Caietul Mayei, Isabel Allende
Maya este o tanara femeie in varsta de 19 ani. Nascuta in Statele Unite, aceasta a fost crescuta de bunica sa, o persoana religioasa, autoritara si dinamica si de bunicul sau Popo, pe care il idolatrizeaza. Maya este naratoarea, in realitate, cartea pe care o avem in maini, este jurnalul acesteia. Bunica sa Nini a tinut neaparat ca Maya sa isi scrie povestea. Maya ne previne ca va incerca sa isi spuna povestea in ordine cronologica, chiar daca ii este destul de greu.
Cititorul va oscila intre doua epoci, Maya din prezent pe care bunica sa o conduce la aeroport pentru ca aceasta sa se intorca pe insula Chiloe si Maya din trecut, cea care a trecut prin atatea incercari ca pana si cititorul se mira ca a ramas lucida. Cititorul descopera astfel doua viziuni radical diferite ale aceluiasi personaj, doua decoruri antinomice. Pe micuta insula Chiloe a carui locutori parca traiesc in alta epoca, intr-o saracie lucie, timpul parca nu trece la fel, distractiile sunt putine in comparatie cu viata urbana insa Maya intelege rapid ca nu mai are nevoie de Ipodul sau deoarece acum are cantecul pasarilor.
Maya descopera o multime de alte bucurii simple: acela de a-l “domestici” pe batranul Manuel pe care il considera bunicul sau, basmele populare povestite de localnici, plimbarile cu barca. Insa, dupa moartea bunicului sau Popo, Maya intra intr-o gasca de fete in cadrul careia ia contact cu drogurile. Ajunge intr-un centru de dezintoxicare insa dupa cativa ani cade iar in ghearele drogurilor si prostitutiei.
Caietul Mayei te face sa razi si sa plangi in acelasi timp, sa iti pui o multime de intrebari, sa-i indragesti personajele. Vocea Mayei este una autoironica, de adolescenta rebela si totusi incarcata de multitudinea de experiente care au obligat-o sa se maturizeze prea devreme. Citind-o, te vindeci impreuna cu Maya de cosmarul drogurilor si al prostitutiei, inveti sa iubesti.
Cartea Caietul Mayei scrisa de Isabel Allende a aparut in editura Humanitas si o gasiti aici