Libidoul feminin si sexualitatea
Dorinta este motorul sexualitatii. Fara dorinta sexuala, sexul se transforma rapid in obligatie conjugala, fara senzatii, fara emotii. Dorinta sexuala imbraca de multe ori diferite aspecte. Poate sa fie o dorinta legata numai de sex, dar mai mult decat atat poate sa fie o dorinta mai cuprinzatoare care sa includa iubirea si toate nuantele specifice amorului.
Cum se manifesta acest libidou in viata sexuala a femei? Diferiti factori, fizici si psihologici, intra in jocul declansarii dorintei sexuale: stilul de viata, educatia, hormonii, fanteziile sexuale, sentimentele, alimentatia. Toate aceste genereaza in universul interior al femeii reacti diverse cu privire la dorinta pentru sex, dorinta pentru iubire sau amor. O viata sexuala intensa si implinitoare va fi intotdeauna rezultatul unei naturi psihice armonioase, a unor sentimente profunde de iubire si a unei alimentatii cat mai sanatoase si regulate. In aceasta privinta consumul de alimente naturale cu efect afrodisiac sunt foarte importante si trebuie sa existe din abundenta in alimentatia femeii pentru o viata sexuala implinitoare.
Influenta hormonilor asupra dorintei sexuale
Hormonii care declanseaza dorinta sexuala sunt estrogenul si testosteronul, produsi de ovare. Fluctuatiile hormonale, in special cele din perioada ciclului menstrual influenteaza intensitatea dorintei sexuale feminine. In zilele care preced ovulatia si in timpul ovulatiei, estrogenul atinge cote maxime, libidoul aflandu-se in aceasta perioada la apogeu.
Dupa nastere, femeia secreta prolactina, un hormon anti-dorinta, fapt ce explica schimbarile negative in viata sexuala a cuplului. Odata cu secretia prolactinei in organismul femeii libidoul si dorinta sexuala pare a fi inexistenta. Aceasta perioada este destul de confuza pentru barbat deoarece el nu prea intelege ce se intampla cu femeia iubita si de ce ea nu mai simte aceasta dorinta sexuala. Aceasta etapa poate sa fie destul de frustranta pentru barbat, insa pe masura ce el intelege structura intima a femeii poate sa depaseasca mai usor aceasta lipsa de dorinta sexuala a iubitei.
Factorii psihologici au un rol important in viata sexuala a femeii
Educatia, cultura, prejudecatile sociale si religioase inca exercita o presiune morala importanta asupra femeilor. Femeilor le este greu sa disocieze sexualitatea si sentimentele. Pentru ele nu poate exista numai sex, trebuie ca sexul sa fie legat de sentimente frumoase, de iubire, pentru ca ele sa se deschide. In general, nu pot sa faca dragoste cu un barbat de care nu sunt indragostite. Femeile sunt extrem de sensibile la mediul inconjurator si la atmosfera: trebuie sa se simta relaxate pentru a face dragoste si nu doresc sa faca numai sex, de aceea un cadru romantic si intim special pregatit, este extrem de apreciat de sexul frumos.
Varsta si dorinta sexuala a femeii
Libidoul si dorinta sexuala la femeie creste odata cu varsta si cu experienta dobandita. Maturitatea sexuala este atinsa in jurul varstei de 35 de ani. La menopauza, nivelul estrogenului este diminuat iar ovarele genereaza mai putin testosteron. Deoarece factorii psihologici intervin in egala masura, nu dorinta sexuala este aceea care scade propriu-zis: femeile nu mai au timp sa se ocupe de ele si de partenerul lor ci acorda din ce in ce mai putin timp vietii sexuale. La acesta varsta femeile isi orienteaza afectiunea spre alte aspecte relationale si de obicei cauta sa aprofundeze iubirea matura pe care o traiesc acum diferit. Aceasta perioada poate sa marcheze in general o renastere a dorintei sexuale. Totul este ca femeia sa inteleaga ce are de facut pentru a face sa retrezeasca dorinta pentru sexualitate. Pentru a veni in intampinarea femeilor care au trecut de menopauza, exista o multime de produse naturiste cu efect afrodisiac cu efecte deosebite.
Dorinta sexuala si libidoul este afectata de stress
Se intampla adesea ca o problema de sanatate, un medicament, stresul, oboseala sau o dificultate din sanul cuplului sa blocheze temporal dorinta sexuala. Aceasta scadere a libidoului este adesea pasagera daca intelegem cauza care o genereaza. Emotiile negative care sunt ne-exprimate pot sa blocheze aparitia dorintei pentru sex. Cu cat femeia doreste sa se elibereze mai repede de acestea prin comunicare, cu atat aparitia dorintei sexuale este mai rapida. Stresul cauzat de mediul ambiant are si el o influenta nefasta asupra dorintei sexuale si ne afecteaza mai mult decat ne dam seama. Barbatul care cunoaste acest mecanism, o va ajuta pe iubita sa, sa se elibereze de stresuri si tensiuni, fie prin comunicare tandra, prin masaj relaxant, prin plimbari romantice in zone intime sau, va gasi alte modalitati spontane de a-i fi alaturi iubitei sale. Toate acestea vor ajuta femeia sa se destinda, sa se relaxeze si sa se deschida din nou fata de sexualitate si fata de amorul bazat pe iubire.
Seara, bioritmul sexual al cuplului este sincronizat.
In cele mai multe cazuri, seara, libidoul feminin si masculin se afla la unison. Dimineata, hormonii sexuali ai femeilor inregistreaza un nivel extrem de scazut. Chiar daca majoritatea barbatilor si-ar dorii sa aiba raporturi sexuale amoroase dimineata, femeile, cu rare exceptii vor alege aceasta perioada a zilei pentru amor. Dorinta sexuala la femeie este aproape inexistenta dimineata.
La amiaza lucrurile se schimba radical. Daca nu apar alte evenimente care sa-i acapareze atentia, femeia simte o deosebita stare de deschidere fata de latura erotica, iar dorinta ei sexuala este pe cale de a izbucnii.
Seara, este unul din acele momente al zilei in care bioritmul sexual al cuplului este sincronizat. Acum este momentul de a petrece impreuna un timp cat mai intim si romantic, care de cele mai multe ori poate sa conduca cuplul la o fuziune amoroasa.