Â
Un papagal implică o responsabilitate foarte mare
 Creșterea papagalilor implică o responsabilitate foarte mare, de vreme ce unii papagali trăiesc chiar și 75 de ani. Înainte de a cumpăra un papagal, informați-vă bine referitor la specia aleasă și la caracteristicile acesteia și de asemenea referitor la îngrijirea papagalului pe termen lung.
ÃŽngrijirea penelor È™i a ghearelorÂ
 Orice pasăre are nevoie de un stăpân iubitor care să știe exact cum să se îngrijească de penele sale, de gheare, de hrană și de apa proaspătă de zi cu zi... În ceea ce privește îngrijirea gheruțelor și a aripilor papagalului, a penelor sale viu colorate, nu ezitați să întrebați în primul rând medicul veterinar, care vă poate da sfaturi extrem de utile. De asemenea, în ceea ce privește tăierea ghearelor, este bine să faceți totul să fie cât mai plăcut, o activitate relaxantă. Așadar, pasărea trebuie să se simtă în siguranță și nu speriată sau amenințată de instrumentele de tăiat gheruțele.
Încurajați papagalul să ridice piciorul spre dvs. pentru a o face să se simtă în siguranță și lăudați-i entuziasmul. Trebuie ca foarfeca sau unghiera să fie lăsate cât mai la vedere pentru ca papagalul să nu se teamă, iar în timpul operațiunii, este bine ca pasărea să se joace cu instrumentele și să muște mânerul pentru a vedea că nu reprezintă niciun pericol. Și dumneavoastră vă puteți tăia unghiile în fața păsării, pentru ca totul să pară cât mai natural. Din punct de vedere al îngrijirii penelor din aripile papagalului, trebuie de asemenea să vă familiarizați cu acest proces. De aceea, este bine să faceți o vizită medicului veterinar sau a unui specialist, un îngrijitor experimentat, care să vă arate tehnicile potrivite pentru tăierea ghearelor și îngrijirea penelor. Papagalul nu trebuie să se teamă de această operațiune, ci trebuie încurajat să își desfacă aripile la comandă, prin joacă.
Â
Colivia potrivită pentru papagali
 Papagalii necesită atenție specială și o colivie pe măsură. Colivia este locul unde papagalul își petrece o bună parte din timp, unde mănâncă și face unele activități plăcute, sau care intră în rutina acestuia, de aceea, nu trebuie neglijată sub nicio formă curățenia acesteia. O colivie pentru un cuplu de papagali, ar trebui să aibă dimensiunile de 25x40 dar, cu cât este mai mare, cu atât este mai bine deoarece oferă o mai mare libertate și lejeritate păsărilor. De asemenea, dacă așezați o astfel de colivie, mai mare, în grădină, totul va părea foarte natural. Distanța dintre gratii este de asemenea importantă. Așadar, în ceea ce privește coliviile fabricate din zăbrele sudate, este necesară o distanță de 15x50 mm sau 19x19 mm, în timp ce în cazul cuștilor ce sunt construite din sârmă împletită, aceasta este de 17-19 mm. În lunile de iarnă, evitați expunerea coliviei și deci și a papagalilor la frig, în aer liber, pe perioade lungi. Colivia poate sta în curte numai în lunile aprilie-mai și aduși înapoi în casă cel târziu în luna octombrie, în funcție de condițiile atmosferice. Cușca papagalului trebuie curățată zilnic, iar rumegușul sau ziarul să fie înlocuite cu unul proaspăt. Zilnic, cușca se șterge cu o cârpă umedă, de vreme ce de cele mai multe ori, papagalii lasă o pudră fină de la pene, ce se depune pe pereții cuștii. Săptămânal, însă, cușca trebuie curățată bine, cu clor ori detergent de vase, însă aceasta trebuie uscată și ștearsă bine înainte ca papagalul să fie pus înapoi în cușcă. Zilnic, vasul din care mănâncă și cel din care bea apă trebuie spălate, iar săptămânal trebuie dezinfectate.
Â
Papagalii au nevoie de hrana È™i apa proaspătăÂ
 O altă condiție de îngrijire a papagalilor este hrana proaspătă și apa. Aceștia trebuie hrăniți zilnic, de două ori pe zi. Întrebați un specialist ori medicul veterinar care este hrana adecvată pentru papagalul dumneavoastră pentru că nu toți se hrănesc cu același lucru. Papagalii preferă semințele, dar trebuie să îi oferiți și legume și fructe proaspete. Nici programul de joacă nu trebuie exclus din rutina dvs. zilnică. Trebuie să vă jucați cu papagalul zilnic, să îi oferiți jucării variate, deoarece papagalii sunt foarte inteligenți și se plictisesc oarecum repede. Oferiți-le ceva cu care să își umple timpul pentru a evita ca aceștia să își smulgă penele. Interacționați cu ele zilnic, deoarece altfel păsările suferă foarte mult dacă nu sunt îngrijite și iubite.
Â
Sănătatea papagalului pe timpul iernii
 Pe timpul iernii, sănătatea papagalului trebuie să vă preocupe mai mult decât oricând. Așadar, nu plasați colivia în apropierea ferestrelor pentru a evita curenții de aer rece ce pot afecta papagalii. Mai mult decât atât, pe timpul nopții, acoperiți colivia papagalului pentru a menține o temperatură optimă și mențineți și dumneavoastră în cameră o temperatură constantă. Nu amplasați papagalul și colivia acestuia prea aproape de mijloacele de încălzire din apartament sau din casă și dacă vedeți că papagalului îi este foarte frig, măriți temperatura din cameră sau dacă îi este prea cald, evitați supraîncălzirea.
 Și umiditatea este un factor important și papagalii au nevoie de un mediu cu o umiditate constantă și cu o temperatură de minimum 19 grade celsius.