Itinerarii spirituale în România
Sunt anumite momente în viaÈ›a noastră, când omul simte nevoia de sacru, pentru a-È™i recăpăta echilibrul pierdut. Atunci, în acele momente, el se rupe de banalul È™i de stresul cotidian È™i îÈ™i caută liniÈ™tea în preajma locurilor care emană credință È™i spiritualitate. Perioada sărbătorilor, îndeosebi este aceea în care oamenii acordă importanță credinÈ›ei. Dar acest lucru poate fi făcut È™i fără un prilej de sărbătoare anume. Concediul, sau cel puÈ›in, o parte din concediu sau din vacanÈ›a de vară pot fi petrecute È™i printr-un tur al mănăstirilor. Ce înseamnă să petreceÈ›i câteva zile în aceste locuri lipsite de stres, de griji, de ispitele de zi cu zi? O adevărată relaxare pentru trup È™i suflet È™i de asemenea o stare interioară de bine.
SuceviÈ›a – „Testamentul„ artei moldave
Dintre perlele Bucovinei, pentru petrecerea anumitor sărbători, sau pentru câteva zile de relaxare È™i liniÈ™te, SuceviÈ›a este cea mai căutată dintre mănăstiri. Aflată la 18 km de RădăuÈ›i, SuceviÈ›a are hramul Învierea Domnului, È™i are o semnificaÈ›ie aparte în ceea ce priveÈ™te arta secolelor XV-XVI, arhitectură religioasă, monastică, pictură, sculptură în lemn È™i în piatră, broderii, manuscrise, argintărie, È™i lista poate continua. Prima biserică ce a precedat complexul mănăstiresc actual a fost datată în 1581, pentru ca pe parcurs să fie ridicată biserica de astăzi, zidurile È™i turnurile din incintă, o casă domnească È™i mai multe chilii. Toate acestea o fac să apară astăzi o veritabilă cetate medievală, nu doar o mănăstire. Biserica de la SuceviÈ›a este construită în stilul arhitecturii moldoveneÈ™ti, iar dintre toate mănăstirile moldoveneÈ™ti, pictura exterioară de la SuceviÈ›a, cu celebra Scară a virtuÈ›ilor este cea mai bine conservată.
Minunile de la Frăsinei
Mănăstirea Frăsinei este unică în felul ei, fiind aÈ™ezată la poalele muntelui, pe valea pârâului Muiereasca, la 23 km de Râmnicu Vâlcea. Mănăstirea Frăsinei este una din puÈ›inele mănăstiri care mai respectă pravila de la Muntele Athos, fiind rânduită de întemeietorul ei, Sf. Ierarh Calinic de la Cernica. Cu 2 km înainte de mănăstirea propriu-zisă se află aÈ™a zisa mănăstire a femeilor, acestea nemaiavând voie să înainteze, nefiindu-le permis să urce. Cu toate acestea, mănăstirea Frăsinei este un loc deosebit, deoarece aici au avut È™i încă mai au loc minuni chiar È™i în miezul zilei. Mănăstirea Frăsinei este un loc renumit unde, până acum câÈ›iva ani, oamenii veneau È™i pentru a-l întâlni pe părintele Gheorghe Ghelasie, celebru pentru cartea luim Medicina Isihastă, un adevărat doctor care tratează partea trupească cu plante È™i sufletul cu rugăciune È™i prin intermediul spovedaniei. Mănăstirea de la Frăsinei are 2 biserici – una veche, din lemn, ce datează din 1710, È™i biserica cea mare, clădită de Sf. Calinic de la Cernica, între 1860-1863.
Minunea din stejar
Inedita mănăstire dintr-un lemn se află la 25 km distanță de Râmnicu Vâlcea. Potrivit tradiÈ›iei, un călugăr a găsit în scorbura unui stejar uriaÈ™ o icoană cu Maica Domnului, o icoană deosebită, È™i aceasta i-a spus DorinÈ›a mea este să ridici o mănăstire aici, din acest copac. Biserica actuală a fost ctitorită de Preda Brâncoveanu È™i de Matei Basarab, între 1634 È™i 1636. Pe locul primei biserici care a ars, a fost ridicată o a doua biserică, ce adăposteÈ™te o colecÈ›ie de icoane, printre care È™i Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului cea Îndurătoare.
Mănăstirea Sâmbăta de Sus
Mănăstirea Sâmbăta de Sus care se află la 30 km de FăgăraÈ™, a fost ctitorită de domnitorul Constantin Brâncoveanu, pe propria-i moÈ™ie, È™i reprezintă cea mai mare, cea mai puternică, È™i cea mai organizată mănăstire din Ardeal. LăcaÈ™ul de cult are o tradiÈ›ie seculară în pictura pe sticlă È™i adăposteÈ™te peste 500 de icoane vechi. AtracÈ›ia principală a mănăstirii a fost, până nu demult, părintele duhovnic Teofil Pârâian, orb din naÈ™tere, care a fost un exemplu de har È™i de spiritualitate.
Mănăstirea Sihăstria
Un alt lăcaÈ™ de cult foarte important al țării noastre este Mănăstirea Sihăstria, aflată la 22 km de Târgu NeamÈ›, unde a slujit È™i Cuviosul Părinte Cleopa. Mănăstirea a fost construită între anii 1730 È™i 1734 pe vatra schitului din Poiana lui Atanasie, care data încă din 1655.