Mănăstirea Prislop

 

Mănăstirea Prislop, important așezământ religios ortodox

manastirea-prislop.jpg

 Una dintre cele mai importante așezăminte religioase ortodoxe din Transilvania, Mănăstirea Prislop are un rol cultural deosebit în viața tuturor românilor.  

 Cu siguranță cu toții am auzit lucruri extraordinare despre acest loc rupt parcă din Rai, dar puțini am avut șansa de a o vizita și este o destinație ce merită văzută odată în viață. Mănăstirea Prislop este renumită pe tot parcursul României și în afara granițelor acesteia și anual, mii de credincioși o vizitează pentru a se ruga și pentru a se deconecta de lumea cotidiană. Liniștea pe care mulți și-o regăsesc aici este neprețuită și odată vizitat acest loc sfânt, creștinii revin periodic.

 

Unde se află Mănăstirea Prislop?

 Mănăstirea Prislop se află la 13 km de orașul Hațeg și la 16 km de municipiul Hunedoara. Zona în care este amplasată este una pitorească, mirifică, la o altitudine de aproximativ 600 m, într-o minunată poieniță desprinsă parcă din Rai. Chiar prin curtea mănăstirii Prislop trece pârâul Silvaș, ceea ce face ca peisajul să fie minunat. Mănăstirea Prislop este înconjurată efectiv de dealuri care coboară în pante domoale până la monument. În acest spațiu originar și încărcat de istorie al poporului român se află și Mănăstirea Prislop.

 

Căi de acces spre Mănăstirea Prislop

 Vă întrebați poate cum puteți ajunge la mănăstirea Prislop. Este destul de simplu. Din orice parte a țării ați veni, există două posibilități de acces. Calea de acces dinspre Hunedoara – se merge pe traseul Hunedoara - Silvașu de Jos - Silvașu de Sus - Sf. Mănăstire Prislop, unde drumul este asfaltat, cu o panoramă deosebită. A doua cale de acces, dinspre Hațeg – se merge pe traseul Hațeg - Silvașu de Jos - Silvașu de Sus - Sf. Mănăstire Prislop, tot pe un drum asfaltat până la poarta mănăstirii. Pentru cei care nu dispun de un autoturism personal sau nu vin în grup, cu autocarul, accesul este ceva mai dificil, deoarece nu există încă autobuze de acces dinspre oraș spre mănăstire.

 

Scurt istoric al Mănăstirii Prislop

 Încă nu se cunosc cu exactitate începuturile mănăstirii Prislop, cert este că datează încă de la sfârșitul secolului al XIII-lea și începutul secolului al XIV-lea, fiind cunoscută sub numele de Silvas, datată pentru prima dată în anul 1360. Biserica actuală a Mănăstirii Prislop datează de la sfârșitul secolului al XIV-lea. 

 De asemenea, în prima jumătate a secolului al XVII-lea, datele arată că în mănăstirea Prislop locuia un sihastru sfânt, pe nume Ioan, de loc din satul Silvașu de Sus, care s-a făcut călugăr în această mănăstire și care apoi și-a săpat o peșteră într-o stâncă sub munte, la fel ca și alți sihaștri, unde a trăit în multe nevoi și osteneli. Mănăstirea Prislop a fost ridicată în a doua jumătate a secolului al XVI-lea de către Sfântul Nicodim, ce a fost canonizat ulterior, fiind considerat în zilele noastre drept îndrumătorul monarhismului Românesc la începutul Evului Mediu.

 

Mormântul Părintelui Arsenie Boca

 Un viețuitor important al Mănăstirii Prislop, după Sfântul Ioan, este și Părintele Arsenie Boca, Sfântul Ardealului așa cum mai este denumit în popor, deși nu a fost canonizat. Nu departe de chilia Sfântului Ioan se află și mormântul Părintelui Arsenie Boca, la Mănăstirea Prislop. Acesta este considerat un important ctitor al actualei mănăstiri Prislop, deoarece în cei 41 de ani în care s-a nevoit aici, a pictat fresce și icoane deosebit de valoroase, și a redat mănăstirii Prislop strălucirea de altă dată. Părintele Arsenie Boca este unul din cei mai importanți părinți din epoca noastră, rămânând în sufletele românilor. An de an, zi de zi, există un pelerinaj la mormântul preotului, plin de flori, unde credincioșii vin și se roagă, iar numeroase minuni sunt săvârșite. Mănăstirea Prislop este un loc minunat ce merită vizitat măcar o dată în viață.

Mai poți citi din Călătorii în România

Mănăstirea Voroneț

  Mănăstirea VoroneÈ›  Una dintre cele mai cunoscute mănăstiri din È›ara noastră da...

Mănăstirea Prislop

  Mănăstirea Prislop, important așezământ religios ortodox  Una dintre cele mai important...

Biserica din Corbii de …

  Minunea de la Corbii de Piatră – BisericuÈ›a din stâncă  La scurtă di...

Itinerarii spirituale i…

  Itinerarii spirituale în România  Sunt anumite momente în viaÈ›a n...

Manastirea Agapia

  Mănăstirea Agapia, dragoste creÈ™tină  Una dintre cele mai cunoscute mănăs...

Lacul Albastru, Baia Sp…

  Lacul Albastru din Baia Sprie  Pentru toÈ›i iubitorii de natură, de pitoresc, de fr...

Sapanta, Maramures

  Cimitirul vesel de la SăpânÈ›a, MaramureÈ™  SăpânÈ›a este o localitate...

Delta Dunarii

  O vacanță în Delta Dunării  Dacă vreÈ›i să surprindeÈ›i natura în a...

Pădurea Baciu

  Pădurea Baciu – locul ideal pentru pasionaÈ›ii de paranormal  Cine nu a auzit...

Muzeul Aurului

  Muzeul Aurului Din Brad, Hunedoara  Pentru pasionaÈ›ii de aur în toate formele...

Biserica dintr-un lemn

  Biserica dintr-un lemn  Orice călător care se respectă È™i care iubeÈ™te frumuseÈ...

Buzau

  Obiective turistice în judeÈ›ul Buzău  Dacă vă aflaÈ›i în trecere pri...

Mănăstirile din Moldo…

  Mănăstirile din Moldova fac cinste României  Mănăstirile din Moldova fac c...

Bran - Moeciu

  VacanÈ›a perfectă – zona Bran - Moeciu  Zona Bran-Moeciu este poate cea mai v...

Predeal

  Predeal – o staÈ›iune montană faină din toate punctele de vedere  Fie vară...