Â
Mănăstirea Sihla
 Mănăstirea Sihla face parte din ansamblul de mănăstiri din Moldova È™i este de o frumuseÈ›e extraordinară. Mănăstirea Sihla sau Schitul Sihla este o mănăstire impresionantă, aÈ™ezată într-un loc cu adevărat frumos, un colÈ›iÈ™or de Rai, unde vă veÈ›i găsi liniÈ™tea de care aveÈ›i nevoie prin reculegere È™i rugăciune.Â
 Alături de marile biserici și mănăstiri din țara noastră, schiturile și sihăstriile au un loc aparte și un rol deosebit de important în patrimoniul spiritual al Bisericii. Schiturile sunt cele care conservă cel mai bine evlavia, tradiția, râvna, dar și rânduiala nevoinței monahale.
Â
Unde se află Mănăstirea Sihla?
 Mănăstirea Sihla se află la 8 km de mănăstirea Sihăstria, cunoscută și pentru marii duhovnici pe cate i-a adăpostit, Părintele Cleopa și Părintele Paisie Olaru, ale căror morminte se află chiar în incinta mănăstirii. Aici, în afara faptului că vă puteți ruga în liniște, puteți admira numeroasele obiecte bisericești, vase liturgice și biblioteca de o mare însemnătate istorică și culturală. Mănăstirea Sihla se află la o altitudine de 1000 de m, într-o zonă stâncoasă, dar frumoasă. În apropierea mănăstirii se află și peștera în care a trăit Cuvioasa Teodora de la Sihla.
Â
Scurt istoric al mănăstirii Sihla
 În vremurile demult apuse, când marii domnitori ridicau și împodobeau mănăstiri importante ale țării noastre, unii pustnici ce iubeau liniștea și pacea, dar și singurătatea, și-au găsit aici un refugiu, în acest loc izolat și mai greu accesibil pentru oameni. În aceste zone stâncoase își făceau călugării adăposturi pentru a se ruga.
Singura mărturie a mănăstirii Sihla datează din anul 1741, pe un pomelnic săpat în piatră, ce transmite că este ctitorită de familia Cantacuzino, cu hramul Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. În anul 1813, biserica a fost reînnoită din temelie, în stilul bisericilor moldovenești, sub forma unei cruci, cu o turlă deasupra naosului, interiorul fiind împărțit în altar, naos și pridvor și este împodobită cu o catapeteasmă veche.
Â
Atracții la mănăstirea Sihla
 Atracții lumești nu prea există aici, în afara peisajului minunat și al aerului curat, dar în afară de frumusețea locului, credincioșii vin în acest loc și pentru slujbele săvârșite zilnic, iar numărul pelerinilor crește de la an la an, înfruntând toate dificultățile drumului până la această mănăstire.
 Aici mai putem admira și schitul Sihla sau Bisericuța dintr-un brad, de sub peretele de piatră. Dacă veți lăsa în urmă mănăstirea Sihăstria, urcați pe o potecă 3 km pe urmele sihaștrilor și ajungeți la Bisericuța dintr-un brad. Aici și-a petrecut o parte din viață Cuvioasa Teodora, într-una din cele două chilii de lemn de lângă bisericuța dintr-un brad.
 Fiind construită de "Dumnealui aga Ioaniță Pascanul Cantacuzino, precum se și găsește scris într-o Sfântă Evanghelie.. la leat 1763.", având hramul Schimbarea la față, biserica "dintr-un brad" se păstrează în stare inițială.
 Peștera Sfintei Teodora de la Sihla este un alt loc de pelerinaj și rugăciune și așadar, o altă atracție. În munți, ascunsă între stânci, se află peștera în care și-a petrecut viața Sfânta Teodora, denumită de Biserica Ortodoxă "floarea duhovnicească și de mare preț și mireasă a lui Hristos, pe care a odrăslit-o pământul binecuvântat al Moldovei". Această peșteră este situată într-un spațiu foarte îngust între două stânci destul de înalte, unde a fost creat un altar de rugăciune, luminat mereu de candele și de lumânări aprinse de vizitatori. Sfintele moaște ale Sfintei Teodora adună an de an tot mai mulți vizitatori și de asemenea, locul acesta, schitul Sihla este cunoscut și prin prisma Părintelui Paisie Olaru, care a fost rânduit vreme de câțiva ani să întărească viața duhovnicească la schitul Sihla. Aici, părintele Paisie Olaru a făcut rugăciune neîncetată, și-a înmulțit nevoințele, a ținut post și s-a înfrânat de la cele lumești și a dobândit astfel smerenia, uimind cu blândețea sa desăvârșită.
 Mănăstirea Sihla este un loc deosebit cu foarte multe atracții pentru vizitatori, un loc de unde veți pleca cu siguranță un om mai bun și mai liniștit.