Alimente de evitat

5 efecte secundare nocive ale gumei de mestecat

 

Chiar este guma de mestecat o necesitate?

5 efecte secundare nocive ale gumei de mestecat Multe persoane consideră gumă de mestecat ca un snack doar pentru că le place gustul, iar unele persoane o aleg ca o alternativă de eliminare a stresului sau chiar pentru a reduce poftele alimentare (însă acest truc în mod normal nu funcționează, dimpotrivă este chiar dăunător pentru sănătate).

 Statele Unite se numără printre primele țări din lume unde se consumă cea mai multă gumă de mestecat. În Statele Unite de exemplu, 59% din populație mestecă gumă, în Iran procentul este și mai ridicat (82%), iar în Arabia Saudită procentajul este de 79 %. Un motiv principal pentru care în aceste țări se consumă chiar mai multă gumă de mestecat în comparație cu Statele Unite, ar fi acela că în țările orientale, gumă de mestecat se dă ca rest în magazine, în locul banilor mărunți.

 

 Datorită ingredientelor nocive și impactului negativ asupra danturii și digestiei, fără nicio îndoială că este mai bine să evitați gumă de mestecat. Iar dacă aveți deja acest obicei dăunător pentru sănătate, înainte de a consuma un alt pachet de gumă de mestecat, este mai bine să luați în considerare aceste efecte secundare nocive ale gumei de mestecat.

 

1. Guma de mestecat poate crește consumul alimentelor de tip junk-food și fast-food (procesate)

 Multe persoane folosesc gumă de mestecat pentru a reduce poftele și dependențele alimentare care, teoretic, le-ar ajuta să evite consumul alimentelor nesănătoase. Totuși, chiar dacă unele cercetări au arătat că gumă de mestecat reduce pofta de mâncare și foamea, s-a arătat că cei care folosesc gumă de mestecat obișnuiesc să mănânce o cantitate mai mare de alimente mai puțin nutritive decât cei care nu recurg la guma de mestecat.

 De exemplu, într-un studiu medical s-a arătat că persoanele care au folosit gumă de mestecat au fost mai puțin dispuse să mănânce fructe, dar în schimb au fost mai motivate să aleagă mâncarea de tip junk-food (sau fast-food) precum cartofi prăjiți și dulciuri cu zahăr rafinat. Acest lucru se datorează probabil faptului că gustul de mentă din guma de mestecat face ca fructele și legumele să aibă un gust amar.

 

2. Guma de mestecat poate cauza dezechilibrarea articulației Temporomandibulare (TMJ) din mandibulă

 Guma de mestecat poate cauza dezechilibrarea mușchiului mandibulei (dacă se mestecă într-o parte mai mult decât în cealaltă) și inclusiv TMJ sau tulburarea articulației temporomandibulare, ceea ce poate deveni în timp o dureroasă afecțiune cronică. De fiecare dată când se utilizează în exces o anumită grupă de mușchi, în timp, aceasta poate cauza contracții musculare și dureri, inclusiv dureri de cap, de urechi sau de măsele.

 

3. Guma de mestecat poate provoca probleme gastrointestinale

 Guma de mestecat vă face să înghițiți mai mult aer, ceea ce poate cauza dureri și balonări abdominale caracteristice sindromului intestinului iritabil (SII). Pe lângă aceste efecte neplăcute, atunci când mestecați gumă, corpului i se trimit semnale fizice că este pe punctul de a primi alimente. Din această cauză, enzimele și acizii care se activează când mestecăm guma de mestecat sunt eliberați, însă fără alimentele care ar trebui să fie digerate.

 Aceasta poate cauza balonare, producerea excesivă de acid stomacal și poate compromite capacitatea de a produce suficiente secreții digestive atunci când într-adevăr se consumă alimente. Unele persoane pot avea de asemenea simptome gastrointestinale adverse, inclusiv diaree, din cauza îndulcitorilor artificiali care se găsesc în mod obișnuit în guma de mestecat.

 

4. Guma de mestecat deteriorează dantura – inclusiv guma de mestecat fără zahăr

 Dacă guma de mestecat conține zahăr, de obicei aceasta va acoperi dinții cu zahăr în timp ce se mestecă. Aceasta poate cauza carii dentare. Inclusiv dacă mestecați gumă fără zahăr, există riscuri pentru dinți deoarece guma de mestecat conține în mod normal arome și conservanți acizi care de fapt pot cauza deteriorări ale danturii. Spre deosebire de cariile dentare, uzura dentară este un proces de decalcifiere excesivă, care, în timp, poate pulveriza efectiv dantura.

 

5. Guma de mestecat eliberează mercurul din plombe

 Dacă aveți plombe cu mercur, luați în considerare faptul că utilizarea gumei de mestecat poate face ca această neurotoxină cunoscută să fie eliberată din plombe în corp. Conform unui studiu medical realizat în acest sens:

 "...S-a demonstrat că guma de mestecat crește rata eliberării vaporilor de mercur din plombele cu amalgam... iar impactul nociv datorită mestecării unei perioade de timp a mercurului este considerabil."

 În cazul plombelor cu mercur, de fiecare dată când mestecați, vaporii de mercur sunt eliberați și intră în fluxul sanguin, ceea ce provoacă procese oxidative în țesuturi. Dacă mestecați guma de mestecat, cu siguranță mestecați mai mult decât persoanele care nu folosesc guma, tocmai de aceea acest obicei este în mod particular problematic pentru persoanele care au plombe cu mercur.

 

Guma de mestecat este relaționată cu durerile de cap în cazul adolescenților

 Adolescenții, din păcate, folosesc cel mai mult guma de mestecat. Dacă copiii dumneavoastră mestecă frecvent gumă de mestecat și suferă de dureri de cap, este important să știți că recent s-a descoperit o legătură dintre guma de mestecat și durerile de cap.

 Un studiu medical a implicat 30 de persoane care foloseau guma de mestecat, toate având vârsta cuprinsă între 6 și 19 ani. Toți subiecții sufereau de migrene sau de dureri de cap cronice. După ce nu au mai consumat gumă de mestecat timp de o lună, durerea de cap a dispărut complet la 19 dintre subiecți, în timp ce frecvența și severitatea durerilor de cap au diminuat considerabil în cazul altor șapte subiecți. Douăzeci și șase dintre copii au început ulterior să folosească din nou guma de mestecat și au descoperit că durerile de cap au reapărut la scurt timp după aceea.

 Cercetătorii consideră că durerile de cap pot fi relaționate cu tulburarea articulației temporomandibulare provocate de mestecarea gumei și care poate cauza dureri de cap. Cercetări medicale anterioare au sugerat de asemenea că guma de mestecat poate cauza dureri de cap din cauza expunerii la aspartam.

 

Majoritatea gumelor de mestecat conțin îndulcitori artificiali

 Este posibil să nu acordați multă atenție ingredientelor din guma de mestecat, deoarece vă gândiți că la urma urmei nu o înghițiți. Însă în cazul ingredientelor din guma de mestecat, multe dintre ele sunt potențial periculoase deoarece intră în corp direct prin pereții gurii.

 La fel ca în cazul ingredientelor toxice din produsele pentru îngrijire personală precum crema de corp sau de față care sunt absorbite direct prin piele și ajung în fluxul sanguin, și ingredientele din guma de mestecat sunt absorbite de corp în mod rapid și direct, păcălind sistemul digestiv care în mod normal ajută la filtrarea unora dintre toxine chiar de la distanță.

 Unul dintre aceste produse chimice nocive sunt îndulcitorii artificiali, care sunt prezenți în guma de mestecat. Multe persoane aleg în mod deliberat guma de mestecat fără zahăr, deoarece cred că este mai sănătoasă decât alte varietăți. Însă inclusiv mărcile care nu conțin zahăr pot conține un anumit tip de îndulcitori artificiali.

 Unul din îndulcitorii artificiali cei mai utilizați și cei mai nocivi din guma de mestecat este aspartamul. Aspartamul se metabolizează în corp atât ca metanol (este toxic) cât și ca formaldehidă (care este un agent cancerigen utilizat ca lichid pentru îmbălsamare și care nu se elimină din corp prin sistemul de filtrare normal al ficatului și rinichilor). Aspartamul a fost relaționat cu defecte de naștere, cancer, tumori cerebrale și creștere excesivă în greutate.

 Sucraloza (Splenda), un alt îndulcitor artificial utilizat în guma de mestecat, a fost aprobat de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA), pe baza a doar două studii, cel mai lung dintre ele având o durata de doar patru zile (!), în ciuda faptului că studiile au descoperit că acest îndulcitor a fost relaționat cu o reducere a globulelor roșii (un semn al anemiei), infertilitate masculină, mărirea rinichilor, avorturi spontane și un indice mai mare de mortalitate în cazul animalelor. De asemenea, consumul de îndulcitori artificiali poate cauza tulburări ale biochimiei corpului care determină în realitate creșterea excesivă în greutate.

 Studiile medicale care au observat acest subiect au arătat în mod foarte clar că îndulcitorii artificiali în realitate pot cauza o mai mare creștere în greutate chiar decât zahărul, datorită stimulării poftei de mâncare, nevoia excesivă de a consuma carbohidrați și stimularea depozitării de grăsime în corp.

 

    4 ingrediente din guma de mestecat pe care trebuie să le evitați

 Îndulcitorii artificiali sunt doar un motiv pentru a evita guma de mestecat de orice tip. Majoritatea mărcilor de gumă de mestecat conțin de asemenea alte substanțe chimice dăunătoare corpului. Există totuși și mărci naturale de gumă de mestecat pe piață, care nu conțin aceste ingrediente controversate, de aceea dacă nu puteți renunța la folosirea gumei de mestecat, căutați aceste mărci. Totuși, luați în considerare că guma de mestecat, chiar și cea naturală, cauzează riscuri datorită mestecării în exces, incluzând TMJ, probleme digestive, etc.

1. BHT (Hidroxitoluen butilat)

 BHT este atât de toxic încât a fost deja interzis în multe țări. În Statele Unite BHT se folosește frecvent ca și conservant în guma de mestecat și în alte alimente procesate. BHT a fost relaționat cu toxicitatea asupra organelor, inclusiv tulburări renale și hepatice, hiperactivitate în cazul copiilor și de asemenea poate fi carcinogen.

2. Calciu din cazeină-peptonă (fosfat de calciu)

 Acest ingredient se găsește în principal în guma de mestecat Trident și se consideră că poate fi folosit ca un agent de albire sau texturizator. Este un derivat din laptele intens procesat, însă încă nu se cunosc multe despre efectele consumului său pe termen lung, cu toate că cazeina a fost relaționată cu intoxicările bebelușilor din China și se știe că poate slăbi sistemul imunitar.

3. Baza gumei de mestecat

 În realitate încă mai este un mister din ce este făcută "baza gumei de mestecat," însă cercetătorii au descoperit că în general aceasta este un amestec de elastomeri, rășini, plastifianți și arome. Majoritatea fabricanților nu oferă mai multe informații despre această. La urma urmei, de ce să confirme că guma de mestecat conține ceară de parafină derivată din petrol, acetat de polivinil (lipici pentru lemn) și talc, care sunt relaționate cu cancerul?!

4. Dioxid de titan

 Dioxidul de titan este utilizat ca agent de albire în guma de mestecat, însă a fost relaționat cu boli autoimune, astm și boala Crohn și este potențial cancerigen – în special sub formă de nanoparticule. Un studiu a arătat că copiii au cele mai mari probabilități de expunere la dioxid de titan din dulciuri, guma de mestecat conținând nivelele cele mai ridicate.

 

Alternative sănătoase la guma de mestecat

 În general, nu se recomandă deloc mestecarea gumei de mestecat sau în cazul în care chiar doriți să o faceți, folosiți-o cât mai rar sau chiar înainte de a mânca, deoarece atunci stimularea acidului gastric și a enzimelor digestive pot fi într-adevăr benefice. Dacă doriți să renunțați la guma de mestecat, însă vă este dificil, gândiți-vă în primul rând motivul pentru care alegeți guma de mestecat. Iată în continuare câteva motive obișnuite în rândul celor care folosesc guma de mestecat și câteva alternative care vă vor ajuta să renunțați la acest obicei nociv pentru sănătate, însă puteți recurge de asemenea la propriile soluții creative:

 - Pentru a scăpa de stres: de cele mai multe ori se recurge la gestul folosirii gumei de mestecat pentru a scăpa la modul conștient sau inconștient de stresuri și tensiuni. Pentru a nu fi nevoiți să mai recurgeți la acest obicei dăunător pentru sănătate care este folosirea gumei de mestecat, este mult mai indicat să consumați alimente anti-stres, pline de vitamine și minerale, să aveți un stil sănătos de viață, să vă odihniți și să nu vă suprasolicitați. Dacă aveți probleme emoționale și resimțiți un stres emoțional, recurgeți la metode și tehnici de vindecare emoțională care vă vor ajuta să rezolvați cauza acestor tulburări.

 - Pentru împrospătarea respirației: dacă țineți foarte mult la igienă și la a avea o respirație proaspătă, soluția poate fi mai simplă decât credeți: țineți mereu la îndemână o periuță și o pastă de dinți sau o apă de gură naturală și nu veți mai fi tentat să recurgeți la guma de mestecat. Este infinit mai bine pentru dantura dumneavoastră!

 - Pentru a scăpa de dependențele alimentare: dacă folosiți guma de mestecat pentru a evita poftele sau dependențele alimentare, este recomandabil să folosiți afirmațiile pozitive pentru a vă reseta subconștientul și este de asemenea indicat să realizați o introspecție pentru a găsi cauza care vă provoacă aceste dependențe. De cele mai multe ori, la baza acestora se află probleme de ordin emoțional sau afectiv nerezolvate, care vă determină să recurgeți la anumite alimente pentru a obține o anumită stare de confort.

 - Pentru gust: dacă folosiți guma de mestecat deoarece vă place gustul acesteia, amintiți-vă faptul că aromele artificiale încearcă să imite de fapt aromele pe care natura ni le oferă cu atâta generozitate. Pentru opțiuni mai sănătoase și mai naturale, încercați să folosiți frunzele proaspete de mentă, infuzia de scorțișoară, citricele sau cuișoarele. În felul acesta veți evita toate ingredientele dăunătoare conținute de guma de mestecat din comerț.

Categorie:

Mai poți citi din Alimente de evitat

Consecințele negative …

  Consecințele negative ale excesului de sare  Chiar dacă este adevărat că mâncărurile au ...

Alimente care pot cauza…

  Alimentația greșită crește riscul de apariție a cancerului  În prezent, există tot mai ...

Zahărul și efectele s…

  De ce trebuie să reducem consumul de zahăr?  Dacă acordăm într-adevăr atenție sănăt...

7 alimente care provoac…

  Ce cauzează și întreține celulita?  Așa-numita “piele de portocală” este o afecțiun...

Zahărul alb și consec…

  Zahărul alb și consecințele sale negative asupra sistemului endocrin, metabolic și nervo...

Alimente care favorizea…

  5 alimente cancerigene: evită-le pentru a reduce riscul de cancer  Așa cum există a...

Zahărul dăunează să…

  O alimentație greșită favorizează apariția bolii Alzheimer  Boala Alzheimer, o formă gra...

Aspartamul crește risc…

  Consumul de aspartam poate fi relaționat cu limfomul non-Hodgkin și leucemia  Aspartamul est...

Acrilamida, pericolul d…

  Alimentele procesate conțin substanțe potențial cancerigene  Este uimitor faptul că aproxi...

5 efecte secundare noci…

  Chiar este guma de mestecat o necesitate?  Multe persoane consideră gumă de mestecat ca un s...