Dormitorul copiilor, o provocare pentru parinti
Dormitorul copiilor, sau camera celor mici poate deveni o adevărată provocare pentru părinți. Băiețeii vor avea camera decorată specific, în culori precum albastru sau bleu deschis, chiar și un vernil, iar fetițele, adevăratele prințese, vor avea dormitorul decorat cu personaje de poveste, în culori calde, rosul fiind o opțiune din ce în ce mai des folosită de către părinți. Când decorăm camera celor mici, trebuie să ținem cont și de opțiunile personale ale copiilor, de bugetul familiei alocat pentru amenajarea dormitorului, și de multe alte aspecte.
Camera bebelușului
Încă dinainte de a veni pe lume, bebelușii au camera lor, decorată foarte frumos, cu stickere cu personaje de poveste pe pereți, cu un pătuț minunat și cu multe jucărioare și veioze colorate. Dar ceea ce ne atrage cel mai mult atenția la camera bebelușului este curățenia și culorile pe care le folosim. Pereții trebuie să aibă o culoare cât mai deschisă pentru ca bebelușul să aibă o stare de bine și să se dezvolte armonios.
Chiar și lenjeria din pătuț și păturicile trebuie să fie în ton. Desigur, în primele săptămâni de viață, bebelușul nu are nevoie de jucării în pătuț, acestea fiind considerate chiar periculoase, și cea mai bună opțiune rămân jucăriile agățate deasupra patuțului, care emit sunete și au tot felul de animăluțe care se învârt.
Când camera copilului coincide cu cea a părinților
Nu este nimic ieșit din comun ca dormitorul părinților să fie comun cu camera copiilor, mai ales atunci când ei sunt mici. În plus, nu toată lumea își permite sau are la dispoziție o cameră specială pe care să o amenajeze pentru bebeluș, și mulți specialiști chiar recomandă ca bebelușul să doarmă în cameră cu părinții pentru ca acesta să fie cât mai bine supravegheat. Unii părinți, deși au achiziționat un pătuț, preferă să doarmă împreună cu copiii în același pat. Metoda nu este tocmai recomandată, dar creează o legătură foarte puternică între părinți și copil, și în fond, bunicile noastre așa i-au crescut pe părinții noștri și nimeni nu a pățit nimic. Dar, pe principiul „suntem în continuă evoluție„, părinții pot alege să așeze pătuțul copilului cât
mai aproape de patul matrimonial pentru a fi mai aproape de copil atunci când acesta are anumite nevoi ce trebuie satisfăcute (când îi este foame, când trebuie schimbat sau când caută alinare). Viața de cuplu nu trebuie să aibă de suferit din cauză că bebelușul împarte camera cu părinții lui, iar amenajarea camerei va fi mult mai simplă.
Dormitoare de poveste pentru prinți și prințese
Pasiunile adevărate se cultivă de când sunt mici copiii, așadar, dacă copilul este interesat de știință și tehnică, puteți alege elemente cât mai interesante pentru a-i stimula această pasiune. De asemenea, camera fetițelor necesită o atenție mai deosebită. Atunci când se măresc și copiii stau în camere lor, aceasta trebuie decorată cu atenție și bun gust, pe placul prichindelului. Nu îi introduceți în cameră elemente inutile care să ocupe spațiu sau lucruri de care copilul nu se simte atras dar dvs. credeți că sunt ideale pentru el. O lenjerie deosebită pe un pat confortabil, cu prințese sau cu mașinuțe, sau, de ce nu, cu Spiderman, vor face copiii fericiți. Un dormitor de poveste va avea și o lampă sau o veioză deosebită care să lumineze pe tavan și să proiecteze diverse forme, pentru a ține copilul ocupat până adoarme. Nu uitați și de rafturile sau de noptierele speciale pentru depozitarea cărticelelor și de cutiile pentru depozitarea jucăriilor. Dacă aveți mai mulți copii și o singură cameră, paturile supra etajate sunt ideale pentru a crea spațiu de joacă. Evitați vopsirea pereților în culori tari și puternice, oricât de mult v-ar cere cel mic. Propuneți mai degrabă culori mai blânde, mai moi, precum vernil, galben, roz pal, albastru deschis, violet sau crem.