Mănăstirea Voroneț

 

Mănăstirea Voroneț

manastirea voronet Una dintre cele mai cunoscute mănăstiri din țara noastră datorită picturii de aici și a faimosului „albastru de Voroneț„ o culoare deosebită ce încântă deopotrivă ochiul și sufletul, este mănăstirea Voroneț, supranumită și Capela Sixtină a Estului. O vizită în acest loc vă poate aduce liniștea și pacea interioară, vă poate deconecta de lumea cotidiană, vă poate scăpa de stres și vă poate pune în conexiune cu Dumnezeu și de asemenea, vă va încânta din multe puncte de vedere. Veți ajunge la concluzia că avem o superbă țară, cu peisaje extrem de frumoase. Dumnezeu nu ne-a lãsat țara numai cu toate treptele de relief, cu minunatele peisaje, ci ne-a dãruit și superbe mânãstiri, sfinte moaște, icoane fãcãtoare de minuni care ne ajutã și ne ocrotesc mereu, mulți cãlugãri și locuri precum mănăstirea Voroneț unde să ne regăsim liniștea.

 

Amplasarea mănăstirii Voroneț

 În satul Voroneț, astăzi un cartier al orașului Gura Humorului, mănăstirea se află la aproximativ 36 de km de municipiul Suceava și la numai 4 km de centrul orașului Gura Humorului și este poate cea mai valoroasă ctitorie a lui Ștefan cel Mare. Din punct de vedere geografic, mănăstirea Voroneț este situată la sud de orașul Gura Humorului din județul Suceava, pe valea râului Voroneț.

 

Scurt istoric al mănăstirii Voroneț

 Legenda originii mănăstirii Voroneț datează încă de pe vremea lui Ștefan cel Mare și a cuviosului părinte Daniil Sihastrul, primul stareț al mănăstirii Voroneț și unul dintre cei mai mari sfinți și duhovnici ai Moldovei. În data de 26 mai, până în 14 septembrie 1488, mănăstirea Voroneț a fost înălțată, cu hramul Sf. Mare Muncenic Gheorghe. Viața monahală s-a întrerupt însă în anul 1785, după anexarea Bucovinei la Imperiul Habsburgic și s-a reluat după anul 1991.

 

Capela Sixtină a Orientului

 În acest fel este privită mănăstirea Voroneț de către străini, datorită albastrului de Voroneț și a frescei de pe fațada de vest, denumită Judecata de apoi.

 Albastrul de Voroneț însă este recunoscut de specialiști ca fiind unic în lume, cunoscut la fel ca și roșul lui Rubens sau verdele lui Veronese.

 Pe acest fond albastru minunat este prezentat Arborele lui Iesei sau Genealogia Mântuitorului Nostru Iisus Hristos, iar pe coloane sunt pictați filozofi greco-latini, precum Aristotel și Platon, dar pereții mai au pictați și pe Cuviosul Daniil Sihastrul, Sf. Mare Mucenic Gheorghe, Judecătorul Atotdrept, precum și icona Deisis. Semnele celor 206 ani de pustiire se văd pe icoane sub forma zgârieturilor și urmelor, iar în pronaos există mormântul Sf. Cuvios Daniil Sihastrul. Din punct de vedere artistic, această mănăstire are foarte multe opere valoroase, precum catapeteasma din lemn de tisa, aurit, dar și ușile împărătești de lemn, ce sunt capodopere ale sculpturii în lemn. Și peisajul mirific din afara bisericii este unul deosebit, aici natura fiind foarte generoasă și totul îmbie vizitatorul la relaxare și liniște.

Mai poți citi din Călătorii în România

Mănăstirea Voroneț

  Mănăstirea Voroneț  Una dintre cele mai cunoscute mănăstiri din țara noastră da...

Mănăstirea Prislop

  Mănăstirea Prislop, important așezământ religios ortodox  Una dintre cele mai important...

Biserica din Corbii de …

  Minunea de la Corbii de Piatră – Bisericuța din stâncă  La scurtă di...

Itinerarii spirituale i…

  Itinerarii spirituale în România  Sunt anumite momente în viața n...

Manastirea Agapia

  Mănăstirea Agapia, dragoste creștină  Una dintre cele mai cunoscute mănăs...

Lacul Albastru, Baia Sp…

  Lacul Albastru din Baia Sprie  Pentru toți iubitorii de natură, de pitoresc, de fr...

Sapanta, Maramures

  Cimitirul vesel de la Săpânța, Maramureș  Săpânța este o localitate...

Delta Dunarii

  O vacanță în Delta Dunării  Dacă vreți să surprindeți natura în a...

Pădurea Baciu

  Pădurea Baciu – locul ideal pentru pasionații de paranormal  Cine nu a auzit...

Muzeul Aurului

  Muzeul Aurului Din Brad, Hunedoara  Pentru pasionații de aur în toate formele...

Biserica dintr-un lemn

  Biserica dintr-un lemn  Orice călător care se respectă și care iubește frumuse...

Buzau

  Obiective turistice în județul Buzău  Dacă vă aflați în trecere pri...

Mănăstirile din Moldo…

  Mănăstirile din Moldova fac cinste României  Mănăstirile din Moldova fac c...

Bran - Moeciu

  Vacanța perfectă – zona Bran - Moeciu  Zona Bran-Moeciu este poate cea mai v...

Predeal

  Predeal – o stațiune montană faină din toate punctele de vedere  Fie vară...