Despre aromele alimentelor în viziunea medicinii tradiționale chineze
În culturile antice, gustul și mirosul aveau un rol important pentru identificarea proprietăților și efectelor unui aliment în organism. Alți factori precum culoarea externă și cea din interior, consistența, textura, mediul din care provenea și metoda de cultivare a ingredientelor utilizate ofereau de asemenea informații suplimentare, deoarece influențau și modificau proprietățile de bază ale alimentelor.
Conform terapeuților chinezi, aromele de bază ale alimentelor și plantelor pot să fie următoarele: sărat, acru, amar, dulce și picant. Fiecare dintre aceste arome este la rândul său relaționată cu fiecare dintre cele 5 faze de mișcare a energiei, cunoscute în occident ca cele 5 elemente, care sunt: apa, lemnul, focul, pământul și respectiv metalul.
Aromele au capacitatea de a stimula organele și sistemele cu care este asociat elementul lor corespunzător. De asemenea, gustul alimentelor poate afecta și alte organe cu care se află într-o relație de dependență sau de control. Efectul gustului aliment poate fi potențat sau poate deveni și mai specific mai ales dacă se alege cu precizie ora din zi la care se va consuma. De exemplu: dacă se consumă alimente dulci între orele 7 și 9 am, se stimulează energia stomacului și implicit capacitatea digestivă, în timp ce între orele 9 și 11 am se favorizează absorbția nutrienților și fluxul lichidelor în organism.
Unele persoane pot avea o deficiență energetică la nivelul intestinului gros, iar o doză de mâncare picantă, administrată în cantitatea și la ora corespunzătoare, poate stimula peristaltismul intestinal.
Conform Medicinii Tradiționale Chineze, fiecare persoană, conform constituției sale genetice și a stilului său de viață poate să fie mai atrasă de unele arome și tipuri de alimente decât de altele.
O modalitate rapidă de a furniza organismului nostru nutrienții adecvați este aceea de a consuma într-un mod echilibrat cele 5 elemente esențiale. Vă prezentăm în acest articol o rețetă de salată care îmbină în mod armonios toate cele 5 arome.
Salată curcubeu cu quinoa (Rețeta)
Ingrediente:
- 1 cană de quinoa
- 1 pumn de rucola
- 3 morcovi mici
- 1 castravete mare
- 3 ridichi roșii
- 2 ardei galbeni
- 1/2 cană de ulei de cocos
- 2 banane coapte
Pentru dressing:
- 4 linguri de ulei extravirgin de măsline
- 2 linguri de oțet de mere
- 2 lingurițe de sare de Himalaya
- 1 linguriță de sos de soia organic fermentat (opțional)
- un vârf de cuțit de piper proaspăt măcinat
Toate ingredientele se amestecă bine într-un bol și se lasă deoparte până în momentul servirii salatei.
Cum se procedează:
- Se spală și se taie cubulețe legumele.
- Bananele se curăță, se taie fin și se lasă deoparte.
Pentru quinoa:
- Într-o crăticioară se pun la fiert la foc mediu 2 căni cu apă cu o linguriță de sare.
- Apoi se adaugă quinoa, se acoperă și se lasă la foc mic până când se evaporă tot lichidul (aproximativ 12 minute).
- Apoi se varsă într-un bol și se lasă să se răcească.
Pentru bananele coapte:
- În timp ce fierbe quinoa, adăugați într-o tigaie uleiul de cocos.
- Când uleiul s-a încins, adăugați feliile de banane și prăjiți-le ușor până când devin aurii pe ambele părți.
- Apoi lăsați-le deoparte pe o farfurie sau un platou să se răcească.
Pentru salată:
- După ce ați preparat quinoa și bananele, amestecați într-un bol rucola și feliile de castravete și de ridichi și dați morcovii pe răzătoare.
- Adăugați apoi în același bol quinoa și bananele prăjite.
- La final adăugați dressingul și serviți salata proaspătă, cu sau fără crutoane de pâine, după gust.