Mănăstirea Agapia, dragoste creștină
Una dintre cele mai cunoscute mănăstiri de la noi din È›ară este Mănăstirea Agapia. Aceasta poartă numele de „dragoste creÈ™tină„ din grecescul Agapis, preluând numele totodată de la Sihastrul Agapie care ar fi ridicat o bisericuță din lemn aici, în secolul al XIV-lea. Această mănăstire nu este numai un loc de reculegere, rugăciune È™i pelerinaj, ci È™i o adevărată oază de liniÈ™te înÈ›esată cu istorie, unde vizitatorii vin pentru a se ruga È™i pentru a vedea un colÈ› de istorie.
Unde se află mănăstirea Agapia?
Mănăstirea Agapia este situată pe valea pârâului Agapia – TopoliÈ›a, la poalele culmii Măgura, aproape de Târgu NeamÈ›, la o distanță de 9 km, într-un cadru natural pitoresc, foarte frumos, mănăstirea fiind înconjurată de culmi montane È™i de păduri seculare. Mănăstirea Agapia este o mănăstire de măicuÈ›e, situată la 43 km de oraÈ™ul Piatra NeamÈ› È™i la 7 km de de DN 15 C, la o altitudine de 480 m. AÈ™ezământul monahal de la Agapia este format din două complexe de clădiri, È™i anume Agapia Veche ridicată în anul 1585 de Petru Șchiopul È™i Agapia Nouă, ridicată de Hatmanul Gavril în anul 1642.
Drumul către mănăstirea Agapia este foarte frumos È™i pitoresc È™i mulÈ›i vizitatori îl parcurg pe jos, cântând prin pădure. Cert este că mănăstirea Agapia este o bijuterie arhitecturală ce îmbină stilul bizantin cu stilul neoclasic È™i arta românească. Hramul acestei biserici este SfinÈ›ii Mihail È™i Gavriil, în data de 8 noiembrie.
Scurt istoric al Mănăstirii Agapia
Lângă mănăstirea Văratic, la poalele culmii Măgura, se află mănăstirea Agapia, unde s-a nevoit Cuviosul Agapie din Mănăstirea NeamÈ›. Prima mărturie documentară s-a făcut în anul 1437, care delimita moÈ™ia Mănăstirii Agapia de moÈ™ia mănăstirii NeamÈ›. În fond, mănăstirea Agapia este ctitorită de fratele lui Vasile Lupu, în anii 1642-1647, hatmanul Gavriil Coci È™i soÈ›ia sa. Astfel, pisania menÈ›ionează faptul că a fost ctitorită în această vreme această mănăstire, "În numele Tatălui È™i al Fiului È™i al Sfântului Duh. Iată eu robul lui Dumnezeu, Gavriil Hatman cu Cneaghina Liliana, făcut-am È™i am zidit această Mănastire Agapia din nou zidită, în zilele blagocestivului È™i de Hristos iubitorului Domnului nostru Ioan Vasile Lupu Voievod. Și s-a început zidirea în anul 7150 (1642) octombrie 16 zile È™i s-au săvârÈ™it la anul 7152 (1644) septembrie în 3 zile È™i s-au sfinÈ›it în anul 7155 (1647) septembrie 12".
Mănăstirea Agapia – mănăstire de măicuÈ›e
Până în anul 1803, mănăstirea Agapia a fost locuită de călugări, însă, la iniÈ›iativa mitropolitului Veniamin Costache, se hotărăște ca Mănăstirea Agapia să devină obÈ™te de maici. Această mănăstire a pătimit primejdii de incendiu, de asuprire turcească, È™i nu numai, dar a rămas la fel de frumoasă, bineînÈ›eles, È™i cu ajutorul îmbunătățirilor aduse de-a lungul vremii, când i s-au adăugat noi pridvoare, turle, ferestre, etc.
Interiorul Bisericii a fost pictat de Nicolae Grigorescu, folosind modele vii, culori minunate, inspirându-se din marii maeÈ™trii ai RenaÈ™terii. Spre exemplu, pentru icoana Sfântului Gheorghe s-a inspirat din sculptura lui Donatello din FlorenÈ›a, iar pentru a-l picta pe proorocul Daniel, È™i-a făcut autoportretul.
Al. Vlahuță spunea că "SfinÈ›ii lui Grigorescu sunt vii, omeneÈ™te vii È™i destul de sfinÈ›i prin expresia de bunătate, de îndurare È™i de evlavie, pe care pictorul a È™tiut să le-o dea fără să-i desfigureze, fără să-i bizantizeze prea mult, înÈ›elegând distinctiv că un sentiment ceresc nu poate decât înfrumuseÈ›a o figură omenească.„
Mănăstirea Agapia este È™i singurul seminar teologic pentru fete din Moldova, ce poartă denumirea de Sfânta Cuvioasa Parascheva. Pentru frumuseÈ›ea locului, pentru frumuseÈ›ea icoanelor È™i pentru sentimentele deosebite pe care această mănăstire le oferă vizitatorilor, este unul din cele mai frumoase locuri È™i mănăstiri de vizitat din È›ara noastră.