  Diagnosticarea precoce a...

Chlamydia

  Chlamydia – cauze, simptome ÅŸi tratament  Chlamydia este o infecÅ£ie transmisă...

Gonoreea

  Gonoreea – cauze, simptome, tratament, prevenire  Gonoreea este a doua infecÅ£ie...

Candida

  Candida Albicans – cauze, simptome, tratament, prevenire  Candidoza este o infec...