Mănăstirea Voroneț
Una dintre cele mai cunoscute mănăstiri din È›ara noastră datorită picturii de aici È™i a faimosului „albastru de VoroneÈ›„ o culoare deosebită ce încântă deopotrivă ochiul È™i sufletul, este mănăstirea VoroneÈ›, supranumită È™i Capela Sixtină a Estului. O vizită în acest loc vă poate aduce liniÈ™tea È™i pacea interioară, vă poate deconecta de lumea cotidiană, vă poate scăpa de stres È™i vă poate pune în conexiune cu Dumnezeu È™i de asemenea, vă va încânta din multe puncte de vedere. VeÈ›i ajunge la concluzia că avem o superbă È›ară, cu peisaje extrem de frumoase. Dumnezeu nu ne-a lãsat È›ara numai cu toate treptele de relief, cu minunatele peisaje, ci ne-a dãruit È™i superbe mânãstiri, sfinte moaÈ™te, icoane fãcãtoare de minuni care ne ajutã È™i ne ocrotesc mereu, mulÈ›i cãlugãri È™i locuri precum mănăstirea VoroneÈ› unde să ne regăsim liniÈ™tea.
Amplasarea mănăstirii Voroneț
În satul VoroneÈ›, astăzi un cartier al oraÈ™ului Gura Humorului, mănăstirea se află la aproximativ 36 de km de municipiul Suceava È™i la numai 4 km de centrul oraÈ™ului Gura Humorului È™i este poate cea mai valoroasă ctitorie a lui Ștefan cel Mare. Din punct de vedere geografic, mănăstirea VoroneÈ› este situată la sud de oraÈ™ul Gura Humorului din judeÈ›ul Suceava, pe valea râului VoroneÈ›.
Scurt istoric al mănăstirii Voroneț
Legenda originii mănăstirii VoroneÈ› datează încă de pe vremea lui Ștefan cel Mare È™i a cuviosului părinte Daniil Sihastrul, primul stareÈ› al mănăstirii VoroneÈ› È™i unul dintre cei mai mari sfinÈ›i È™i duhovnici ai Moldovei. În data de 26 mai, până în 14 septembrie 1488, mănăstirea VoroneÈ› a fost înălÈ›ată, cu hramul Sf. Mare Muncenic Gheorghe. ViaÈ›a monahală s-a întrerupt însă în anul 1785, după anexarea Bucovinei la Imperiul Habsburgic È™i s-a reluat după anul 1991.
Capela Sixtină a Orientului
În acest fel este privită mănăstirea VoroneÈ› de către străini, datorită albastrului de VoroneÈ› È™i a frescei de pe faÈ›ada de vest, denumită Judecata de apoi.
Albastrul de VoroneÈ› însă este recunoscut de specialiÈ™ti ca fiind unic în lume, cunoscut la fel ca È™i roÈ™ul lui Rubens sau verdele lui Veronese.
Pe acest fond albastru minunat este prezentat Arborele lui Iesei sau Genealogia Mântuitorului Nostru Iisus Hristos, iar pe coloane sunt pictaÈ›i filozofi greco-latini, precum Aristotel È™i Platon, dar pereÈ›ii mai au pictaÈ›i È™i pe Cuviosul Daniil Sihastrul, Sf. Mare Mucenic Gheorghe, Judecătorul Atotdrept, precum È™i icona Deisis. Semnele celor 206 ani de pustiire se văd pe icoane sub forma zgârieturilor È™i urmelor, iar în pronaos există mormântul Sf. Cuvios Daniil Sihastrul. Din punct de vedere artistic, această mănăstire are foarte multe opere valoroase, precum catapeteasma din lemn de tisa, aurit, dar È™i uÈ™ile împărăteÈ™ti de lemn, ce sunt capodopere ale sculpturii în lemn. Și peisajul mirific din afara bisericii este unul deosebit, aici natura fiind foarte generoasă È™i totul îmbie vizitatorul la relaxare È™i liniÈ™te.