Mănăstirea Voroneț

 

Mănăstirea Voroneț

manastirea voronet Una dintre cele mai cunoscute mănăstiri din È›ara noastră datorită picturii de aici È™i a faimosului „albastru de VoroneÈ›„ o culoare deosebită ce încântă deopotrivă ochiul È™i sufletul, este mănăstirea VoroneÈ›, supranumită È™i Capela Sixtină a Estului. O vizită în acest loc vă poate aduce liniÈ™tea È™i pacea interioară, vă poate deconecta de lumea cotidiană, vă poate scăpa de stres È™i vă poate pune în conexiune cu Dumnezeu È™i de asemenea, vă va încânta din multe puncte de vedere. VeÈ›i ajunge la concluzia că avem o superbă È›ară, cu peisaje extrem de frumoase. Dumnezeu nu ne-a lãsat È›ara numai cu toate treptele de relief, cu minunatele peisaje, ci ne-a dãruit È™i superbe mânãstiri, sfinte moaÈ™te, icoane fãcãtoare de minuni care ne ajutã È™i ne ocrotesc mereu, mulÈ›i cãlugãri È™i locuri precum mănăstirea VoroneÈ› unde să ne regăsim liniÈ™tea.

 

Amplasarea mănăstirii Voroneț

 În satul VoroneÈ›, astăzi un cartier al oraÈ™ului Gura Humorului, mănăstirea se află la aproximativ 36 de km de municipiul Suceava È™i la numai 4 km de centrul oraÈ™ului Gura Humorului È™i este poate cea mai valoroasă ctitorie a lui Ștefan cel Mare. Din punct de vedere geografic, mănăstirea VoroneÈ› este situată la sud de oraÈ™ul Gura Humorului din judeÈ›ul Suceava, pe valea râului VoroneÈ›.

 

Scurt istoric al mănăstirii Voroneț

 Legenda originii mănăstirii VoroneÈ› datează încă de pe vremea lui Ștefan cel Mare È™i a cuviosului părinte Daniil Sihastrul, primul stareÈ› al mănăstirii VoroneÈ› È™i unul dintre cei mai mari sfinÈ›i È™i duhovnici ai Moldovei. În data de 26 mai, până în 14 septembrie 1488, mănăstirea VoroneÈ› a fost înălÈ›ată, cu hramul Sf. Mare Muncenic Gheorghe. ViaÈ›a monahală s-a întrerupt însă în anul 1785, după anexarea Bucovinei la Imperiul Habsburgic È™i s-a reluat după anul 1991.

 

Capela Sixtină a Orientului

 În acest fel este privită mănăstirea VoroneÈ› de către străini, datorită albastrului de VoroneÈ› È™i a frescei de pe faÈ›ada de vest, denumită Judecata de apoi.

 Albastrul de VoroneÈ› însă este recunoscut de specialiÈ™ti ca fiind unic în lume, cunoscut la fel ca È™i roÈ™ul lui Rubens sau verdele lui Veronese.

 Pe acest fond albastru minunat este prezentat Arborele lui Iesei sau Genealogia Mântuitorului Nostru Iisus Hristos, iar pe coloane sunt pictaÈ›i filozofi greco-latini, precum Aristotel È™i Platon, dar pereÈ›ii mai au pictaÈ›i È™i pe Cuviosul Daniil Sihastrul, Sf. Mare Mucenic Gheorghe, Judecătorul Atotdrept, precum È™i icona Deisis. Semnele celor 206 ani de pustiire se văd pe icoane sub forma zgârieturilor È™i urmelor, iar în pronaos există mormântul Sf. Cuvios Daniil Sihastrul. Din punct de vedere artistic, această mănăstire are foarte multe opere valoroase, precum catapeteasma din lemn de tisa, aurit, dar È™i uÈ™ile împărăteÈ™ti de lemn, ce sunt capodopere ale sculpturii în lemn. Și peisajul mirific din afara bisericii este unul deosebit, aici natura fiind foarte generoasă È™i totul îmbie vizitatorul la relaxare È™i liniÈ™te.

Mai poți citi din Călătorii în România

Mănăstirea Voroneț

  Mănăstirea VoroneÈ›  Una dintre cele mai cunoscute mănăstiri din È›ara noastră da...

Mănăstirea Prislop

  Mănăstirea Prislop, important așezământ religios ortodox  Una dintre cele mai important...

Biserica din Corbii de …

  Minunea de la Corbii de Piatră – BisericuÈ›a din stâncă  La scurtă di...

Itinerarii spirituale i…

  Itinerarii spirituale în România  Sunt anumite momente în viaÈ›a n...

Manastirea Agapia

  Mănăstirea Agapia, dragoste creÈ™tină  Una dintre cele mai cunoscute mănăs...

Lacul Albastru, Baia Sp…

  Lacul Albastru din Baia Sprie  Pentru toÈ›i iubitorii de natură, de pitoresc, de fr...

Sapanta, Maramures

  Cimitirul vesel de la SăpânÈ›a, MaramureÈ™  SăpânÈ›a este o localitate...

Delta Dunarii

  O vacanță în Delta Dunării  Dacă vreÈ›i să surprindeÈ›i natura în a...

Pădurea Baciu

  Pădurea Baciu – locul ideal pentru pasionaÈ›ii de paranormal  Cine nu a auzit...

Muzeul Aurului

  Muzeul Aurului Din Brad, Hunedoara  Pentru pasionaÈ›ii de aur în toate formele...

Biserica dintr-un lemn

  Biserica dintr-un lemn  Orice călător care se respectă È™i care iubeÈ™te frumuseÈ...

Buzau

  Obiective turistice în judeÈ›ul Buzău  Dacă vă aflaÈ›i în trecere pri...

Mănăstirile din Moldo…

  Mănăstirile din Moldova fac cinste României  Mănăstirile din Moldova fac c...

Bran - Moeciu

  VacanÈ›a perfectă – zona Bran - Moeciu  Zona Bran-Moeciu este poate cea mai v...

Predeal

  Predeal – o staÈ›iune montană faină din toate punctele de vedere  Fie vară...