Â
Hrana animalului de companie
 Cât de grasă trebuie să fie hrana pe care o ofer cățelului sau pisicuței mele? Oare este bine să îi dau și o bucățică de grăsime pe lângă gustarea obișnuită? Sunt unele tipuri de grăsimi mai bune decât altele? Au grăsimile același aport pentru organismul nostru? Iată doar câteva întrebări cu care proprietarii de animale de companie se confruntă uneori, iar acesta este și cazul producătorilor de hrană uscată și de conserve pentru animalele de companie.
Â
Grăsimea este o sursă de energie pentru animalul de companie
 Grăsimea, în esența ei, reprezintă o sursă minunată de energie pentru animalul de companie. Dar trebuie să ținem cont și de savoarea pe care grăsimea o oferă unui anumit preparat pentru câinele sau pisica dumneavoastră sau unui anumit tip de hrană uscată. Câinii și pisicile sunt avizi după grăsimi, le adoră și le sunt foarte necesare. Grăsimea conține acizi grași esențiali, acidul linoleic, pentru câini, iar acidul arahidonic şi linoleic pentru pisici. Să nu uităm, bineînțeles, acizii Omega 3, iar aceste grăsimi provin, de multe ori din surse terestre, dar şi marine.
Spre exemplu, putem aduce în discuție uleiul din pește sau cel de vită, miel, porc, pui. Orice tip de grăsime este savurată din plin de animalele de companie. Grăsimile le ajută organismul, de asemenea, să absoarbă vitaminele. Așadar, dacă există cantitatea optimă de grăsimi în sistemul lor digestiv, acest lucru determină o digestie optimă şi absorbția vitaminelor A, D, E şi K. O dietă săracă în grăsimi poate determina o mulțime de probleme de sănătate pentru animalele de companie și vorbim aici îndeosebi de absorbția vitaminelor.
Â
Grăsimea schimbă textura hranei
 Hrana pentru animale este mult mai delicioasă și mai bine tolerată dacă aceasta conține grăsimi. Așadar, grăsimile influențează sațietatea, de aceea animalul se simte sătul când a terminat de mâncat. Grăsimile au foarte multe roluri pentru organismul câinelui sau a pisicii și să nu uităm faptul că nu toate grăsimile sunt create la fel. Astfel, cu cât mai saturate sunt grăsimile, cu atât mai eficiente sunt de utilizat de către animal. Cu toții știm că atât câinii cât şi pisicile adoră carnea de vită şi de porc, preferând grăsimile mai grele, mai mult din punct de vedere al gustului. Însă aceste tipuri de grăsimi au mai puțini acizi graşi esențiali. Acizii precum cel linoleic, arahidonic sau docosahexaenoic se încadrează în grăsimile mai uşoare, precum soia, grăsimea de pui, uleiul de floarea-soarelui, uleiul de in şi cel de peşte.
Â
Grăsimile vegetale în alimentația animalului de companie
 Animalul de companie are nevoie și de grăsimi vegetale. Însă acestea sunt mai puțin plăcute la gust, iar uleiul de floarea soarelui, folosit adesea la gătit, nu se încadrează printre preferatele lor, din punct de vedere al aromei. Însă, trebuie să știm că toate grăsimile oferă aceeași energie, fiind utilizate în același mod. Uleiul de floarea soarelui și cel de șofrănel, spre exemplu, sunt evitate și de marii producători de hrană pentru animale, deoarece sunt foarte supuse oxidării. Așadar, o dietă bogată în uleiuri vegetale și grăsimi animale, în proporții egale, este ideală pentru animalele de companie atât de îndrăgite.