Interpretarea viselor
Se spune că visul este limbajul sufletului. De asemenea, se spune că visele sunt proiecții ale subconștientului uman. Dar atunci cum rămâne cu visele prevestitoare, cu visele cu o puternică încărcătură religioasă, cu visele în care simțim ceva mai mult decât ar trebui să simțim? Visele fac parte din viața noastră de zi cu zi, și de regulă, visele sunt pline de semnificații pentru noi. Tălmăcirea sau interpretarea viselor este extrem de importantă pentru a înțelege mult mai bine ce se va întâmpla în viața noastră sau cu ce anume temeri ne confruntăm.
Interpretarea viselor – o știință?
Visele se pot interpreta acum de către oricine, oricând, în orice împrejurare, doar cu ajutorul Google sau al dicționarelor de vise online. Visele de cele mai multe ori prevestesc ce anume se va întâmpla în viața noastră. Visele fără valoare sunt cele din primele ceasuri de somn, urmând ca, spre dimineață, activitatea cerebrală să fie una mai intensă. Interpretarea viselor este acum ridicată la rang de știință deoarece oamenii au observat legătura dintre vise și activitățile zilnice sau evenimente din viața lor.
Așadar, visele se manifestă uneori cu caracter simbolic sau chiar profetic. Visele plăcute nu prevestesc întotdeauna ceva de bun augur, în vreme ce coșmarurile nu prevestesc întotdeauna un necaz. Spre exemplu, nunta este în general un vis ce prevestește lucruri nu tocmai plăcute, în vreme ce un coșmar poate fi provocat pur și simplu de o indigestie. Trebuie să învățăm să tălmăcim și să răstălmăcim visele și să le luăm ca atare, deoarece, de multe ori, ne confruntăm în vis cu incapacitatea de a fugi ori de a riposta, alteori visele sunt haotice, aleatorii, înfricoșătoare, euforice sau premonitorii. Știința interpretării onirice ale cărei baze au fost puse de celebrul medic neuropsihiatric Sigmund Freud, oferă lămuririle necesare viselor noastre.
Lucruri pe care nu le știam despre vise
Cei ce orbesc după naștere au în continuare vise colorate, în care întâlnesc persoane, imagini cunoscute lor. Cei ce s-au născut orbi însă nu au această capacitate de a visa, însă au alte simțuri pe care și le pot exprima la maximum. De asemenea, este important să știm că uităm mare parte din ceea ce visăm, aproximativ 90%. Mare parte a visului a dispărut o dată cu trezirea din somn și pe parcursul zilei, dacă ne concentrăm, ne putem aminti frânturi din vis. Visele previn bolile psihice și psihozele, acest lucru s-a constatat în urma unui studiu extrem de bine pus la punct. De asemenea, visele noastre se bazează numai pe ceea ce cunoaștem. Nu putem „crea„ persoane imaginare în vis. Deși avem impresia că nu cunoaștem persoana respectivă din vis, aceasta este cu siguranță o persoană pe care am întâlnit-o măcar în treacăt la piață ori în gară sau la magazin dar nu i-am acordat prea mare importanță. În plus, nu toată lumea visează în culori, ci foarte multe persoane visează în alb și negru și visele nu sunt întotdeauna ceea ce par a fi. Cu toate că în vis a apărut o anumită situație, poate că interpretarea ar trebui să fie alta, visele fiind pline de simboluri și foarte încâlcite. Așadar, persoanele care vor să afle mai mult despre această știință și care vor să studieze mai bine interpretarea viselor o pot face și se pot ghida după anumite principii. În articolele viitoare cu referire la acest subiect se vor mai preciza o serie de informații interesante despre acest aspect fiziologic special,specific formelor superioare de viață. Visele ne însoțesc încă din perioada intrauterină și probabil că fără ele funcțiile principale ale creierului nu s-ar mai dezvolta așa cum trebuie.