Ce vase de gătit să alegem?
Atâtea modele de tigăi, cratiÈ›e È™i oale pun de cele mai multe ori gospodinele în mari încurcături. Cum putem alege vasul potrivit din atâtea modele de pe piață? Care sunt cele mai rezistente oale? Dar cele mai bune pentru copt sau cele mai eficiente? Ieftin înseamnă mereu È™i de proastă calitate? Acestea sunt numai câteva întrebări la care gospodinele caută de cele mai multe ori răspuns pe rafturile magazinelor.
Cele mai rezistente vase de gatit
Cele mai rezistente vase sunt cele din inox. Acestea au proprietatea de a-È™i păstra aspectul nou mai mult timp. De asemenea, dacă alegeÈ›i oalele din inox, veÈ›i observa că acestea se curăță extrem de uÈ™or È™i că mâncarea nu se lipeÈ™te în timpul gătitului, indiferent ce aÈ› găti, cu mici excepÈ›ii. Cele mai bune oale de inox È™i cele mai rezistente sunt cele de tip sendviÈ™, cu fundul din mai multe straturi.
Cele mai bune vase pentru copt
Cele mai bune vase pentru copt sunt vasele de tip Yena. Acestea se găsesc peste tot în magazine È™i sunt destul de accesibile ca È™i preÈ›. Vasele de tip Yena sunt făcute dintr-o sticlă tratată astfel încât să reziste la temperaturi mari È™i să nu se spargă uÈ™or. Vasele de tip Yena distribuie căldura uniform È™i se folosesc în special pentru gătitul la cuptor mai ales pentru prepararea legumelor, a fripturilor delicioase È™i a deserturilor. Acest material, Yena, se zgârie destul de repede, de aceea trebuie curățat cu mare prudență, evitaÈ›i să folosiÈ›i lama cuÈ›itului ori burete din sârmă.
Cele mai antiaderente tigai
Cele mai antiaderente tigăi sunt cele din teflon, fiind foarte la modă. Stratul antiaderent este acela ce nu lasă să se lipească mâncarea în timpul preparării. Dacă nu folosiÈ›i nimic de metal care să zgârie suprafaÈ›a acestora, alimentele nu se vor lipi È™i este suficient să le È™tergeÈ›i cu buretele umed È™i să le treceÈ›i sub jet de apă. Folosirea teflonului a stârnit însă ample controverse, deoarece emană substanÈ›e toxice. TotuÈ™i, cele mai bune tigăi pentru clătite, orez È™i cartofi prăjiÈ›i sunt cele din teflon.
Cele mai eficiente vase
Cele mai eficiente vase sunt cele din fontă. Acestea sunt concepute special pentru gătitul cu aburi, ori pe foc de lemne ori pe cărbune È™i mâncarea are un gust cu totul aparte. Vasele din fontă se încălzesc greu dar reÈ›in căldura foarte mult timp È™i de aceea sunt cele mai eficiente pentru gătitul la foc mic. Multe dintre ele au un înveliÈ™ de ceramică la exterior È™i la interior È™i de asemenea È™i înveliÈ™uri protectoare non-adezive în interior.
Cele mai ieftine oale
Cele mai ieftine oale sunt cele smălÈ›uite, folosite de mama È™i bunica, însă gătitul în ele consumă multă energie dar È™i multă grăsime pentru a împiedica mâncarea să se lipească, iar o dată smalÈ›ul sărit, oala nu mai poate fi folosită deoarece mâncarea se poate contamina cu metale grele.
Indiferent de tipul de oală, tigaie ori cratiță ales trebuie să fiÈ›i mulÈ›umită de alegerea făcută È™i trebuie să vă bucuraÈ›i de ele cât mai mult timp în bucătărie.