Pe urmele Mântuitorului È™i ale SfinÈ›ilor Apostoli în Cetatea Luminii
În fiecare an, credincioÈ™i din întreaga lume vin pentru a rememora locurile pe unde a trecut Mântuitorul, înainte de Învierea Sa. Acest circuit turistic, religios È™i cultural se săvârÈ™eÈ™te adesea în preajma Sărbătorilor Pascale, dar È™i în restul anului, Ierusalimul este un adevărat loc de pelerinaj creÈ™tin.
Cetatea Luminii
Aflat în centrul Israelului, la o altitudine de 800 de metri, Ierusalimul (OraÈ™ul Păcii în limba ebraică) a fost È™i este centrul religios al lumii. Sanctificat de toate cele trei religii monoteiste, cea iudaică, creÈ™tină È™i islamică, oraÈ™ul a suportat, parcă, patimile lui Hristos. De la împăratul Hadrianus care a ordonat dărâmarea completă a cetății, la cuceritorii cruciaÈ›i È™i sultanii musulmani, cetatea Sfântă a avut ca singur aliat pe Dumnezeu, cu ajutorul căruia a È™inut piept tuturor duÈ™manilor. Se spune că Dumnezeu, din zece măsuri de frumuseÈ›e, a dăruit nouă Ierusalimului, È™i restul lumii întregi. MulÈ›i dintre cei care au vizitat Cetatea Sfântă spun că este scăldată într-o lumină cu totul aparte.
Via Dolorosa
…este Lumina cu care a intrat Iisus în Cetatea Sfântă, venind de pe Muntele Măslinilor. La poalele muntelui, într-o peÈ™teră, se află Mormântul lui Lazăr, cel înviat de Iisus. În apropiere de acesta au fost ridicate o biserică È™i o mănăstire. Tot la poalele Muntelui Măslinilor se află Biserica Tuturor Neamurilor, nume dat în cinstea tuturor celor care au contribuit la ridicarea ei. Biserica parcă veghează Grădina Ghetsimani, locul unde Iisus a petrecut ultima Sa noapte de libertate, înainte de Săptămâna Patimilor. Dacă veÈ›i străbate oraÈ™ul de la sud la nord, Via Dolorosa, sau Drumul Crucii este martoră peste veacuri a suferinÈ›elor îndurate de Fiul lui Dumnezeu după judecarea È™i Condamnarea Lui la moarte. Pe Via Dolorosa, spre Muntele Golgota, a urcat Iisus Crucea păcatelor lumii. În drumul Său, Iisus s-a oprit de nouă ori – la Mănăstirea Flagelării, la Arcul Ecce Homo, la Capela Primei Căderi a lui Iisus cu Crucea pe umeri, la Locul Întâlnirii lui Iisus cu mama Sa, la Locul întâlnirii cu Simon din Cirene, la Biserica Sf. Veronica, la Locul celei de-a doua căderi sau poarta judecății, la Locul întâlnirii cu femeile care îl plângeau, la Locul celei de-a treia căderi a lui Iisus.
Lăcașe de cult
Pe Valea Iordanului se află 30 de mănăstiri româneÈ™ti, închinate Patriarhiei Ierusalimului. La Ierusalim se mai află È™i o reprezentantă a Bisericii Ortodoxe Române, ce poartă hramul Sf. Gheorghe. Biserica Sfântului Mormânt se află situată în afara zidului cetății Ierusalimului, iar în apropiere se află Biserica Învierii, despre care se spune că ar fi situată în centrul Pământului È™i ctitoria adăposteÈ™te lespedea de marmură ce acoperea mormântul Mântuitorului. Finalul călătoriei noastre prin Ierusalimul Noului Testament ne duce la Muntele Măslinilor, la Capela Înălțării.
Locuri apostolice
Din Ierusalimul lui Israel ne îndreptăm către nord în insula grecească Patmos, supranumită È™i Ierusalimul Egeei, datorită atmosferei de reculegere ce domneÈ™te aici, în aceste locuri. Aici, în una din numeroasele grote, Sf. Apostol Ioan a avut viziunea Apocalipsei, È™i mult mai târziu, călugării ortodocÈ™i au fondat o mănăstire impunătoare pentru slăvirea memoriei Sf. Ioan, lăcaÈ™ul fiind în ziua de azi, emblema insulei. Tot spre nord, ajungem în Pelopones, la Patras, unde creÈ™tinismul a pătruns mai repede ca în oricare altă regiune grecească, graÈ›ie Sf. Apostol Andrei.
Mai aproape de Dumnezeu, mai departe de lume
Urmând drumul pelerinajului ortodox, ne îndreptăm È™i spre Tesalia, în Grecia Centrală. Aici, între păduri, pe tărâmul Centaurilor, dealuri È™i sate pitoreÈ™ti È›âÈ™nesc Meteorele, acolo unde călugării ortodocÈ™i È™i-au construit schituri È™i biserici pentru a fi mai aproape de Dumnezeu È™i mai departe de lume. Cea mai mare dintre roci, Sf. Meteora găzduieÈ™te Mănăstirea Schimbării la Față, cea mai întinsă È™i mai înaltă dintre ,Mănăstiri. Mănăstirea Sfintei Treimi este situată pe un stâlp izolat între două peÈ™teri iar aici accesul se face printr-un tunel săpat în stâncă. Acestea sunt doar câteva din lăcaÈ™urile de cult È™i de rugăciune de la Meteora, unde vă puteÈ›i reculege, È™i unde veÈ›i putea fi mai aproape de Dumnezeu, È™i mai departe de lume…
Grădina Maicii Domnului – Muntele Athos
În peisajul monahal grecesc un loc special este ocupat de Muntele Athos, situat în nord-estul Greciei, cu 20 de mănăstiri aproximativ, deosebit de frumoase. Dar, mai presus de toate, Muntele Athos este centrul monahal al Ortodoxiei. TradiÈ›ia spune că, în drum spre Cipru, unde mergeau să îl viziteze pe Lazăr, Maica Domnului È™i Apostolul Ioan au fost prinÈ™i de o furtună È™i obligaÈ›i să se refugieze pe coasta estică a peninsulei, în portul unde se află azi Mănăstirea Ivira. Iar Maica Domnului i-a cerut Domnului să îi facă muntele cadou. Muntele Athos este considerat de atunci Grădina Maicii Domnului. La Muntele Athos au voie numai bărbaÈ›ii în condiÈ›iile obÈ›inerii unei aprobări speciale, femeilor le este accesul interzis.