Frigiditatea, prima parte

Scris de Midoris

 

Ce este frigiditatea?

Frigiditatea În mod paradoxal, în epoca actuală, care se pretinde a fi o epocă a libertății şi dezinhibării sexuale, frigiditatea este o problemă care afectează un mare număr de femei. Şi implicit, tot atâtea cupluri. Cu alte cuvinte, tratarea frigidității e importantă pentru ambii parteneri ai cuplului şi în ea sunt implicați amândoi.

Dar mai întâi să vedem ce este frigiditatea și care sunt cauzele ei.

 Frigiditatea se încadrează în categoria disfuncțiilor sexuale feminine şi se manifestă prin indiferență sau aversiune faţă de activitatea sexuală, reducerea libidoului şi incapacitatea de a avea orgasm.

  Dar nu trebuie să ne grăbim atunci când vorbim de frigiditate. Dacă incapacitatea de a simți plăcere sau de a avea orgasm este expresia unei probleme de moment, şi nu este ceva regulat, dacă e doar un episod singular, nu putem vorbi de aşa ceva. Este doar ceva trecător, aşa cum şi un bărbat poate avea uneori probleme de erecție, fără a fi vorba de impotență în cazul lui.

 

Tipuri de frigiditate

 

În funcție de momentul declanșării frigidității, putem vorbi de două tipuri diferite de frigiditate:

- frigiditate primară, în cazul în care femeia nu a resimțit niciodată dorință sexuală sau atracție faţă de un bărbat;

- frigiditate secundară, în cazul când frigiditatea se instalează după un anumit timp de la începerea vieții sexuale, în urma nașterii, a unui avort, a unei operații chirurgicale, a unei boli etc.

 

Care sunt cauzele frigidității?

Frigiditatea 1 Multă vreme a predominat ideea că frigiditatea este doar de natură psihologică.Cercetări recente au arătat însă că există şi alte cauze, organice sau de alt tip, care pot declanşa această tulburare.

 

Frigiditatea poate fi cauzată de:

 - o educaţie greşită în ceea ce priveşte sexualitatea sau de lipsa completă a unei astfel de educaţii („sexul e murdar”, „nu trebuie să faci sex înainte de căsătorie” , „e ruşinos să ai relaţii sexuale” etc);

 - un prim contact sexual dureros sau traumatizant;

 - frica de a rămâne însărcinată;

 - infecții ginecologice;

 - menopauză;

 - nașterea unui copil (când se poate instala un dezinteres faţă de activitatea sexuală, datorită orientării psihoafective a femeii exclusiv către copil);

 - malformaţii la nivel vaginal;

 - lipsa de comunicare în cuplu;

 - lipsa unei stări de încredere în sine;

 - avortul;

 - violul;

 - operaţii chirurgicale (histerectomie – îndepărtarea chirurgicală a uterului, de exemplu);

 - diferite probleme de natură psihică cum ar fi: stres, oboseală, depresie, anxietate;

 - unele medicamente (antihipertensive, psihotrope, tranchilizante, hipnotice, sedative etc.);

 - diferite afecţiuni endocrine sau cardiovasculare.

 

Ce se poate face pentru eliminarea frigidităţii?

 În astfel de cazuri se indică întotdeauna în primul rând un examen medical, pentru a identifica eventualele cauze fizice – un deficit hormonal, de exemplu, sau o afecţiune ginecologică. În majoritatea cazurilor însă, testele de laborator nu pot evidenţia o cauză de acest gen.

După acest prim pas, după ce a fost eliminată o posibilă cauză medicală, putem face apel la psihoterapie, în asociere cu tratament fitoterapeutic. Psihoterapia poate dura un timp mai îndelungat, mai multe luni, până la câţiva ani.

  Dar femeia respectivă poate face anumiţi paşi în direcţia rezolvării acestei probleme, atât singură, cât şi cu ajutorul iubitului ei. Aceşti paşi ar putea fi (nu neapărat în această ordine, şi nu neapărat câte unul odată, se pot combina mai mulţi):

 Frigiditatea 2Cunoaşterea propriei sexualităţi; explorarea propriului corp în intimitate, pentru a afla care sunt zonele tale cele mai erogene, pentru a-l putea ulterior ghida pe partener.

 Acceptare şi iubire de sine. Aceasta implică şi corpul, dar şi celelalte aspecte ale propriei fiinţe. Să te accepţi aşa cum eşti, cu bune şi rele, cu calităţi şi defecte. Să înveţi să vezi frumuseţea din tine, căci orice femeie este frumoasă, are propriul farmec şi propriile atuuri. Corpul va fi punctul de plecare, căci dacă femeia e nemulţumită de corpul ei, şi mereu preocupată că nu arată destul de bine, ea nu se va putea bucura de ceea ce îi oferă bărbatul, de atenţia şi mângâierile lui.

 Discuţia deschisă cu partenerul de cuplu şi solicitarea ajutorului acestuia; căci există mitul conform căruia iubitul trebuie să ştie ce-ţi doreşti şi să-ţi ofere automat atingerile, mângâierile, gesturile de care ai nevoie şi în momentul pe care ţi-l doreşti. Acesta este doar un mit. Bărbatul e mai concret, mai puţin empatic uneori, şi are nevoie să-i spui clar ce vrei.

 Acceptarea a ceea ce-ţi oferă în pat iubitul: mângâieri, sărutări, posturi etc. Multe femei nu se simt în largul lor atunci când sunt mângâiate în zona anusului, de exemplu, sau a abdomenului, dacă au suferit o operaţie chirurgicală în zona respectivă; unele femei nu acceptă să fie stimulate oral sau refuză ele să ofere aşa ceva; altele nu acceptă penetrarea pe la spate, sau în alte poziţii decât în poziţia clasică, a misionarului.

 Preludiul. De multe ori, femei aşa-zis frigide au constatat că sunt perfect normale şi că pot avea orgasm cu un partener care le oferă un preludiu prelungit. Roagă-l pe iubitul tău să prelungească preliminariile actului sexual, şi să nu iniţieze penetrarea până când tu nu eşti complet pregătită. Îţi poate face un masaj care să te ajute să te relaxezi, apoi să continue cu mângâieri şi sărutări atât timp cât consideri că ai nevoie pentru a fi complet excitată.

 Abandonarea completă în timpul actului sexual. Renunţarea la un control exagerat şi la o atitudine rigidă sau excesiv mentală, şi focalizarea atenţiei asupra senzaţiilor oferite de propriul corp şi asupra trăirilor emoţionale, nu poate decât să crească plăcerea şi satisfacţia cuplului.

 Renunţarea la anumite prejudecăţi sau inhibiţii, cum ar fi aceea că o femeie trebuie să aibă un singur partener toată viaţa. Dacă există o incompatibilitate sexuală clară, sau bărbatul respectiv are el însuşi anumite probleme sau blocaje de natură sexuală, şi nu numai că nu te poate ajuta, dar este el însuşi frustrat şi neîmplinit, eşti liberă să cauţi pe altcineva mai potrivit; trăim într-o epocă a libertăţii de orice natură, sexuale şi nu numai!

 

Comentarii   
Andreus
0 # Frigiditatea care de fapt nu este frigiditateAndreus 14-09-2013 23:14
Frigiditatea are mai multe cauze si este o disfuncție sexuala. Este simplu sa spunem ca frigiditatea este ...., in fapt frigiditatea este ceva extraordinar de complex si este cauzata de foarte multi factori.
Cred ca frigiditatea este creata si de felul in care se comporta barbatul cu femeia in cauza. Neatenția, graba, lipsa preludiului, brutalizarea femei...sunt tot atatia factori care pot naste frigiditatea la o femeie.
Am prietene care datorita suferințelor prin care au trecut prin viata, pur si simplu s-au inchis sexual - erotic si poate am putea sa le numim frigide, dar aici nu este vorba de frigiditate. De acea spuneam ca de fapt frigiditatea nu este numai un factor psihologic, ci este vorba si de sufletul acelei femei.
Părerea mea este ca marea majoritate a femeilor care sunt frigide au fost traumatizate de situatile din viata lor, de barbati grosolani sau nesimtiti care sau purtat cu ele ca si cu niște cârpe de sters pe jos. Hai fă ...du-te fă, o pereche de palme ca nu ai făcut si ai dres...si biata femeie sa inchis si apoi spunem ca a devenit frigida, dar de fapt nu este deloc asa. Femeia nu a devenit frigida, ci sa închis sexual datorita tratamentului inuman care ia fost administrat.
Apoi sunt alt gen de femei frigide care au fost brutalizate sexual sau care au fost violate si s-au inchis complet sexual datorita acestor evenimente din viata lor. Mai sunt alte asa zis frigide, care nu au avut o viata erotica - sexuala implinitoare, sau poate care au avut iubiti cu un penis f mic si nu a reusit sa le împlinească sexual-amoros pe acele femei si necunoscand alti bărbați si-au spus...asta este sexul? Mai bine ma lipsesc ca tot nu imi aduce nimic bun si sau inchis, dar nu au devenit frigide. deci iata ca daca noi nu am fost destul de bărbați si nu am reusit sa ne trezim iubitele eroticl, ele au devenit "frigide".
Iata pe scurt cateva cauze ale frigidității. In mai toate situațiile de frigiditate noi bărbații suntem de vina.
Desigur ca exista si femei care au acesta disfuncție sexuala: frigiditatea., dar ele sunt cu mult mai puține decât ne imaginam noi si sunt deja descris in articol.
Cred ca daca am fi mai iubitori, mai înțelegători, mai răbdători si le-am iubi cu adevarat pe iubitele noastre, nu cred ca ar mai ajunge sa fie frigide. Nu iti bate iubita, mângâi-o, nu tipa la ea, vorbește-i calm si cu iubire, fii atent la iubita ta, respect-o si vei vedea ca înflorește ca o floare, se va deschide in bratele tale si va dispare intr-un timp mai scurt...sau mai lung(in functie de traumele ei) toata acesta poveste a frigiditatii. Intrazneste ca in relatia de iubire cu iubita ta, sa fii altul, altul de cat ai fost pana acum :)
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
Carmencita A.
0 # RE: Frigiditatea, prima parteCarmencita A. 04-10-2013 11:38
Foarte bun articol despre frigiditate! L-am citit pe nerăsuflate. Eu as pune isna violul pe primul loc, nimic nu poate fi mai traumatizant :(
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
Andrei
0 # RE: Frigiditatea, prima parteAndrei 16-10-2013 12:03
Am avut o prietena mai demult, avea mari probleme de intimitate si am dedus amandoi ca este frigida. Frigiditatea nu e o experienta placuta nici pentru ea nici pentru el!
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Mai poți citi din Disfuncții sexuale

Impotența - cauze, sim…

  Impotența    Impotența este o afecțiune cu care se confruntă un număr tot ma...

Despre potență, impot…

  Despre potență, impotență și virilitate  Potența bărbatului este cheia spre fer...

De ce nu vor bărbații…

              Motivele pentru care...

Remedii naturiste pentr…

            Remedii naturiste pentru afecț...

Insensibilitatea penisu…

             Insensibilitatea penisului...

Contactul sexual durero…

               Dispareunia fe...

Scaderea libidoului la …

          Scăderea dorinţei sexuale la femei  Libidoul desemnează...

Vaginismul

                &nbs...

Anorgasmia

                Tot ce t...

Uscaciunea vaginala

  Uscăciunea vaginală, cauze şi remedii  O femeie din şase este afectată de uscăci...

Anxietatea si disfuncti…

  Anxietatea şi disfuncţiile sexuale în timpul raporturilor sexuale  Cu câ...

Frigiditatea, prima par…

  Ce este frigiditatea?  În mod paradoxal, în epoca actuală, care se pretin...

Ejacularea precoce şi …

  Cum sa remediem ejacularea precoce  Te-ai confruntat vreodată cu ejacularea precoce? ...

Rezolvarea impotenţei …

                &nbs...

Frigiditatea partea a 2…

  Ce este frigiditatea ?  Frigiditatea poate fi definită ca fiind absenţa plăcerii ş...

Probleme sexuale femini…

  Probleme sexuale feminine  Lipsa de dorinţă, durerile, dificultatea de a ajunge la o...