Vitamina C, campioana sănătății
Vitamina C este un nutrient esențial care are multe beneficii și proprietăți pentru piele, astfel încât un consum zilnic de alimente care au un conținut ridicat de vitamina C este ideal pentru îngrijirea și protejarea sănătății.
Vitamina C este o vitamină esențială pentru o funcționare bună și corectă a organismului nostru. Vitamina C este cunoscută de asemenea și sub denumirea de acid ascorbic, iar această denumire poate fi găsită pe etichetele multor alimente și produse alimentare. Fiind o vitamina hidrosolubilă, aceasta este foarte sensibilă la căldură, la lumină și la aer. Datorită faptului că organismul nostru nu este capabil să o depoziteze, este necesar să se consume în mod regulat alimente bogate în vitamina C pentru a-i oferi corpului cantitățile necesare.
Alături de vitamina A, vitamina E şi seleniu (vitamine foarte importante și pentru menținerea sănătății și tinereții pielii), vitamina C face parte din grupa principalilor antioxidanţi care combat radicalii liberi, ajutând celulele să se reînnoiască în mod permanent şi să-şi păstreze sănătatea. Ea întăreşte sistemul imunitar şi luptă eficient împotriva oricăror agenţi patogeni, paraziţi, virusuri şi microbi. De asemenea, vitamina C este considerată în prezent cel mai redutabil inamic al tuturor bolilor.
Beneficiile vitaminei C pentru piele
Vitamina C este una din vitaminele cu puternice proprietăți antioxidante, urmată de vitamina E (un alt nutrient esențial cu beneficii antioxidante). Vitamina C este o vitamină esențială pentru sănătatea pielii noastre, deoarece stimulează metabolismul cutanat și ajută la formarea colagenului.
Printre calitățile sale cele mai interesante, pe lângă cele menționate anterior, putem aminti de asemenea beneficiile sale extraordinare pentru vitalitatea și luminozitatea pielii. Consumul său regulat, prin intermediul alimentelor bogate în vitamina C, este cea mai bună modalitate de a înlătura în mod natural semnele de oboseală ale pielii și de a minimiza atât liniile de expresie cât și ridurile, datorită calităților sale antioxidante.
În plus, Vitamina C este un nutrient esențial foarte recomandat pentru a ne proteja pielea de efectele nocive ale soarelui, motiv pentru care Vitamina C este un ingredient foarte des întâlnit în multe creme și loțiuni pentru protecție solară.
Un consum regulat de alimente care au un conținut ridicat de vitamina C ajută la:
- Stimularea capacităților proprii de apărare a pielii;
- Stimulează sinteza colagenului, considerat ca fiind baza intercelulară a corpului;
- Revitalizează pielea în mod natural;
- Stopează îmbătrânirea cutanată prematură.
- Previne apariția ridurilor;
- Estompează liniile de expresie.
În dermatologie se găsesc diferite tratamente pe bază de vitamina C și care se utilizează în special pentru a se recupera luminozitatea naturală a pielii feței și care sunt de asemenea recomandate pentru prevenirea apariției petelor pigmentare.
Care sunt alimentele cele mai bogate în vitamina C?
Cele mai bogate surse naturale de vitamina C sunt următoarele:
- Legume: Pătrunjel (frunze), ardei iute, broccoli, hrean, varză de bruxelles, conopidă, gulii, spanac, varză roşie, varză creaţă, arpagic, pătrunjel rădăcină, păpădie (frunze, tije), roşii, cartof dulce, ridichi, păstârnac, praz, varză murată, fasole verde păstăi, sparanghel, dovlecei, usturoi, salată verde, andive, ţelină rădăcină, sfeclă roşie, anghinare, ceapă.
- Fructe: măceşe, cătină, coacăze negre, kiwi, lămâi, portocale, grepfrut, mango, căpşuni, coacăze roşii, pepene galben, mandarine, ananas, kaki, agrişe, zmeură, afine, mure, gutui, mere, avocado, banane, rodii.
Sucurile naturale de fructe şi legume cele mai bogate în vitamina C sunt următoarele: (conţinutul în vitamina C fiind exprimat la 100 g de produs)
- sucul de cătină albă 266 mg
- sucul de lămâie 53 mg
- sucul de portocale 50.95 mg
- sucul de grepfrut 43 mg
- sucul de mandarine 32 mg
- sucul de coacăze negre 30 mg
- sucul de spanac 29 mg
- sucul de fructe de soc 26 mg
- sucul de zmeură 25 mg
- sucul de roşii 14.80 mg
- sucul de ananas 8 mg
- sucul de coacăze roşii 6 mg
- sucul de morcovi 3,78 mg
- sucul de sfeclă roşie 2,90 mg
- sucul de mere 1,40 mg
Iată și un tabel care evidențiază cantitatea de vitamina C exprimată în mg la 100 de g din unele fructe și legume proaspete:
Aliment |
Cantitate (mg. por 100 g.) |
Ardei gras |
130 |
Papaya |
80 |
Kiwi |
70 |
Varză creață |
65 |
Varză |
67 |
Zmeură |
60 |
Lămâie și portocală |
50 |
Pomelo |
45 |
Mango |
38 |
Mandarină |
35 |
Nap |
30 |
Spanac |
30 |
Cea mai bună modalitate de a furniza vitamina C organismului nostru este aceea de a consuma zilnic unele fructe și legume proaspete indicate anterior. Cu toate că anumite alimente pot fi consumate doar în sezon, altele pot fi găsite practic tot timpul anului.
A include aceste alimente în dieta noastră zilnică este cea mai bună modalitate de a ne îngriji pielea, din interior către exterior, deoarece astfel vom furniza organismului cantitățile zilnice necesare atât de vitamina C cât și de alți nutrienți esențiali care participă în mod activ la menținerea frumuseții și sănătății noastre.