Încondeierea ouălor de Paște

 

Încondeierea ouălor 

incondeierea oualor de paste Ouăle de PaÈ™te sunt vedetele acestei sărbători. DeÈ™i are loc o dată pe an, această sărbătoare mare, Învierea Domnului sau Sfintele PaÈ™ti, este deosebit de importantă È™i cu o semnificaÈ›ie mare în tradiÈ›iile creÈ™tinilor. Unii artiÈ™ti încondeiază ouă tot anul, pentru a le vinde în preajma sărbătorilor. Desigur, ouăle sunt golite de conÈ›inut È™i urmează un ritual de curățire temeinică a acestora. Ouăle cu sute de mărgeluÈ›e, cu peisaje din cele mai deosebite, cu detalii încântătoare sunt realizate pe tot parcursul anului, deoarece în România, încondeierea ouălor a fost dusă la rang de artă.

 

Meșteșugul decorării ouălor de Paște

 Ouăle de PaÈ™te nu se decorează pur È™i simplu. DeÈ™i multe gospodine aleg să cumpere vopsea de la magazin È™i să le vopsească, ba chiar să le cumpere gata vopsite, artiÈ™tii specializaÈ›i în încondeierea ouălor petrec ore întregi, poate chiar zile, în faÈ›a unui singur ou. Munca, talentul È™i migala dau roade È™i rezultatele nu contenesc să apară. Ouăle încondeiate se vând în preajma Sărbătorilor Pascale la diferite târguri organizate cu acest scop. MeÈ™teÈ™ugul decorării ouălor de PaÈ™te se învață, se deprinde. Orice meÈ™ter a avut un model, o bunică ori o străbunică ce practica acest meÈ™teÈ™ug. Și cu talent, pasiune È™i dăruire, tradiÈ›ia este dusă mai departe, din generaÈ›ie în generaÈ›ie.

 

Cum se încondeiază ouăle?

 Ouăle de PaÈ™te se încondeiază pe tot parcursul anului, de către pasionaÈ›i. Acestea se golesc de conÈ›inut cu ajutorul unei seringi, se lasă la uscat, se spală bine È™i se începe încondeierea. Modelele È™i culorile variază în funcÈ›ie de gustul, de preferinÈ›ele È™i de starea de spirit a meÈ™teÈ™ugarului, a artistului în încondeierea ouălor È™i rămâne la latitudinea cumpărătorului să aleagă dacă achiziÈ›ionează opera de artă sau nu. De cele mai multe ori se folosesc ouăle de rață deoarece au coaja mai tare, dar È™i cele de struÈ› sunt la mare căutare, dar costă mai mult. Pictatul ouălor este o muncă extrem de laborioasă, iar la un ou se poate lucra È™i câteva zile, însă pasiunea generează È™i venituri frumoase artiÈ™tilor ce încondeiază ouă. Mai ales pe timp de iarnă, când bătrânii È™i cei fără servici ce locuiesc la È›ară nu au alte activități, încondeiază ouă pe care în primăvară le vând chiar È™i în străinătate.

 

Tehnica încondeierii ouălor

 Simbolul ouălor de PaÈ™te este strâns legat de patimile lui Iisus Hristos. Acestea semnifică mai ales reînvierea naturii primăvara È™i reluarea ciclului vieÈ›ii, astfel că oul devine simbolul regenerării È™i al purificării. Încondeierea ouălor este o practică populară ridicată la rang de artă. În fiecare an, în Săptămâna Patimilor, în general în Joia Mare, creÈ™tinii încondeiază ouă. Acestea pot fi vopsite, încondeiate cu ceară sau ornate cu dantelă ori alte materiale textile fine, cu seminÈ›e, cu forme de hârtie, cu frunze uscate, cu mărgeluÈ›e, paiete, iar lista poate continua. Cert este că tehnica încondeierii ouălor a ridicat această practică la rang de artă.

Mai poți citi din Handmade

Știi cum se montează …

  Cum se montează un fermoar?  Nu multe persoane știu cum se montează un fermoar, puține fet...

ÃŽncondeierea ouălor d…

  Încondeierea ouălor   Ouăle de PaÈ™te sunt vedetele acestei sărbători. ...

CreaÈ›ii realizate din …

  CreaÈ›ii realizate din fimo  Arta nu se mai rezumă numai la pictură, sculptură, È...

Ikebana

  Ikebana este arta care exprimă frumosul, simplitatea, viaÈ›a, sentimentele, desăvârÈ...

Jucarii Waldorf lucrate…

  Jucăriile  Waldorf: păpuÈ™i moi, linii si detalii fine, culori calde.  Î...

Un pot pourri home-made

  Un pot pourri home-made  Pot-pourri-ul este un accesoriu ideal pentru a parfuma in m...

Figurine Origami 3D, Ma…

  De ce origami 3D?  Pentru mine Arta Origami 3D a început din dorinţa de a vedea cum aparen...

Broșe Handmade

  BroÈ™e Handmade  Oricine poate realiza o broșă handmade, È™i o mulÈ›ime de bijuter...

Felicitari quilling, Cr…

  Felicitări handmade, realizate cu tehnica Quilling Felicitarea este mai mult decât...

Origami

  Origami - arta plierii hârtiei colorate  Origami este o adevărată formă de ...

Quilling

  Quilling ca formă de artă  În România, quillingul este o formă de art...

Pahare Pictate, Cristin…

  De ce pahare de sampanie pictate? Pentru evenimente speciale cum sunt nuntile, am fost so...

Bratari de mana Shambal…

  Brățări de mana Shamballa lucrate manual.    AÈ›a folosită pentru brataril...

Vaze pictate, Cristina …

  De ce handmade?  Am inceput sa pictez astfel de vase de sticla in vremea cand e...

Boluri pictate, Cristin…

  De ce boluri pictate manual? Aceste boluri au calitarea de a putea fi folosite in cel put...