Ikebana

 

Ikebana este arta care exprimă frumosul, simplitatea, viața, sentimentele, desăvârșirea

ikebana

 Ikebana își are originile în ofrandele florale aduse în templele budiste ale Japoniei secolului VI. Abia în secolele XV-XVI apare asocierea cu ceremonia ceaiului și perfecționarea artei în sine denumită Ikebana. În această perioadă apare obiceiul ca multe din casele tradiționale japoneze să cuprindă un mic loc destinat expunerii de pergamente caligrafiate și aranjamente florale tradiționale Ikebana.

 Ikebana provine de la cuvântul hana, care înseamna floare și verbul ikeru care înseamna a face să trăiască, așadar Ikebana se poate traduce și prin floarea cea vie sau flori cu suflet, de unde și denumirea noastră, Ikebana Flori cu Suflet.

 Înflorirea este considerată în Japonia ca fiind un gest de recunostință față de soare. Contemplarea efemerității, care este un principiu al esteticii japoneze, o regăsim nu numai în arta florală Ikebana, ci și în sărbătoarea florii de cireș Sakura. Cu această ocazie, japonezii contemplă efemeritatea vieții tereste prin procesul înfloririi, al splendorii florilor deja mature și al căderii petalelor.

 Floarea este un univers în miniatură, un microcosmos cum spunea Confucius, așadar cât de simplu ne este să ne contemplăm existența efemeră privind florile.

 Ikebana este arta care exprimă frumosul, simplitatea, viața, sentimentele, desăvârșirea. Ikebana capătă cu ușurință valori simbolice universale.

 

 Tăcerea este un element de bază în crearea unei opere artistice Ikebana, ea permite exprimarea creativă deplină a artistului, un moment de contemplare și reculegere pentru a da viață florilor. In Ikebana, felul specific de a fi tăiate florile și de a fi păstrate și aranjate, duc inevitabil către a face ca floarea tăiată să traiască cel mai mult posibil, așa cum și noi ca oameni ne îngrijim și ne dăm posibilitatea să trăim cât mai bine și mai îndelung.

 Ce putem exprima ca și artiști Ikebana? Ce putem contempla în aranjamentele Ikebana create de alții? Sunt răspunsuri pe care este bine să le avem în vedere atunci când ne propunem să vizităm o expoziție Ikebana sau când dorim să participam la cursuri sau workshopuri pe această temă.

 Frumosul, echilibrul, cromatica, armonia culorilor și a formelor, simplitatea, sentimentele, simbolurile, sunt câteva exemple de care este bine să ne amintim. Putem spune că Ikebana este un poem nescris al florilor, în care armoniile dintre forme și culori i-au locul rimelor și al cuvintelor.

 Ikebana este astfel prin excelență un exercițiu de înțelegere al frumuseții în care cel mai important lucru este să creezi lăsându-te inspirat.

Ikebana flori cu suflet, s-a născut în urma pasiunii pentru aranjarea florilor.

 În anul 2005 am fost invitată să asist la pregătirile unei expoziţii de Ikebana în Japonia. Fiind profund impresionată de modalitatea de aranjare a florilor chiar de la inceput, în sufletul meu s-a trezit atunci un viu interes pentru aceasta artă. Acele doamne japoneze au lucrat într-o tăcere aproape deplină timp de câteva ore creând aranjamente de o frumusete şi un rafinament desăvârşit.

 În vizita în Japonia am reuşit pentru două luni şi jumătate să asist la un curs de Ikebana pentru avansați. M-am lăsat inspirată de tot ce am văzut în acest timp şi am asimilat idei şi tehnici total noi pentru mine.

 Revenind în România am descoperit cursul de Ikebana de la Universitatea Dalles din Bucureşti unde am urmat cursul de Ikebana al şcolii Sogetsu in anul 2006.

 Am participat ulterior la workshopuri pe acelasi stil Sogetsu cât și la expoziții pe această temă ale diverselor scoli de Ikebana, organizând personal workshopuri. Ikebana flori cu suflet își propune să ofere celor interesaţi un stil aparte de aranjare a florilor în buchete cât şi în compoziţii florale inedite inspirate din cultura japoneză.

 Vă oferim servicii complete de aranajamente florale pentru evenimente speciale (nunţi, botezuri, conferinţe, decor loby hoteluri, aniversări, spectacole, evenimente corporative, lansări de produse sau firme noi etc.) şi vă rugam să ne contactaţi pentru a vă prezenta o ofertă personalizată.

 Organizam work shopuri de Ikebana pentru oricine doreşte să se delecteze prin această sublimă artă şi totodată să înveţe să îşi decoreze singur locuinţa cu flori în stilul rafinat şi special tipic japonez. Această invitație se adresează nu numai femeilor ci și bărbaților îndrăzneți și sensibili la frumos deoarece să nu uitam că fondatorul aceste artei este un barbat Ono no Imoko (

Persoană de contact:

  Cristina Grecu

   Tel.0720.404.404

  Adresa florăriei:

   Str. Zorilor 13, Brașov.

 Facebook: ikebana.floricusuflet

Mai poți citi din Handmade

Știi cum se montează …

  Cum se montează un fermoar?  Nu multe persoane știu cum se montează un fermoar, puține fet...

Încondeierea ouălor d…

  Încondeierea ouălor   Ouăle de Paște sunt vedetele acestei sărbători. ...

Creații realizate din …

  Creații realizate din fimo  Arta nu se mai rezumă numai la pictură, sculptură, ...

Ikebana

  Ikebana este arta care exprimă frumosul, simplitatea, viața, sentimentele, desăvâr...

Jucarii Waldorf lucrate…

  Jucăriile  Waldorf: păpuși moi, linii si detalii fine, culori calde.  Î...

Un pot pourri home-made

  Un pot pourri home-made  Pot-pourri-ul este un accesoriu ideal pentru a parfuma in m...

Figurine Origami 3D, Ma…

  De ce origami 3D?  Pentru mine Arta Origami 3D a început din dorinţa de a vedea cum aparen...

Broșe Handmade

  Broșe Handmade  Oricine poate realiza o broșă handmade, și o mulțime de bijuter...

Felicitari quilling, Cr…

  Felicitări handmade, realizate cu tehnica Quilling Felicitarea este mai mult decât...

Origami

  Origami - arta plierii hârtiei colorate  Origami este o adevărată formă de ...

Quilling

  Quilling ca formă de artă  În România, quillingul este o formă de art...

Pahare Pictate, Cristin…

  De ce pahare de sampanie pictate? Pentru evenimente speciale cum sunt nuntile, am fost so...

Bratari de mana Shambal…

  Brățări de mana Shamballa lucrate manual.    Ața folosită pentru brataril...

Vaze pictate, Cristina …

  De ce handmade?  Am inceput sa pictez astfel de vase de sticla in vremea cand e...

Boluri pictate, Cristin…

  De ce boluri pictate manual? Aceste boluri au calitarea de a putea fi folosite in cel put...