Legume din natura - Pătrunjelul
Cu toții am folosit și folosim această plantă miraculoasă, pătrunjelul, atunci când gătim sau când preparăm sucuri naturale. Pătrunjelul este nelipsit din cămara gospodinelor, fie sub formă uscată, fie crudă. Unele persoane aleg să planteze pătrunjel în spații special amenajate în balcoane sau în propriul apartament în anotimpul rece. Dar câți dintre noi știm de fapt câte proprietăți miraculoase are pătrunjelul, și că pătrunjelul nu este un simplu ingredient care dă gust mâncării?
Pătrunjelul un medicament la îndemâna tuturor
Denumirea latină a pătrunjelului este Petroselium crispum, și putem spune că este cel mai ieftin medicament de pe piață, la momentul actual. Pătrunjelul poate trata o gamă variată de afecțiuni și este ideal pentru sistemul imunitar. Grecii considerau pătrunjelul a fi o plantă medicinală de excepție, așadar, aromatizau mâncarea cu frunzele și rădăcina tratau diferite afecțiuni, printre care și mușcăturile de șarpe sau de scorpion. Pătrunjelul este poate cel mai folosit zarzavat dintre toate, la momentul actual. Medicina populară românească i-a găsit numeroase întrebuințări de-a lungul timpului – cu pătrunjel se frecau gingiile, se făceau fierturi pentru a curăța ficatul, etc. în ultimii ani, însă, pătrunjelul a devenit subiectul unor studii foarte importante și unii cercetători au ajuns la concluzia că pătrunjelul și-ar avea locul mai degrabă în rafturile farmaciilor decât pe tarabe.
Prepararea frunzelor de pătrunjel
Frunzele de pătrunjel sunt folosite pentru a da gust, aromă și savoare mâncărurilor, dar le mai putem folosi și în alte moduri. Frunzele de pătrunjel nu trebuie consumate doar ocazional, în mâncare, nu au efecte terapeutice. În schimb, consumul de frunze de pătrunjel regulat dă roade și unele afecțiuni sunt învinse. Pentru a obține sucul de la frunzele de pătrunjel, trebuie să luăm o mână de frunze proaspete, spălate, pe care le macerăm vreme de 30 de minte în câteva linguri de apă, și la final se filtrează. Sucul astfel obținut este ideal ca și remediu puternic, și se poate administra cu suc de morcov. De asemenea, salata de frunze de pătrunjel consumată regulat face minuni. Pentru a evita problemele la stomac, pentru a mări puterea de digestie, se face o salată de frunze de pătrunjel tocate fin, amestecate cu câteva feliuțe de roșii, cu suc de lămâie și puțină ceapă. Această salată se consumă zilnic, și, după preferințe se poate adăuga ulei de măsline, usturoi pisat sau tocat fin și zeamă de lămâie sau semințe de dovleac. Vreme de 60 de zile se consumă câte o porție de salată care este tonică, revigorantă și întărește sistemul imunitar.