10 beneficii ale lămpilor de sare

 

10 beneficii ale lămpilor de sare

10 beneficii ale lămpilor de sare Ați văzut vreodată o lampă cu sare? Adeseori în vitrinele magazinelor naturiste sau de decorațiuni interioare sunt expuse aceste lămpi care emană o lumină caldă și foarte plăcută.

 Lumina lămpilor de sare ne transmite o stare de calm și de puritate și este în același timp o sursă naturală de aer proaspăt și curat. Vă prezentăm în acest articol 10 beneficii ale utilizării lămpilor de sare.

Ce este o lampă de sare și de unde provine?

 O lampă de aceste gen este formată din bucăți de sare care provin în general din Himalaya, are o culoarea plăcută și caracteristică de roz, iar în interiorul acestuia se plasează fie un bec, fie o lumânare.

 Lămpile de Himalaya emană atunci când sunt aprinse o lumină caldă și sunt foarte benefice pentru menținerea calității aerului din locuințe și a sănătății.

 Lămpile de sare au în general nuanțe de roz, corail și portocaliu, găsindu-se sub diferite forme și dimensiuni, putând fi plasate cu ușurință în orice încăpere a casei.

 Pietrele de sare din care sunt formate lămpile de Himalaya provin direct din natură și au început să fie utilizate la origini de familiile bogate din Europa, încă de acum 400 ani.

 

Din ce este formată o lampă de sare?

 Pietrele de sare au fost formate acum aproximativ 250 milioane de ani când mările acopereau suprafața aceste planete. Apa nu era foarte adâncă, iar acolo unde soarele a evaporat apa, a rămas sarea sub formă de cristale de sare.

 Vântul a acoperit cristalele de sare cu praf și cu pământ, iar mișcările terestre le-au îngropat sub pietre și roci. De aceea, în prezent, sarea se extrage din adâncul minelor. Această sare naturală cristalizată din mine, spre deosebire de sarea extrasă din mări și oceane, nu este poluată și este foarte pură.

 

Cum se utilizează lămpile de sare?

 Aceste blocuri de sare emit ioni negativi, conferind echilibru și calm mediului în care sunt plasate. Acești ioni negativi se unesc cu cei pozitivi. Este vorba de acei ioni care și-au pierdut deja moleculele de oxigen purificând aerul.

 Este important să se ia în considerare mărimea lămpii de sare, deoarece, cu cât este mai mare încăperea unde va fi amplasată, cu atât este necesar să fie mai mare lampa, pentru a echilibra spațiul respectiv.

 De asemenea, se recomandă ca lămpile de sare să se plaseze lângă dispozitivele electronice (computer, televizor, etc.) deoarece aceste echipamente emit ioni pozitivi și reechilibrează mediul.

 

Despre ionii pozitivi (Cationi)

 Ionii pozitivi sunt în general molecule de dioxid de carbon cărora le lipsește un electron. Cunoscuți și sub denumirea de ioni încărcați pozitiv, s-a demonstrat că aceștia au un efect negativ asupra corpului odată cu expunerea în exces.

 Ionii pozitivi pot afecta mai ales în cazul plămânii și căile respiratorii, dar și sistemul imunitar. Aceasta se datorează faptului că ionii pozitivi sunt atât de mici încât pot fi absorbiți direct în fluxul sanguin din aerul pe care îl respirăm.

 Se consideră că un exces de ioni încărcați pozitiv în mediul înconjurător contribuie la apariția stărilor de oboseală și a lipsei de energie, a stresului, anxietății și iritabilității. În ultimii ani s-a demonstrat inclusiv că ionii pozitivi din aer pot fi un factor care contribuie la declanșarea astmului și a depresiei.

 În natură, ionii pozitivi se formează în mod comun în cazul vânturilor puternice, a prafului și a umidității excesive, iar nivelele acestora sunt mai ridicate înaintea unei furtuni. Aceasta este și ipoteza conform căreia multe persoane au diverse stări de indispoziție sau chiar nevralgii înaintea unei furtuni; de asemenea anumite probleme respiratorii par să se înrăutățească într-un mediu încărcat cu ioni pozitivi.

 Locuințele și birourile moderne s-a transformat din păcate în adevărate generatoare cronice de ioni pozitivi care sunt potențiali factori nocivi. Sistemele de aer condiționat din birouri, luminile fluorescente și echipamentele electrice și informatice sunt generatoare puternice de ioni pozitivi, imprimantele și fotocopiatoarele având în special efecte nocive.

 În spațiile închise precum birourile și magazinele unde se găsesc persoane care utilizează diverse aparate electronice și computere, ionii pozitivi ajung la concentrații de aproximativ 200 ioni per centimetru cub.

 

Despre ionii negativi (Anioni)

 Ionii încărcați negativ sunt opușii ionilor pozitivi și au efecte pozitive asupra sănătății, stării de dispoziție și a nivelelor de energie.

 Ionii negativi se creează atunci când o moleculă câștigă un electron încărcat negativ. Datorită acestui aspect, sunt atrași în mod static de particulele transportate pe calea aerului cum este praful, mucegaiul precum și alte substanțe contaminante și potențiali alergeni.

 Unindu-se cu aceste substanțe contaminante și alergeni, le conferă o încărcătură negativă, iar în loc să se răspândească în aer, se conectează cu solul și cad pe suprafața cea mai apropiată. Inclusiv bacteriile și virușii care circulă într-o încăpere pot fi eliminați în acest mod de către ionii încărcați negativ.

 În natură, ionii negativi se găsesc din abundență mai ales în zonele cu păduri, cu plaje naturale și cel mai intens în jurul cascadelor. Acesta este și motivul pentru care persoanele care petrec timp în aceste locuri din natură se simt atât de bine și nu au stări de oboseală sau de depresie. Ionii negativi crează vibrații pozitive în mediul înconjurător și au certe efecte benefice asupra organismului uman, prevenind bolile și afecțiunile de sănătate.

 Unele studii științifice au indicat faptul că pentru a putea locui într-un mediu ambiant benefic, este necesară o cantitate de ioni negativi care să se situeze între 1.000 și 1.500 per centimetru cub.

 

Ce beneficii ne oferă lămpile de sare?

 Folosirea regulată a lămpilor de sare ne oferă multiple beneficii, dintre care cele mai cunoscute sunt următoarele:

 - Lămpile de sare absorb excesul de unde electromagnetice pe care le produc aparatele electronice.

 - Datorită culorilor specifice și a luminii calde pe care o emit, lămpile de sare crează o ambianță foarte plăcută și relaxantă.

 - Conform tradiției Feng Shui, lămpile de sare sunt un element care transmite un ‘’chi’’ pozitiv (energie benefică).

 - Ionii negativi emanați de lămpile de sare oferă beneficii pozitive organismului, la nivel circulator, imunitar, digestiv și respirator.

 - Lămpile de sare sunt indicate persoanelor care au probleme respiratorii și diverse alergii.

 - Lămpile de sare ajută la eliminarea energiilor negative din mediul în care sunt plasate. Atunci când există multă tensiune în mediul în care se află, pe suprafața lămpilor de sare apare o peliculă de apă, deoarece sarea transformă vibrațiile negative în apă.

 - Lămpile de sare pot fi utilizate în încăperea în care medităm deoarece creează o atmosferă liniștitoare care favorizează meditația și relaxarea profundă.

 

                 10 beneficii de a avea o lampă de sare roz de Himalaya în locuință

1. Lămpile de sare curăță și purifică aerul

 Probabil că beneficiul cel mai cunoscut al lămpilor de sare este incredibila sa proprietate de a elimina praful, polenul, fumul de țigară și alte substanțe iritante din aer.

 Sarea, prin natura sa, este higroscopică, ceea ce înseamnă că atrage apa la suprafața sa, care se evaporă rapid datorită căldurii furnizate (din aceste motiv lămpile de sare tind să transpire și să formeze o peliculă de apă într-un climat umed).

 Mici cantități de vapori de apă sunt prezente în aer și pot transporta particule de mucegai, bacterii, praf, polen, fum de țigară, alergeni și alte substanțe contaminante. Lămpile de sare atrag acești vapori de apă și îi elimină din aer. Acesta este unul dintre principalele beneficii ale lămpilor de sare și unul dintre motivele pentru care ar fi indicat să avem câte o astfel de lampă în fiecare încăpere din locuință, inclusiv în baie.

2. Lămpile de sare reduc simptomele astmului și a alergiilor

 Dat fiind faptul că lămpile de sare elimină particule microscopice de praf, fire de păr ale animalelor de casă, particule de mucegai și diverse bacterii în aer, plasarea unei lămpi sau chiar două în camerele unde ne petrecem majoritatea timpului poate reduce simptomele de alergie, de astm și de rinită alergică. Inclusiv persoanele care suferă de astm vor observa o mare diferență după o săptămână sau două de utilizare a lămpilor de sare. Sarea roz de Himalaya este un remediu natural excelent pentru tratarea afecțiunilor specifice căilor respiratorii, inclusiv a sinuzitei.

3. Lămpile de sare calmează tusea

 Când lampa de sare se încălzește și își începe ciclul higroscopic de particule în aer, schimbă de asemenea încărcătura moleculelor care se eliberează. În prezent, majoritatea locuințelor acumulează în principal ioni încărcați pozitiv care nu sunt deloc buni pentru sănătatea noastră.

 Unul dintre prejudiciile pentru sănătate care apare când se respiră preponderent ioni pozitivi din aer este acela că cilii microscopici care se găsesc la nivelul traheei devin mai lenți și nu mai funcționează atât de bine pentru a îndepărta particulele contaminante de plămâni. Deoarece lămpile de sare roz de Himalaya absorb apa și particulele din aer,ele absorb de asemenea și ionii pozitivi. Atunci când se eliberează din nou vaporii de apă în aer, se expulzează și ionii negativi care au un efect opus asupra căilor noastre respiratorii.

 Aceasta înseamnă că pe lângă eliminarea substanțelor contaminante din aer, lămpile de sare ajută de asemenea corpul să filtreze aerul într-un mod eficient, astfel încât orice particulă nedorită să nu ajungă în plămâni.

4. Lămpile de sare cresc nivelele de energie

 O plimbare printr-o pădure înverzită, o după-masă petrecută pe plajă sau un simplu duș la prima oră a dimineții sunt activități pe care multe persoane le consideră energizante și surse de bună-dispoziție. Nu este o coincidență că toate acestea sunt activități care de fapt ne expun la o creștere a concentrațiilor de ioni negativi, așa cum sunt și cele generate de lămpile de sare de Himalaya. Așa cum se știe, ionii pozitivi ne dezechilibrează și scad nivelele de energie ale corpului.

 Mai ales dacă vă simțiți în mod constant obosit(ă) și nu ați găsit o cauză exactă, încercați să achiziționați o lampă cu sare de Himalaya și să o plasați în camera în care vă petreceți majoritatea timpului. Cu siguranță, după doar o săptămână de utilizare a lămpii de sare veți observa o schimbare în bine a stării dumneavoastră.

5. Lămpile de sare neutralizează radiațiile electromagnetice

 În prezent, majoritatea oamenilor trăiesc într-un ocean metaforic de radiații electromagnetice care provin de la aparatele electronice moderne (precum televizoare, computere, telefoane mobile, tablete, aparate electrocasnice, dispozitive de muzică, etc). Chiar dacă aceste radiații sunt invizibile, efectele pe termen lung ale expunerii la câmpul electromagnetic pot deveni chiar grave. Se cunoaște faptul că o expunere constantă la radiații electromagnetice crește nivelele de stres, determină oboseala cronică și reduce răspunsul imunitar al organismului, printre alte aspecte.

 Pe măsură ce emit ioni negativi în aer, lămpile de sare roz de Himalaya acționează pentru neutralizarea radiațiilor electromagnetice. Plasați o lampă de sare chiar lângă computerul la care lucrați sau lângă alte dispozitive electrice pe care le folosiți în mod frecvent pentru a reduce astfel pericolul potențial al acestora.

6. Lămpile de sare îmbunătățesc calitatea somnului

 Un alt efect secundar care rezultă dintr-o supra-expunere la ionii pozitivi din aer este acela că ne privează de un somn de calitate. Aceasta se petrece datorită faptului că aceste particule încărcate pozitiv pot într-adevăr să reducă fluxul de sânge și de oxigen către creier, determinând tipare de somn neregulate. Lămpile de sare sunt generatoare naturale de ioni negativi, tocmai de acea pot ajuta la rezolvarea acestei probleme. Plasarea unei lămpi de sare sau chiar două în dormitor poate îmbunătăți calitatea aerului din această încăpere, având ca rezultat un somn mai odihnitor.

 Inclusiv dacă sunteți o persoană care nu poate dormi decât într-o încăpere total întunecată, puteți aprinde lampa de sare cu câteva ore înainte de a merge la culcare și lăsați-o să acționeze în timpul zilei.

7. Lămpile de sare îmbunătățesc concentrarea

 Lămpile de sare roz de Himalaya sunt de asemenea o modalitate naturală pentru a ne relaxa și de a ne calma la finalul zilei. În același timp, lămpile de sare sunt foarte recomandate și pentru îmbunătățirea concentrării, mai ales dacă realizați o muncă intelectuală solicitantă. Acest efect se datorează faptului că ionii negativi emiși de lampa de sare stimulează furnizarea oxigenului către creier și alte organe. Mențineți o lampă de sare pe biroul unde lucrați pentru a vă îmbunătăți capacitatea de concentrare.

8. Lămpile de sare ameliorează astenia și depresia

 Pe lângă faptul că generează ioni negativi care îmbunătățesc stările de dispoziție și cresc nivelele de energie, lumina caldă și naturală emisă de lămpile de sare este destul de asemănătoare cu lumina soarelui la apus și poate fi utilizată cu succes pentru ameliorarea simptomelor de astenie și depresie. Mai ales în sezonul rece, când zilele sunt scurte, iar lumina solară ne lipsește, lămpile de sare de Himalaya ne pot ajuta la combaterea stărilor negative precum letargia, pesimismul și apatia.

9. Lămpile de sare reduc electricitatea statică din aer

 Energia statică sau electrizarea apare uneori când ne așteptăm mai puțin: când atingem o persoană, când mângâiem animalul de companie sau atingem o clanță. Electricitatea statică este cel mai adesea deranjantă, însă din fericire lămpile de sare sunt o modalitate naturală de a neutraliza particulele ionizate din aer.

 De asemenea practica denumită “Earthing” sau împământarea are beneficii similare. Când pășim cu picioarele desculțe pe sol primim ioni negativi prin intermediul energiei naturale prezente la nivelul pământului, ceea ce oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate.

10. Lămpile de sare protejează mediul înconjurător

 Nu în ultimul rând, un aspect important este acela că lămpile de sare roz de Himalaya respectă mediul înconjurător. Ca o estimare necesară, rezervele de unde se extrag blocurile de sare pentru lămpi măsoară între 80 și 600 milioane de tone și se prevede că vor dura cel puțin 350 ani în ritmul actual de extracție. Baza unei lămpi de sare de Himalaya este confecționată adeseori într-un lemn sustenabil, în general lemn de neem. De asemenea, unele lămpi de sare necesită doar un bec de dimensiuni mici care consumă foarte puțină energie, iar în unele lămpi de dimensiuni mai mici se plasează lumânări.

 

Alte modalități de purificare a aerului din locuințe

 Lămpile de sare roz de Himalaya nu reprezintă unica modalitate de a îmbunătăți calitatea aerului din locuințe sau birouri. Diverse ghivece cu plante de interior ne pot ajuta de asemenea să respirăm un aer mai sănătos și mai curat. În plus, pe piață se găsesc și generatoare de ioni negativi, precum și alte tipuri de aparate care au proprietăți de purificare a aerului.

Mai poți citi despre Decorațiuni

Bradul de Crăciun - or…

Bradul de Crăciun - origini și importanță  Atunci când evocăm Crăciunul, cu magia, cu cadou...

Cum alegem bradul de Cr…

Cum alegem bradul de Crăciun?  Crăciunul se apropie cu pași repezi, cu toții ne lăsăm cuprin...

10 beneficii ale lămpi…

  10 beneficii ale lămpilor de sare  Ați văzut vreodată o lampă cu sare? Adeseori în vitri...

Zambila, ideala pentru …

  Zambila aduce primavara la tine acasa  Ce poate fi mai placut decat sa te trezesti si sa simti...

Idei pentru decorul mes…

  Masa de Crăciun, cheia unei seri reușite  Perioada Crăciunului este perioada în care toate...

Top – cele mai frumoa…

  Top – cele mai frumoase culori în tendințe pentru decorarea bradului de Crăciun  De Crăc...

Bradul de Crăciun îț…

  Crăciun – bradul tău este cel care îți dezvăluie personalitatea  &Ic...

Decoreaza-ti casa in fu…

  Cum iti poti poti decora casa in functie de personalitate  Atunci cand vine vorba de...

Igrasia, cauze si comba…

  Igrasia  Una din cele mai grele probleme dintr-o locuință este igrasia sau mucegai...

Plante de interior usor…

  7 plante de interior pentru cei care nu se pricep la gradinarit  Nu prea te pricepi ...

Tendinte deco 2014

  Tendinte deco 2014 - mobilierul modern este cel mai in voga  Stii care sunt cele mai...

Alege mobila transparen…

  Mobila transparentă  Mobila transparentă este foarte la modă și în tendin...

Cum sa varuiesti fara a…

  Cum să văruim un apartament fără a apela la specialiști  Dacă vă mutați &ici...

Unde asezam oglinzile a…

  Arta de a aseza oglinzile la tine in casa  Niste elemente de decor foarte in tendint...

Terariu de primavara

  Terariu de primavara – un strop de natura in casa ta  Terariul a fost si va fi...