4 diferenÅ£e majore între dorinÅ£a masculină ÅŸi cea feminină
O relaÅ£ie de cuplu din care s-a stins dorinÅ£a sexuală include riscul de a se transforma, în cel mai bun caz, într-o relaÅ£ie de prietenie. Există diferiÅ£i factori, fizici ÅŸi psihologici în acelaÅ£i timp, care intră în joc pentru a aprinde sau nu dorinÅ£a sexuală între parteneri: conexiunea emoÅ£ională dintre cei doi, atracÅ£ia ÅŸi potrivirea fizică, fanteziile erotice împărtăşite, etc.
El e dornic de intimitate erotică, ea nu. Lui îi place cel mai mult să facă dragoste dimineaÅ£a, ea preferă noaptea. DorinÅ£ele bărbaÅ£ilor ÅŸi ale femeilor nu au întotdeauna acelaÅŸi ritm. Cum se explică aceasta?
DorinÅ£a este motorul sexualităţii. O relaÅ£ie de cuplu fericită ÅŸi împlinită implică în primul rând a acorda atenÅ£ie partenerului sau partenerei, dorinÅ£elor ÅŸi nevoilor sale, a fi atent ÅŸi a comunica, a împărtăşi intimitate, tandreÅ£e ÅŸi emoÅ£ii benefice. Atunci când inimile celor doi bat la unison, dorinÅ£a erotică apare firesc pe fundalul unei reciprocităţi afectuoase ÅŸi a fuziunii dintre sufletele lor.
1. Influenţa hormonilor asupra dorinţei erotice
Hormonul dorinÅ£ei este testosteronul, atât la bărbat cât ÅŸi la femeie. Se produce în testicule ÅŸi în glandele suprarenale ale bărbaÅ£ilor ÅŸi în ovarele femeilor.
FluctuaÅ£iile hormonale, mai ales în timpul ciclului menstrual influenÅ£iază în mod particular la intensitatea dorinÅ£ei feminine. În zilele anterioare ovulaÅ£iei, corpul înregistrează un maxim de estrogeni, mai exact este acel moment în care libidoul feminin este la apogeu (cu excepÅ£ia femeilor care folosesc pastilele contraceptive). Din contră, după o naÅŸtere, în corpul femeilor se secretă prolactină, cunoscut ca fiind un hormon anti-dorinţă, deoarece prolactina are un efect inhibitor asupra hormonilor sexuali feminini.
2. Factorii psihologici
EducaÅ£ia, cultura, prejudecăţile sociale ÅŸi religioase moÅŸtenite de secole continuă să exercite o presiune importantă asupra femeilor, care experimentează o dorinţă erotică mai redusă comparativ cu bărbaÅ£ii. Acest fapt ar explica de ce bărbaÅ£ii disociază cu o mai mare uÅŸurinţă dorinÅ£a sexuală ÅŸi sentimentele: poate să le facă plăcere să facă dragoste cu o femeie de care însă, nu sunt îndrăgostiÅ£i. TotuÅŸi, specialiÅŸtii afirmă că cu cât bărbaÅ£ii se simt mai apropiaÅ£i afectiv de partenera lor, cu atât este mai mare dorinÅ£a erotică sau libidoul. De fapt, dorinÅ£a masculină tinde să fie impulsivă, adică este provocată din interior, în timp ce la o femeie, dorinÅ£a erotică este provocată de dorinÅ£a ÅŸi excitaÅ£ia partenerului, de un mediu intim ÅŸi favorabil, de o situaÅ£ie relaxantă care să favorizeze apropierea erotică.
Vârsta ÅŸi dorinÅ£a sexuală
În cazul bărbatului, dorinÅ£a sexuală apare la pubertate, odată cu descoperirea primelor senzaÅ£ii de plăcere provocate de propriul trup ÅŸi masturbare. Se dezvoltă până la 50 de ani, însă poate să se stingă treptat după această vârstă. Unii bărbaÅ£i resimt andropauza, o diminuare a testosteronului care provoacă o scădere a libidoului.
Însă, chiar dacă dorinÅ£a se trezeÅŸte mai târziu în cazul femeii, acesta creÅŸte în timp ÅŸi mai ales odată cu experienÅ£a erotică dobândită. Maturitatea sexuală feminină se atinge în jurul vârstei de 35 de ai. Odată cu menopauza, cantitatea de estrogeni scade, iar ovarele secretă tot mai puÅ£in testosteron.
Cele mai bune momente erotice pentru el ÅŸi pentru ea
De ce el este mai dornic de intimitate erotică dimineaÅ£a, în timp ce tu eÅŸti mereu grăbită sau eÅŸti pe jumătate adormită? Răspunsul e foarte simplu: nivelul de testosteron în cazul bărbaÅ£ilor creÅŸte cu 30 % dimineaÅ£a! Iată de ce el e întotdeauna mai dornic dimineaÅ£a. Femeile, în schimb, ca să simtă dorinÅ£a erotică au nevoie de afecÅ£iune, de relaxare, de un mediu reconfortant ÅŸi intim. Momentul propice pentru ele pare a fi seara sau noaptea, atunci când copii sunt trimiÅŸi la culcare, iar problemele de la serviciu sunt uitate. De aceea, uneori este dificil ca dorinÅ£a dintre parteneri să coincidă.
În ceea ce priveÅŸte anotimpurile, bioritmurile îÅŸi spun ÅŸi ele cuvântul în cazul dorinÅ£ei sexuale. Femeile resimt o creÅŸtere a dorinÅ£ei odată cu sosirea primăverii datorită unei creÅŸteri importante de hormoni estrogeni. În cazul bărbaÅ£ilor, dorinÅ£a creÅŸte mai ales la începutul verii.
Cum să cădem de acord?
Când unul din parteneri nu simte dorinţă erotică, iar celălalt da, acesta se poate simÅ£i respins, neiubit, nedorit. Pentru a evita acest tip de situaÅ£ii neplăcute atât pentru unul cât ÅŸi pentru celălalt, cel mai bine este ca cei doi parteneri să comunice deschis ÅŸi cu sinceritate despre acest subiect, pentru a evita ca între ei să se acumuleze frustrări, stresuri ÅŸi tensiuni, care în timp pot eroda relaÅ£ia de cuplu. Fiecare dintre ei trebuie să-ÅŸi exprime sentimentele ÅŸi frustrările, găsind soluÅ£ii împreună ÅŸi reînnoindu-ÅŸi relaÅ£ia cu celălalt. Poate că la început va fi puÅ£in mai dificil, dar odată ce redescoperiÅ£i iubirea ÅŸi afecÅ£iunea dintre voi, iar mângâierile ÅŸi sărutările vor lua locul cuvintelor, dorinÅ£a se va trezi reciproc în mod natural...