Â
Stresul la pisici poate avea consecințe grave
 Pisicile sunt extrem de ataşate de teritoriul în care trăiesc. Astfel, dacă teritoriul îi este perturbat dintr-un motiv sau altul, pisica poate ajunge să sufere de stres. Acest stres va avea consecinţe grave atât asupra stării sale de sănătate cât şi pentru mediul în care îşi duce existenţa stăpânul său.
Â
Stresul la pisici poate fi provocat de următorii factori:
 - Plecarea în vacanţă;
 - Un mediu complet nou în care pisica nu îşi găseşte lucrurile, obiectele cu care era obişnuită;
 - O piesă de mobilier nouă, o plantă nouă;
 - Apariţia unor persoane noi în căminul său: un bebeluş, o pisică nouă, un câine, un partener de viaţă al stăpânului.
Â
Consecinţele stresului la pisică
 Reacţiile la stres pot fi diferite de la o pisică la alta. Dacă unele pisici vor fi capabile să gestioneze foarte bine această situaţie stresantă, simţindu-se destabilizate timp de câteva zile sau ore, altora le va fi foarte greu să facă faţă acestui stres. Stresul acut sau cronic poate avea un impact negativ asupra stării sale de sănătate. Poate să provoace o mulțime de probleme precum cistita, anorexie sau obezitate. Dacă pisica nu dispune de nicio metodă de evacuare a stresului, aceasta poate deveni extrem de agresivă cu persoanele din anturajul său. Din cauza stresului, pisica poate avea un comportament ciudat precum urinatul prin casă sau zgâriatul.
Â
Cum putem lupta împotriva stresului la pisici
 Trebuie să știi că pisicile lasă în urmă substanțe cunoscute sub numele de feromoni faciali. În momentul în care acestea percep feromonii, ridică capul, deschid parţial gura şi rămân nemişcate preţ de câteva secunde. Acest comportament ciudat este cunoscut sub numele de Flehmen. Astfel marcate, suprafeţele sunt recunoscute drept locuri familiare, securizate.
 De aceea, gândindu-se la bunăstarea emoțională a pisicii, specialiștii au creat un produs care reproduce proprietățile calmante ale feromonilor faciali ai pisicii, stabilizând starea emoțională a pisicii.