Gastroenterita pe perioada verii

 

Ce este gastroenterita și cum se manifestă?

Gastroenterita pe perioada verii Gastroenterita este o boală infecțioasă care apare foarte des în timpul lunilor călduroase ale anului.

 Gastroenterita este o afecțiune caracterizată prin inflamația tractului gastrointestinal care implică atât stomacul, cât și intestinul subțire și care se manifestă prin diaree, vărsături, dureri și crampe abdominale. Gastroenterita este cunoscută și sub denumirea de enterogastrită, infecție gastrică și gastroenteropatie. Deși nu este înrudită cu gripa, boala este numită gripa stomacului sau gripă gastrică.

 În general, gastroenterita tinde să dureze între 3 și 6 zile, iar simptomele se manifestă între 4 și 48 ore după contagiere. Cu toate că este vorba de o afecțiune în general ușoară, gastroenterita poate deveni gravă în cazul copiilor, persoanelor în vârstă sau celor care au un sistem imunitar slăbit, iar în aceste situații trebuie să existe supraveghere medicală adecvată pentru a se evita posibile complicații.

Citește mai mult:Gastroenterita pe perioada verii

Ficatul gras: simptome, tratament și sfaturi

 

Ce este ficatul gras?

Ficatul gras: simptome, tratament și sfaturi Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie și în general la buna funcționare a metabolismului, având diferite funcții vitale.  Ficatul este doilea organ mai mare, după piele și este situat în partea dreaptă a cutiei toracice.

 Ficatul gras, cunoscut în termeni medicali ca steatoză hepatică, este o boală în general benignă a ficatului, care se caracterizează prin acumularea de acizi grași și de trigliceride în celulele hepatice.

 Cu toate că este adevărat că există pacienți care nu au simptome specifice, acest aspect poate fi periculos, deoarece această afecțiune poate evolua în mod tăcut până la stadii mai grave.

 Până acum câțiva ani, ficatul gras era relaționat cu consumul de alcool în cantități mari, însă în prezent tot mai mulți specialiști relaționează creșterea numărului de persoane care au această patologie cu obezitatea, cu nivelele crescute de colesterol și trigliceride.

Citește mai mult:Ficatul gras: simptome, tratament și sfaturi

Fibromialgia: ghid nutrițional, alternative și tratament natural

 

Ce este fibromialgia?

Fibromialgia: ghid nutrițional, alternative și tratament natural Fibromialgia este un termen care provine de la termenul latin “fibra”, care se referă la țesutul conjunctiv, de la termenul grecesc “mio”, care înseamnă mușchi și de la “algia”, care înseamnă durere. Fibromialgia nu este considerată o boală în sine, ci un ansamblu de simptome și tulburări musculo-scheletice care se caracterizează la modul fundamental prin oboseală extremă, durere persistentă, rigiditate variabilă a mușchilor, tendoanelor sau țesutului moale, printre alte simptome. Fibromialgia nu este o afecțiune contagioasă, ci mai degrabă este relaționată cu o cădere emoțională și cu stări de depresie, anxietate sau stres.

 Fibromialgia are trăsături comune și cu o serie de alte suferințe, cu care este asociată, cum ar fi: sindromul oboselii cronice, sindromul intestinului iritabil, dismenoreea, migrenele, toate aceste tulburări făcând parte dintr-un grup de boli caracterizate prin sensibilizare centrală. Procesul de sensibilizare centrală presupune o alterare a mecanismelor de procesare a durerii la nivelul sistemului nervos central.

Citește mai mult:Fibromialgia: ghid nutrițional, alternative și tratament natural

Nutrienți pentru regenerarea mielinei și a creierului

 

Ce este mielina?

Nutrienți pentru regenerarea mielinei și a creierului Mielina este o lipoproteină care se găsește în organismul vertebratelor și care acoperă și protejează neuronii sau celulele nervoase, funcția sa fiind aceea de transmitere și de dirijare a impulsurilor nervoase sau electrice care trimit și primesc diferite mesaje corpului.

 Atunci când mielina se pierde sau se deteriorează, impulsurile nervoase încetinesc (procesele din sistemul nervos devin mai lente), se poate provoca un scurtcircuit în dirijarea impulsurilor nervoase, ceea ce poate genera o disfuncție a sistemului nervos, creând deficiențe senzitive precum vederea încețoșată, probleme de coordonare și identificare a lateralității, dificultatea de a merge, incontinența urinară (datorită controlului insuficient al sfincterelor), paralizie, etc.   

Citește mai mult:Nutrienți pentru regenerarea mielinei și a creierului

8 beneficii pentru sănătate ale castraveților

 

8 beneficii pentru sănătate ale castraveților

8 beneficii pentru sănătate ale castraveților Castraveții aparțin aceleiași familii de plante precum dovlecelul și pepenele (familia Cucurbitacee). La fel ca și pepenele roșu, castraveții sunt compuși în proporție de 95% din apă, ceea ce înseamnă că a-i consuma într-o zi călduroasă de vară poate să ne ajute să ne menținem hidratați.

 Desigur, există multe alte motive pentru a consuma castraveți tot timpul anului. Având un conținut bogat de vitamina K, vitamine din grupa B, cupru, potasiu, vitamina C și mangan, castraveții sunt de folos pentru a ne ajuta să evităm deficiențele nutriționale care sunt atât de comune în cazul persoanelor care au o dietă dezechilibrată din care lipsesc fructele și legumele proaspete.

În plus, castraveții conțin polifenoli unici și alți compuși care sunt de un real ajutor pentru reducerea riscului de a suferi de boli cronice și alte tulburări.

Citește mai mult:8 beneficii pentru sănătate ale castraveților