Corurile angelice
Termenul "coruri angelice" se referă în general la ierarhiile angelice sau la grupurile de îngeri identificaÈ›i de către teologii experÈ›i în angelologie. Aceste grupuri de îngeri sunt numite coruri deoarece principala lor ocupaÈ›ie este de a cânta imnuri de slavă lui Dumnezeu. Din acest motiv, în numeroase picturi sau reprezentări angelice, aceÈ™tia sunt înfățiÈ™aÈ›i având anumite instrumente muzicale. Scrierile ebraice descriu un sistem care uneÈ™te întreaga creaÈ›ie, iar Sofia sau Sfânta ÎnÈ›elepciune este un înger care uneÈ™te toate părÈ›ile creaÈ›iei È™i o păstrează intactă.
În partea invizibilă a creaÈ›iei, îngerii menÈ›in totul în armonie deplină. În cadrul teologiei, această armoniei se traduce sau se poate compara cu muzica. De aceea teologii au concluzionat că îngerii creează muzică în ceruri. Muzica celestă a îngerilor menÈ›ine armonia universului.
Traversând cerurile, Enoh a văzut îngeri care cântau melodii de o perfecÈ›iune imposibil de a fi descrisă. Prin muzică, îngerii armonizau întreaga existență atât în cer cât È™i pe pământ.
Muzica îngerilor este o metaforă a uniunii È™i armoniei din creaÈ›ie. Muzica angelică este o modalitate directă de a recunoaÈ™te prezenÈ›a lui Dumnezeu în întreaga sa creaÈ›ie.
Atunci când persoanele de pe Pământ îl slăvesc pe Dumnezeu, acestea se unesc cu îngerii în cântecele lor divine È™i ajută la crearea armoniei de pe Pământ. În temple È™i în biserici, încă din antichitate s-a folosit muzica pentru a invita È™i a recunoÈ™te prezenÈ›a lui Dumnezeu pe Pământ.
Muzica corurilor angelice face parte din procesul creaÈ›iei. Conform textului mistic Hekhalot Rabbati, îngerii au cântat încă din prima zi a creaÈ›iei cu "o voce, un limbaj, o cunoaÈ™tere È™i un sunet".
Psalmul 148 descrie corurile angelice care slăvesc întreaga creaÈ›ie: cerurile, îngerii, soarele È™i luna.
Psalmul 144 asociază muzica îngerilor cu învierea, iar psalmul 19 descrie cântecele de slavă ale îngerilor pe care doar aceÈ™tia le pot auzi. Filozoful din secolul I, Philo, a explicat că planul divin al universului menÈ›ine totul în armonie, însă contribuÈ›ia fiinÈ›elor umane la acesta trebuie să fie recunoÈ™tinÈ›a față de Dumnezeu È™i puritatea minÈ›ii.
Maximo Confesor, unul din marii maeÈ™trii ai Bisericii Orientale, afirma că atunci când creÈ™tinii îi cântă lui Dumnezeu, devin asemănători îngerilor.
Corurile angelice slăvesc perfecțiunea universală și conexiunea a tot ceea ce există cu divinitatea.
Fie că le poÈ›i auzi la modul propriu, fie în interiorul fiinÈ›ei tale, È™i mai exact cu inima, a asculta corurile angelice înseamnă a fi aproape de Dumnezeu.