Umorul generează mai multă intimitate
După cum se ştie, intimitatea este un element esenţial într-o relaţie de cuplu armonioasă. Atunci când ne „prindem” de glumele celuilalt, de ce a vrut să spună prin acele glume, de fapt noi ne deschidem mai mult către celălalt. Astfel, ne deschidem mai mult nu doar afectiv, ci şi erotic, într-o anumită măsură: în acest mod, ne deschidem de fapt nouă înşine şi partenerului, sau partenerei, drumul spre mai multă intimitate, între noi şi celălalt. Intimitatea înseamnă mult mai mult decât doar sex. Intimitatea are de asemenea dimensiuni afective, mentale şi spirituale. Cel mai bun tip de intimitate pentru consolidarea şi menţinerea unei relaţii armonioase este tocmai acela ce include cât mai mult valenţe, inclusiv, dar mai ales, intimitate afectivă, dar şi intimitate mentală, precum şi intimitate spirituală.
A râde împreună cu cineva este benefic
A râde împreună cu cineva este un lucru bun, atâta timp cât umorul în situaţia respectivă este şi rămâne, totuşi, plin de bun simţ. A râde, însă, de cineva, indiferent de cine şi în ce situaţie, nu este întotdeauna recomandat, ba din contră! A râde de cineva nu este tocmai benefic, ci mai degrabă malefic. Ideal este să avem un umor sănătos şi plin de bun simţ, să ştim, totuşi, în ce situaţii este sau nu este bine să râdem. De pildă, este recomandat să putem râde, sincer, împreună cu celălalt, dacă face vreo gafă şi începe el primul să râdă, privind situaţia cu umor, însă nu este deloc indicat să râdem de celălalt, dacă acesta face vreo gafă, mai ales dacă lui nu i se pare amuzant şi se mai simte şi prost datorită situaţiei create. Ideal ar fi, în acest al doilea caz, să găsim cuvintele potrivite pentru a-l ajuta pe celălalt să iasă cu zâmbetul pe buze din încurcătură. Putem să ne folosim umorul, dacă îl avem, desigur, ajutându-l să râdă el însuşi de situaţie şi reuşind astfel să o transcendă într-o anumită măsură. Însă să râdem de celălalt şi să-l „ajutăm” în felul acesta să se simtă şi mai prost nu este deloc o soluţie bună, dacă vrem să construim o relaţie durabilă şi fericită.
A nu se confunda umorul cu sarcasmul
Oricât de inteligent li s-ar părea unora, sarcasmul, mai ales în relaţia de cuplu şi în intimitatea actului sexual, nu este nici pe departe cea mai inspirată alegere! În realitate, sarcasmul nu este deloc amuzant, nici înţelept, inteligent sau isteţ. Se recomandă să se evite sarcasmul, pe cât posibil, căci sarcasmul poate chiar să distrugă o relaţie, mai degrabă decât să o consolideze! Nu numai că nu are nimic de-a face cu un simţ al umorului sănătos, dar sarcasmul mai şi doare şi poate să provoace traume sufleteşti. Ori, nici un om întreg la minte nu-şi doreşte să provoace traume sufleteşti altora şi nici lui însuşi. Aşadar, spuneţi nu sarcasmului şi înlocuiţi-l cu un umor sănătos, plin de bun simţ şi de intimitate!
Umorul este cel care poate vindeca
Spre deosebire de sarcasm şi de glumele proaste, care pot genera traume sufleteşti şi chiar afecţiuni şi boli la nivel fizic, umorul sănătos poate chiar să vindece! Mai multe studii psihologice, sociale, ştiinţifice, chiar şi unele studii medicale, au arătat că râsul şi umorul au putere curativă, au puterea de a vindeca.
Cum poate umorul să vindece şi să alunge teama
În primul rând, umorul are puterea de a combate frica: atunci când trecem prin momente mai grele, fie în relaţia de cuplu, în viaţa sexuală, sau în viaţă la modul general, ne putem confrunta cu anumite temeri, cu anumite frici sau anxietăţi. Umorul este de un real folos în asemenea situaţii. Vizionarea de filme sau de secvenţe umoristice ne poate ajuta să ne relaxăm şi să alungăm teama. Umorul şi râsul ne pot de asemenea ajuta să iertăm, să transcendem situaţiile dificile, să depăşim cu succes emoţiile care ne-ar fi putut provoca traume sufleteşti sau de altă natură. Umorul are această putere, de a alunga teama, deoarece ne poate ajuta să ne modificăm în bine perspectiva asupra vieţii.
Umorul ajută la vindecarea traumelor sexuale şi a traumelor afective
O experienţă sau un episod cu valenţe traumatizante poate fi mult mai uşor iertat şi uitat dacă avem puterea de a-l privi cu umor, ca şi cum ar fi fost pur şi simplu un eveniment oarecum ridicol din trecut, un episod ridicol, poate chiar amuzant. Cu umor şi cu un spirit jucăuş, o scenă mai mult tristă decât veselă, din trecutul nostru, poate fi cu mai multă uşurinţă transformată, în memoria noastră, într-o scenă amuzantă. Aceasta ne poate ajuta foarte mult să scăpăm de anxietate. Multe dintre blocajele de natură sexuală şi de natură afectivă sunt cauzate de traume din trecut, iar acestea pot fi vindecate cu mult mai multă uşurinţă cu ajutorul umorului.
Cu ajutorul umorului ne putem simţi mai încrezători
Atunci când partenerul trece printr-o situaţie mai delicată, putem să-l ajutăm mult mai mult dacă ne folosim, într-un mod inteligent şi plin de bun simţ, de simţul umorului. Fie că este vorba de o slăbiciune fizică, de o boală, de o răceală, de o gafă, sau de vreo problemă în timpul actului sexual, în timpul actului amoros, umorul ne poate ajuta să trecem cu bine peste asemenea situaţii, atât noi cât şi partenerul nostru sau partenera noastră. Spre exemplu, dacă partenerul nostru sau partenera noastră suferă de vreo afecţiune, îl sau o putem ajuta mult mai mult dacă ne folosim şi de simţul umorului. În acest sens, de pildă, în oraşul New York, din Statele Unite ale Americii, Circul Big Apple (în engleză: Big Apple Circus) a început, încă din anul 1987, să trimită clovni în spitale, în special pentru a vizita copiii, pentru a-i ajuta în acest fel să-şi alunge teama şi să se vindece mai repede. Jane Englebardt, director al circului, a recunoscut că acest gen de acţiuni aveau şi au intenţia nu numai de a-i ajuta pe copii, ci şi pe părinţii acestor copii, care, văzându-şi copiii răzând după atâtea zile sau chiar săptămâni de spitalizare, devin astfel mult mai încrezători.
Terapia prin râs este recunoscută în mod oficial ca tratament
Spitalul de copii din Michigan, din Statele Unite ale Americii, permite medicilor să prescrie ca tratament medical terapia prin râs. De asemenea, există şi o asociaţie creată în acest scop, pentru a promova utilizarea râsului în tratamentul bolilor, şi anume Asociaţia Americană pentru Umor Terapeutic (în engleză: The American Association for Therapeutic Humor, AAHT), asociaţie ai cărei membri sunt medici, asistenţi medicali, psihologi şi alţi specialişti în domeniul sănătăţii.
Umorul relaxează şi ne poate îmbunătăţi astfel viaţa sexuală
După o zi stresantă la servici, sau în alte situaţii sau conjuncturi, ce poate fi mai relaxant decât râsul? Un umor sănătos şi o şedinţă de râs pot face minuni în asemenea situaţii. Dacă multe cupluri se confruntă cu lipsa libidoului, în principal din cauza stresului, e bine să ştie că râsul este nu numai un bun afrodisiac natural, ci şi un excelent antidot împotriva stresului. O seară banală, după o zi solicitantă, se poate transforma cu uşurinţă, cu ajutorul umorului şi al râsului, într-o seară de neuitat, cu momente foarte frumoase, de neuitat şi, de ce nu, cu ore în şir de mângâieri, de amor, de dragoste, de „sex”.
Nu numai că alungă stresul cauzat de factori exteriori, precum serviciul sau diferite situaţii şi conjuncturi ce pot apărea în viaţa de zi cu zi, dar umorul ne ajută şi prin alungarea unui anumit gen de stres, cauzat de emoţii şi de traume mai vechi. Ne referim aici la acele traume din trecut ce ne pot afecta viaţa sexuală, ce ne pot face să fim inhibaţi, sau inhibate. Cu ajutorul umorului, astfel de traume pot fi mult mai uşor vindecate, cu ajutorul umorului se poate trece mult mai uşor peste blocajele de natură erotică sau sexuală, iar viaţa sexuală poate fi astfel cu mult îmbunătăţită, devenind cu mult mai împlinitoare pentru ambii parteneri. În plus, prin intimitatea creată cu ajutorul râsului, şi relaţia dintre parteneri poate fi aprofundată, poate căpăta chiar valenţe nebănuite până atunci.
Umorul scade intensitatea durerii
Mai multe studii ştiinţifice au demonstrat faptul că umorul diminuează într-un mod notabil senzaţia de durere. Un astfel de studiu, având ca subiecţi pacienţi ai spitalului Natchaug din Connecticut, Statele Unite ale Americii, a arătat că bolnavii în a căror terapie a fost folosit umorul au simţit mult mai puţină durere, de exemplu în cazul unor intervenţii chirurgicale sau al administrării unor medicamente cu potenţial de a cauza dureri, decât pacienţii în a căror terapie nu a fost inclus umorul. Cunoscând aceste lucruri, ne putem da seama că şi în actul sexual, atunci când, din diverse motive, pot apărea dureri, acestea pot fi mult mai uşor soluţionate şi chiar depăşite cu ajutorul umorului. Actul sexual poate fi astfel, cu ajutorul umorului, continuat cu mai puţine dureri şi cu... mai multă veselie şi mult mai multă bucurie!
Umorul întăreşte sistemul imunitar
Se ştie deja de ceva timp că râsul şi umorul cresc abilitatea organismului de a se apăra de viruşi şi de celule străine. Un studiu din anul 2006, realizat la Universitatea Loma Linda, din California, Statele Unite ale Americii, a arătat că, chiar şi, numai anticiparea de a viziona un film umoristic are capacitatea de a creşte producţia de hormoni ce contribuie la protecţia organismului şi la întărirea sistemului imunitar. Dată fiind această calitate a umorului de a ne întări sistemul imunitar, umorul ne poate ajuta, în acest mod, să fim mult mai rezistenţi la boli, inclusiv la bolile cu transmitere sexuală. Un sistem imunitar puternic ne ajută să ne îmbolnăvim mult mai rar decât se îmbolnăvesc cei cu un sistem imunitar deficitar. Un sistem imunitar puternic ne ajută să fim sănătoşi şi ne ajută să fim imuni în faţa ameninţării multor boli, inclusiv a unor boli ce pot fi transmise pe cale sexuală!
Simţul umorului ne face mai fericiţi
Dacă avem simţul umorului trezit, acesta ne poate „salva” în multe situaţii neplăcute, prin care, fără a avea umor, ne-ar fi cu mult mai greu să răzbatem. Astfel, putem fi mult mai fericiţi dacă avem simţul umorului, dacă ştim cum şi putem să zâmbim cu umor, sau chiar să râdem, în faţa situaţiilor mai puţin plăcute ce pot apărea. În relaţia de cuplu, de exemplu, simţul umorului ne poate ajuta foarte mult să depăşim cu zâmbetul pe buze situaţiile care altfel ar putea fi neplăcute sau poate chiar traumatizante. În viaţa sexuală, micile greşeli şi micile incidente pot fi cu uşurinţă transformate în situaţii amuzante cu ajutorul simţului umorului, iar cele ceva mai grave pot fi şi ele, fiind privite cu umor, transformate în ceva mult mai amuzant. O doză zilnică, sănătoasă, de râs şi de umor, ne poate ajuta să fim cu mult mai fericiţi şi ne poate, de asemenea, ajuta, să avem o relaţie de cuplu mult mai împlinitoare şi mai fericită, atât pentru noi, cât şi pentru partenerul nostru, sau partenera noastră.
Umorul generează optimism
O practică constantă şi perseverentă a umorului în viaţa noastră de zi cu zi, ne poate face să devenim nu doar mai fericiţi, ci şi mai optimişti. Cum altfel să vezi viaţa, privind-o cu umor, decât în mai multe nuanţe de roz? Umorul şi optimismul se află într-o strânsă legătură şi cu siguranţă că vă veţi convinge de asta, cu siguranţă că veţi descoperi asta şi dumneavoastră, pe măsură ce veţi folosi un simţ al umorului plin de bun simţ, în cât mai multe aspecte ale vieţii.
Umorul este afrodisiac
Un studiu realizat în Canada a arătat că 92% dintre canadieni consideră umorul ca fiind unul dintre cele mai puternice afrodisiace. Şansele ca atât de mulţi canadieni să se fi înşelat sunt destul de mici, mai ales că au fost realizate multe alte studii care au ajuns la aceeaşi concluzie: umorul este considerat a fi un puternic afrodisiac de către marea majoritate a oamenilor, fie că este vorba de femei, sau de bărbaţi. Aşadar, simţul umorului este, fără doar şi poate, de un real folos atât în pat cât şi în relaţia de cuplu per ansamblu.
Umorul ne face să fim mai frumoşi
Un simţ al umorului sănătos şi plin de bun simţ ne poate ajuta să devenim mai frumoşi, nu doar sufleteşte, ci şi trupeşte. Se spune, în mai multe tradiţii, inclusiv în folclorul românesc, că Frumuseţea vine din interior!. Asta înseamnă că, pe măsură ce ne înfrumuseţăm interiorul cu ajutorul unui umor sănătos şi plin de bun simţ, ne înfrumuseţăm totodată şi exteriorul. Pentru a vă convinge de aceasta, puteţi face un experiment foarte simplu şi la îndemână: să vă priviţi în oglindă atunci când sunteţi foarte trişti şi atunci când sunteţi foarte veseli sau foarte fericiţi. Observaţi diferenţa? Puteţi, de asemenea, să vă priviţi în oglindă atunci când sunteţi serios, sobru, şi atunci când zâmbiţi sau râdeţi. Veţi observa din nou diferenţa. Şi, desigur, puteţi să vă priviţi în oglindă, şi chiar vă recomandăm să o faceţi, atunci când râdeţi sau când vă bucuraţi din tot sufletul! De data aceasta cu siguranţă că veţi observa diferenţa! Urmăriţi, de asemenea, să vă memoraţi propriul chip şi propriile trăsături atunci când debordaţi de bucurie, şi încercaţi, apoi, când treceţi prin momente mai dificile, să le evocaţi mental, să le readuceţi în fiinţa dumneavoastră.
Umorul ajută la îmbunătăţirea comunicării
Am amintit ceva mai devreme, chiar la începutul acestui articol, că umorul şi râsul generează mult mai multă intimitate în relaţii, dar mai ales în relaţia de cuplu. În acest mod, cu ajutorul râsului şi al umorului sănătos şi plin de bun simţ, se creează şi o anumită profunzime în ceea ce priveşte comunicarea. Mai ales într-o relaţie de cuplu, dar nu numai, îmbunătăţirea comunicării poate fi salvatoare!
Vom vedea împreună, în partea a treia a acestei mini serii de articole, cum anume putem utiliza simţul umorului, pentru a ne ajuta la îmbunătăţirea comunicării în relaţia de cuplu, mult mai mult decât am văzut deja, împreună, în partea întâi. Cum poate fi utilizat umorul pentru îmbunătăţirea comunicării în relaţia de cuplu vom analiza împreună modalităţi practice de a utiliza umorul pentru a ne îmbunătăţi comunicarea cu iubitul sau cu iubita.