Cardamomul, un afrodisiac care creşte potența
Motto: „Cardamomul este cea mai mare comoară.” (Lao)
Arborele de cardamom este întâlnit cu precădere în pădurile ecuatoriale din India, Sri Lanka, Nepal, Bhutan, China ÅŸi Sumatra. De la arborele de cardamom se utilizează seminÅ£ele, împreună cu capsula lor, aceste capsule cu seminÅ£e fiind desprinse imediat după coacere ÅŸi apoi uscate la soare. Există mai multe soiuri de cardamom, dintre care enumerăm cardamomul verde (Elettaria), ÅŸi cardamomul maroniu sau cardamomul negru (Amomum).
Cel mai mare producător ÅŸi exportator de cardamom este statul Guatemala, urmat îndeaproape de India. Cardamomul ocupă locul trei dintre cele mai scumpe condimente din lume, după ÅŸofran ÅŸi vanilie.
Cardamomul în bucătărie
Ca ÅŸi condiment, cardamomul se utilizează în special în preparatele culinare dulci ÅŸi în băuturi, oferindu-le o aromă ÅŸi o savoare unice, cu totul ÅŸi cu totul speciale.
Chiar dacă este unul dintre cele mai scumpe condimente din lume, raportat la masă, cardamomul are o aromă suficient de puternică astfel încât să poată fi de ajuns doar câteva boabe la condimentarea preparatelor culinare. Cel mai bine este ca seminÅ£ele de cardamom să fie păstrate în coajă, în capsulă, întrucât în acest mod aroma lor se păstrează mult mai bine ÅŸi pentru o perioadă mai lungă de timp.
Cardamomul ca remediu naturist
În Avurveda, medicina tradiÅ£ională indiană, cardamomul este folosit pentru a trata ÅŸi pentru a preveni tulburările digestive. Cardamomul este de asemenea recomandat pentru întărirea inimii ÅŸi pentru îmbunătăţirea memoriei, fiind un bun tonic cerebral.
AÅŸa cum o arată un studiu al doctorului Ray Sahelian, cardamomul are excelente proprietăţi antioxidante, fiind de aceea foarte util în prevenirea precum ÅŸi în tratarea unor maladii ale creierului, cum ar fi, de exemplu, boala Parkinson. Cardamomul este de asemenea foarte util în prevenirea cancerului.
Nu în ultimul rând, boabele de cardamom, mestecate încet după masă, ajută la curăţarea gurii ÅŸi la împrospătarea respiraÅ£iei.
Cardamomul ca afrodisiac
Cardamomul este un bine cunoscut afrodisiac care creste potenÈ›a, fiind folosit în acest scop atât sub formă de seminÅ£e, cât ÅŸi sub forma uleiului volatil. SeminÅ£ele de cardamom pot fi administrate ca atare, mestecate, apoi Å£inute sub limbă (sublingual) timp de câteva minute. Uleiul volatil de cardamom poate fi utilizat atât în aromoterapie, cât ÅŸi în uleiul de masaj, pentru un masaj senzual ÅŸi puternic afrodisiac.
Cardamomul poate fi administrat împreună cu un alt afrodisiac puternic stimulent ÅŸi anume cu scorÅ£iÅŸoara. Pulberea celor două plante afrodisiace poate fi macerată în miere de albine, iar amestecul astfel obÅ£inut poate fi administrat sublingual. Uleiul de cardamom împreună cu uleiul de scorÅ£iÅŸoară pot fi adăugate în uleiul de masaj (este bine să se folosească un ulei natural, presat la rece, cum ar fi, de exemplu, uleiul de măsline).
SeminÅ£ele de cardamom mai au atuul că sunt foarte bune pentru aseptizarea cavităţii bucale. Ele sunt de asemenea utile pentru înlăturarea mirosurilor neplăcute, cu potenÅ£ial anafrodisiac, cum ar fi, spre exemplu, cel de usturoi.
Precauţii şi contraindicaţii
Nu se cunosc cazuri de contraindicaÅ£ie la cardamom, aceasta fiind o plantă cu un efect suficient de blând, iar cazurile de alergie la cardamom sunt extrem de rare.