Sapanta, Maramures

 

Cimitirul vesel de la Săpânța, Maramureș

Cimitirul vesel de la Sapanta Maramures

 Săpânța este o localitate cunoscută pe plan național dar și internațional pentru cimitirul pe care îl găzduiește dar și pentru mănăstirea de aici. Localitatea Săpânța se află la vest de Sighetu Marmației și este simbolul cel mai de preț al Maramureșului. Cimitirul vesel de aici este una din cele mai neobișnuite atracții turistice ale locului, vizitat anual de foarte mulți turiști străini sau români.

 

Ce este deosebit la Săpânța?

 În primul rând, mulțimea de cruci albastre de lemn ce alcătuiesc cimitirul vesel atrage anual sute de turiști. Fiecare cruce are o imagine pictată în relief și câteva versuri extrem de personale despre cel decedat, dar totodată și oarecum hilare.

De asemenea, pe teritoriul localității Săpânța se află o mulțime de izvoare minerale bicarbonatate, sodice, calcice, clorurate cu o concentrație ridicată de ioni bicarbonici, folosite de localinici la tratarea afecțiunilor stomacale, a gastritelor, a colecistitelor și a bolilor gastro-duodenale.

 

Localnicii din Săpânța

 Localnicii din Săpânța sunt oameni extrem de primitori, de curați și de talentați și muncitori. Aceștia sunt recunoscuți pentru obiectele artizanale produse aici, dar și pentru costumele populare de mare preț și cergile create aici. Oamenii locului sunt extrem de binevoitori și cu mult spirit tânăr. Aceștia sunt foarte inspirați și mențin tradiția cimitirului și al inscripționării versurilor cât se poate de originale pe crucile decedaților. Atât realizările cât și obiceiurile rele ale localnicilor sunt redate extrem de bine pe cruce, acest lucru fiind unul unic în întreaga lume.

 Tot hazul plimbării prin Săpânța îl reprezintă plimbarea prin sat și sporovăiala cu femeile locului care torc și țes. Acestea îți vor povesti câte ceva din tradiția locului, și vă pot arăta obiectele artizanale deosebite pe care le puteți achiziționa.

 

Obiective turistice de vizitat in Săpânța

Cimitirul vesel

 Cimitirul vesel este primul obiectiv turistic și cel mai important. Acest cimitir este unic în lume și inedit. Pe când alții consideră moartea un moment extrem de solemn și de trist, Stan Ioan Patras a vrut să aducă un suflu nou acestei tradiții și a creat crucile ceva mai late cu loc pentru un scurt epitaf. Cimitirul a devenit un veritabil muzeu în aer liber pentru turiști. Taxa de intrare în cimitir pentru turiști este de doar 5 Ron de persoană, plus taxa foto de încă 5 Ron și taxa video de 10 Ron.

Mlaștina Poiana Brazilor

 Mlaștina Poiana Brazilor este un obiectiv turistic deosebit, aceasta fiind o rezervație naturală de interes național, de tip botanic și aici putem adira minunata floră și faună.

Mănăstirea Săpânța - Peri

 Mănăstirea Săpânța - Peri este o mănăstire minunată cu o tradiție ce datează încă din vrenea voievozilor Dragoșești și se merită vizitată pentru frumusețea sa, pentru locul minunat în care se află și este un minunat loc de reculegere sufletească.

Casa memorială Ion Stan Pătraș

 Casa memorială Ion Stan Pătraș este situată lângă cimitirul vesel și este dedicat memoriei celui ce a inițiat acest obicei, al crucilor cu inscripții vesele.

 

Cum ajungem în Săpânța?

 În Săpânța se ajunge din Baia Sprie pe DN18 spre Deseşti – Sat-Şugatag - Giuleşti – Sighetul Marmaţiei – Săpânţa. Veți parcurge aproximativ 80 km dar drumul este destul de bun și panorama este de-a dreptul mirifică.

 

Unde ne cazam în Săpânța

 Dacă vreți să vă cazați în Săpânța, aveți la dispoziție mai multe oferte. Aici opt pensiuni vă așteaptă cu oferte din cele mai variate și mai accesibile. Aveți la dispoziție și jacuzzi în aer liber, foișor în curte, grătar, leagăne, camere din cele mai curate și mai îngrijite, apă caldă permanentă, locuri de joacă pentru copii, cablu Tv, jocuri de societate, etc.

Mai poți citi din Călătorii în România

Mănăstirea Voroneț

  Mănăstirea Voroneț  Una dintre cele mai cunoscute mănăstiri din țara noastră da...

Mănăstirea Prislop

  Mănăstirea Prislop, important așezământ religios ortodox  Una dintre cele mai important...

Biserica din Corbii de …

  Minunea de la Corbii de Piatră – Bisericuța din stâncă  La scurtă di...

Itinerarii spirituale i…

  Itinerarii spirituale în România  Sunt anumite momente în viața n...

Manastirea Agapia

  Mănăstirea Agapia, dragoste creștină  Una dintre cele mai cunoscute mănăs...

Lacul Albastru, Baia Sp…

  Lacul Albastru din Baia Sprie  Pentru toți iubitorii de natură, de pitoresc, de fr...

Sapanta, Maramures

  Cimitirul vesel de la Săpânța, Maramureș  Săpânța este o localitate...

Delta Dunarii

  O vacanță în Delta Dunării  Dacă vreți să surprindeți natura în a...

Pădurea Baciu

  Pădurea Baciu – locul ideal pentru pasionații de paranormal  Cine nu a auzit...

Muzeul Aurului

  Muzeul Aurului Din Brad, Hunedoara  Pentru pasionații de aur în toate formele...

Biserica dintr-un lemn

  Biserica dintr-un lemn  Orice călător care se respectă și care iubește frumuse...

Buzau

  Obiective turistice în județul Buzău  Dacă vă aflați în trecere pri...

Mănăstirile din Moldo…

  Mănăstirile din Moldova fac cinste României  Mănăstirile din Moldova fac c...

Bran - Moeciu

  Vacanța perfectă – zona Bran - Moeciu  Zona Bran-Moeciu este poate cea mai v...

Predeal

  Predeal – o stațiune montană faină din toate punctele de vedere  Fie vară...