Ce vase de gatit să alegem?

 

Ce vase de gătit să alegem?

ce vase de gatit sa alegem

 Atâtea modele de tigăi, cratițe și oale pun de cele mai multe ori gospodinele în mari încurcături. Cum putem alege vasul potrivit din atâtea modele de pe piață? Care sunt cele mai rezistente oale? Dar cele mai bune pentru copt sau cele mai eficiente? Ieftin înseamnă mereu și de proastă calitate? Acestea sunt numai câteva întrebări la care gospodinele caută de cele mai multe ori răspuns pe rafturile magazinelor.

 

Cele mai rezistente vase de gatit

 Cele mai rezistente vase sunt cele din inox. Acestea au proprietatea de a-și păstra aspectul nou mai mult timp. De asemenea, dacă alegeți oalele din inox, veți observa că acestea se curăță extrem de ușor și că mâncarea nu se lipește în timpul gătitului, indiferent ce aț găti, cu mici excepții. Cele mai bune oale de inox și cele mai rezistente sunt cele de tip sendviș, cu fundul din mai multe straturi.

 

Cele mai bune vase pentru copt

 Cele mai bune vase pentru copt sunt vasele de tip Yena. Acestea se găsesc peste tot în magazine și sunt destul de accesibile ca și preț. Vasele de tip Yena sunt făcute dintr-o sticlă tratată astfel încât să reziste la temperaturi mari și să nu se spargă ușor. Vasele de tip Yena distribuie căldura uniform și se folosesc în special pentru gătitul la cuptor mai ales pentru prepararea legumelor, a fripturilor delicioase și a deserturilor. Acest material, Yena, se zgârie destul de repede, de aceea trebuie curățat cu mare prudență, evitați să folosiți lama cuțitului ori burete din sârmă.

 

Cele mai antiaderente tigai

 Cele mai antiaderente tigăi sunt cele din teflon, fiind foarte la modă. Stratul antiaderent este acela ce nu lasă să se lipească mâncarea în timpul preparării. Dacă nu folosiți nimic de metal care să zgârie suprafața acestora, alimentele nu se vor lipi și este suficient să le ștergeți cu buretele umed și să le treceți sub jet de apă. Folosirea teflonului a stârnit însă ample controverse, deoarece emană substanțe toxice. Totuși, cele mai bune tigăi pentru clătite, orez și cartofi prăjiți sunt cele din teflon.

 

Cele mai eficiente vase

 Cele mai eficiente vase sunt cele din fontă. Acestea sunt concepute special pentru gătitul cu aburi, ori pe foc de lemne ori pe cărbune și mâncarea are un gust cu totul aparte. Vasele din fontă se încălzesc greu dar rețin căldura foarte mult timp și de aceea sunt cele mai eficiente pentru gătitul la foc mic. Multe dintre ele au un înveliș de ceramică la exterior și la interior și de asemenea și învelișuri protectoare non-adezive în interior.

 

Cele mai ieftine oale

 Cele mai ieftine oale sunt cele smălțuite, folosite de mama și bunica, însă gătitul în ele consumă multă energie dar și multă grăsime pentru a împiedica mâncarea să se lipească, iar o dată smalțul sărit, oala nu mai poate fi folosită deoarece mâncarea se poate contamina cu metale grele.

 Indiferent de tipul de oală, tigaie ori cratiță ales trebuie să fiți mulțumită de alegerea făcută și trebuie să vă bucurați de ele cât mai mult timp în bucătărie.

Mai poți citi despre Bucătărie

Ce culori sa alegi pent…

  Ce culori să aleg pentru bucătăria mea?  Îți renovezi bucătăria şi nu ...

Ce vase de gatit să al…

  Ce vase de gătit să alegem?  Atâtea modele de tigăi, cratițe și oale pun ...

Retete naturale de cura…

  Idei pentru rețete naturale de curățenie în casă  Te-ai săturat de produsele menajere ...

Trucuri in amenjarea bu…

  Trucuri utile în amenajarea bucătăriei  Atunci când construim viitoare...

Curățenia în bucăt…

  Curățenia în bucătărie  Bucătăria este una din camerele ce necesită o m...