Salată curcubeu cu quinoa și ulei de cocos

 

Despre aromele alimentelor în viziunea medicinii tradiționale chineze

Salată curcubeu cu quinoa și ulei de cocos În culturile antice, gustul și mirosul aveau un rol important pentru identificarea proprietăților și efectelor unui aliment în organism. Alți factori precum culoarea externă și cea din interior, consistența, textura, mediul din care provenea și metoda de cultivare a ingredientelor utilizate ofereau de asemenea informații suplimentare, deoarece influențau și modificau proprietățile de bază ale alimentelor.

 Conform terapeuților chinezi, aromele de bază ale alimentelor și plantelor pot să fie următoarele: sărat, acru, amar, dulce și picant. Fiecare dintre aceste arome este la rândul său relaționată cu fiecare dintre cele 5 faze de mișcare a energiei, cunoscute în occident ca cele 5 elemente, care sunt: apa, lemnul, focul, pământul și respectiv metalul.

 Aromele au capacitatea de a stimula organele și sistemele cu care este asociat elementul lor corespunzător. De asemenea, gustul alimentelor poate afecta și alte organe cu care se află într-o relație de dependență sau de control. Efectul gustului aliment poate fi potențat sau poate deveni și mai specific mai ales dacă se alege cu precizie ora din zi la care se va consuma. De exemplu: dacă se consumă alimente dulci între orele 7 și 9 am, se stimulează energia stomacului și implicit capacitatea digestivă, în timp ce între orele 9 și 11 am se favorizează absorbția nutrienților și fluxul lichidelor în organism.

 Unele persoane pot avea o deficiență energetică la nivelul intestinului gros, iar o doză de mâncare picantă, administrată în cantitatea și la ora corespunzătoare, poate stimula peristaltismul intestinal.

 Conform Medicinii Tradiționale Chineze, fiecare persoană, conform constituției sale genetice și a stilului său de viață poate să fie mai atrasă de unele arome și tipuri de alimente decât de altele.

 O modalitate rapidă de a furniza organismului nostru nutrienții adecvați este aceea de a consuma într-un mod echilibrat cele 5 elemente esențiale. Vă prezentăm în acest articol o rețetă de salată care îmbină în mod armonios toate cele 5 arome.

 

Salată curcubeu cu quinoa (Rețeta)

Ingrediente:

 - 1 cană de quinoa

 - 1 pumn de rucola

 - 3 morcovi mici

 - 1 castravete mare

 - 3 ridichi roșii

 - 2 ardei galbeni

 - 1/2 cană de ulei de cocos

 - 2 banane coapte

Pentru dressing:

 - 4 linguri de ulei extravirgin de măsline

 - 2 linguri de oțet de mere

 - 2 lingurițe de sare de Himalaya

 - 1 linguriță de sos de soia organic fermentat (opțional)

 - un vârf de cuțit de piper proaspăt măcinat

 Toate ingredientele se amestecă bine într-un bol și se lasă deoparte până în momentul servirii salatei.

 Cum se procedează:

 - Se spală și se taie cubulețe legumele.

 - Bananele se curăță, se taie fin și se lasă deoparte.

Pentru quinoa:

 - Într-o crăticioară se pun la fiert la foc mediu 2 căni cu apă cu o linguriță de sare.

 - Apoi se adaugă quinoa, se acoperă și se lasă la foc mic până când se evaporă tot lichidul (aproximativ 12 minute).

 - Apoi se varsă într-un bol și se lasă să se răcească.

Pentru bananele coapte:

 - În timp ce fierbe quinoa, adăugați într-o tigaie uleiul de cocos.

 - Când uleiul s-a încins, adăugați feliile de banane și prăjiți-le ușor până când devin aurii pe ambele părți.

 - Apoi lăsați-le deoparte pe o farfurie sau un platou să se răcească.

Pentru salată:

 - După ce ați preparat quinoa și bananele, amestecați într-un bol rucola și feliile de castravete și de ridichi și dați morcovii pe răzătoare.

 - Adăugați apoi în același bol quinoa și bananele prăjite.

 - La final adăugați dressingul și serviți salata proaspătă, cu sau fără crutoane de pâine, după gust.

Categorie:

Mai poți citi din Rețete - Salate

7 rețete delicioase de…

Salatele sănătoase și dietetice, ideale pentru vară  Pe timpul verii, salatele preparate...

Salată curcubeu cu qui…

  Despre aromele alimentelor în viziunea medicinii tradiționale chineze  În culturile antice...

Salată de spanac cu ge…

  Salată de spanac cu germeni de ridiche roșie  Ridichea roșie este cea mai populară legumin...

Salată de Kale cu zucc…

  Salată de Kale cu zucchini  Fasolea mung este una dintre leguminoasele care se consumă în c...

Salate gustoase şi ori…

  Idei de salate gustoase şi originale  Salatele chiar dacă sunt sănătoase ţi se ...

Salate de iarnă

  10 salate de iarnă pentru ca tu să fii cea mai frumoasă  Te-ai săturat de supe? ...

Sosuri onctuoase pentru…

  3 sosuri onctuoase pentru salată  Te-ai săturat să prepari în mod sistemati...

Salate de vara gata in …

  Salate de vară gata în mai puțin de 15 minute  Crocante și colorate, salate...

Salate pentru o vara pl…

  5 salate pentru o vară plină de prospețime  Uneori vara în vacanță din ca...

Salate bio cu cereale

  Salate bio cu cereale  Ce poate fi mai frumos decât o salata bio, plina de ben...

Ocolul lumii in…. 4 s…

  Ocolul lumii in…. 4 salate  Vara se apropie incet si rimeaza cel mai adesea c...

Salate de primavara

  Primavara este anotimpul salatelor!  Salatele nu se afla printre felurile tale de ma...

Salată de primăvară

  Salată de primavară  Primăvara este sezonul detoxificării organismului. Salatele...