A face dragoste
Odată cu vârsta pubertăţii în viaÅ£a omului pătrunde o energie care, ulterior, îÅŸi va pune amprenta pe toate trăirile sale. Sexualitatea este o componentă fundamentală în dezvoltarea vieÅ£ii. Sunt puÅ£ini oamenii care să nu fie influenÅ£aÅ£i de sexualitate în luarea unor decizii importante din viaÅ£a lor sau, care să nu fie influenÅ£aÅ£i de sexualitate în percepÅ£ia trăitului, în comportamentul social, în construirea stării de fericire sau a climatului armonios de dezvoltare personală. Ba chiar mai mult, s-a constatat că principala cauză pentru ratarea unei cariere este tot sexualitatea.
Cu toate că aproape întregul comportament al unui adult este sub semnul sexualităţii, aceasta rămâne pentru cei mai mulÅ£i dintre noi o piatră de poticnire sau o sursă importantă de stres ÅŸi frustrări. Sexualitatea este prea puÈ›in cunoscută pentru a putea fi exersată corect. Sunt rari oamenii care au urmat de-a lungul vieÅ£ii o instruire cât de cât semnificativă prin intermediul căreia să-ÅŸi propună să înÅ£eleagă mai bine sexualitatea È™i să o integreze în mod armonios în viaÈ›a lor.
A face dragoste este o acÅ£iune fundamentală pentru cei mai mulÅ£i dintre noi ÅŸi întreaga viaţă are de câÅŸtigat dacă această acÅ£iune va fi cunoscută ÅŸi exersată cât mai bine. Chiar dacă fiecare om are modalitatea sa proprie de a face dragoste există o serie de repere generale fără de care nu se poate asigura o integrare fericită a sexualităţii în contextul celorlalte acÅ£iuni fundamentale ale omului.
În primul rând, sexualitatea trebuie să fie strâns legată de afectivitate. Cu alte cuvinte, mulÅ£i încă n-au parcurs drumul de la „a face sex” la „a face dragoste. În timp ce „a face sex” este o acÅ£iune instinctuală care Å£ine de natura noastră animalică, „a face dragoste” este o acÅ£iune umanizată, este o acÅ£iune care scoate în evidenţă cel puÅ£in un dram de suflet sau de conÅŸtiinţă.
O altă idee fundamentală care trebuie înÅ£eleasă în profunzime este că trăirea sexualităţii diferă foarte mult din punct de vedere fiziologic ÅŸi psihologic de la bărbat la femeie. Bărbatul ÅŸi femeia percep sexualitatea într-un mod complementar ÅŸi ca atare va diferi ÅŸi întregul comportament legat de exercitarea acestei acÅ£iuni. Gândirea reducÅ£ionistă, simplistă ÅŸi rigidă care ne face să credem că celălalt simte acelaÅŸi lucru ca ÅŸi noi, poate constitui o piedică foarte importantă în calea fericirii unui cuplu de îndrăgostiÅ£i.
A face dragoste implică întotdeauna o interacÅ£iune profundă între sufletul nostru ÅŸi al celuilalt chiar dacă nu toată lumea este conÅŸtientă de această interacÅ£iune. Starea de armonie a unui cuplu depinde de existenÅ£a unor minime afinităţi pe plan fizic, psihic, intelectual ÅŸi spiritual. Sunt persoane care, chiar dacă se plac mult una pe cealaltă acest lucru nu este suficient pentru ca ele să formeze un cuplu fericit. Trebuie să existe compatibilităţi de ordin anatomic, compatibilități de natură intelectuală È™i compatibilități caracteriale, temperamentale sau sufleteÈ™ti. Nu în ultimă instanță trebuie să existe o compatibilitate genetică între cei doi pentru a se simÈ›i atraÈ™i reciproc unul de celălalt. Pentru fiecare om există persoane de sex opus care formează ceea ce numim „genul” acesteia. Când întâlneÅŸti o persoană de sex opus nepotrivită din punct de vedere genetic vei spune că „nu e genul meu” cu toate că nu vei ÅŸti ce vrei să spui prin aceasta.
Mai trebuie să ÅŸtim că actul sexual are două funcÅ£ii principale: procrearea ÅŸi extazul. Cele două funcÅ£ii pot fi separate. Cei mai mulÅ£i oameni fac dragoste pentru că urmăresc să trăiască o stare de încântare sau, altfel spus, o stare de orgasm ÅŸi nu să conceapă un copil. Ca atare, funcÅ£ia de procreare poate fi suspendată atunci când nu este urmărită ca finalitate a jocului amoros. Acest lucru înseamnă că în primul rând bărbatul trebuie să înveÅ£e să-ÅŸi genereze extazul fără a fi necesar să ejaculeze. Cei care ajung să practice continenÅ£a sexuală vor reuÅŸi să trăiască stări de orgasm foarte intens, adevărate stări de extaz, fără a mai fi necesar să ejaculeze È™i să se confrunte cu toate efectele secundare neplăcute ale acetui fapt.
Un joc amoros care să confere extaz ÅŸi înălÅ£are sufletească ar trebui să se desfăşoare, orientativ, după următoarele etape:
- se începe cu o rugăciune, o raportare la Dumnezeu pentru a-i invoca susÅ£inerea ÅŸi pentru a-i dărui totodată fructele acÅ£iunii de a face dragoste. Dacă sunteÈ›i atei gîndiÈ›i-vă la ceea ce este mai înalt È™i elevat în voi È™i în Univers.
- apoi vom urmări să simÅ£im cele mai minunate calităţi ale fiinÅ£ei pe care o iubim; în această etapă trebuie să avem curajul să ne privim în ochi, să ne admirăm frumuseÅ£ea nudă ÅŸi să ne raportăm la tot ceea ce este mai bun în noi ÅŸi în celălalt; vom realiza astfel o transfigurare cît mai profundă.
- urmează preludiul, adică mângâierile, dezmierdările, sărutările, toate cele care ne pot conduce la trezirea dorinÅ£ei de a fuziona din punct de vedere erotic, emoÅ£ional, total; aici bărbaÅ£ii sunt tentaÅ£i să treacă peste această etapă; sunt foarte grăbiÅ£i, deoarece la ei excitaÅ£ia erotică atinge maximul încă de la început, după care se diminuează încet, încet; fiÈ›i fără grijă – va reveni!
- jocul amoros propriu-zis care presupune penetrarea ar trebui să intervină în momentul în care femeia este foarte mult dinamizată din punct de vedere erotic; aici sunt de învăţat diferitele poziÅ£ii care pot fi abordate în funcÅ£ie de ceea ce creează plăcere amândurora; sunt foarte mulÅ£i oameni inhibaÅ£i care nu au curajul de a face dragoste în anumite poziÅ£ii, care pe de altă parte ÅŸi le doresc foarte mult;
- urmează postludiul, sau „stingerea” jocului amoros care trebuie să se facă într-un profund climat afectiv.
Å¢inând cont de aceste repere generale, cu siguranţă, acÅ£iunea de a face dragoste se va rafina ÅŸi va fi capabilă să creeze stabilitate ÅŸi înflorire. Jocul amoros este în primul rând o deschidere amplă a fiinÅ£ei. Este de ajuns să faci dragoste o singură dată cu cineva ÅŸi să simÅ£i că nu mai eÅŸti acelaÅŸi om de dinainte. Atât calităţile cât ÅŸi defectele noastre interacÅ£ionează cu ale celuilalt în timp ce facem dragoste ÅŸi din acest motiv se insistă mult în textele iniÅ£iatice pe o purificare prealabilă a minÅ£ii ÅŸi a sufletului ÅŸi chiar a spaÅ£iului în care va avea loc jocul amoros. În mod normal, iubirea intensă faţă de celălalt este suficientă pentru a asigura o bună protecÅ£ie faţă de posibilele influenÈ›e perturbatoare. Dacă această iubire intensă nu prea există, atunci este necesar să se Å£ină cont de recomandările cu caracter general prezentate mai sus care au darul de a crea o aură protectoare, un cadru rafinat ÅŸi elevat în care să se facă dragoste.
A face dragoste implică aspecte foarte profunde ale fiinÈ›ei care nici pe departe nu sunt bănuite măcar. Cu toate acestea fiecare simte că a face dragoste nu este ceva foarte simplu, nu este ceva care să nu lase urmări semnificative în suflet. Sunt părÈ›i ale fiinÈ›ei noastre neconÈ™tientizate, d ecare nici nu È™tim că există, dar care sunt implicate în acÈ›iunea de a face dragoste. Aceste părÈ›i pot fi mult mai semnificative È™i mai puternice decît partea noastră conÈ™tientă È™i dacă acestea nu ajung să se înÈ›eleagă cu fiinÈ›a cu care facem dragoste pot acÈ›iona pentru a ne îndepărta de ea. Aceasta poate fi o explicaÈ›ie a faptului că de multe ori după ce ai făcut dragoste cu o persoană pe care ai dorit-o mult să nu mai simÈ›i nevoia de a continua, ba chiar să simÈ›i nevoia să fugi de ea È™i să o eviÈ›i. Desigur, există È™i varianta în care din punct de vedere conÈ™tient ai ajuns „să faci sex” cu cineva doar aÈ™a din distracÈ›ie, sau din curiozitate, fără nici un gînd de a construi o relaÈ›ie cu acea persoana. Însă, dacă în timpul jocului amoros părÈ›ile profunde ale sufletelor celor doi au simÈ›it că se potrivesc, ele vor acÈ›iona de aÈ™a natură încît cei doi să rămînă împreună.
În concluzie, a face dragoste este o experiență profundă a fiinÈ›ei È™i merită să-i acordăm o atenÈ›ie cu totul specială pentru a ajunge să simÈ›im că ne poate înflori sufletul È™i întreaga viață.
Cristian Èšurcanu