Ciclul menstrual

 

Ciclul menstrual

ciclul menstrual Ciclul menstrual, sau menstruația este un fenomen fiziologic cât se poate de normal și de firesc pentru fiecare femeie, ce apare o dată cu intrarea în pubertate, sau la vârsta pubertății (uneori chiar spre adolescență) și continuă lunar până la instalarea menopauzei. Ciclul menstrual regulat este semn că femeia este sănătoasă, iar întârzierile menstruației au diverse cauze (nu numai din cauza unei sarcini). Vom explora în acest articol tot ceea ce înseamnă ciclul menstrual, de la vârsta la care apare, manifestări, factorii care influențează ciclul menstrual, sindromul premenstrual, cele mai bune tampoane, absența și întârzierea ciclului menstrual, și simptome îngrijorătoare ale ciclului menstrual.

 

Când apare menstruația?

 Menstruația nu are o perioadă fixă la care se instalează. De obicei, prima menstruație apare în jurul vârstei de 12-13 ani, la pubertate, dar sunt și cazuri în care menstruația se poate instala de la vârsta de 8-9 ani sau chiar la 17-18 ani, totul depinde de organismul fiecărei femei. Prima menstruație nu este un motiv de îngrijorare, fetele ar trebui să se consulte din timp cu mamele lor sau să participe la orele de educație sexuală la școală și să învețe ce se întâmplă cu corpul lor la menstruație, cum trebuie să se îngrijească în această perioadă, cum să folosească un tampon în mod corect, care sunt măsurile de igienă pe care trebuie să le ia în această perioadă... O dată cu aflarea acestor lucruri de la o persoană adultă, responsabilă, sau chiar de la prietene sau de la sora mai mare, fata va fi pregătită sufletește pentru prima menstruație. De asemenea, este bine de șiut faptul că prima menstruație apare după câțiva ani după ce survine creșterea părului pubian și dezvoltarea sânilor. Fetele tinere și adolescentele ar trebui să se informeze asupra unor aspecte legate de ciclul menstrual și pe internet, pe site-uri de specialitate, sau, ar putea cere sfaturi mamei care o va îndruma în alegerea tampoanelor potrivite, îi va explica diferența între tampoanele interne și cele externe, o va învăța cum să combată crampele din timpul menstruației (cu medicamente sau exerciții fizice ușoare, cu comprese calde, cu băi fierbinți, etc).

 

Cum se manifestă ciclul menstrual?

În primul rând, ciclul menstrual este o întreagă serie de fenomene fiziologice ce au loc lunar în organismul unei femei care pregătesc organismul pentru o posibilă sarcină. Ciclul menstrual debutează în prima zi a sângerării și se termină în prima zi a sângerării următoare (fără a o include și pe aceasta). În timp ce unele femei nu manifestă niciun simptom atunci când debutează menstruația, alte femei au simptome moderate până la simptome severe/ așadar, doamnele se pot simți mai agitate, mai nervoase, pot avea dureri de sâni sau ale abdomenului (crampe), pot avea acnee temporară, de asemenea se pot simți slăbite și au energie mult mai scăzută decât de obicei, pot apărea dureri de spate, etc. Menstruația se manifestă sub forma unei scurgeri de sânge ce durează câteva zile (între trei până la 7-8 zile, depinde de femeie). Cert este că și durata menstruației diferă în funcție de vârstă, așadar femeile cu o vârstă cuprinsă între 25 și 25 de ani au cicluri menstruale regulate în majoritatea cazurilor, iar apoi, după vârsta de 40 de ani, ciclurile menstruale tind să se scurteze, semn că organismul se pregătește pentru menopauză. Ciclul menstrual are trei faze, și anume perioada menstruației (atunci când epiteliul ce căptușește uterul începe să se desprindă de pe peretele uterin și au loc sângerări vaginale), faza foliculară (atunci când un folicul ovarian se dezvoltă ca ulterior să se rupă și să elibereze ovulul) și faza luteală (care debutează o dată cu ovulația, timp în care ovulul este eliberat din foliculul ovarian).

 

Factorii care influențează ciclul menstrual

ciclul menstrual 1  Hormonii stau la baza controlului ciclului menstrual așadar, glanda hipofiză, ovarele și hipotalamusul trimit lunar semnale hormonale ciclice pentru a stimula uterul și ovarele să se pregătească pentru eventualitatea unei posibule sarcini. De asemenea, hormonii progesteron și estrogen joacă un rol foarte important în ciclul menstrual. Mai mult decât atât, există și factori externi care influențează ciclul menstrual cum ar fi pilulele contraceptive, pierderi masive în greutate, obezitate, stresul sau exercițiile fizice...

 

Sindromul premenstrual

 Foarte multe discuții au loc pe tema sindromului premenstrual. Cert este că o mare parte din femei (statistic vorbind, aproximativ 85% din femei) suferă de tulburări de ordin emoțional și fizic în perioada ciclului menstrual cuprinsă între fenomenul de ovulație și prima zi a menstruație. Sindromul premenstrual poate ține mai multe zile și acesta se manifestă prin incapacitatea femeii de a avea o relație normală cu persoanele din familia sau din anturajul său, prin oboseală, lipsa energiei, sensibilizarea sânilor, shimbări în tranzitul intestinal, apariția coșurilor, apetit crescut pentru dulciuri, scăderea libidoului, dureri de spate, crampe, depresii, furie, iritabilitate, anxietate, schimbări majore de dispoziție, deficit de atenție, etc. Sindromul premenstrual este cât se poate de normal și de firesc (cu o simptomatologie moderată) și în această perioadă femeia necesită o atmosferă mai calmă ca de obicei, o înțelegere și o atenție deosebită din partea familiei și a partnerului.

 

Tampoane sau absorbante?

 Când vorbim de ciclul menstrual, automat ne gândim și la menstruația prorpiu-zisă și la măsurile de igienă ce sunt necesare în această perioadă. Orice femeie ar trebui să aibă în gentuță, în servietă sau în rucsac un tampon sau un absorbant de rezervă în orice zi a lunii. Așadar, în timp ce unele femei optează pentru clasicele absorbante, altele folosesc tampoanele interne (care nu sunt tocmai recomandate fetelor virgine deoarece există posibilitatea ruperii himenului) care sunt mult mai practice și permit o libertate mult mai mare de mișcare, astfel că în perioada menstruației femeile pot chiar înota. Cert este că se impune o igienă intimă foarte riguroasă în această perioadă a menstruației. Pe piață sunt nenumărate tipuri de absorbante și tampoane (de noapte, de zi, cu 3 picături, cu 8 picături, slim, interne, cu aripioare, fără aripioare) ce aparțin unei sumedenii de firme producătoare, încât este foarte ușor pentru o femeie să își găsească marca și tipul de tampon sau de absorbant care i se potrivește cel mai bine. Medicii ginecologi nu recomandă folosirea vatei pe absorbant.

 

Absența și întârzierea menstruației

ciclul menstrual 2 Întârzierea menstruației are mai multe cauze, nu numai aceea a instalării unei sarcini. Așadar, este posibil ca o dată cu întârzierea menstruației să suferiți de sindromul ovarelor polichistice, de boli uterine sau de tract genital, afecțiuni ale tiroidei, chisturi ovariene, etc. Însă cea mai frecventă cauză a întârzierii și mai apoi a absenței menstruației este instalarea sarcinii și mai apoi, perioada alăptării când menstruația poate să întârzie câteva luni, chiar și un an, fără a fi un lucru rău și fără ca organismul să aibă de suferit.

 

Semne îngrijorătoare ale ciclului menstrual

 Ciclul menstrual diferă de la femeie la femeie și menstruația se poate manifesta în moduri diferite însă, este bine să țineți cont de anumite aspecte care că pot îngrijora și vă pot semnala faptul că e nevoie de un consult ginecologic. Unele femei au o menstruație mai abundentă, însă, dacă folosiți un număr foarte mare de absorbante sau de tampoane zilnic și tot vă pătați, dacă curg cheaguri de sânge sau dacă sângele are o culoare foarte închisă și un miros foarte urât, este cazul să vă îngrijorați și să faceți o vizită medicului dvs. ginecolog pentru a atabili cauza acestor tulburări.

 

Sexul și menstruația

 Menstruația este o perioadă delicată în viața unei femei și sexul, de cele mai multe ori nu își are locul în această perioadă. Deopotrivă, nici bărbații nu sunt adepții relațiilor sexuale în această perioadă. Cu toate acestea, sunt cupluri care practică sexul normal și în această perioadă, sub duș sau folosind protecție suplimentară pe așternuturi. Alții și-au format un adevărat fetiș din acest obicei, în vreme ce unele cupluri se limitează la sexul oral sau la îmbrățișări tandre și sărutări pătimașe în această perioadă.

{jcomments on}

Mai poți citi din Anatomie si fiziologie

Menopauza

  Menopauza   Menopauza este o perioadă care inevitabil apare în viața fiec...

Viaţa sexuală şi Pso…

  Viaţa sexuală şi Psoriazisul  Psoriazisul este o inflamaţie cronică a pielii care...

Andropauza

  Andropauza  Mulți bărbați se îndoiesc de existența andropauzei. Așa cum cor...

Secreția vaginală

  Secreția vaginală  Secreția vaginală reprezintă un lucru cât se poate de no...

Fiziologia aparatului g…

  Fiziologia aparatului genital masculin  La bărbați, organele de reproducere sunt în princip...

Sânii

  Sânii  Sânii, sau glandele mamare sunt deosebi de importante pentru struct...

Ovulația

  Ovulația  Ovulația este un fenomen foarte complex care apare la toate femeile î...

Ciclul menstrual

  Ciclul menstrual  Ciclul menstrual, sau menstruația este un fenomen fiziologic c&acir...

Patologii ale aparatulu…

  Patologii ale aparatului genital masculin  Aparatul genital masculin este de asemenea ...

Patologii ale aparatulu…

Patologii ale aparatului genital feminin  În societatea actuală, multe din bolile cu ...

Informații utile despr…

  Informații utile despre vagin  Vaginul este una din cele mai importante (dacă nu cea...

Aparatul genital mascul…

  Aparatul genital masculin  Sistemul genital masculin este o parte foarte importantă d...

Aparatul genital femini…

  Aparatul genital feminin  Aparatul genital feminin cuprinde organele specifice genului...

Sifilisul

  Sifilisul  Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală foarte veche și foarte con...

Organul sexual masculin

  Organul sexual masculin  Simbol al potenţei încă din Antichitate, organele sex...

Organul sexual feminin

  Ceea ce se vede la organele sexuale feminine...  Spre deosebire de organele sexuale ma...

Herpesul genital

  Herpesul genital: cauze, simptome, tratament, prevenire  Herpesul genital este o boal...

Micoza vaginala

  Micoza vaginală: cauze, simptome, tratament, prevenire  Micoza vaginală este o infec...

Bolile cu transmitere s…

  Bolile cu transmitere sexuală – semne uneori discrete  Diagnosticarea precoce a...

Chlamydia

  Chlamydia – cauze, simptome şi tratament  Chlamydia este o infecţie transmisă...

Gonoreea

  Gonoreea – cauze, simptome, tratament, prevenire  Gonoreea este a doua infecţie...

Candida

  Candida Albicans – cauze, simptome, tratament, prevenire  Candidoza este o infec...