Moromeții
Oare am uitat de adevăratele valori româneÈ™ti? Oare numai filmele americane ne pot satisface gustul pentru cultură È™i divertisment? Oare un film românesc alb-negru ne poate aduce aminte de adevăratele valori ale noastre? Cu siguranță că vizionarea unui film românesc vechi nu mai este demult la modă. Dar cu siguranță ne putem reîntoarce la valorile noastre tradiÈ›ionale. MoromeÈ›ii este unul din filmele cele mai potrivite care ne prezintă o altfel de Românie, o altfel de lume, altfel de valori. Pe vremea când telefoanele smart È™i tabletele nu existau, pe vremea când copiii tânjeau să se ducă la È™coală dar condiÈ›iile financiare nu le permiteau, atunci se È›eseau valorile noastre strămoÈ™eÈ™ti. În filmul MoromeÈ›ii veÈ›i face cunoÈ™tință cu toate personajele din cartea cu acelaÈ™i nume scrisă de Marin Preda. În rolurile principale joacă Victor Rebengiuc, LuminiÈ›a Gheorghiu, Dorel ViÈ™an, Florin Zamfirescu, Mitică Popescu, È™i lista de actori mari poate continua.
În ciuda tuturor eforturilor lui Ilie Moromete interpretat impecabil de Victor Rebengiuc, de a menÈ›ine familia unită, aceasta se destramă încet încet pe fondul mutaÈ›iilor sociale ireversibile ce au loc în anii 30 ai secolului XX. Băiatul cel mic, Niculae, extrem de ager la minte È™i foarte îndemânatic, iubea foarte mult cartea dar din păcate situaÈ›ia financiară a familiei nu îi permitea să meargă la È™coală ca ceilalÈ›i copii. BăieÈ›ii cei mari, din prima căsătorie a lui Ilie Moromete, Paraschiv, Nilă È™i Achim plănuiesc (È™i chiar reuÈ™esc) să fugă la BucureÈ™ti cu oile familiei, singura avere a acestora, lăsând restul familiei fără nicio nădejde.
În altă ordine de idei, filmul este o ecranizare perfectă. PuteÈ›i vedea care erau datinile È™i obiceiurile înainte, la horă, cum se înnodau legături amoroase, cum munceau oamenii la seceriÈ™, care erau dramele prin care treceau familiile. Cu alte cuvinte, MoromeÈ›ii este un film ce merită toată atenÈ›ia dvs.
IMDB : Moromeții
Film :