Ce vrem noi de la un telefon mobil?

 

Chiar vrem noi așa multe de la un telefon ?

ce vrem noi de la un telefon mobil

 Salutare, azi am să vorbesc despre un lucru care È™tiu că poate nu o să-È›i placă dar fiind semen de-al meu adică om, consider ca È™i tu să fii informat despre niÈ™te lucruri care ar fi bine de luat în seamă când vine vorba de achiziÈ›ionarea unui telefon nou. PoÈ›i să iei acest articol ca ghid de cumpărare al unui telefon deÈ™tept È™i inteligent. Dar în acest ghid voi trata È™i anumite aspecte puÈ›in psihologice care stau la baza alegerii unui telefon nou È™i care poate nu tocmai sunt dorinÈ›ele tale. Nu mă înÈ›elege greÈ™it din prima, nu doresc ca să scadă vânzarea smartphone-urilor ci doresc să=È›i atrag atenÈ›ia asupra unor chestii pentru care să dai bani dar tu să nu te foloseÈ™ti de ele niciodată.

 Mdaaa.... Suntem într-o eră minunată, avem tot felul de invenÈ›ii tot mai sofisticate disponibile consumatorului de rând È™i asta este foarte bine, deoarece ne lărgim orizontul È™i experienÈ›ele de viață. Dar...! oare chiar avem nevoie de tot ce ni se oferă? Avem televizoare cu internet È™i 3D, ok să presupunem că este chiar util È™i de ce să nu avem parte de experienÈ›e 3D È™i acasă, dar haide să vedem cum stăm cu cea mai mare piață care este în desfacere la ora actuală È™i anume cea a mobilelor.

 

Începutul telefoniei mobile

 Da minunatele telefoane mobile, dacă mă gândesc că prima cărămidă din 3 aprilie 1973 a apărut È™i mare bucurie pentru omenire, avem telefoane mobile la îndemână. DeÈ™i au existat telefoane mobile È™i anterior, dar acestea erau doar ca dotare pentru anumite vehicule. Nu È™i portabile în mână. Deci putem spune că Motorola a lansat primul celular portabil la mână, modelul DynaTAC. Apoi cu timpul au apărut tot felul de modele memorabile, cum ar fi aproape indestructibil considerat, modelul 3310 de la Nokia È™i multe altele.

 

Dar să vedem puțin care era scopul acestor telefoane?

 Ah.. da.. cred că de a comunica... sau ceva de genul. IniÈ›ial pentru asta s-a inventat telefonul. Iar urmaÈ™ul telefonului fix fiind mobilul, a fost o revoluÈ›ie tehnologică în industria telecomunicaÈ›iilor. Și asta datorită faptului că din anii 70 încoace am început să fim mai accesibil pentru toată lumea. Având mobilul la noi nu mai reprezenta o problemă faptul că eÈ™ti la piață, la prieteni, la locul de muncă, căci puteai fi contactat oriunde È™i oricând. Cu excepÈ›ia dacă È›i se descărca bateria sau închideai intenÈ›ionat dispozitivul.

 Evident au apărut modele tot mai îmbunătățite ale telefoanelor mobile, având semnal mai bun È™i în locurile mai izolate, cum ar fi cluburile, sau alte locaÈ›ii unde la început mai ales în oraÈ™ele cu clădiri multe È™i înalte apărea această problemă cu semnalul slab la parter. Dar am evoluat È™i noi oamenii am remediat È™i această problemă.

 

Evoluția telefoanelor mobile

Evolutia telefoanelor mobile

 EvoluÈ›ia ne È›ine în miÈ™care, iar miÈ™carea este viață. Singura constantă din univers este schimbarea care este miÈ™carea, care la rândul ei reprezintă evoluÈ›ia. Și cercul s-a încheiat. Ei, până acum nimic negativ. Totul este perfect, dar evoluÈ›ia la oameni este ciudată de multe ori. Mai ales de când se promovează consumul la nivel mondial. Ceea ce este ok, pentru noi toÈ›i. Dacă fabricăm, trebuie să È™i consumăm, iar ca să consumăm ne trebuie bani, pe care îi câÈ™tigăm fabricând È™i vânzând ceea ce fabricăm. Dar de unde È™tim ce fabricăm sau, dacă chiar avem nevoie de acele lucruri? Ei, de nicăieri. Și È™tii de ce? Pentru că tot timpul există cerere pentru ceva anume. Iar cererile se realizează prin idei, inovatoare cum s-ar zice. AÈ™a au apărut primele telefoane mobile cu Player MP3 încorporat cum ar fi Siemens SL45, care este intitulat primul telefon cu memorie extinsă È™i redare MP3. Iar ideea a venit probabil de la cineva care s-a gândit că de ce să poarte el È™i Player-ul MP3 într-un buzunar È™i telefonul în altul È™i a întrebat ”Ce ar fi dacă aceste două le-aÈ™ putea avea într-un singur dispozitiv?” Răspunsul ce crezi că era? Evident ar fi superb. Mai ales dacă mergi la lucru pe autobuz, sau metrou este foarte util, deoarece asculÈ›i muzică la maxim È™i nu te mai loveÈ™te pe umeri colegul de vagon ”Băh, vezi că-È›i sună telefonul”.

 È˜i aÈ™a au început tot feluri de îmbunătățiri la design È™i la implementări de tehnologii tot mai sofisticate. Totul a fost bine, au apărut niÈ™te telefoane mobile cu design revoluÈ›ionar care mai de care elegante, luxoase sau futuristice. Puteam la un moment dat să ne alegem carcasele pe anotimpuri sau stări emoÈ›ionale. Lucru de care în ziua de azi nu prea ne mai putem bucura. Deoarece modelele actuale nu permit prea multe variante de design. (dar despre asta am să vorbesc mai încolo).

 Au mai apărut telefoane mobile cu camere foto, evident la plângerea multora care fiind oameni, au avut parte de evenimente memorabile È™i nu aveau un aparat foto la îndemână. AÈ™a că ce ar fi să avem camere fot în telefon. Normal ce ar putea fi? De ce nu? Cu toate că primul telefon cu cameră a fost făcută de japonezi în anii 90 È™i lansat în 2000, acesta era făcut de către Sharp È™i avea numele de J-phone. TotuÈ™i telefoanele cu camere au devenit mai populare după apariÈ›ia telefoanelor cu player MP3. Èšin minte că la noi cel puÈ›in era febră mare cu apariÈ›ia lui Nokia 6230i, deÈ™i acesta a apărut după 2005, iar printre primele telefoane Nokia cu camere era 7650 din 2002. Cu timpul au început abuzările de tehnologii de care poate nu neapărat aveam nevoie. Au început pozările È™i filmările fără acord al multor persoane care au apărut apoi pe internet È™i unii de ce nu È™i la È™tirile de pe posturile noastre de televiziune de la ora 17:00.

 Iar dacă privim tehnologiile de azi, deja ar fi indicat să ne întrebăm ce vrem defapt de la un telefon. Îl mai folosim pentru scopul lui iniÈ›ial, adică de a apela pe cineva, sau doar pentru a avea cu ce să ne lăudăm în societate? Sau să ne folosim de uimitoarele puteri de procesare pe care unele modele de telefoane le oferă È™i multe deja ajung la nivelul de performanță al unui netbook sau chiar notebook.

 

Tu chiar îÈ›i foloseÈ™ti telefonul mobil la capacitatea lui maximă?

ce dorim noi de la un telefon mobil

 Probabil este o întrebare stupidă. Doamne cine ar întreba aÈ™a ceva. Dar pe cât de stupidă È›i se poate părea pe atât de importantă devine în momentul în care decizi să cumperi un telefon mobil. Tu la ce te uiÈ›i când vrei să cumperi un telefon nou?

 Hai să vedem un caz mai modern È™i cumperi telefonul online, nu de alta dar nu vreau să te plictisesc cu strategiile de marketing cu care te înfășoară angajaÈ›ii companiilor de telefonie. Și nu o fac pentru că asta e intenÈ›ia lor ci pentru că asta trebuie să facă. Deci dacă te irită ceva la modul de abordare al angajaÈ›ilor de la companiile de telecomunicaÈ›ii, ei nu-s de vină, îÈ™i fac doar datoria de angajat È™i încearcă să câÈ™tige È™i ei un ban în mod legal. Nu te enerva pe ei. Bun să revenim la faptul că tu comanzi noul È™i super betonul telefon de pe internet. La ce aspecte te uiÈ›i înainte de al cumpăra? (te rog să detailezi aceste lucruri într-un comentariu dacă doreÈ™ti, deoarece acesta este important È™i sunt curios după ce te ghidezi când cumperi un telefon nou).

 Probabil te uiÈ›i să fie cu ecran destul de mare, dar nici foarte mare deoarece nu prea mai încape în buzunar. La hardware te interesează ce procesor ultramodern are telefonul sau câte zeci de nuclee È™i sub-nuclee are? Hai că înÈ›eleg că vrei să navighezi pe internet ceea ce este util ca un telefon să aibă acces la internet, deoarece nu È™tii niciodată, poate ai nevoie să trimiÈ›i un email sau ceva, etc. Iar pentru că È™tiu că sistemele de operare È™i browser-ele sunt făcute în aÈ™a fel încât să pape foarte mult RAM, te înÈ›eleg perfect dacă în ziua de azi vrei un telefon cu minim 1GB Ram sau chiar 2GB mai ales pe Sistemele de operare Android.

 Bun mergem la spaÈ›iul de stocare. Te înÈ›eleg parÈ›ial È™i aici, fiindcă în multe cazuri sistemele acestea de operare cam face Ham-Ham È™i cu jumate din spaÈ›iul de stocare. Asta în cazul în care optezi pentru un spaÈ›iu modest cuprins între 8-16GB, dacă este mai mult nu prea trebuie să-È›i faci griji. Acum doresc să insist parÈ›ial pe partea de înÈ›elegere parÈ›ială. Dacă optezi între 8-16GB te înÈ›eleg, peste 16GB nu prea È™i îÈ›i explic de ce. Sincer ce faci cu 32/64/XGB spaÈ›iu de stocare? Chiar nu ai ce face mai bun decât să te chinui vizionând filme pe un ecran de maxim 6”? Sau chiar crezi că vei reuÈ™i să asculÈ›i 20 de discografii de câteva mii de melodii? Sincer au am avut È™i pe PC peste 15000 melodii È™i crede-mă nu apuci să le asculÈ›i în câÈ›iva ani, mai ales că de multe ori doreÈ™ti să reasculÈ›i multe dintre melodii de câteva ori. Sau crezi că umpli spaÈ›iul cu filme, cu muzică È™i cu vreo câteva sute de cărÈ›i? Sincer Fix pe telefon o să citeÈ™ti romanele tale preferate? Sau vrei să faci propriul film cu camerele Full HD È™i 4K pe mobil? Nu vreau să te judec dacă toate astea le faci, dar chiar nu ai ce faci cu banii È™i cu sănătatea ta (dacă citeÈ™ti sau vizionezi filme pe un ecran cuprins între 4-6”).

 Acum vreau să revin puÈ›in asupra procesoarelor. Ce vrei să faci cu un procesor quad-core de 2.5GHz? Să nu mai vorbesc de Octa-core? Vrei să ai workstation pe mobil? Dacă nu faci altceva decât să intri pe net, să trimiÈ›i mail-uri È™i să mai joci câteva jocuri sau să te foloseÈ™ti de anumite aplicaÈ›ii utile, atunci îÈ›i este de ajuns È™i un dual-core cu 1GB ram È™i stocare de 8GB sau 16GB dacă vrei să faci È™i filmări. Restul este cam aberaÈ›ie dacă nu te foloseÈ™ti de ele.

 È˜i altceva ce mai poÈ›i face cu un telefon mobil ca să-È›i necesite asemenea putere de procesare colosală? Probabil te joci cele mai noi jocuri 3D pe el, sau alte aplicaÈ›ii sofisticate. Iar cu aceste nu este nici o problemă cât timp asta vrei să faci cu telefonul. Dar adu-È›i aminte că este totuÈ™i un telefon.

 Îmi place È™i mie ideea de avea toate într-unul dar nu am aÈ™teptarea ca telefonul să aibă camera foto la fel de bună ca È™i un aparat foto/video dedicat. La ce te ajută? Èši-ai pus întrebarea asta? Telefonul nu este un PC È™i nici nu va fi în curând. DeÈ™i se vor încerca multe tehnologii care să aducă telefonul la nivelul unui PC, deja se implementează încet procesoarele pe 64 BiÈ›i, încă nici procesoarele desktop nu se pot folosi de ele prea mult. În afară de faptul că poate comunica cu mai mult de 3GB RAM, nu prea este folosit la altceva, încă puÈ›ine aplicaÈ›ii beneficiază la nivel de performanță de procesoarele 64 biÈ›i pe PC-uri. Și cele care beneficiază de aceste sunt mai mult aplicaÈ›ii care sunt foarte intensive din punct de vedere al procesării È™i al transferului masiv de informaÈ›ii.

 La un telefon ce vom face cu un CPU x64? Unde vrem să ajungem cu telefoanele mobile? Ce vrem să facă telefoanele? Cam 70% dintre cumpărătorii nici măcar nu se gândesc la asta, deoarece marketingul este atât de bine făcut încât lumea fuge orbeÈ™te la prima apariÈ›ie a unui model nou de telefon hyper-extra-super-mega-fantastic. Și în maxim 7 zile se vor plictisi de el. Și se vor mai bucura de diferitele aplicaÈ›ii de chit-chat care apar pe parcurs.

 

Design-ul telefonului mobil

Design ul telefonului mobil

 În ultima vreme nu prea putem vorbi de design-uri prea variate, avem de ales între telefoane cu forme bazate pe unghiuri frânte, puÈ›in rotunjite la colÈ›uri, sau telefoane rotunjite în partea de sus È™i jos al dispozitivului. Este bine că avem parte de modele tot mai subÈ›iri dar prea puÈ›ini se gândesc la baterie. Cele mai subÈ›ire telefoane fiind în format UniBody, adică fără posibilitatea de a schimba bateria. Ecranele nu prea sunt bazate pe design, excepÈ›ie făcând cele mai noi apariÈ›ii tehnologice care permit ca ecranul să aibă o margine de doar 1mm. AÈ™adar avem de ales între mai nimic È™i culori. Cred că la capitolul design este cam moartă piaÈ›a. Avem aceleaÈ™i forme de la 60% din producători. (aÈ™tept sugestii de design)

 

Ce este important la alegerea noului telefon?

 Aici nu o să mă întind la prea multe poveÈ™ti deoarece sunt lucruri de bază È™i doar o să explic pe scurt decizia.

Bun să vedem ce ar fi indicat să ne intereseze la un telefon mobil nou:

 - reÈ›eaua ( mai nou avem È™i 4G, dar minim 3G este indicat pentru un semnal constant È™i bun)

 - ecranul de preferat IPS sau AMOLED + protecÈ›ie (dimensiunea potrivită ar fi după mâna pe care o are fiecare, È™i nu după marketingul care promovează televizoarele cu ecrane de X inch în mână)

 - memoria RAM – minim 1GB maxim 2GB ar trebui să fie suficient pentru orice aplicaÈ›ie

 - bateria – dacă se poate în jur de vreo 3000 mAh (pentru a permite o utilizare mai îndelungată)

 - CPU – (un dual core de 1.5 GHz este arhisuficient pentru majoritatea aplicaÈ›iilor dar cum evoluează lucrurile un Quad-core modest la 1.2GHz te va ajuta la orice, iar Octa-Core nu are nici o relevanță încă)

 - conectivitate – USB, BlueTooth, NFC, Wi-Fi + Wi-Fi hotspot

 - sistemul de operare – care este de preferat – eu prefer să rămân imparÈ›ial, dar părerea mea este că pe Windows Phone ai performanÈ›e mai ridicate cu un dual-core decât pe Android cu configuraÈ›ie similară. Îmi place Android mai mult decât Windows dar faptul că mă forÈ›ează să cumpăr telefon mai performant pentru că altfel OS-ul începe să se miÈ™te greu din cauza update-urilor nu prea îmi place. Iar la capitolul acesta iOS cu iPhone va avea câÈ™tig tot timpul, deoarece pe iOS mai nimic nu este pe gratis È™i nu degeaba sunt cele mai puÈ›ine probleme, chiar dacă sunt.

 Ceea ce am notat mai sus sunt doar lucrurile de bază după care te poÈ›i ghida când achiziÈ›ionezi un telefon mobil nou. Totodată nu este obligatoriu sau nu acesta este cel mai bun ghid de alegere al telefonului mobil. Dar am vrut să punctez niÈ™te aspecte pe care dacă nu ne deschidem bine ochii, putem să cumpărăm ceva de care nu-l om folosi la potenÈ›ialul său maxim.

 Este o regulă foarte importantă È™i cu acesta È™i închei articolul. Această regulă se aplică la toate produsele electronice în special cele bazate pe putere de calcul. Un dispozitiv dacă nu este folosit la capacitatea lui maximă este un dispozitiv irosit. Deoarece ele sunt făcute ca să fie utilizate pentru ceva, în proporÈ›ie de vreo 40% dacă ne raportăm la general. Dar dacă ne raportăm strict la telefoane, atunci procentajul s-ar putea să scadă drastic. Dacă aceste aparate electronice nu sunt folosite la capacitatea lor maximă se strică mai repede. Cel puÈ›in din experienÈ›ele mele. Deoarece dacă sunt forjate, aceste aparate se miÈ™că, iar dacă nu se miÈ™că ele se degradează mai repede. Și asta mai ales că în zilele noastre materiile prime folosite la fabricarea acestor aparate electronice nu sunt de înaltă calitate.

 Deci dacă nu eÈ™ti sigur că te vei putea folosi la maxim de un hardware cu CPU quad-core la noul tău telefon, atunci mai bine aleg un dual-core, pe care să-l foloseÈ™ti la maxim. Dar decizia îÈ›i aparÈ›ine.

 Eu îÈ›i mulÈ›umesc ca ai fost alături de noi È™i dacă È›i-a plăcut acest articol apasă pe butonul de Like È™i lasă-ne părerea ta mai jos într-un comentariu.

Mai poți citi despre Mobile

Ce vrem noi de la un te…

  Chiar vrem noi aÈ™a multe de la un telefon ?  Salutare, azi am să vorbesc despre un...

Noul iPhone 6

  Noul iPhone 6 si iPhone 6 plus  Salutare È™i bine te-am găsit, azi mi-am propus să...

Dell Venue 8 7000, cea…

  Venue 8 7000 de la Dell È™i Intel  Salutarea È™i bine te-am găsit, azi am să-È›i p...

Panasonic Lumix DMC CM-…

  Panasonic Lumix DMC CM-1 aparat foto cu smartphone integrat  Salutare È™i bine te-am...