Mănăstirile din Moldova fac cinste României
Mănăstirile din Moldova fac cinste României, fiind nu numai locuri de reculegere, rugăciune È™i pelerinaj ci adevărate oaze de liniÈ™te înÈ›esate cu istorie. Aceste mănăstiri biciuite de vânturi È™i de timp, au văzut mai multe decât poate un om cuprinde în întreaga viață, în interiorul lor s-au înălÈ›at spre cer rugăciuni din cele mai fierbinÈ›i, È™i oamenii au venit È™i vin în continuare cu sufletul deschis pentru a se ruga È™i pentru a vedea un colÈ› de istorie din È›ara noastră. Dacă vă doriÈ›i să vizitaÈ›i mănăstirile din Moldova, trebuie să vă rezervaÈ›i din timp cazare la pensiunile din zonă, să vă stabiliÈ›i un program È™i să vă luaÈ›i câteva zile libere. Cel mai bine este să le vizitaÈ›i vara, când frumuseÈ›ea naturii vă va surprinde. AÈ™adar, un propriu circuit cu maÈ™ina personală este mult mai avantajos din multe puncte de vedere, al libertății de miÈ™care în primul rând, dar se poate aranja un circuit È™i cu ajutorul unei agenÈ›ii de turism, unde veÈ›i obÈ›ine cazare mai ieftină. Alegerea vă aparÈ›ine.
Mănăstirea Agapia
Începem traseul cu mănăstirea Agapia. Aceasta se află la 9 km de Târgu NeamÈ›, chiar în comuna Agapia, È™i este ctitorită de fratele lui Vasile Lupu, în anii 1642-1647. veÈ›i rămâne mult d uimire datorită frumuseÈ›ii locului È™i vă puteÈ›i regăsi pacea interioară aici.
Mănăstirea Neamț
Iată un alt loc înÈ›esat de istorie, mănăstirea NeamÈ›, ce datează din secolul al XIV-lea È™i este poate cea mai veche È™i cu cea mai mare însemnătate mănăstire din Moldova. Mănăstirea NeamÈ› a mai fost denumită È™i Ierusalimul Ortodoxiei Române, iar în biserică vă puteÈ›i închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului , pictată în anul 665 în Israel. Mănăstirea NeamÈ› este una din cele mai importante mănăstiri din Moldova, care are cea mai veche bibliotecă mănăstirească.
Mănăstirea Secu
Mănăstirea Secu are o vechime de peste jumătate de mileniu, È™i este impresionantă deoarece este construită sub forma unei cetăți medievale – cu ziduri groase, turnuri de apărare, turle-. Această mănăstire adăposteÈ™te È™i mormântul ctitorului ei, Nestor Ureche, tatăl cronicarului Grigore Ureche.
Mănăstirea Sihăstria
Mănăstirea Sihăstria este locul ideal unde vă puteÈ›i găsi liniÈ™tea. Aici, în afara faptului că vă puteÈ›i ruga în liniÈ™te, puteÈ›i admira numeroasele obiecte bisericeÈ™ti, vase liturgice È™i biblioteca de o mare însemnătate istorică È™i culturală. Trebuie să È™tiÈ›i că mănăstirea Sihăstria este cunoscută È™i pentru marii duhovnici pe cate i-a adăpostit, Părintele Cleopa È™i Părintele Paisie Olaru, ale căror morminte se află în incinta mănăstirii.
Schitul Sihla
La numai È™ase km de mănăstirea Sihăstria se află schitul Sihla, iar pe partea de nord a acestui munte, se ajunge È™i la PeÈ™tera Sfintei Cuvioase Teodora, locul unde aceasta a trăit în post È™i rugăciune, ani la rând. Schitul Sihla îi omagiază viaÈ›a Sfintei Cuvioase Teodora, aceasta aleasă floare duhovnicească. AflaÈ›i aici, puteÈ›i face pelerinaje către schitul Daniil Sihastru.
Mănăstirea Văratec
Mănăstirea Văratec este de fapt un întreg ansamblu monahal ce ne îndeamnă la relaxare È™i la rugăciune. Aceasta este situată în comuna Agapia, la poalele munÈ›ilor StâniÈ™oara, È™i este clădită în anul 1785.
Mănăstirea Bistrița
Aici credincioÈ™ii se pot bucura de peisaje minunate, È™i de onoarea de a vizita una din cele mai vechi mănăstiri din Moldova, ce adăposteÈ™te Icoana Sfintei Ana, făcătoare de minuni, È™i de asemenea mormântul domnului Alexandru cel Bun.
Mănăstirea Pangarati
Mănăstirea Pangarati are o arhitectură aparte din toate mănăstirile din Moldova, aceasta a fost ctitorită în anul 1560 de către domnitorul Alexandru LăpuÈ™neanu È™i este unică între mănăstirile din România prin includerea în aceeaÈ™i clădire a două biserici suprapuse. Dimensiunile impresionante ale bisericii se află în contrast cu decorul modest ca È™i înălÈ›ime.
Pelerinii È™i turiÈ™tii ce vizitează aceste mănăstiri, acestea fiind printre cele mai importante, vor avea parte de liniÈ™te È™i de înÈ›elegere a spiritualității bisericii ortodoxe.